5 tips tegen schoolstress

 

Je bent doodsbang dat je dat verslag nooit af krijgt, dat je die zes hoofdstukken nooit in je hoofd gestampt krijgt en dat je die verplichte boeken nooit allemaal gelezen hebt binnen de beschikbare tijd. Je raakt in paniek en ziet het allemaal helemaal niet meer zitten. In jouw hoofd ben je al drie keer blijven zitten, gezakt voor je examen en heb je tig keer een onvoldoende gehaald. RELAX! Al die stress is niet nodig en zeker niet helpend! Bovendien valt het achteraf allemaal meestal reuze mee.

dear stress

Schoolstress is hatelijk en daar moet je van af. Daarom hebben we 5 eenvoudige tips voor jou om schoolstress te voorkomen.

Zelfzorg
Een puntje dat voor velen van jullie niet zo eenvoudig zal zijn als het klinkt: goed voor jezelf zorgen. Hoe beter je voor jezelf zorgt, denk aan op tijd naar bed gaan, voldoende en gezond eten, tijd besteden aan jezelf en aan rustmomenten, hoe beter je een flinke stapel schoolwerk aankan. Als je goed hebt gegeten en voldoende hebt geslapen, ben je een stuk geconcentreerder, is je stemming positiever en sta je sterker in je schoenen. Te weinig eten zorgt voor een negatieve stemming, voor snel geirriteerd zijn en voor een wat labielere toestand. Heb je een flinke drukke week in het vooruitzicht en wil je niet enorm in de stress raken en fijne resultaten halen, zet dan zelf dat eerste stapje door goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam heeft kcal, vetten en voldoende rust nodig. Zit je middenin een toetsweek, zorg dan tijdens het studeren ook voor voldoende pauzes. Spreek met jezelf af dat je na iedere 2 uur studeren even een half uurtje wat anders gaat doen, iets fijns voor jezelf. Dat kan een hoop stress verminderen.

Verander je denken
Ikzelf kon vroeger voor en tijdens een toetsweek altijd vreselijk in paniek raken. Ik haalde alle doemscenario's in mijn hoofd en was voor mijn gevoel al tien keer blijven zitten. Ik dacht altijd dat ik een onvoldoende zou halen of gehaald had en haalde dit (tot grote irritatie van mijn klasgenoten) nagenoeg nooit. Mijn denken was dus erg negatief. Juist dit negatieve denken zorgde ervoor dat ik mezelf helemaal opfokte en paniekerig maakte. Wanneer je dit herkent is het belangrijk dat je je extra bewust wordt van je negatieve manier van denken en dat je dit leert een halt toe te roepen. Waarom telkens denken dat je het toch niet kan, dat je toch wel een onvoldoende zal halen? Wat heeft dat voor nut? Het zorgt enkel voor meer stress en paniek. Probeer dat negatieve denken om te zetten in een positieve houding met positieve, hoopvolle gedachtes. Denk in plaats van 'Ik zal toch wel een onvoldoende halen!' --> 'Ik ga dit keer gewoon een voldoende halen!' Wanneer je dit nog te eng of onwennig vindt, kan je ook denken: 'Ik doe mijn best en ik zie wel wat het wordt, meer dan mijn best kan ik niet doen!'

♥ Babysteps
Toen ik op de universiteit zat kreeg ik een enorm boek over de biologischesche kant psychologie. Een Engels boek van 600 pagina's dat ik in 6 weken geleerd moest hebben. Ik raakte totaal in paniek! Hoe kon ik dit enorme boek nou in 6 weken helemaal uit mijn hoofd kennen? Ik zag als een berg tegen het enorme boek op. Ik had in heel mijn leven nog nooit een boek van 600 pagina's gelezen, laat staan uit mijn hoofd geleerd! Omdat ik me besefte dat, wilde ik slagen, ik dit boek wel moest kennen, maakte ik voor mezelf een planning per dag. Iedere dag deed ik een bepaald aantal pagina's en maakte ik van die pagina's een uittreksel. Toen ik dit schema eenmaal af had, keerde er een soort van rust in mijn terug. Dit leek ineens een stuk meer haalbaar. Ik moest nu ongeveer 20 pagina's per dag lezen en samenvatten. Je begrijpt wellicht al wel wat ik bedoel te zeggen met dit verhaal. Deel de enorme berg schoolwerk op in kleine stukjes en de boel wordt ineens een stuk meer behapbaar waardoor de stress zal afnemen.

