Aanrijding met een persoon

 

Na een lange dag stap ik in de trein naar huis. Het is redelijk druk, maar gelukkig heb ik een plek weten te vinden waar ik rustig kan zitten. Ik hoef maar twintig minuten met de trein en dan ben ik thuis. Ik zet muziek op terwijl de trein rustig verder rijdt en denk na over de dag, over wat ik straks ga eten, dingen die ik nog moet doen en andere belangrijke en minder belangrijke zaken. Ik voel ook dat ik moe ben: mijn ogen zijn zwaar en het liefst zou ik ze dicht doen, maar in een aardig drukke trein blijf ik liever een beetje alert.

Na amper tien minuten hoor ik een vreemd geluid wat lijkt op een toeter. Naast me zit een wat ouder echtpaar waarvan de man lacht en zegt: ''zeker weer een stel zwanen op het spoor!'' Het stelt me gerust omdat ik er vanuit ga dat het dus inderdaad een toeter was waarmee de machinist iets af wil schrikken. Deze gedachte is echter nog amper uit mijn hoofd verdwenen als ik voel dat de trein vol in de remmen gaat.


Bron

Tot op dit moment heb ik enkel altijd gehoord van de zogenaamde aanrijdingen met personen maar nooit daadwerkelijk in een trein gezeten waarbij het gebeurde. Dat remmen gaat echter zo hard en plotseling, dat ik direct weet hoe laat het is, zeker na de toeter. Het duurt nog even voordat we tot stilstand komen, maar al met al gaat het vrij snel. Verschillende mensen kijken verbaasd om zich heen en beginnen met elkaar te praten, anderen kijken niet op of om. Dan is het even helemaal stil.

De stilte duurt voor mijn gevoel een eeuwigheid, in werkelijkheid is het waarschijnlijk een kwartier. Er wordt omgeroepen dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden. Met wie of wat wordt er niet bij verteld, maar natuurlijk weet iedereen hoe laat het is. De stilte wordt vrijwel direct vervangen door onrust. Mensen beginnen te bellen en dingen te regelen. ''Ik kom later, er is er weer één gesprongen.'' en ''Ik ga het niet redden man, ik zit vast in de trein, dit gaat nog wel even duren.'' en ''Ik zit in een trein waar iemand voor is gesprongen, dus we staan stil. Ik bel je als we weer gaan rijden, wacht maar niet op mij.''

Anderen zie ik driftig op hun telefoon tikken of zuchtend om zich heen kijken. Een enkeling doet niets en kijkt naar buiten, zoekend naar een of ander teken dat iets laat zien van wat er zich zojuist heeft afgespeeld voor deze trein. Wat hopen ze te zien? Een arm? Een romp? Bloedspetters? Dat is immers wat je kunt verwachten als je op dit moment zoekend naar buiten kijkt. Kotsmisselijk word ik van die sensatiezoekers.

Terwijl we wachten staar ik voor me uit. Net als in de winter van 2011/2012, toen ik staarde naar het spoor. Ik zat toen zes weken in een kliniek en het ging helemaal niet goed met me. Tijdens dramatherapie bespraken we dat deze plek misschien niet de juiste plek was voor mij. Het lukte me niet om goed in contact te gaan, om te delen wat er allemaal speelde en om te stoppen met destructief gedrag. Het idee dat ik hier niet verder zou kunnen, terwijl deze behandeling voelde als mijn laatste kans, kon ik eigenlijk niet verdragen. Ik voelde me verloren en het voelde alsof dit allemaal nooit meer goed zou komen. Ik had er een puinhoop van gemaakt.


Bron

Ik was zo ontzettend in de war en verdrietig dat ik na deze therapie de bus pakte naar een station. ''Hier houdt het voor mij op'', dacht ik. Ik herinner me goed dat alles voelde als een waas. Dit leek op dat moment een hele logische stap waar ik volledig voor ging. Ik dacht verder nergens meer over na en heb een tijd lang voor me uit zitten staren. Ik heb geen idee hoelang ik daar heb gezeten en heb gewacht op het goede moment.

