5 levenslessen van Danique

 

Ik ben dan nog niet zo heel oud en voor mijn gevoel kom ik dan ook net pas kijken in het leven, maar toch heb ik al wel een hoop dingen geleerd. Het leven is me niet altijd even makkelijk afgegaan. De afgelopen jaren heb ik een hoop tegenslagen moeten overwinnen en nog steeds kom ik voor een hoop uitdagingen te staan. In mijn ogen is dit ook een onderdeel van het leven. In deze blog zal ik mijn vijf belangrijkste inzichten/levenslessen delen die ik heb opgedaan in het leven.

♥ Het gaat niet altijd zoals je had verwacht, maar het komt hoe dan ook alsnog goed
Ik maak me altijd veel te druk over van alles en nog wat. Ik ben enorm bang dat dingen mij niet lukken, dat ik faal en dat het niet gaat zoals ik in gedachten had. Uren kan ik hierover blijven piekeren. Dit deed ik al toen ik nog maar een klein meisje was. Mijn ouders zeiden vaak dat ik me niet zo druk moest maken en dat het toch wel goed zou komen. Dit geloofde ik gewoon nooit. Maar toch kreeg ik keer op keer de bevestiging dat iets inderdaad goed was gekomen. Mijn zorgen waren voor niks geweest.

levenslessen

Soms gaat het leven niet zoals je had gehoopt. Je zag de toekomst anders voor je en dat kan lastig zijn. Maar toch betekent dat niet dat je hierdoor nooit gelukkig kan worden. Uiteindelijk valt het leven vanzelf op zijn plek en weet jij je weg daarin te vinden. Een weg waarin je gelukkig bent en doet wat je wilt. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome.

Ik denk dat een mooi voorbeeld hiervan het stoppen met mijn studie is. Ik stopte met mijn studie, omdat ik daar niet op mijn plek zat. Deze keuze nam een hoop onzekerheid met zich mee. Wat moest ik dan gaan doen? Ik wilde gaan werken, maar wat als ik nergens word aangenomen? Wat als ik niet kan doen wat ik leuk vind qua werk? Ik had namelijk een droomberoep in mijn hoofd, maar dat idee viel dus in duigen. Ik kon me hier heel druk over maken. Iedereen in mijn omgeving zei dat het allemaal vanzelf wel weer goed zou komen, maar ik kon daar niet op vertrouwen. Toch is het uiteindelijk ook allemaal goed gekomen. Ik doe nu werk waar ik heel gelukkig van word en veel voldoening uithaal: werken bij Proud!

♥ Iedereen doet maar wat
Ik had altijd het idee dat volwassenen precies wisten wat ze aan het doen waren. Dat ze wisten hoe je moet leven, dat ze antwoorden hadden op alle vragen, dat ze wisten hoe alles moet en dat ze een duidelijk beeld van de toekomst hadden. Toen ik ouder werd, had ik dat helemaal niet en ik kon me hier heel druk over maken. Ik wist wel dan wel wat ik wilde in de toekomst, maar op andere levensgebieden wist ik niet zo goed hoe ik ermee om moest gaan. Wat is goed om te doen in vriendschappen? Hoe ga je om met problemen in je relatie? Hoe pak je bepaalde dingen aan op het werk? Wat is het beste om te doen?

Ik heb geleerd dat er niet echt een goed of fout is en dat iedereen maar wat doet. Wat de één goed vindt, hoeft de ander nog niet te vinden en andersom. Ik vraag regelmatig advies aan mensen in mijn omgeving, maar zij weten vaak ook niet wat het juiste is om te doen. Er is dus niet een manier van doen of manier van leven wat het beste is. Dit besef vind ik eigenlijk wel heel bevrijdend, omdat dat betekent dat ik het ook niet per se fout kan doen.

♥ Het leven gaat door
Er zijn dingen in het verleden gebeurd die enorm veel invloed op mij hebben gehad. Het waren ingrijpende gebeurtenissen die veel impact hadden op mijn leven. Op dat moment leek het ook alsof het nooit meer goed zou komen. Mijn hele leven stond op z'n kop en ik wist toen niet hoe ik me daar doorheen moest slaan.

Hoe pijnlijk de gebeurtenissen ook waren en hoe rot ik me ook voelde; het leven ging door. Mijn wereld stond wel stil, maar de wereld om mij heen ging gewoon door. Dit besef vond ik enorm lastig, maar was ook wel een eye-opener. Je mag pijn voelen. Je mag je gekwetst voelen. Je mag je verdrietig voelen. Alle emoties mogen er zijn, maar probeer uiteindelijk ook de draad weer op te pakken. Het komt uiteindelijk weer goed. Doe het natuurlijk op je eigen tempo, maar het leven gaat door. Het leven kan jou ook weer positieve, leuke dingen bieden en daar kom je alleen maar achter als je doorgaat en niet te lang blijft hangen in het verleden.