♥ Die bekende lat
Als ik vroeger een toets had voor geschiedenis leerde ik het boek helemaal uit mijn hoofd. Samen met een andere klasgenote wisten we dan precies uit ons hoofd welke tekst op welke pagina stond. In plaats van dat ik de grote lijnen leerde, leerde ik ieder detail omdat ik niets fout wilde doen. Ik was extreem perfectionistisch en kon flink in paniek raken wanneer ik 1 vraag niet wist. Ik leerde tot diep in de nacht en stond de volgende ochtend om 6 uur op om weer verder te leren. School was een hel voor mij tijdens de toetsweken. Iets wat helemaal niet nodig was. Als ik de lat voor mezelf iets lager had gelegd en iets meer had vertrouwd op mijn kunnen had ik met veel minder stress en minder studeren in plaats van een 9 of 8 een 7 of 6 gehaald. Daarmee had ik ook mijn examen gehaald en ook kunnen gaan studeren. Eenmaal geslaagd kijk je nooit meer naar je cijferlijst, dus of je nou een 8 of een 7 stond op je diploma voor geschiedenis... het maakt niets uit. Het enige dat wel uitmaakt is de herinnering die je hebt aan je schooltijd en die is voor mij, door het overdreven perfectionische leren, niet altijd zo positief.

perfectionisme

♥ You're not alone
Ookal voelt een toetsweek als een eenzame strijd naar voldoendes, je bent niet alleen. Niet alleen voeren veel van jouw klasnoten diezelfde strijd, ook zijn er mensen om je heen die van je houden en je willen steunen als je schoolstress hebt. Trek jezelf dus niet alleen maar als een soort kluizenaar terug op je kamer, maar blijf in contact met klasgenoten en vraag om hulp. Ikzelf was niet goed in wiskunde en kon de avond voor een toets totaal in paniek raken wanneer ik er weer eens geen bal van snapte. Gewoon even de telefoon pakken en een klasgenoot bellen en om uitleg vragen kan de stress zoveel verlagen. Ook kan je samen met iemand een paar uurtjes gaan studeren, zodat je niet alles alleen hoeft te doen en je direct iemand hebt die uitleg kan geven wanneer je iets niet snapt. Familie is altijd fijn om je te overhoren wanneer je klaar bent met leren en je afvraagt of je die Engelse woordjes echt goed genoeg kent. Weet je door de spanning tijdens het overhoren een paar woordjes achter elkaar niet: geen paniek! Gewoon nog even een half uurtje extra leren en je opnieuw laten overhoren.

Wat helpt jou tegen schoolstress?

Afbeeldingen: weheartit.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lottdance - Zondag 12 mei 2013 19:56
Ik heb hier echt zóveel last van. Vanmiddag zat ik weer huilend boven m'n boeken, omdat ik het idee heb dat ik overal veel te dom voor ben...Maar ik leer nog steeds alles uit m'n hoofd. Als ik een toets heb, maak ik een samenvatting(ik schrijf eigenlijk alle informatie op, maar dan in eigen woorden), en die leer ik uit m'n hoofd. Als ik dan de eerste zin van een paragraaf zie, ratel ik zo de paragraaf uit m'n hoofd op. Ik weet alleen echt niet hoe ik anders moet leren, en ben bang dat, als ik anders leer, ik onvoldoendes ga halen..
JustMeXx - Zondag 12 mei 2013 20:01
Ik leer dan soms net niet omdat ik bang ben om toch te falen, dan liever falen door niet te leren denk ik dan... Maar als ik leer moet ik idd alles perfect kunnen opzeggen
Charlotte - Zondag 12 mei 2013 20:27
Goeie timing. Examenstress to the maxx. Vooral de eerste twee tips zijn puntjes om even in het oog te houden. (:
Believe - Zondag 12 mei 2013 20:29
Ik heb zoveel last van schoolstress... En dan zeg ik dat in een onvoldoende ga halen; haal ik de onvoldoende. Denk ik dat ik een voldoende heb heb ik ook een onvoldoende.. (Wauw waarom ga ik dit jaar overdoen?) ik hoop dat ik volgend jaar minder stress heb omdat ik het al eens heb gehad dan..
PeanuttButterfly - Zondag 12 mei 2013 20:38
Ik ben ook zo'n schoolstresskip maar door wiskunde ga ik vwo toch nooit halen.
Ik blijf proberen en mn best doen maar het heeft geen zin.., zo frustrerend.
Verder same story als Believe eigenlijk.. alleen voor mij is er nog een klein kansje dat ik overga.

