7 manieren om meer zelfverzekerd te worden

 

Iedereen is wel eens onzeker over iets. Bijvoorbeeld of die toets wel goed is gegaan, hoe je beoordelingsgesprek zal verlopen of dat je er wel leuk uitziet in dat nieuwe rokje. Maar sommigen voelen zich het grootste gedeelte van de dag onzeker. Vinden mensen mij raar? Zie ik er gek uit? Ben ik te dik? Vinden mensen mij wel echt aardig? Deze angsten zijn helemaal niet realistisch, maar je maakt jezelf gek door te denken dat anderen zulke dingen denken..

Het kan helpen als je zelf wat meer zelfvertouwen hebt want dan denk je ook minder negatief over wat anderen over jou denken. Maar ja, hoe krijg je nou meer zelfvertrouwen?

1. Start met iets nieuws

Als je bijvoorbeeld creatief bent kan je leren naaien, een muurschildering maken of een boek schrijven. In het begin zal het een enorme berg lijken, maar als het gelukt is en je staat aan de andere kant van de berg zal je trots kunnen zijn op wat je hebt gedaan. Je hebt dan weer iets nieuws wat je kan en daar wordt je zelfverzekerder van. Dat kan natuurlijk met iedere eigenschap.

2. Focus op je kwaliteiten

Ieder mens heeft kwaliteiten en minder goede eigenschappen. Je hebt veel meer goede eigenschappen dan slechte, maar het is de kunst om je niet/minder te focussen op je slechte. Het maakt niet uit of het kleine of grote goede eigenschappen zijn, iedere goede eigenschap is er weer 1. Je krijgt meer zelfvertrouwen als je je richt op je goede eigenschappen. Een goed idee om je goede eigenschappen te onthouden, schrijf ze op. Maak een lijst met alle goede eigenschappen die je bezit. Zoals goede luisteraar, goede dichter, relaxte persoonlijkheid, goede kok of goede student. Je op je goede eigenschappen focussen en opschrijven en er iedere keer wat bijschrijven als je er weer 1 ontdekt kan je meer zelfvertrouwen geven.

3. Breng tijd door met mensen who love you for you

Tijd doorbrengen met mensen die je leuk vinden om hoe je bent is erg goed voor je zelfvertrouwen. Er is altijd wel iemand in je omgeving waar je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn. Door tijd door te brengen met diegene krijg je meer zelfvertrouwen want daar zie je dat je goed bent zoals je bent. Probeer jezelf door hun ogen te zien want zij zien alle goede dingen in jou die jij misschien (nog) niet ziet. Durf je ook open te stellen voor die persoon want dan leer je ook dat je geen masker op hoeft te zetten om leuk gevonden te worden.

4. Neem risico's

Risico's nemen kan erg eng zijn. Je weet immers niet wat de uitkomst is en het gaat niet altijd goed. Maar aan de andere kant, als je het niet doet, zal je nooit weten wat er gebeurd zou zijn als je het wel had gedaan. Door iets te doen wat je altijd hebt willen doen, maar niet eerder hebt gedurfd kan je je leven veranderen en anderen inspireren hetzelfde te doen. Het leven wat je leidt is bekend en daardoor is het onbekende eng, maar misschien brengt het nemen van dat risico je wel een veel mooier leven. Overwin je angsten en je zal groeien. 

5. Ga vrijwilligerswerk doen

Door anderen te helpen zal je je zelf beter gaan voelen. Het voelt namelijk goed om iets te doen voor een ander. Er is genoeg vrijwilligerswerk te doen en de mensen die het ontvangen hebben het hard nodig. Zo vang je dus 2 vliegen in 1 klap, jij voelt je goed omdat je wat voor anderen mensen doet en zij voelen zich goed omdat ze hulp krijgen. Als je googled op vrijwilligerswerk dan kom je genoeg tegen.

6. Lach!

Door te lachen voel je je beter. Dat klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook.. Er bestaan zelfs lach trainingen. Iedereen moet dan hardop (nep) lachen en uiteindelijk ga je er echt van lachen en voel je je beter na de training. Als jij een gelukkig gevoel uitstraalt dan stralen anderen mensen dat ook sneller naar jou uit. Dus door te lachen en vrolijk te zijn, lachen anderen mensen sneller naar jou. Als je lacht voel je je positiever en dat is goed voor je zelfvertrouwen.

7. Wees actief

Als je meer energie hebt dan voel je je beter. Als je je beter voelt dan richt je je meer op de leuke dingen in het leven en dat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Energie krijg je van dingen ondernemen dus bijvoorbeeld een wandeling met je hond (of zonder hond), een rondje skaten met een vriend(in), een beautydagje te houden of wat jij maar leuk vindt om te doen. Van thuiszitten en niets doen wordt je niet vrolijker.

Het krijgen van meer zelfvertrouwen kost veel tijd en heb je helaas niet in een nachtje voor elkaar. Je denkt nu waarschijnlijk dat jij nooit meer zelfvertrouwen krijgt, maar geef het de tijd. Probeer bovenstaande dingen en vooral punt 2 is belangrijk. Blijf je richten op de dingen die je goed kan en niet op de dingen die je minder goed kan. 