Uiteindelijk kwam dat goede moment, maar wel anders dan ik had verwacht, namelijk toen ik uit die waas werd gehaald door getril in mijn jaszak. Mijn telefoon ging en hoewel ik me niet direct kon bedenken wie mij nu zou bellen, nam ik maar gewoon op. Het was mijn hoofdbehandelaar uit de kliniek. ''Hai Sandra, wat fijn dat je opneemt. Ik vroeg me af waar je bent, we maken ons allemaal een beetje zorgen.'' Ik realiseerde me ineens dat ik zojuist overstuur was weggegaan na een therapiesessie zonder dit tegen iemand te zeggen, terwijl het al behoorlijk slecht met me ging. Dit heeft iets gedaan met de mensen die achterbleven in de kliniek. ''Kom je weer terug?'' Mijn hoofd loopt over van gedachten. ''Ik weet even niet meer welke bus ik dan moet nemen.'' ''Bus 74. Meld je je als je er bent? Dan kunnen we even praten.'' ''Oke.''

Als ik terugkom in de kliniek hoor ik hoe geschrokken iedereens is. Mijn groepsgenoten zijn blij me weer te zien. Als ik even op de bank ga liggen, legt een van hen een dekentje over me heen en een ander geeft me de meest vieze brownie die ik ooit heb gegeten. Daarna moet ik praten, want wat ik gedaan heb, is ontzettend heftig en niet oke. Mensen zijn boos, geschrokken en verdrietig. Naderhand zou ik het liefst willen slapen, maar in bed lig ik vooral wakker. Ik lig wakker en denk na over de dag en wat er had kunnen gebeuren. Dat ene telefoontje heeft misschien wel mijn leven gered. Hier pieker ik nog lang over door terwijl ik wat voor me uit staar...

De trein rijdt verder, ik ben nu echt bijna thuis. Na dit heftige moment heb ik mijn klinische behandeling alsnog afgemaakt, inmiddels is dit alweer een paar jaar geleden. Ik ben alle mensen die hierbij betrokken zijn geweest ontzettend dankbaar. Mijn leven nu in vergelijking met toen is een verschil van dag en nacht. Het leven leek niet voor mij weggelegd, maar uiteindelijk werd het wel degelijk beter. Ik moest echter wel door om dat ook daadwerkelijk zelf te kunnen ervaren. De persoon die betrokken was bij deze aanrijding kan helaas niet meer verder om dat ook te kunnen zien. Jij wel.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Vrijdag 19 februari 2016 13:05
Prachtig geschreven
Odette - Vrijdag 19 februari 2016 13:07
Wat mooi geschreven Sandra, dankjewel!
Anne-Maria - Vrijdag 19 februari 2016 13:19
Heel mooi dat je dit met ons wil durft delen, Sandra. Ik ben blij dat je er bent!
Erin - Vrijdag 19 februari 2016 13:35
Heel mooi Sandra, rakend.
Mnon - Vrijdag 19 februari 2016 13:35
Wat een heftig maar vooral ook een mooi verhaal.
Ik hoop dat het nu goed met je gaat!
Je staat er niet alleen voor!
Laura - Vrijdag 19 februari 2016 13:38
Wauw Sandra, wat heb je dit mooi geschreven en wat knap dat je dit met ons durft te delen. Het heeft me echt geraakt, dankjewel!
Nikki - Vrijdag 19 februari 2016 13:44
Jeetje wat raakt dit verhaal. Allereerst heel knap dat je dit deelt, zoiets persoonlijk en zeker als je het vroeger moeilijk vind om dingen te delen. Ik denkt dat je er heel veel mensen mee helpt.

en wat ben ik blij dat je uit die ellende bent gekomen. Ik ben heel blij dat je er bent en in mijn geval omdat je erg waardevol bent voor proud2bme.
liefs
Nijntje475 - Vrijdag 19 februari 2016 13:48
Wauw Sandra,kippenvel op mijn armen,en tranen stromen over mijn wangen. Diep respect dat je dit met ons durfde te delen.
juliex - Vrijdag 19 februari 2016 13:52
Wauw heftig. Ik vind het echt heel knap dat je dit durft te delen. Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik weet zeker dat iedereen super blij is dat je er bent ! Je staat er niet alleen voor x
So :) - Vrijdag 19 februari 2016 13:56
Wat prachtig geschreven en wat eerlijk, ik zit hier met kippenvel achter de computer.
xsnoesje - Vrijdag 19 februari 2016 14:10
ontzettend mooi geschreven sandra.. brok in mijn keel..
N. - Vrijdag 19 februari 2016 14:20
wauw prachtig geschreven! Heel erg knap bedankt voor het delen
Tears88 - Vrijdag 19 februari 2016 14:26
Ook ik heb dit eens mee gemaakt...
15 maart 4 jaar geleden nu bijna...
Het ging ook helemaal niet goed met me...
Ik gaf t Door aan mn begeleider dat ik steeds meer het gevoel had er tussen uit wil stappen .... Ze had me opgevangen en t ging even beter met me ik ging onderweg na huis.... het spoor ging naar beneden en er stond een oudere man als voetganger bij de spoorbomen.