*hoophoophoop*
Sophia-Lauren - Zondag 12 mei 2013 20:50
Heel veel Succes , Kracht, Hoop en nog meer geloof vertrouwen en ook ' some relaxing Vibes' onderweg...naar het einde van het schooljaar/ studiejaar voor alle blokkers / examenkandidaten....Studenten!! Duim voor jullie allemaal! ( En...lees deze blog elke dag eens een keer door! #XtraTip.
tyrande whisperwind - Zondag 12 mei 2013 21:23
ik heb geen last van schoolstress op het moment, ook al heb ik dinsdag mijn eerste examen, maar godd, iedereen heeft het er maar over en dat bezorgt me juist schoolstress >
Nerveus - Zondag 12 mei 2013 21:41
Deze blog kwam echt precies op tijd. Ik heb hier ook altijd erg veel last van, ook omdat ik de lat veel te hoog voor mezelf leg, maar ik heb gewoon het gevoel dat ik moet presteren. Ik heb altijd veel stress aan school.
es - Zondag 12 mei 2013 21:47
@ scarlet: Psychologie staat ook bekend om zijn vele literatuur. Heb dat vak dat jij beschrijft net achter de rug. :P Gelukkig vond ik dat vak nog wel te doen omdat ik erg exact ben en van biologie houdt. Ik stuggle nu juist erg met de paginalange VAGE theorien over ontwikkeling, persoonlijkheid en opvoeding :( Daar kan ik de logica niet in ontdekken.
marleen2502 - Zondag 12 mei 2013 22:15
mij heeft de tip van het samen studeren, altijd heel erg geholpen tijdens mijn studies. En vooral als klasgenoten uitleg aan mij vroegen. Als ik het dan aan hen kon vertellen, wist ik voor mezelf dat ik het begrepen had, en waren zij nog dankbaar ook. zo heb ik op de univ een meisje geholpen dat voor de vierde keer statistiek van het eerste jaar moest afleggen. voor mij was het de eerste keer dat ik het vak zag, maar ze is me nog steeds dankbaar dat ik haar erdoor geholpen heb.
Anke - Zondag 12 mei 2013 22:15
Ik studeer psychologie ook nog steeds vanbuiten. Gelukkig heb ik het altijd snel door (deels ook door interesse?) maar alsnog zijn toetsweken of examensperiodes voor mij een HEL. En niet alleen voor mezelf, ik ben dan zo enorm prikkelbaar en snel geïrriteerd etc. vreselijk. Ik stress me door en kijk allesbehalve uit naar de komende weken, wanneer het weer zover is. Ik moét presteren om mezelf, voor mezelf, te kunnen bewijzen. Ik ga niet voor minder dan een 8 of 9, en dat is dikke shit maar alsnog :/
Doritos - Maandag 13 mei 2013 00:32
ik ben zooooo blij met het HBO tegenwoordig..
gewoon dikke zesjes mentaliteit! xD
nee ik wil wel boven gemiddeld halen, ik kijk altijd naar het gemiddelde van mijn klas of het leerjaar en wil daar wel boven zitten maar die 8 of 9 mentaliteit heb ik gelukkig niet!
langleve mijn concentratiestoornis en het nooit hebben kunnen studeren enne langleve de anorexia nu en het nog slechter kunnen studeren! :D
Elina94 - Dinsdag 14 mei 2013 08:11
Echt goed moment, dit artikel, het meeste werkt bij mij al, maar het is goed om het nog even te zien!
Getto's - Woensdag 25 september 2013 10:14
