Alles gebeurt met een reden

 

Er zijn veel verschillende spreuken, spreekwoorden en gezegden die mensen gebruiken om iemand in een moeilijke situatie moed in te praten of hoop te geven. De spreuken die mensen gebruiken zijn helpend bedoeld en er zit meestal een kern van waarheid in. 'Na regen komt zonneschijn', helpt je bijvoorbeeld inzien dat een nare situatie écht goed zal komen en dat er na tegenslagen positievere tijden zullen aanbreken. 'Wie niet waagt wie niet wint' bemoedigt je om iets te doen wat je spannend vindt en wat je misschien nog niet helemaal durft.

'Gedeelde smart is halve smart' wordt gezegd om je in te laten zien dat praten over je probleem je gaat helpen bij je herstel. Zo zijn er nog talloze spreekwoorden en gezegden die bedoeld zijn om je een goed gevoel te geven en om je vertrouwen in de toekomst te herstellen. Er is echter één spreekwoord wat tijdens mijn herstel veel weerstand opriep, namelijk 'alles gebeurt met een reden'.

'Alles gebeurt met een reden' impliceert dat alle dingen, ook de vervelende, die je overkomen of die er om je heen gebeuren een doel hebben. Alsof er geen toeval bestaat en er een hogere macht je zomaar het een ander voorschotelt omwille van een groter plan.

foto bron

Als ik vroeger de zin 'alles gebeurt met een reden' hoorde, vroeg ik me altijd af wat dan de reden achter mijn eetstoornis en depressie was? Waar was het voor nodig dat ik me vaak zó naar voelde en zó alleen? Ik had het gevoel dat mijn eetstoornis me was overkomen, zonder dat iets of iemand daar wat aan kon doen. Als er echt een groter doel was, waarom trof dit dan net mij?

Natuurlijk heb ik niet uit het niets een eetstoornis ontwikkeld. Mijn eetstoornis, boulimia nervosa, is ontstaan als coping mechanisme, een manier om met mijn gevoelens om te gaan toen ik niet wist hoe ik ze een plekje moest geven. Er ligt niet één gebeurtenis aan ten grondslag, het ontstaan van mijn eetstoornis was een samenloop van omstandigheden. Ik zie mijn eetstoornis niet als iets wat vanuit een hoger doel tot stand is gekomen. Het is echter wel ontstaan om me te helpen overleven in een periode waarin ik niet wist hoe ik moest leven.

Niet alles gebeurt met een reden, maar de dingen die je overkomen worden wel deel van wie je bent en hebben invloed op je leven. Een eetstoornis geeft je leven namelijk een onverwachte wending en kan je toekomstplannen flink in de war schoppen. Je begeeft jezelf plotseling op onbekend terrein en komt voor keuzes te staan waardoor je leert over jezelf en zal groeien als persoon. Een eetstoornis ontstaat niet om intentioneel richting te geven aan je leven, maar zal dit onherroepelijk wel doen.

foto bron

Nu ik hersteld ben denk dat ik nu weet wat mensen bedoelen met het spreekwoord 'alles gebeurt met een reden'. Wat ze eigenlijk tegen je willen zeggen is dat ook dit, ja zelfs dit, je uiteindelijk iets positiefs kan opleveren. Door mijn eetstoornis ben ik bijvoorbeeld niet alleen bij Proud terecht gekomen, maar heb ik mezelf ook beter leren kennen. Nu ik weer gezond ben, heb ik meer zelfvertrouwen dan ooit en durf ik weer te leven.

Ik weet niet hoe mijn leven eruit gezien had als ik nooit een eetstoornis had gehad en ik vind dat ook niet belangrijk. Ik ben nu hier, hersteld en goed op mijn plek gekomen. Als mijn eetstoornis toch is ontstaan vanuit een hoger doel, wil ik graag geloven dat het was om mij hier naartoe te leiden.

Waar jouw eetstoornis en je herstel je zullen brengen kan ik je niet vertellen. Ik weet wel er 'na regen zonneschijn komt' en dat ook jij op een gegeven moment je eetstoornis achter je zal kunnen laten. Het pad waarop je jezelf dan terugvindt zal je bewandelen met meer zelfvertrouwen dan ooit te voren en vol levenservaring. Je zal als geen ander je geluk kunnen koesteren en trots zijn op wat je hebt bereikt.

