Aankomen tijdens menstruatie

 

Tijdens mijn eetstoornis vond ik het fijn processen in het lichaam te kunnen begrijpen om zo dingen van mijn eetstoornis te relativeren. Hormonen en menstruatie vond ik altijd een heel moeilijk onderwerp, maar ik was heel blij toen ik het eenmaal begreep. Een vrouwenlichaam verandert namelijk onder invloed van hormonen. Deze hormonen worden aangemaakt in vetweefsel. Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke hormonen, maar daarnaast o.a. ook progesteron, FSH en LH. Op hormonen heb je geen invloed, maar hormonen hebben wel invloed op jou.
 
Ongesteld zijn, menstrueren. Dit is de periode in de maand dat een vrouwelijk lichaam zijn baarmoederslijmvlies afstoot om weer nieuw aan te gaan maken, zodat elke maand het lichaam klaargestoomd wordt voor een eventueel kindje. Het vrijkomen van een eicel en het opbouwen en afbreken van het baarmoederslijmvlies zijn allemaal afhankelijk van deze vrouwelijke geslachtshormonen. Sommige vrouwen voelen helemaal niks van de menstruatie, anderen hebben juist heel veel last in de vorm van stemmingswisselingen, buik- en rugpijn, aankomen in gewicht etc. Hoe kan het dat je kan aankomen in gewicht tijdens de menstruatie?

menstruatie

♥ Vocht vasthouden

De verhoogde spiegels van de vrouwelijke geslachtshormonen zorgen voor een andere normaalwaarde van natrium in je bloed. Natrium is een zout en samen met zout wordt ook water vastgehouden. Je lichaam wil als het ware eenzelfde concentratie behouden, waardoor het water moet toevoegen, dit heet osmose. Na de menstruatie dalen de hormoonspiegels weer waardoor de spiegels van natrium zich ook weer normaliseren en je het vocht gewoon weer uitplast. 

“Toen ik voor het eerst in mijn aankomproces weer ongesteld werd merkte ik dat eerst in de dagen ervoor dat ik aankwam. Ik schrok maar toen ik een paar dagen later erachter kwam dat ik ongesteld werd was ik, ondanks een dubbel gevoel, heel blij!”

♥ Obstipatie

Progesteron, een van de vrouwelijke geslachtshormonen, zorgt ervoor dat de spieren in je maag-darmkanaal ontspannen, met als effect dat de beweeglijkheid van de darmen minder is en je dus minder snel ontlasting aanmaakt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en niet naar het toilet toe kunnen. Heb je hier veel last van, dan zou je bijvoorbeeld meer vezels (en vetten) kunnen eten gedurende je menstruatie.

♥ Premenstrueel syndroom

Verhoogde spiegels van progesteron zorgen er ook voor dat de eetlust is toegenomen gedurende het tweede deel van de menstruatiecyclus. Hier hebben niet alle vrouwen last van. Een grote studie in Engeland toonde aan dat 3 tot 8 procent van de vrouwen een ernstige vorm van een premenstrueel syndroom (PMS) vertoont. Dit is een combinatie van klachten die bestaan uit een toegenomen eetlust, verhoogde eiwitintake, hunkering naar zoet eten en/of gevoelens van angst en depressie gedurende de dagen voor de menstruatie. Wanneer deze vrouwen maandelijks toegeven aan hun toegenomen eetlust en hunkering naar zoet eten kan het zijn dat ze in gewicht toenemen. Dit gaat echter niet over één menstruatieperiode en is een proces van maanden/ jaren. 

"Ik vond het het moeilijk dat ik ineens zin kreeg in zoete dingen gedurende mijn menstruatie. Nu verwen ik mijzelf tijdens deze periode." 

Het is dus niet alleen je gevoel of gedachte, maar het kan daadwerkelijk zo zijn dat de weegschaal gedurende (de periode voor) je menstruatie meer gewicht aangeeft. In de meeste gevallen is dit gebaseerd op het vasthouden van vocht of obstipatie. Dit kan namelijk zorgen voor een groot verschil op de weegschaal van de een op de andere dag. Aankomen in lichaamsmassa gaat vaak langzamer en meer geleidelijk. Het vocht dat je vasthoudt, en ook de ontlasting, raak je na je menstruatie weer kwijt en het gewicht zal zich weer normaliseren.

Aankomen tijdens menstruatie

Als ik naar mijn eigen lichaam kijk heb ik niet veel last van mijn menstruatie. Toen ik nog vaker moest wegen vanwege mijn eetstoornis behandeling, heb ik ervoor gekozen gedurende mijn menstruatie niet te wegen. Dit getal riep bij mij alleen maar stress op, terwijl het op dat moment geen echte waarde had. Dit heeft mij erg geholpen.
 
