7 Wake Up Tips

 

Wakker worden is niet een van mijn favoriete onderdelen van de dag. Natuurlijk is opstaan niet altijd even zwaar en zijn er ook af en toe dagen dat ik uitgeslapen en op tijd wakker wordt. Maar helaas zijn die dagen schaars. Zeker in de wintermaanden. Om wat fitter op te staan en je ochtendritueel wat leuker te maken, volgen hier een aantal tips.

1. To Do List
Een ellenlange to do-list kan het begin van je dag nou niet bepaald uitdagend maken. Natuurlijk is het fijn om een lijstje te hebben, zodat je niets vergeet, dingen uit je hoofd zijn en je weet wat je die dag moet gaan doen. Maar een lijst van 50 Things To Do, is vaak iets waar je tegenop ziet. Maak dat lijstje een leuke uitdaging door er niet alleen de ''nodige'' dingen op te zetten, maar ook wat leuke dingen. Zet er bijvoorbeeld ook op dat je je nagels wilt lakken en een half uurtje wilt lezen. Zet deze dingen gewoon tussen het doen van boodschappen en opsturen van je belastingaangifte. Make it fun!

2. Ontbijt
Natuurlijk allemaal heel logisch dat je moet ontbijten in de ochtend, maar waarom eigenlijk? Na een nacht van bijvoorbeeld 7 uur heb je al die tijd niet gedronken of gegeten. Je lichaam heeft dan misschien zeven uur lang stil gelegen, maar er is zeker wel het een en ander verbruikt. De vochtbalans in je lichaam en je suikerspiegel zijn dan flink gedaald en moeten op gang gebracht worden door een glas drinken en een goed ontbijtje. Ben je niet zo'n fan van ontbijten? Kijk dan wat voor jou wèl haalbaar is en wat je lekker vindt. Vind je een geroosterde boterham lekkerder, creusli, cornflakes of yoghurt en wat crackers? Er zijn genoeg mogelijkheden om je dag gezond te starten en je spijsvertering op gang te helpen. 

3. Rekken en strekken
Als je de hele nacht op slaapstand hebt gestaan, kan je nogal loom zijn in de ochtend. Sommige mensen vinden het fijn om dan een stukje te wandelen met de hond of doen in de ochtend de Zonnegroet of andere Yogaoefening. Uitrekken is goed voor de doorbloeding en activering van de spieren, dus hou je niet in en rek je eens even lekker uit. Je voelt je daarna meteen wat fitter. 

4. Gooi je wekker weg
De meeste mensen hebben toch wel een haat-liefde verhouding met hun wekker. Het is fijn dat hij je op tijd wakker maakt, maar het geluid dat hij dan maakt is afschuwelijk. Een wekker haalt je zo aprubt uit je slaap, dat je er vaak van schrikt. That's why Philips introduces the Wake Up Light! Om meer over een wake up light te lezen klik je HIER. Een wekkerradio of eentje met cdspeler is ook een goede oplossing. Waarom met een piep wakker worden als je ook gewekt kunt worden door John Mayer? Je telefoon gebruiken als wekker is ook geen optie. Een telefoon onder je kussen of op je nachtkastje schijnt niet gezond te zijn. 

5. Lekker fris
Begin de dag met een lekkere frisse douche of plens water in je gezicht. Gebruik voor die plens water in je gezicht trouwens geen koud water. Je schrikt hier misschien wel van, maar je huid voelt daarna vaak trekkerig en droog aan. Lauw water is fris genoeg. Douchen kan natuurlijk wel gewoon lekker warm. Vaak voel je je verzorgd en fris wanneer je 'smorgens gedouched de deur uit stapt. 

6. Lok jezelf met warmte
Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt om je bed uit te komen als het buiten nog donker is, de verwarming nog niet is aangeslagen is en je pantoffels en badjas nog in de badkamer staan. Leg je badjas en pantoffels daarom lekker naast je bed neer. Wanneer je uit bed stapt trek je het meteen lekker aan, zodat je de warmte van je lichaam bij je houdt en het minder vervelend wordt om de dekens van je af te slaan. Als je van plan bent eerst te gaan douchen, zet dan meteen de verwarming wat hoger. Als je onder de douche vandaag komt is de kamer dan al een stuk aangenamer. Een kop thee bij het ontbijt kan ook wonderen doen. 

7. Voorbereiding

Weet je van jezelf dat je geen ochtendmens bent, bereid het ochtendritueel dan de avond van te voren al een beetje voor. Leg de broodplank klaar, een mes en de boterhamzakjes. Het kan zelfs helpen om je tas alvast in te pakken of je kleding en ondergoed vast klaar te leggen. Zo vergeet je minder snel spullen mee te nemen, maar hoef je ook over minder dingen na te denken met je duffe koppie. 