Denk jij dat alles met een reden gebeurt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iep - Maandag 1 januari 2018 13:05
Nee, ik denk niet dat alles met een reden gebeurt. Ik denk zeker niet dat ik ziek ben met een reden. Ik zie het puur als pech, maar hoop achteraf te kunnen zeggen dat ik er sterker van ben geworden. Al zou ik liever sterker zijn geworden zonder ziek te worden, want ik geloof er namelijk in dat dat ook heel goed kan.
Joo17 - Maandag 1 januari 2018 14:28
Ik word echt boos van die zin eerlijk gezegd.. mijn moeder is heel jong overleden en ik zie daar echt geen enkele 'reden' voor. Het is zo en ik moet er mee leren omgaan, en wie weet maakt het me sterker. Maar nee, niet alles heeft een reden. Dingen gebeuren en je moet het ermee doen, je moet je weg erin vinden. Daar ben ik het mee eens, dat het je vormt en maakt tot wie je vandaag bent. Maar zelfs hierbij zeggen mensen me dat 'alles gebeurt met een reden' en ik vind dat echt zo'n onzin. En als iemand dat zegt voel ik me alles behalve beter. Het zijn nogal lege woorden die mij niks zeggen, die gezegd worden om te verhullen dat ze eigenlijk geen woorden hebben. En dat is oke, ik heb liever dat mensen gewoon zeggen dat iets heel erg is en er stil van zijn oid, dan dat dit soort dingen gezegd worden.. het voelt alsof het weggewuifd wordt omdat er immers 'een reden voor is', alsof ik er iets positiefs in moet zien. Dat doet dat vooral een beetje pijn in plaats van dat het me steunt. En met de eetstoornis en andere problemen, is er inderdaad een reden in het verleden. Maar geen reden in het 'groter geheel' van het leven wat zich in de toekomst zal uitwijzen. Ook daarin denk ik, dat er dingen gebeuren en je maakt dingen mee die je kunnen sterken en je iets kunnen leren. Maar dat is geen reden, dat is een (positief) bijkomend gevolg, naar mijn idee :)
Lot - Maandag 1 januari 2018 14:45
Nee ik geloof dat niet.

Ik geloof dat het een mooie zin is om jezelf mee gerust te stellen, maar zo zie ik ook bijvoorbeeld het geloof of andere vergelijkbare zaken. Het idee dat ook nare dingen “zomaar” op je pad kunnen komen is beangstigend en daar heb je geen controle over. Dus tegen jezelf zeggen dat dingen met een reden gebeuren, of zeggen dat het God’s plan is, of omdat het in de sterren staat geschreven, is imho een manier om niet dat hele enge gevoel van ongecontroleerdheid te hebben. En ook, in sommige gevallen, je gevoel van verantwoordelijkheid verdelen: zie je wel het is niet mijn schuld.

Dat mag allemaal vind ik. Soms zelfs heel nuttig, als je bijv blijft denken dat dingen misschien wel jouw schuld zijn. Of om het, zoals wat jij hierboven beschrijft; van een negatief iets ook de positieve, leerzame punten te benoemen.

Zolang je dit enkel voor je eigen situatie gebruikt, en nooit tegen een ander zegt. Zoals iemand die iemand is verloren, zelf ziek is, of wat dan ook, en dan komen met “alles gebeurt met een reden” dat vind ik kwalijk en niet ok.
DragonFly1991 - Maandag 1 januari 2018 15:43
Tja, hoe hard ook.. Misschien wel.. De dingen die me zijn overkomen hebben me gemaakt tot de persoon wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta.
Daar wil ik zo openbaar niet teveel over uitweiden, maar ook de verschrikkelijke dingen zoals overlijden van verschillende dierbaren hebben me ook weer het nodige mee gegeven over hoe ik met afscheid en andere dingen om ga.

Erg mooie blog, dankjewel
Nadine - Maandag 1 januari 2018 15:55
JA
Eline - Maandag 1 januari 2018 16:05
Ja ik geloof het zeker, ik ben christelijk. Ook al zijn sommige wegen moeilijk en onbegrijpbaar, maar God heeft een bedoeling met ieder leven! Dus niets gebeurd bij toeval.
Lost girl - Maandag 1 januari 2018 18:15
Eens met lot. Het is net als een geloof leuk om jezelf mee rustig te houden of gerust te stellen. Ik kan op zich altijd wel weer iets positiefs vinden na een tegenslag maar een reden achter alle overleden mensen en dieren in mijn omgeving is er echt niet. Er is een verklaring voor net als een verklaring waardoor jij een eetstoornis hebt gekregen. Bij een ander gaat het bijvoorbeeld om ziekte of ouderdom. De rest is toeval of heb je verdient door er hard voor te werken of krijg je omdat je pech hebt. Voor sommige mensen misschien moeilijk om te aanvaarden maar je hebt uit jezelf echt de power om iets positiefs te vinden nadat je gerouwd hebt om een verlies, ziekte of wat voor tegenslag dan ook.