Ook andere klachten gedurende de menstruatie kunnen worden veroorzaakt door hormonen. Een verhoogd oestrogeen kan zorgen voor opgezette borsten, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, paniekaanvallen, hoofdpijn, koude handen en voeten en vermoeidheid.
 
Nu lijkt het alsof menstruatie iets heel naars is, maar het heeft een heel groot voordeel. Het maakt namelijk dat je vrouw bent en dat je de kans hebt om kinderen te krijgen. Iets heel moois! Als ik voor mijzelf spreek heb ik van al deze bovenstaande symptomen geen last tijdens mijn menstruatie. Ik ben mij ervan bewust dat ik een van de weinige geluksvogels ben, maar ik zie ook om mij heen dat hoe ouder vrouwen worden, hoe minder last ze ervan hebben.

Hoe ga jij om met je gewicht tijdens je menstruatie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

iii - Vrijdag 7 september 2018 10:25
Fijn om eens te lezen hoe het zit. Ik vraag me af of stress dezelfde verschijnselen kan veroorzaken?
iii - Vrijdag 7 september 2018 10:29
Over die hunkering naar eten tijdens pms, ik heb dat ook altijd maar het is niet zo dat ik er dikker van word. Want als de ongesteldheid dan eenmaal begint heb ik juist een paar dagen bijna helemaal geen eetlust. Ik heb dan vooral veel dorst en moet heel veel naar de wc. Net alsof mijn lichaam zichzelf helemaal doorspoelt en reinigt.
marleen - Vrijdag 7 september 2018 15:57
dat is bij mij helemaal hetzelfde!
Lies - Vrijdag 7 september 2018 11:03
Ik ben altijd juist lichter tijdens mijn menstruatie, de week ervoor zwaarder. Heb ook de week voor menstruatie heel veel trek, bijna alsof ik nooit vol raak. Vind het lastig om dan meer te eten zonder dat het een eetbui wordt
cupido - Vrijdag 7 september 2018 11:30
'Het maakt namelijk dat je vrouw bent en dat je de kans hebt om kinderen te krijgen.'

Ik vind deze zin redelijk aanstootgevend. Vrouwen die niet menstrueren zijn toch ook gewoon vrouw? En er zijn echt wel andere positieve kanten dan alleen de mogelijkheid om kinderen te krijgen. Menstruatie is bijvoorbeeld een mooi signaal dat je gezond bent en het is een goede reden om meer tijd voor jezelf te nemen (vooral als je dat tijdens de andere weken van je cyclus niet doet).

Miep - Vrijdag 7 september 2018 13:48
En zo is menstruatie ook niet een signaal dat je gezond bent.
cupido - Maandag 10 september 2018 18:18
Nee natuurlijk niet, maar ik vind wel dat ik aan mijn eigen menstruatie kan merken of het goed met me gaat. Als ik erg veel stress heb, heb ik veel meer menstruatiekrampen en andere klachten.

Ik wou ook helemaal geen aanvallende houding aannemen. Ik vind het een erg goed artikel, ik was het alleen niet eens met één van de laatste zinnen.
J - Vrijdag 7 september 2018 11:42
Wat is eiwitintake ?
kokosnootje - Zaterdag 8 september 2018 14:07
Hey J,

Ik denk dat Ginger met eiwitintake de eiwitrijke voeding bedoelt die je dan tot je neemt. Tijdens PMS kun je dus extra veel trek hebben in eiwitrijke voeding, zoals bijvoorbeeld zuivelproducten, vlees, kip en vis.
- - Vrijdag 7 september 2018 15:28
Mijn menstruatie kwam met het aankomen al weer heel snel terug. En vanaf dat moment is die ene week het meest stressvolle moment van de maand. Buikpijn, rugpijn, ineens hard aankomen, me nog dikker voelen dan normaal, zo labiel als wat, chagrijnig en ik zeg altijd tijdens mijn menstruatie dingen waar ik achteraf spijt van krijg. En aangezien ik geen kinderen wil, zit ik te twijfelen over een spiraaltje of de prikpil. Maar je weet dus ook niet van tevoren hoe je daar dan weer op reageert..
Maria - Vrijdag 7 september 2018 16:39
@- - aan pms en menstruatieklachten is wel wat te doen. Voedingspatroon, voedingssupplementen, middelen die het teveel aan oestrogeen helpen te verminderen en bijvoorbeeld natuurlijke progesteroncrème. Hormonale anticonceptie ontregelt je hormonen, zorgt voor een verhoogd cortisol en zorgt voor tekorten aan vitaminen en mineralen.
Tio - Maandag 7 september 2020 13:38
Ze zeggen dat je minder zout tot je moet nemen en minder koffie en veel water drinken fruit groenten en vezelrijke voeding granen volkoren peulvruchten . Zout houdt vocht vast. Relaxen en bewegen.