3 gevolgen van te weinig eten

 

Botbreuken, vermoeidheid, overmatig zweten... Zomaar wat 'kwaaltjes' waar ik last van had tijdens mijn eetstoornis. De gevolgen van de eetstoornis werden steeds meer duidelijk en aanwezig. Destijds deed ik er een beetje lacherig over. Nou en, het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee. Een eetstoornis valt nooit mee, evenals de gevolgen van te weinig eten. Hoe is dit voor jou? Eet jij wel genoeg? Als je een eetstoornis hebt, kan weinig eten goed voelen. Maar het komt niet zonder gevolgen.

Voordat ik deze blog wil beginnen is het verstandig om jezelf te rade te gaan waarom je te weinig eet. Ja, ik heb toch een eetstoornis, hoor ik je denken. Ja, oké, maar wat is de functie van die eetstoornis? Wat maakt het dat je minder bent gaan eten? Is het een manier om met spanning om te gaan? Niet volwassen te willen worden? Omdat het als het meest veilige alternatief voelt of misschien om enigszins te kunnen functioneren? Wat de reden dan ook is, je gedraagt je zoals je je gedraagt: eetgestoord. In deze blog wil ik je wat meer vertellen over de destructieve gevolgen van het consequent minder eten.


Bron foto

Lichamelijke gevolgen van te weinig eten

1. Je maakt minder serotonine aan

Het woord 'hangry' zal je vast niet onbekend zijn. Hangry is een samentrekking van de twee Engelse woorden hungry (honger) en angry (boos). Maar waarom worden we eigenlijk chagrijnig bij een tekort aan voedsel? Naast het feit dat honger een sterk signaal kan zijn, zit er nog iets meer achter. Tijdens de voedselverwerking komt in de darmen het stofje serotonine vrij. Dit is een krachtig neurotransmitter die invloed heeft op de verwerking van pijnprikkels, het geheugen, slaap, emotie en stemming. Bij een tekort aan voedsel of eetmomenten wordt dit stofje minder (snel) aangemaakt. Dat kan een negatieve uitwerking hebben. Niet alleen op je stemming en gemoedstoestand, maar ook ben je waarschijnlijk sneller afgeleid, slaap je minder goed en heb je minder energie.

Ik snap dat wanneer je hier herkenning in vindt, dit er hoogstwaarschijnlijk niet ineens voor gaat zorgen dat je vaker en meer gaat eten. Een eetstoornis heb je namelijk niet voor niets. De kans is groot dat de eetstoornis jou op het moment misschien wel wat houvast of afleiding geeft. Ik hoop wel dat je door het lezen van deze blog na gaat denken over het belang van een volwaardig voedingspatroon. Is het het écht waard om je op zoveel vlakken te laten beïnvloeden..? 

2. Tekorten

Te weinig eten kan betekenen dat je ook minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor flinke tekorten die (op de lange termijn) schadelijk kunnen zijn. In deze blog kun je lezen welke lichamelijke gevolgen kunnen ontstaan bij een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd een beetje laks deed over vitaminetekorten. Dan ben ik maar wat meer moe, nou en? Daar ben ik door de jaren heen wel op teruggekomen. Niet alleen was ik vermoeider, maar ook werden bijvoorbeeld mijn botten een stuk brozer (door een tekort aan calcium, Vitamine D, B6, B11, B12, C en K). Hierdoor had had ik in de tijd van mijn eetstoornis regelmatig last van botbreuken. Dat waren gevolgen waar ik zelf nooit over na had gedacht. 

3. Je houdt eerder vet vast

Ironisch genoeg is de kans groter dat je bij een tekort aan voedsel juist vet vast gaat houden. Wanneer je minder voedingsstoffen binnen krijgt, verkiest het lichaam vet boven gewichtsverlies. Het is namelijk belangrijk voor het lichaam om goed te blijven functioneren. 

Ik wil bij dit punt ook een belangrijke kanttekening maken. Ik herinner me dat ik dit punt las toen ik een eetstoornis had. Ik was enorm vatbaar voor alles wat me mogelijk zou helpen met gewichtsverlies. Al stond de gedachte dat ik méér moest gaan eten om minder te wegen me een beetje tegen, toch heeft het me uiteindelijk geholpen om meer te nemen tijdens eetmomenten. Gek genoeg was het dus juist de motivatie vanuit de eetstoornis die me in heeft laten zien hoe belangrijk het is om voor je lichaam te zorgen. Ik wil hierbij wel echt vertellen dat, al is de uitwerking positief en een gezondere optie, de motivatie in dit geval alsnog eetgestoord was. 

Je kan je afvragen hoe helpend het dan is. Mocht jij nu, bij het lezen van dit punt, diezelfde gedachtes ervaren; ik begrijp het. Het is voor je lichaam echt beter om goed en gespreid te eten. Ik hoop vooral dat het je lukt om die eetgestoorde motivatie om te draaien tot een stukje zelfzorg. Dat je mag leren dat regelmatig en voldoende eten geen uitzondering is, maar dat je dit mag omdat je daar als mens recht op hebt. Zonder dat je erdoor af hoeft te vallen, maar gewoon omdat je het nodig hebt. 

Hoe dan wel?