Ik blijf ziek thuis van de stres , ik kan er niet aan beginnen ik kijk er als een bergtegen op. Ik huil veel en leer lang HELP
Anoniem - Woensdag 11 december 2013 21:44
op mijn school moet ik hogere cijfers halen dit jaar zodat ik in de derde naar de havo kan dus dan is een voldoende niet genoeg het is zo stressvol om voor alles hoger dan een voldoende te halen ik haat schoolstress
Roos - Zondag 5 januari 2014 19:42
Die tips helpen hopelijk wel alleen weet ik niet waar mijn stress vandaan komt. Ik zat opeens te rillen en de gedachte om morgen naar school te gaan bracht me een soort paniekaanval. Dat heb ik de laatste tijd steeds vaker...
Dani - Donderdag 6 februari 2014 21:46
Ik heb altijd zo'n stress met de repetitie's van wiskunde :'(. Ik ben er super slecht in en voor mijn gevoel zal ik ook nooit een voldoende halen... Ik zit in de eerste klas van Havo/Vwo, maar ik heb het idee dat mijn niveau bij wiskunde lager ligt dan mijn andere vakken...
anoniemgirlx - Donderdag 27 februari 2014 22:52
Heey ik zit in de 1e van havo/vwo, soms denk ik ook echt van: oneee ik moet nog zoveel doen en ik kan het niet ect ect..!!!. Ik leer ook alles uit mijn hoofd want ik wil ook alles perfect doen :(.. het gaat wel goed (ik mag zelfs naar vwo+ als ik wil) Toch denk ik dat ik niet goed leer omdat ik dus alles uit mijn hoofd leer. Heeft iemand tips om het uit mijn hoofd te leren af te leren?? Xx
anoniemgirlx - Donderdag 27 februari 2014 22:55
Dani het komt wel goedd!! Vraag een meisje uit je klas of ze je miss wil helpen (?). In mijn klas zit ook een meisje (zij heet ook dani; zo toevallig ;) en zij heeft aan mij gevraagt of ik haar wil helpen. Natuurlijk wil ik dat dus we kijken uit naar de rep om haar cijfer op te halen !
Anoniem - Dinsdag 10 juni 2014 15:25
Hee ik heb echt veel last van schoolstress ik durf niet eens een samenvatting te maken want dan ben ik bang dat ik een klein ding vergeet! Ook moet ik vaak huilen over wat ik allemaal wel niet koet doen en hoe weing tijd ik heb ik sta super goed gemiddeld allen ik kan t gewoon niet verlagen die stress
kim - Zondag 22 juni 2014 00:16
Ik krijg al stress wanneer ik t' woord toetsweek hoor/zie. Ik ben echt super slecht in Nederlands en Engels maar t' zijn wel precies de vakken waar je sws voldoende voor moet staan. Dus ja super veel stress maar Door deze tips is het wat minder, ik hoop dat ik deze toetsweek alleen maar voldoendes haal. Xx
FlubberendTheedoekje - Woensdag 16 juli 2014 11:28
Misschien nog een nuttige tip voor mensen die teveel uit hun hoofd leren; probeer eens de leerstof te zien als een verhaal en probeer het te begrijpen. Als je het verhaal begrijpt snap je de leerstof gekgenoeg al. Mijn docent biologie zei ooit 'Je moet niet leren, maar snappen.' En sindsdien haal ik alleen maar 8'en :-) probeer het een keer uit.
Als je echt moeite hebt met de begrippen te leren is het altijd handig om de stukjes rondom het begrip te lezen.