Mindpower!! You can do this!!
Iki - Maandag 1 januari 2018 19:05
Ik vind het eerlijk gezegd nog al makkelijk gezegd die woorden. Ik heb ze eindeloos vaak gehoord. Maar wat heb ik er aan? Die woorden vind ik dus een beetje goedkoop klinken, alsof mensen niet weten wat ze moeten zeggen dus dan dat maar zeggen. Nou ja ik kan daar dus niks mee

Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet denk dat alles een reden heeft, ik denk dat veel dingen ons sterker maken in dit leven en ons ook vormen en maken tot wie we zijn. Al denk ik dat het heel moeilijk is om de reden van sommige dingen te zien omdat ze te pijnlijk zijn en je niet zou willen dat het gebeurt was. Toch denk ik dat die twee naast elkaar kunnen bestaan, dingen kunnen en een reden hebben en je kunt willen dat ze niet gebeurt waren. Ik zou het alleen nooit als een soort van troost tegen iemand zeggen, dat vind ik te makkelijk en niet eerlijk
ileana - Woensdag 3 januari 2018 13:01
Het is een zin die nog steeds boosheid oproept bij mij. Samen met: alles heeft zijn positieve kanten. Die zijn zo een beetje gelinkt. Alles heeft een reden wordt ook vaak gevolgd met: uit alles kan je iets leren. En dat is positief.

Nou... Ik ben seksueel misbruikt als kind en dit stuit me heel erg tegen de borst. Heel erg. Wat kan voor mij in godsnaam de reden zijn geweest dat ik ben misbruikt? Geen. Mijn pa kon zich niet inhouden. That's it. Sommige dingen zijn gewoon ronduit slecht. En mensen lijken het moeilijk te hebben met accepteren dat sommige dingen, die gebeuren in je leven, gewoon slecht zijn en dat er niets positiefs aan is. Ik bedoel zeg dat maar eens tegen de nabestaanden van iemand die vermoord is. Mensen die naar aanleiding van een natuurramp alles zijn kwijtgeraakt inclusief de meeste mensen van hun familie, oorlogsslachtoffers. Sommige dingen sucken gewoon. Punt uit.

Voor mezelf zeg ik altijd: Het misbruik had geen reden. Ik heb daar ook helemaal niks van geleerd. Niets. Waar ik WEL iets van geleerd heb, is wat ik daarmee heb gedaan. Hoe ik ermee ben omgegaan. Hoe ik mezelf uit dat donkere gat heb geworsteld. Ik scheid die dingen zeer categoriek. Het misbruik op zich is niet hetzelfde als dat wat daaruit is gevolgd. En ik weiger om die twee dingen met elkaar te verwarren. Waarom? Omdat ik mijzelf zo de complete macht en verantwoordelijkheid geef over mijn eigen daden, leven en kracht. Wanneer ik zou zeggen: "van het misbruik heb ik .... geleerd", betekent dat dat er nog steeds een draadje is tussen mij en het verleden, dat het misbruik de macht heeft gehad om mijn leven positief te veranderen en van daaruit dat ik zelfs nog dankbaar zou kunnen zijn dat het misbruik is gebeurd; want ik heb er zoveel van geleerd. Nee, nooit. Dit is mijn leven en ik heb het gemaakt tot wat het nu is. Niet mijn vader.
Anne - Vrijdag 5 januari 2018 06:08
Nee,dat geloof ik niet !
Een heleboel dingen gebeuren gewoon .Het leven IS hard voor ons ALLEMAAL.Niemand komt zonder kleerscheuren door het leven.
Dat je een eetstoornis hebt kan ook gewoon pure pech zijn ,erfelijk bepaald voor sommigen,net als een andere soort ziekte of een ongeluk of iets wat je overkomen is.
Wat telt is wat je leert van de dingen die je meemaakt en hoe je dat gebruikt en groeit.

Wel krijg je hulp en nieuwe kansen .Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Life is not fair ,but God is good.
Anne - Vrijdag 5 januari 2018 06:09
P.s.
Een ziekte kan ook erfelijk bepaald zijn,maar een ongeluk of iets wat je overkomt een ander soort pech...bedoelde ik.