Ieder mens is mooi en uniek en wees trots op jezelf. 

Heb jij nog een goede tip om meer zelfvertrouwen te krijgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Shopaholic - Zondag 29 januari 2012 13:16
Dat plaatje van die kat & leeuw hangt bij mij in de woonkamer van therapie. ;)
Lamp - Zondag 29 januari 2012 14:40
Ik heb er nog wel n:

Doe wat je wilt doen.
Emily - Zondag 29 januari 2012 15:34
Dit doe ik sinds ik zelfverzekerder ben geworden. Het werkt en het geeft je echt een heeeeel goed gevoel. Wat ook goed voor je zelfvertrouwen is. Ga uit (bijvoorbeeld in rotterdam even gezellig kroegen)! en probeer gewoon jezelf te blijven. Kijkt wat het met je doet. Af en toe iets geks doen mag ook wel. (bijvoorbeeld op tafels dansen!!
Faye - Zondag 29 januari 2012 16:49
Mooie tips.
Mirjam - Woensdag 20 februari 2013 18:31
Hele goede tips!
stace - Maandag 4 maart 2013 19:26
hey dames, ik ben een meisje van 19 ik was al 3jjaar lang heel erg onzeker ik heb veel geprobeert proberen me goed tevoelen maar het lukte mij gewoon echt niet elke x was ik jaloers op meisjes die zich zelf mooi voelde die kapsonens hadden ik haate die meisjes wel maar ik wou toch dat ik ze was.. ik wil jullie uitleggen jullie zijn mooi voor wie je bent en uit einderlijk gaan de jongens voor het meisje wat respect voor haar zelf heeft en niet een meisje die denkt dat ze alles is nu dat ik weet dat dat zo is ben ik meer verzekerd over me zelf ik voel me af entoe nog verrot als ik met mijn vriend loop waar mee ik al best lang ga maar dat maakt niet uit ooit gaat dat weg want hij houd van mij en uit einderlijk gaat hij met mij naar huis gaat hij met mij trouwen.. ik wil jullie echt laten weten dat hoe je ook denkt over je zelf dat dat allemaal onzin is JE BENT MOOI niemand is perfect ... iedereen heeft een min puntje of puntjes het maak niet uit er is voor jou nog een lange weg weet dat je van jezelf moet houden en alleen met mensen om moet gaan die jou accepteren hoe je bent en zeker met lachen kom je ver want mensen maken misbruik als ze weten wat er aan de hand is want dan zijn die meisjes jaloers op jou... omdat jij een HART heb en hun niet onthou dit goed LOVE YOURSELF en wees niet bang om te zijn wie je echt bent !

x
lisa - Dinsdag 7 mei 2013 23:23
reactie op het bericht van stace :

Jij snapt het! je heb het allemaal erg mooi omschreven.
dank daarvoor. door jou ben ik echt even na gaan denken. en je heb helemaal gelijk! je bent wie je bent PUNT.
Jessica - Zondag 1 september 2013 18:34
Een goede tip is ook naar iets te gaan (kamp, school, sportclub ect.) waar je helemaal niemand kent en dan bedoel ik helemaal niemand, zelfs niet 1 iemand. Geloof me dit werkt echt heel goed! Heb het zelf ook gedaan en het heeft geholpen, nu ben ik echt mezelf en ik durf echt heel veel. Mijn vrienden zijn echt zo gek als een deur en nooit gedacht dat ik met hun vrienden zou worden!
Wineke - Woensdag 16 oktober 2013 12:32
Ik vind het inderdaad allemaal mooie tips,maar ik ben al langer getrouwd,en mijn man heeft n moeilijk karakter,overal commentaar op,De kinderen/ik/en niemand eigenlijk doen iets goed,hij kan t altijd beter,zo en zo moet je dat doen,terwijl hij t niet altijd beter weet.Dan verminderd ook je zelfvertrouwen.Hoe pak ik (wij eigenlijk)dit aan,zodat wij er niet door gestresst raken.Lieve groetjes voor iedereen.
lana - Donderdag 14 november 2013 18:25
super mooie tips x
Isis - Woensdag 1 januari 2014 16:20
Hele goede tips! Ik was erg onzeker en durfde bijna niets meer te doen in het bijzijn van anderen. Deze tips hebben me echt ontzettend geholpen! Heel erg bedankt!
Natascha - Vrijdag 10 januari 2014 19:50
Dit helpt echt! Ik was een meisje met weinig zelfvertrouwen die dacht... 'Vinden mensen mij wel aardig?' Maar nu denk ik, als ze me niet aardig vinden, jammer dan. Er zijn zo veel meer mensen die me wel aardig vinden. Ik vond het ook erg lastig om me in een gesprek te mengen van meiden uit mijn klas. Gelukkig ben ik een stuk vooruit gegaan met dit artikel + en tip voor andere meiden/jongens: quotes plakken in een schift op iets. Allemaal positieve dingen zoals die met dat poesje 'What matters most is how you see yourself!' (Die ik ook heb)