Ik hoop dat het helpt :-)
anoniempje - Dinsdag 28 oktober 2014 17:30
ik heb een probleempje
als ik een toets heb leer ik het heel goed dan weet ik het ook uit me hoofd aleen als ik op school zit en de toets ligt voor me dan denk oow kut en dan ben ik alles vergeten en dan krijg ik soms ook een slechte cijver hoe kan ik zorge dat ik dit niet meer heb
Gerdien - Maandag 24 november 2014 01:25
Pfff ik heb er momenteel ook super veel last van. Ik doe VAVO (havo sprint voor volwassenen) en het schooljaar gaat er echt zo snel doorheen! ik zit nu in m'n tweede toetsweek. Ik moet 3 praktische opdrachten maken/doen, toetsen leren én m'n PWS moet een paar weken daarna af zijn. Mijn stresgrens is helaas best laag en het gaat me allemaal veel te ver mijn grens voorbij. In plaats van dat ik het aanpak en goed bezig ga, doe ik - door al die stress - juist niks, en omdat ik niks doe raak ik gestrest... nou ja, niks is een groot woord, want ik leer wel. Maar mijn PWS bestand is nog zo goed als leeg en ik maak me ontzettende zorgen daarover... en over de cijfers van deze toetsweek. bleh :(
anomiem - Donderdag 7 mei 2015 09:47
Ik heb er ook veel last van ,ik huil vaak omdat ik alleen maar negatief denk. MAar mijn klasgenotjes helpen me ontzettend vooral mijn vriendinnen. Toetsweek is voor mij een hel . Nu nog deze overleven .
ik - Maandag 22 juni 2015 16:13
Ik heb morgen wiskunde proefwerk een Nederlands spreekbeurt en ik moet mijn krantenwijk nog doen en het regent
Laura - Donderdag 9 juli 2015 22:52
Ik heb een probleem. Ik zit op gymnasium en haal deze toetsweek alleen maar 5.5en ik leer volgens een planning en twee weken van tevoren. Zo hoef ik niet teveel te doen op een dag. Maar nu zat ik alweer te huilen omdat ik zo'n laag punt heb voor een proefwerk waar ik 2 weken aan leer. Heeft iemand misschien een tip voor mij??
Faye - Maandag 28 september 2015 17:31
Heey gymnasium sis, ik zit in de derde van het gymnasium en ik had hetzelfde probleem. mijn oplossing: Leer niet 14 dagen 2 uur voor een toets want dan dwing je jezelf iets op te nemen. je kan beter overal in huis korte zinnetjes ophangen met de stof die je moet leren. Bijv. op de badkamerdeur, of op je raam. zo kom je vaak de tekst tegen en gaat het stukken beter. greets Faye
anoniemm - Dinsdag 13 oktober 2015 19:31
Ik was vroeger altijd erg gemotiveerd en werkte vaak te hard en leerde alle details uit m hoofd
nu snap ik er toch al niks van en leer ik dus ook gewoon niet. mijn motivatie is helemaal weg. Ik wil ook niet de confrontatie aangaan met leren omdat ik dan weer xie hoe dom ik ben en dat ik het allemaal weer niet snap. Als ik wel begin met leren en ik zie bv een lange som bjj wisk raak im in mijn gedachten in een klein beetje in paniek (oh god wat een langr som en wat is de vraagstelli g moeilijk, wat moet ik nu doen huh omg dit kan ik nooit). even wachten en dan is t weg en ik kan beginnen. vervolgens snap ik die som niet. zie je wel omg. volgende som snap ik vervolgens weer niet. wat ben je voor dom kind. waatom heb je dir vak gekozdn je bent echt niet zon type e je bent hier echt slecht in. je vind wisk en sk en nat moeilijk.. dus je blijff sws zittdn op je examen of dit jaar want je haalt alleen maar onvos.. (deze grdachten komen al huilrnd in me op) en dan wss zonder vriendinnen een heel jaar doorbrengen als doubleur. oh en wss wordt je van "mn sport" afgehaald en mijn sport is mij uitweg in alles en gwn mijn leven (thuis, school.. en ik overdrijf niet).. als ik daar over denk ratken mijn gedachten helemaal in paniek. meestal eindig ik zo huilend boven mn boeken en stressend. Ik ben al gestopt met proberen omdat ik gwn bang ben / weet dat ik weer zo huilend ga eindigen. ik leer dus amper. alleen voor vakken waar ik goed in ben want dat durd ik aan en vind ik leuk en dan heb ik niry alleen maar onvos op mijn rapport. .. ik weet dat dit raar is en weet ook niet wrm ik dit schrijf😂😁 ik hoop dat iemand miss nog andere tips heeft of mij kan helpen