Toen de trein er aan kwam sprong hij er voor eerst twijfelde hij nog hij sprong te vroeg.
Ik keek em recht aan in zn ogen en gilde het nog uit maar daarna was het te laat.

Ik ben opgevangen Door de politie en mn begeleider moest me op t politie bureau ophalen....

Ik was hierdoor in shock geraakt... maar heeft me wakker geschud ik ben blij dat ik er nog ben! Maar dit trauma vergeten doe ik nooit meer!
Endr voor gehad maar nog steeds problemen mee...

Wou het even kwijt :)
xox - Vrijdag 19 februari 2016 14:55
Kippenvel.. Erg mooi geschreven en knap dat je dit durft te delen met ons! Pijnlijk en verdrietig vanwege de herkenning. Maar ben er trots op dat ik er nog steeds ben en blijf doorzetten! De aanhouder wint zeggen ze altijd! :)
Maggy - Vrijdag 19 februari 2016 15:06
Lieve Sandra,

Ik ben ontzettend geraakt door je verhaal. Ik weet even de woorden niet te vinden. Ik dacht er vandaag nog aan, dat ik dit nooit wil meemaken. Het doet iedere keer weer zeer als mensen op het station aan het zeuren zijn dat ze nu later thuis zijn, en wat voor egoïsten er zijn die "alleen maar aan zichzelf denken en voor de trein springen." Dat doet echt pijn. Mijn tante heeft er zelf (op een andere manier) ook voor gekozen om haar leven te beëindigen. En dat was alles behalve egoïstisch. Ze dacht dat het beter was voor iedereen.
Het raakt me om te lezen hoe moeilijk jij het hebt gehad. Maar ik kijk zo tegen je op en bewonder je enorm dat je dit hebt weten te overwinnen. Je bent een topper en ik ben je heel erg dankbaar dat je dit met ons hebt durven delen.

Liefs
Muis - Vrijdag 19 februari 2016 15:46
Knap dat je dit deelt, het raakt!
Esrarengiz - Vrijdag 19 februari 2016 15:54
Erg mooi geschreven. Ik ben blij dat het nu goed gaat en ik wens niemand toe om zo diep in de put te zitten. En inderdaad, ik schrik ook als ik van aanrijdingen met de trein hoor. Heb zelf ook wel eens meegemaakt dat het gebeurde terwijl ik in de trein zat. Gelukkig zat er nog een klasgenoot in de trein, want in mijn eentje was ik denk ik heel emotioneel geraakt. Er zijn zoals jij zei ook diverse reacties van mensen in de trein: sommigen bellen meteen dat ze laat zijn, anderen lachen erom (ja dat gebeurde), en de ander huilt. Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe hij of zij reageert maar ik kan er ook niet tegen dat mensen er extreem nonchalant over doen of zelfs het slachtoffer zwart maken. Het is voor zowel het slachtoffer als de machinist gewoon vreselijk om mee te maken.
AnaMan - Vrijdag 19 februari 2016 16:12
Oei, wat een heftig verhaal, Sandra!
Ik ben zo blij dat je er nog bent. Je helpt nu zoveel mensen (ook) via Proud met je adviezen, verhalen en ervaringen!

Dank je!!!!
Dorijn - Vrijdag 19 februari 2016 16:12
Wat mooi geschreven! Soms voel ik mij nog zo , kijkend naar het spoor en het even niet meer willen! Ik weet nu dat het gevoel overgaat, gezien bij mijn familie hoe het hun iedere keer weer kapot maakten als ik naar de crisis moest. Mijn zus die huilde en schreeuwde dat ze mij niet kwijt wou. Nu kan ik zeggen dat ik de keuze nooit meer zou maken en ja het zit regelmatig in mijn hoofd maar er aan toe geven doe ik niet meer. Ooit word het Beter al heb ik nog heel wat jaren nodig om echt ook te kunnen gaan genieten van het leven
Sparkle - Vrijdag 19 februari 2016 16:44
Jeetje, stil raak ik door je woorden.
Meer dan bedankt voor het delen van dit.
Oprecht.
Jimmy - Vrijdag 19 februari 2016 17:18
Er is iets wat ik niet snap. Waarom stopt een trein na een aanrijding met een persoon? Waarvoor precies? Zodat de conducteurs de resten kunnen opruimen? Ik neem aan dat dat niet hun taak is?

