3 opdrachten die mij hielpen

 

Nu ik een tijdje vrijwilliger ben bij Proud2Bme kom ik vaak negatieve verhalen, waar je soms helemaal in vast kan zitten. Deze blog schrijf ik dan ook om jullie hier bewust van te maken, proberen te benadrukken hoe belangrijk het positieve aspect is en hoeveel je hiervan kunt opfleuren. Iedereen maakt elke dag wel iets kleins of groots mee wat positief was aan die dag. Denk aan het schijnen van de zon, een cijfer dat je terug krijgt of liefde ontvangen van vrienden en familie. Nu praat ik hier heel makkelijk over maar tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel erg moeilijk om positief naar dingen te kijken. Zelf heb ik dit niet echt door gehad, ik hoorde vaak van mijn omgeving dat ik alles negatief benaderde en vooral negatief naar mijzelf en alles wat ik deed.

Tijdens mijn behandeling voor mijn eetstoornis heb ik meerdere keren oefeningen hiervoor gehad. Bij deze opdrachten moest ik bijvoorbeeld elke dag iets leuks opschrijven of wat er goed was gegaan die dag. Deze dingen zag ik niet, maar om toch de opdracht goed te maken verzon ik dingen en deed ik alsof het iets met mij deed. Maar eigenlijk snapte ik het nut niet en voelde ik me er ook niet beter door.

recovery

Nu zit ik in mijn derde jaar van mijn opleiding toegepaste psychologie en heb ik een hele boel op dit vlak geleerd. Waaronder veel bij het vak positieve psychologie. Dit vak zorgde in het begin voor een nare herinnering bij mij. Dit had ik namelijk al zo vaak gedaan en het hielp me niet. Toch heb ik me opengesteld voor de positieve psychologie en heb ik hier heel erg veel uitgehaald wat ik graag met jullie wil delen.

Graag zou ik jullie hier ook kennis mee laten maken en laten ervaren hoe het is om met deze aspecten bezig te zijn. Sommige oefeningen zijn lastiger dan de andere, ook voor mij. De ene is meer als een pessimist geboren en de ander als optimist, maar het voordeel is dat 25% aangeboren is en de voor de rest te trainen is. Dus allemaal oefenen en probeer de opdrachten eens, je wordt er super blij van ☺ (zelf heb ik een witboek helemaal eigen gemaakt met alle oefeningen erin en tekeningentjes)

Opdracht 1: Positieve ervaringen
Spreek met een vriendin/vader/moeder af om iedere dag samen een moment te plannen en samen te vertellen over een positieve ervaring die je hebt meegemaakt die dag. Iets waar je super hard om hebt gelachen, iets waar je genoten van hebt dus iets waar je, je even goed door voelde. Schrijf op in een boekje wat dit met je deed en hoe je, je hierna voelde.

recovery

Opdracht 2: Best possible self
Deze opdracht vond ik super leuk en is ook heel erg hoopvol als je in een lastige situatie zit. Schrijf voor jezelf op hoe je leven eruit ziet over 10 jaar. Wat wil je hebben bereikt, waar wil je staan in het leven, hoe wil je wonen en met welke mensen wil je omgaan etc.

Schrijf voor jezelf een verhaal op hoe je, je situatie op dat moment voor je wit zien. Laat al je wensen uitkomen in dit verhaal en beschrijf dit zo goed mogelijk. Daarna kun je stappen bedenken die je kunt zetten om deze doelen te bereiken. Denk aan lange en korte termijn doelen wat je kunt doen om dit beeld wat jij wilt te realiseren.

Opdracht 3: Positief zelfportret
Dit was een oefening die ik zelf heel erg lastig vond maar die ik uiteindelijk als heel erg waardevol heb ervaren. Want vaak hoor je positieve dingen later, bijvoorbeeld als je van school afgaat of weggaat bij een werkgever. Op dat moment worden een hoop positieve dingen over je verteld maar het zou eigenlijk veel waardevoller zijn als je dit nu al weet en weet hoe mensen naar je kijken. Vraag daarom 5-10 mensen in je omgeving die je goed kennen (familie, vrienden, collega's, werkgevers, docent, etc.) om drie korte verhaaltjes over jou te schrijven hoe jij bijdraagt aan de wereld. Hierdoor krijg je hele fijne verhaaltjes terug en helemaal van mensen die niet direct in je vrienden- of familiekring zitten.

recovery

Als je alle verhaaltjes binnen hebt maak je er een positief zelfportret van. Op het moment dat je de verhaaltjes krijgt zie je opeens hoe positief anderen naar je kijken. Ook als je het moeilijk hebt kun je deze verhaaltjes erbij pakken en doorlezen.

Welke opdracht zou jou kunnen helpen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

memari - Zaterdag 30 januari 2016 10:45
ik ben vooral bezig met wat je tekent.
I stil have a long way to go.
wat me vaak moedeloos/verdriet/destructief maakt.

moet dan ook lachen om de woorden.

but i'm already so far from where i used to be.

dat klopt ;o)
Ronja - Zondag 31 januari 2016 11:39
De laatste vind ik een hele goede. Daar heb ik al vaak aan gedacht, maar heb het nog nooit durven vragen. Misschien toch maar eens doen. Is ook leuk om voor je verjaardag te vragen. Dan voelt het minder gek.

Drie positive dingen van die dag schrijf ik al op. Doet me wel goed. Soms is het erg moeilijk er al 1 te vinden maar soms is het ook makkelijk.

Met een witboek ben ik ook eens begonnen, maar nu doe ik dat eigenlijk een beetje in mijn hoofd: mezelf moed inpraten. Is ook een goede. Helpt echt!
Sparkle - Dinsdag 2 februari 2016 00:54
Serieus bedankt! Best even fijn dit.