raad van een oudere... - Woensdag 21 oktober 2015 23:12
Ik ben inmiddels 43, en kwam hier op vanwege onze dochter van 7, zij heeft nu al stress op de basisschool! Ik wil heel graag tegen jullie zeggen. Probeer gelukkig te zijn. Dat kan niet afhangen van een goed cijfer! Ik heb weet niet hoe vaak ik jankend boven mijn boeken gezeten en mijn zelfvertrouwen was ver beneden peil . Ik heb uiteindelijk diverse diploma's gehaald en voor mijn werk gebruik ik er geen een. Als je echt iets wilt, kom je er links of rechts om wel. Ik mocht van mijn ouders geen dierverzorging doen, nu ben ik boerin. Niet bewust, dat is niet de reden waarom ik bij mijn boer ben. Iedereen is anders, soms kan je niet voldoen aan de maatstaven van het gros, dat maakt je niet minder, wel uniek. Iedereen heeft goede eigenschappen, vergeet die nooit. Je best doen en daar voor knokken, meer kan je niet doen. Natuurlijk zijn er dingen die onvermijdelijk zijn en waar je doorheen moet bijten. Maar als je zo blokkeert als bijv. anoniemm, vraag dan hulp. Laat het je uitleggen, vrienden, mentor, leraar, huiswerkbegeleiding... Je kop in het zand steken en er voor weglopen maakt het alleen maar erger. Misschien heb je inderdaad een verkeerd vak gekozen, maar misschien kan iemand je net iets vertellen zodat je het wel snapt. Maar als je echt je best hebt gedaan (wees daarin eerlijk naar jezelf) en je wordt er mega ongelukkig van omdat het niet lukt, dan houdt het op. Je doet het uiteindelijk voor jezelf, jouw toekomst. Bedenk wat je doel is, wat je wilt worden en wat je ervoor nodig hebt. Als je dat vak nodig hebt voor je vervolgopleiding, stel je doel of je weg ernaar toe dan bij. Probeer niet in problemen te blijven hangen, maar denk in oplossingen! Er zijn andere manieren om je vak later bij te scholen of je doel te bereiken. Natuurlijk is dat niet ideaal, maar ongelukkig zijn helemaal niet. Als ik de juf van mijn dochter hoor zeggen dat de kids klaar gestoomd worden voor de HAVO, terwijl er een groot te kort is aan mensen die met hun handen willen werken, krap ik me achter de oren. Voor zoveel IT-ers en directeuren is geen plek op de arbeidsmarkt. Doe datgene waar je hart ligt en dat met liefde en ga daarvoor. Dan zal je uiteindelijk slagen, ook als directeur of IT-er, omdat je eruit springt. Als je niet gemotiveerd bent in dat wat je doet, zal je niet slagen ook niet met een goed diploma. Veel succes, ik ben blij dat ik die periode achter me heb liggen. Op die dag komen jullie ook.
Tessa - Woensdag 18 november 2015 21:36
Ik heb precies dat. Wordt huilend wakker denkend aan een toets. Na een toets kom ikn huilende thuis. Iemand tips die mij er van kunnen overtuigen dat ik het goed doe (leer, overhoortips)?
Sarah DD - Maandag 7 maart 2016 21:51
Ik heb een beetje alles tegelijk, ik ben nu in het eerst jaar ( middelbaar ) en ik volg latijn.
Nu, voor latijn heb ik ALTIJD stress, voor wiskunde ook, ook als ik geen toets heb,
Want de laatste tijden zakken mijn punten een klein beetje, en ik hoop dat het goed komt....
Sarah DD - Maandag 7 maart 2016 21:51
Ik heb een beetje alles tegelijk, ik ben nu in het eerst jaar ( middelbaar ) en ik volg latijn.
Nu, voor latijn heb ik ALTIJD stress, voor wiskunde ook, ook als ik geen toets heb,
Want de laatste tijden zakken mijn punten een klein beetje, en ik hoop dat het goed komt....