Kan iemand mij dit uitleggen?
memari - Vrijdag 19 februari 2016 17:28
je hebt geen idee hoe gelegen dit bericht komt.
hoe herkenbaar ook.
2 dagen terug heb ik nog de breedte vd rails staan bestuderen de wielen vd trein zijn neus op weg naar mijn psycholoog haar dit ook gemeld.
de psychiater zou een bor contract hebben/regelen had dit niet gedaan door ziekte collegas.
hij zei me toe volgende week doet de svp-er het.
maar haar in het consult erna erover inlichtende riep NEEE HOOR DAT GA IK NIET DOEN.
de psychiater zelf zie ik pas 9 mrt weer beetje laat om het dan pas te regelen.
met 2 weken geen consulten ertussen met beiden.
Ik heb dan ook op de rem getrokken de crisisdienst gebeld met mijn gedachten/observaties.
en ik krijg mijn BOR-contract dan ook hoe dan ook volgende week.

ik heb ook wel eens op het perron gestaan met de melding trein vertraagd ivm persoon op het spoor.
en gedacht zou dat er ook staan ben ik het.
wat zou ik in een trein zitten en een persoon werd aangereden.
dus herkenbaar/emotioneel verhaal.
gelukkig werd je gebeld ;o)
ben je er nog en voor mij op punten ook al van waarde geweest.
bedankt daarvoor xxxx

Memari
ginie - Vrijdag 19 februari 2016 17:37
Wauw heel mooi geschreven raakte me echt! Zelf nooit voor de trein gestaan maar wel veel suïcidale gedachtes gehad er heftig gevoel. Maar stapje voor stapje gaat het steeds beter. Het is elke keer fijn om jou (en van alle andere) ervaringsverhalen te lezen dank hiervoor x
Miranda - Vrijdag 19 februari 2016 17:49
@Jimmy
Je kunt dit zelf op internet op zoeken als je dat wil. Het lijkt me niet echt geschikt om dat hier te gaan bespreken.

Mooie blog!
Wauw - Vrijdag 19 februari 2016 18:28
Sandra, ik vind je een prachtmens. En dat wilde ik even zeggen.
dokroeze - Vrijdag 19 februari 2016 19:05
wauw, een brok in mn keel. heel mooi dit en zo herkenbaar!
Jansje - Vrijdag 19 februari 2016 19:28
Bijzonder dat je net op dat moment gebeld werd...
Mooi geschreven, al is het zo'n moeilijk onderwerp.
Iedereen die met deze verdrietige en wanhopige gevoelens te dealen heeft wil ik heel veel sterkte en liefs wensen. Wat kan je je rot voelen.
Maar ik weet dat er ook een weg uit deze misère is, maar die weg kan heel goed verborgen zijn.
Miekio - Vrijdag 19 februari 2016 19:34
Wat mooi geschreven, het raakt me enorm.
Bedankt voor het delen.
Jimmy - Vrijdag 19 februari 2016 19:40
@Miranda:
Net gedaan. Ik las op forum ov-ervaringen nl dat een trein verplicht is om te stoppen. En dat de hoofdconducteur verplicht is het lichaam te bedekken?!?!?

Ik kan me vaag herinneren dat dit een keer op ÉénVandaag was. Er werd toen opgeroepen om deze verplichting te schrappen. Terecht wat mij betreft, want het is voor veel mensen afschuwelijk om zoiets te zien. Ook voor de reizigers natuurlijk. Een goede reden dus om *niet* te stoppen. Is er ook geen vertraging.
Crazymissteddybear - Vrijdag 19 februari 2016 20:35
Ik huil terwijl ik dit schrijf wat een mooi stuk en het geeft zoveel herinneringen van toen ik op dat punt stond ik vind het altijd zo naar om te horen als er weer een aanrijding is geweest het feit dat er weer iemand geen andere uitweg zag en zich zo naar voelde doet me verschrikkelijk pijn echter vind ik dit stuk echt heel goed het laat een hele andere kant zien van het verhaal en laat zien dat het niet zomaar iets is wat helaas bijna dagelijks gebeurd. Bedankt voor het mooie stuk
Anne 93 - Vrijdag 19 februari 2016 22:25
Wauw!! Wat raakt me dit!! Enkele weken geleden maakte k hetzelfde mee... k stond al op het spoor torn mn vriendin belde, k was even daarvoor overstuur van school weggelopen, ze belde om te vragen of het oké met me was....k heb haar niet verteld (en nog steeds niey) waar k op dat moment was, maar het heeft mn leven gered....tenminste op dat moment, want k reis nog dagelijks met de trein....en soms is dat heel moeilijk.... maar k moet vechten, anders kom k er niet. ...