Wat zijn tips waardoor jij gemakkelijker op staat?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ann - Dinsdag 3 januari 2012 13:47
hoezo is het ongezond om je mobieltje op je nachtkastje te leggen? dat doe ik altijd :$
Noush - Dinsdag 3 januari 2012 14:07
De straling van telefoons is nogal omstreden. Vandaar :)
Ook onder je kussen is niet gezond.
Zie bijvoorbeeld: https://partyflock.nl/topic/992906:Straling_van_mobiele_telefoon_beinvloedt_nachtrust_negatief.html

Liefs!
Charlotte - Dinsdag 3 januari 2012 14:48
Volgens mij is het zo dat veel experts denken dat de radioactieve straling van mobiele telefoons schade kan aanbrengen in je hersenen, maar echt sterk bewijs is er niet. In het onderzoek van de bron hierboven zijn bijvoorbeeld nog geen 80 mensen gebruikt (incl. controlegroep). Niet echt overtuigend dus als je mij vraagt.
We hebben het hier vorig jaar met Science in Society nogal uitgebreid overgehad, dus mijn mening is wel ergens op gebaseerd. :)

Maarre, ik vind het idee van 'wekker weggooien' heel leuk, alleen werkt het in de praktijk voor mij niet zo. Zo'n wak-up light kost minstens 50 euro, dat schud ik toch niet zomaar even uit mijn mouw. En in principe is het niets meer dan een lamp die langzaam aangaat.
Ik gebruik toch echt mijn mobiele telefoon als wekker (oa omdat de wekkers die ik heb het gewoon niet doen). Ik ben de laatste tijd wel aan het expirimenteren met vogelgeluiden enzo, maar eigenlijk werkt dat niet. Als ik een beetje diep slaap, slaap ik dwars door 'gewone' geluiden heen. Ik heb toch echt een snoerharde, irritante, piep nodig. (A)

Kus!
m - Dinsdag 3 januari 2012 15:50
ik stel de wekker op mijn mobiel in, zet mijn mobiel vervolgens uit (dan geeft het geen straling toch? straling is idd. slecht ..ook voor planten en bomen...echt balen en erg :( !!!)..

maar goed.. hij gaat automatisch aan als de wekker afgaat met een fijne welkomstgroet, he lief, het is een nieuwe dag voor jou, tijd om op te staan, nee hoor een muziekje, maar een leuke, lieve stem die tegen me praat, heeft ook wel wat..zal ik eens wat mee gaan doen!
die philips lamp lijkt me wel fijn, wordt je automatisch op een gegeven moment wakker doordat het licht steeds feller wordt?, net als bij een zonsopgang, ik heb hem echter niet, wie weet, maar echt problemen met opstaan heb ik gelukkig niet!
Mijntje1987 - Dinsdag 3 januari 2012 16:02
Ik heb ook wel eens gelezen over een andere reden waarom het 'slecht' is om je telefoon op je nachtkastje te leggen. Sommige mensen zijn namelijk veel met hun telefoon bezig (zie blogbericht van een paar dagen geleden!) en ook al slapen ze dan, dan schijnt het dat je hersenen onbewust nog wat bezig zijn met die telefoon. En dat je bijvoorbeeld snel wakker wordt van een geluidje dat misschien wel afkomstig is van je telefoon.
Mijntje - Dinsdag 3 januari 2012 16:05
O ja en wat bij mij ook helpt bij zo'n to do-lijstje, is het opdelen van één lijst in meerdere kleine lijstjes. Dus een prioriteitenlijstje, van wat je echt bijv. vandaag moet doen. Als dat lijstjes af is, pak je pas het volgende lijstje. En tot die tijd stop je het ver weg in een la :)
onzeker meisje - Dinsdag 3 januari 2012 16:12
Een wake-up light werkt niet je moet je wekker dan een halfuur eerder zetten omdat de lamp pas begint te branden op het tijdstip van je wekker
x - Dinsdag 3 januari 2012 20:42
Ik heb geen problemen met opstaan XD
eerder met in slaap vallen :(x
Marjolein - Woensdag 4 januari 2012 20:21
Ik ga 1 of 2x per week 's ochtends hardlopen voor het ontbijt: dan lekker douchen en uitgebreid ontbijten met een krantje erbij =)
Een andere tip is om eerst een kopje thee te nemen om langzaam wakker te worden en dan pas dingen te gaan doen. Ook zet ik soms 2 wekkers (1. mijn mobiel met de Sweet Symphony van de Verve en 2. mijn KOEwekker; loeihard). Daarnaast heb ik een spaarlamp in mijn nachtlampje.
En mijn mobiel gevaarlijk?: Ik ga volgens mij aan alles dood als ik overal rekening mee moet houden...