norah schriel - Zondag 5 juni 2016 20:00
omg ik heb over een paar weken mijn eerste toets week en ben heel zenuwachtig. Op school gaat het ook niet al te best, dus de druk dat het nu goed moet gaan maakt me zenuwachtig. Mijn ouders zeggen dat ik het wel kan. Alleen weet ik dat zelf nog niet zo goed. Begin dan maar 4 weken van te voren met leren
mike - Woensdag 11 januari 2017 23:07
gewoon niet stressen en je best doen en dan komt het bj mij wel goed.ben alleen beetje luie flikker dus mn best doen is soms lastig
Sanna - Zondag 12 maart 2017 20:28
Dit zijn echt super goede tips!! Heb er echt veel van geleerd! Heb namelijk over 2 weken een pww en dat zijn 13 toetsen.(best veel dus) maar deze tips zullen me zeker helpen!!
Sterre - Zondag 29 oktober 2017 21:13
Ik haat school niet maar als het om schoolstress gaat hoor ik bij die mensen die zich zelf kapot werken voor een goed cijfer, en je dan een 6 krijgt. Ik ben nog best blij met een 6 want het is geen onvoldoende. Als ik op de fiets naar school ga raak ik altijd in paniek dat ik te laat kom(ik ben nog nooit te laat gekomen). Ik wil wel eerder vertrekken maar dan moet ik alleen fietsen. Soms zou ik wel eens willen ruilen met een leven zonder stress😔
Sterre - Zondag 29 oktober 2017 21:14
Ik haat school niet maar als het om schoolstress gaat hoor ik bij die mensen die zich zelf kapot werken voor een goed cijfer, en je dan een 6 krijgt. Ik ben nog best blij met een 6 want het is geen onvoldoende. Als ik op de fiets naar school ga raak ik altijd in paniek dat ik te laat kom(ik ben nog nooit te laat gekomen). Ik wil wel eerder vertrekken maar dan moet ik alleen fietsen. Soms zou ik wel eens willen ruilen met een leven zonder stress😔
~ Valerie D - Woensdag 20 december 2017 20:24
Ik zit op 3 vwo en ik leer meestal goed voor mijn gevoel, ik weet dan ook het meeste wel, en als ik dan de toets heb gemaakt dan heb ik er ook een goed gevoel over, maar dan blijkt later dat ik een onvoldoende heb. Dan ben ik dus heel teleurgesteld en blijkt dat ik hele domme fouten, maar soms ook leerfouten heb gemaakt. Ik heb dan ook heel veel stress en weet niet waar ik hulp moet zoeken, hebben jullie tips voor mij?
thomas - Vrijdag 5 oktober 2018 06:34
School geeft veelste veel hoofdpijn,op school vragen de leraren veel thuis vragen ze veel,overal vragen ze veel.En het irritanste is dat leraren niet rekening houden met ons,bijvoorbeeld ik krijg een toets over Biologie,dan denkt de meester van wiskunde weet je wel jullie krijgen nog huiswerk,en de andere leraren ook,enzo.Ik denk dat ik op een dag een leraar shi ga mishandelen ofso.Ze geven je stress veelste veel stress.
Gitte - Zondag 2 juni 2019 20:32
ooh hier ben ik dan! De grootste stresskip van het land. Morgen heb ik grote toets Latijn en ik snap het echt niet! Ik moet ook bijna slapen maar ik denk dat ik dat niet doe vannacht ik moet echt goede punten halen of ik buis nog op het einde van het schooljaar. En ja dat heb ik toch niet zo graag! Daarnet probeerde ik een klasgenote te vragen of ze een beetje uitleg wou geven maar ze zij nee ik ben net klaar dus laat me met rust pffff ik ga studeren byyy
luuk - Donderdag 19 september 2019 22:09
ik snap dr geen fuck van! ik ben alleen maar aan het stressen!
Stresskipje - Dinsdag 3 maart 2020 16:30
Goede tips! Ook al is het zo dat hoe positief ik probeer te denken het altijd terug gaat naar bang zijn om onvoldoendes te halen en om niet over te gaan... vooral met mondelingen is mijn schoolstress tot de max. Slaap dagen nauwelijks omdat ik misselijk ben door de stress, meestal krijg ik nog geen eens een hap door mijn keel :( als iemand nog betere tips voor me hebben hoor ik het graag! :))