Liefs
ann - Zaterdag 20 februari 2016 07:49
@Jimmy: waarom zet je deze informatie hier neer?

Wat goed dat je je verhaal hier zet Sandra!
Anoniempie - Zaterdag 20 februari 2016 08:54
Wat komt dit dichtbij....
Ik wil zeggen dat dit niet de oplossing is
Zon 5 jaar geleden sprong ik daadwerkelijk voor de trein
Maar ik overleefde het.... die periode er na was verschrikkelijk hoewel de lichamelijke pijn enorm was en ik 2 jaar heb moeten revalideren was de psychisch pijn nog veel erger mijn enige uitweg kon ik niet eens het was een enorm zware tijd nu gaat het psychisch veel beter maar elke dag word ik nog aan deze dag herrinerd mijn littekens maar ook is mijn been dusdanig beschadigd dat ik niet kan lopen zonder pijn kan niet sporten kan ik regelmatig amper ademen vande pijn in mijn ribben en longen en dat na 5 jaar.... dat zal ik mijn hele leven houden lieve suicidale mensen ik wil jullie wakker schudden hoe het ook kan! En daarnaast kan ik vertellen dat nu jaren verder het stukken beter met me gaat
Erna - Zaterdag 20 februari 2016 09:49
Ik vind het zo erg dat zo veel mensen zo wanhopig kunnen zijn.Zelf heb ik ook een ontzettend moeilijk leven gehad ,maar ik heb altijd gehoopt en geloofd dat het beter zou worden al wist ik zelf niet hoe.
Juist wanneer je het zelf niet ziet of voelt wordt er voor je gezorgd al zie je het niet meteen.Nooit opgeven er kan nog zoveel moois komen wat je nooit had verwacht !
Rebecca - Zaterdag 20 februari 2016 11:02
Ik heb zelf vaker dan eens er over nagedacht, maar ik reis zelf dagelijks met de trein en hoe egoïstisch ook: ik baal wel als er weer geen treinen rijden! In plaats van een uur reistijd, heb ik dan rustig 2.5 uur reistijd. Na mijn studie moet ik ook nog gewoon werken 's avonds, dus het is gewoon vreselijk balen als het weer gebeurd. Op 'mijn' lijn gebeurd het ook echt best wel vaak, en ook al vind ik het vreselijk voor die persoon: ik ben dan oprecht chagrijnig en boos dat ik wéér niet fatsoenlijk thuis kan komen.
Meentje - Zaterdag 20 februari 2016 15:13
Zo, die komt binnen Sandra. Ontzettend bijzonder en mooi geschreven..
TheQueenBee - Zaterdag 20 februari 2016 15:18
Je kan echt heel goed schrijven
Laura - Zaterdag 20 februari 2016 16:22
Lieve Sandra,
Wat ongelovelijk knap van je dat je hierover wilt en kunt vertellen. Niet iedereen in dezelfde situatie zou dat hebben gekunt of het überhaupt willen.
Ik ben erg blij voor je dat je nu anderen helpt om (in een soort gelijke situatie) door te zetten :)

Het ga je goed!

Liefs, Laura
Deau - Zondag 21 februari 2016 07:18
Kippenvel
Roosje1998 - Zondag 21 februari 2016 23:53
Zo'n pakkend verhaal... Kippenvel.
manonwheels - Maandag 22 februari 2016 01:06
Je herinnerd me aan mijn moment in 2010, toen ik klaar stond op het perron, maar een hand op mijn schouder hield me tegen. "Jij bent niet de reden dat ik te laat kom op mijn werk" was al wat hij zei. Het was genoeg. Ik ben weggegaan, en nog steeds zit ik vaak op het perron. Niet om dezelfde reden, maar het is de enige manier om te winnen van mijn stemmen. Het is een vorm van Russische roulette zeggen mijn vrienden, maar ik weet dat ik sterker ben sinds dat ene moment. Nooit meer heb ik tegen mezelf gezegd. Ik heb de keuze gemaakt en voor het leven gekozen, hoe moeilijk het ook wordt. Het gevecht gaat door.
Dank je wel Sandra voor je bericht, daar is heel wat voor nodig om dat zo te kunnen schrijven.
xirisjeexx - Woensdag 24 februari 2016 16:46
iris - Donderdag 23 juni 2016 21:35
lieve Sandra je blog heeft me ontzettend geraakt! Ben er stil van! Heel knap dat je dit met ons durft te delen. Je voegt veel toe voor mij aan proud2Bme. Deze blog las ik op het goede moment... Dankjewel!