♥ Je moet het de rest van je leven met jezelf doen
Ik vind dit zelf een beetje zweverig klinken, maar dit inzicht sleept me wel door het leven heen. Ik heb mezelf lang op de achtergrond geplaatst. Ik vond dat ik niks waard was terwijl andere mensen mij wel wat waard vonden. Ik vond mezelf niet leuk terwijl andere mensen mij wel leuk vonden. Ik behandelde mezelf slecht terwijl andere mensen mij bij wijze van op handen droegen. Als deze mensen weg zouden vallen, wie zou er dan nog goed voor mij zijn? Als ik niet goed voor mezelf zou zorgen, dan zou mijn leven nog heel zwaar zijn en lang gaan duren. Het allerbelangrijkste is daarom dat je goed voor jezelf zorgt. Doe wat jou gelukkig maakt en doe waar jij je goed bij voelt. Als je iets lastig vindt, spreek het dan uit. Zorg dat je van dat vervelende gevoel af komt en dat je je weer blij gaat voelen. Je moet nog je hele leven met jezelf jouw leven leiden. Maak er wat van!

levenslessen

♥ Het gaat niet vanzelf
Veel dingen in het leven komen je niet aanwaaien. Je zal er zelf wat voor moeten doen. Dit geldt eigenlijk op alle levensgebieden. Ik vind de uitspraak 'Je kan niet anders wachten als je altijd hetzelfde blijft doen' een heel mooie, rake spreuk. Ik was vroeger geneigd om lang ergens mee te zitten en vooral heel hard te balen van de situatie. Maar er iets aan veranderen vond ik vaak lastig waardoor ik me rot bleef voelen. 

Ik vond het eng om de verantwoordelijkheid te nemen over mijn eigen leven. Stel het zou een keer misgaan, dan zou ik alleen maar mezelf de schuld kunnen geven. Toch kan ik ook alleen maar mezelf de schuld geven als ik me rot blijf voelen over een bepaalde situatie. Wat ik daarmee bedoel is dat voor mijn gevoel je eigen geluk iets is wat je vaak zelf in de hand hebt. Ik besef me dat het niet zo zwart-wit is als dat ik nu zeg en dat er een hoop factoren meespelen die jouw geluk bepalen, maar voor een deel heb je het ook zelf in de hand en zal je er iets voor moeten doen.

Fotografie: BK & Hamza Butt

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anti - Donderdag 25 mei 2017 19:29
Haha het komt allemaal vanzelf goed en het gaat niet vanzelf? Lijkt me een beetje tegenstrijdig maar ik snap wat je bedoelt. Ik denk zelf dat het niet per se altijd 'goed' komt maar het er ook maar vanaf hangt hoe je 'goed' definieert. Als je je standaard en verwachtingen verlaagd kom je meestal een heel eind heb ik gemerkt. Maar ook als het niet goed lijkt te komen heb je nog niet meteen gefaald en hoef je jezelf niet te straffen omdat je een hopeloos geval zou zijn.

Bedankt Danique voor je tips, ik denk dat het heel goed zou zijn als meer mensen hun belangrijkste levenslessen eens op een rijtje zouden zetten.
A. - Vrijdag 26 mei 2017 07:45
Ik geloof niet dat "iederee maar wat doet".
Ik geloof dat iedereen probeert te doen wat het beste is in de gegeven situatie.
Je moet het hele leven blijven leren, daar zijn de uitfagingen voor, zodat je blijft groeien en de lessen leert die jij specifiek moet leren. Daarom word je steeds mooier naarmate je ouder wordt! šŸ˜ƒ
Anne - Vrijdag 26 mei 2017 15:44
dat stukje over stoppen met de studie is zo herkenbaar. Ik ben op dit moment met mijn studie gestopt omdat ik therapie ga volgen voor mijn persoonljikheidsstoornis . Na mijn therapie wil ik niet terug naar mijn studie, maar ik ben doodsbang dat ik geen baan kan krijgen. Hopelijk heb ik ook het geluk ergens aangenomen te worden waar ik voldoende voldoening uithaal.
Aniek - Zaterdag 27 mei 2017 22:12
Ik ben benieuwd wat voor droomberoep je in gedachten had, Danique? En ben je ook niet een andere opleiding gestart?