Bedankt voor deze goeie tips! :)
Mariska - Dinsdag 28 januari 2014 19:04
ik ben heel erg onzeker over mijn uiterlijk, maar ook hoe anderen over mij denken
Anoniem - Zaterdag 1 februari 2014 11:31
Ik ben heel erg onzeker over mezelf, als ik bijvoorbeeld iemand vraag: ''zullen wij samenwerken?'' zegt diegene ''ne ik ga al met iemand anders''
Bij zulk soort situaties word ik erg onzeker, ik heb het al een paar jaar ik ben ook een tijdje gepest dus dat heeft er misschien ook voor gezorgd, mijn ouders hebben me ook op een weerbaarheidscursus gezet maar dat heeft maar een beetje geholpen.
Toch blijf ik altijd onzeker

Is er iets mis met mij??( doe ik het weer)
anoniem - Dinsdag 3 juni 2014 21:42
Ik ben heel erg onzeker over mn lichaam en ik weet niet hoe ik het aan mn moeder kan vertellen ik be bang dat ze raar reageerd of het aan mn vader verteld en aan iedereen die ze kent en ik weet dat mn moeder zoiets niet zou doen maar hoe moet ik het vertellen

tips????
anoniem - Donderdag 4 september 2014 12:59
je gaat zo beginnen ik ga je zometeen iets vertellen wat ik alleen met jou wil delen dus je mag het aan niemand vertellen ook niet aan papa. beloof je me dat als je moeder ja zegt vertel je het en zegt je moeder weet ik nog niet ik bespreek alles met je vader dan vertel je het niet. succes
Anoniem - Woensdag 1 oktober 2014 16:34
Het grote probleem is dat ik mijn hele leven, zolang ik me kan herinneren, al onzeker. Ik heb van alles geprobeerd, maar niets helpt echt. Heeft er misschien iemand die goede tips heeft?
saar - Zondag 12 oktober 2014 17:44
Bedenk dat elk mens, met welk macht, goed eigenscap of schoonheid ner als jij op de wc zit. Dus niemand is beter dan de ander. Ieder mag er zijn.
SaraStar - Zaterdag 10 januari 2015 18:07
Wauw !! Deze tips zijn echt handig !!
+ nog een tip: Lees meer websites over
zelfverzekerheid !! Ik weet nie hoe dit
bij mij komt maar toen ik deze website
( en andere ) bn ik opeens zomaar zelfverzekeert !! =D
Anoniem - Woensdag 11 maart 2015 20:52
Ik vind me zelf te dik, daardoor voel ik me onzeker. Ik wil wel afvallen maar het komt er maar niet van. Ik ben bang dat mensen me een dikzak vinden. Weet iemand tips omdat niet meer te voelen of denken?

Alvast bedankt!
Anoniemmm - Woensdag 4 november 2015 23:28
Heyy
Ik heb een meisje van 13 en ben al super lang onzeker.
Vooral over mijn lichaam... Ik ben niet dik ofzo maar ik heb zegmaar geen kont of borsten. En worden vaak grapjes gemaakt dan dat ik een plank ben ofzo.
Ik heb verder wel veel vrienden maar die mensen die me dan niet mogen maken dan altijd een opmerking daarover.
Heeft iemand misschien hier tips over?😁
Rosalie - Woensdag 22 maart 2017 16:02
Ik was ook erg onzeker, maar vooral verlegen! Weet je wat helpt? Sluit heb aan bij een extra iets of school of zo, dan leer je nieuwe mensen kennen en kan je iedere keer opnieuw beginnen😊 Zo kan je ook uitvinden wat mensen leuk vinden om bij jou te zien, bijvoorbeeld dat je suoer veel praat. Maar weet je? Meestal vinden mensen dat juist irritant, probeer gewoon soms een opmerking te maken, maar draaf niet door, dan gaat het juist mis🙄 Probeer gewoon lekker jezelf te zijn maar soms niet te veel, je moet wel je grenzen kennen en weet je? Als mensen jou dan niet mogen of zo "so what?" Jij bent jij en hoeft dat niet te veranderen!
Sorry dat dit een beetje een rare mislukte tekst was maar wat ik probeer te zegen is: wees je zelf maar slof je niet te erg uit! ❤💯 de mensen die het waard zijn zullen je altijd steunen.
Niet zelfverzekerd kind - Woensdag 21 maart 2018 14:58
Hoi, ik ben 12 en zit op een sport ik vindt de sport heel leuk alleen der zijn 2 kinderen die populair zijn en ik voel me dan niet zelfverzekerd want ik weet niet wat ik moet zeggen ik wil dat ze me aardig vinden maar ze hebben het over rare dingen over het geslacht van jongens en meisjes ik weet niet wat ik moet zeggen echt totaal niet ik heb daarom vaak niet zo zin in mijn sport maar ik vindt het kei leuk! Wil iemand me plz plz plz advies geven want op andere websites zeggen probeer te praten maar ik weet niet wat ik moet zeggen ! Help !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!