Schakel een professional in

Het kan lastig zijn dit helemaal alleen uit te zoeken. Maar er zijn mensen voor opgeleid die je hierbij kunnen helpen. Een diëtist kan je bijvoorbeeld helpen om te onderzoeken wat voor voedingspatroon bij jou past, waar je op moet letten of hoe je tekorten voorkomt. Ik snap goed dat het best een grote stap kan zijn om een afspraak te maken. Ben je opzoek naar iets laagdrempeligs? Dan kun je ook hier op Proud2Bme terecht. Hier vind je het topic waar je vragen kunt stellen aan onze diëtisten. Ook zijn er regelmatig chats met onze diëtisten waar je meer dan welkom bent. Wil je de complete chat-agenda van de maand te bekijken? Klik dan hier

Neem supplementen waar nodig

Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor voedsel, maar zijn bedoeld als aanvulling op je eetpatroon. Ik begrijp heel goed dat dit een stukje zelfzorg is waar je misschien niet om staat te springen. Niet alleen kan de noodzaak het confronterend zijn, het is ook iets dat dagelijks terugkomt. Toch is het soms echt nodig om supplementen te slikken. Ik heb het idee dat dit soms nog als uitzondering wordt gezien, maar het is echt niet gek om bepaalde vitamines of mineralen bij te slikken. Zeker als je deze tekort komt in jouw voedingspatroon. Weet je dat je tekorten hebt of vermoedt je dat je te weinig binnen krijgt? Een huisarts kan je hierbij ondersteunen. Vind je het spannend om te bellen of naar de afspraak te gaan? Bekijk dan eens deze blog.

Hiernaast wil ik ook echt benadrukken dat supplementen geen langdurige oplossing zijn voor het vermijden van producten. Ze kunnen ingezet worden wanneer er inderdaad tekorten zijn ontstaan, maar het betekent niet dat je dan nooit meer boter of bananen hoeft te eten. Uiteindelijk gaat het erom dat, zeker wanneer je bepaalde producten of voedingsgroepen niet neemt uit angst, je voedingsstoffen (weer) echt uit eten gaat halen. Eventueel met supplementen als aanvulling. 

Zorg voor regelmaat en ritme

Het is niet de eerste keer dat we stimuleren om van bepaalde dagstructuur op te zoeken en vast te houden. Het kan namelijk heel helpend zijn om hier een vaste basis in te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een eetlijst volgt, breng je al wat structuur aan. Je eet op bepaalde momenten en verspreid over de dag. Volg je op het moment geen eetlijst? Bekijk dan eens de voedingslijsten op Proud2Bme voor inspiratie. 

Ieder mens is anders, laat je niet gek maken

Daarnaast heb je hier vast eens de term 'ieder mens is anders, dus ook diens behoeftes' voorbij zien komen. Het is een feit dat ieder lichaam anders is. Het is dan ook niet raar dat de behoeftes van elk lichaam er anders uit kunnen zien. Dit kan zelfs voor één lichaam in een week al verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld hebt gesport, heeft je lichaam behoefte aan wat meer. Het kan dan ook zo zijn dat jouw lichaam meer of minder nodig heeft dan een leeftijdsgenoot. De aanbevolen hoeveelheid die wordt aangeraden vanuit het Voedingscentrum, is hierin een indicatie. Echter, kan het je ook tegen werken om je 'blind' te staren op deze cijfers. Wanneer je geen eetstoornis hebt, kunnen calorieën een leidraad zijn. Maar wanneer je moeite hebt met eten, kan dit voor veel verwarring en angst zorgen. 

Laat je niet gek maken door de (verschillende) geluiden vanuit de (sociale) media. Jouw lichaam is jouw lichaam en alleen jij kan voelen waar jouw lichaam om vraagt. 

Hang er geen gewicht aan; het is al zwaar genoeg

En tot slot: ik hoop dat je jezelf het proces mag gunnen om naar een volwaardig voedingspatroon toe te werken. Het is niet makkelijk om voor jezelf te zorgen. Zeker wanneer je gewend bent om dit juist niet te doen, jezelf weg te cijferen en te handelen naar destructieve gedragingen. Toch hoop ik dat je iets uit deze blog mee kunt nemen als motivatie. Dat het je laat nadenken en doet beseffen: ja maar dit wil ik niet. Mocht dit besef inslaan, weet dat wij hier voor je klaarstaan om je te ondersteunen waar mogelijk.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva - Vrijdag 14 mei 2021 15:49
Dankjewel voor deze blog! Zet me wel aan het denken
Ji - Vrijdag 14 mei 2021 19:19
Kunnen jullie een blog maken over prana ? Levensenergie en weinig slaap voeding en drinken. Begrijp er niet veel van.
Minke - Maandag 17 mei 2021 16:27
Ja! Daar ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar
Mar - Woensdag 19 mei 2021 12:59
Dat zijn gevaarlijke praktijken, al helemaal niet geschikt voor personen met psychische gevoeligheid (bijvoorbeeld met een eetstoornis(verleden)). De vraag is ook: wat wil je ermee bereiken?
G. - Vrijdag 14 mei 2021 23:54
Osteoporose/osteopenie tgv AN/BN heb ikzelf zwaar onderschat, is nooit in mij opgekomen dat ik dat zou ontwikkelen. Maar.. ik heb het wel en het is onomkeerbaar.

Vervelende aan zwakke botten is dat je er niets van merk, totdat je een bot breekt of bijv. erge rugklachten krijgt. Men ziet mij en ik voel mij sterk/fit etc. Wat dus niet het geval is.

Main message: schade aan jouw lijf is niet altijd te herstellen en ook niet altijd merkbaar in het hier en nu. Misschien een extra motivatie om tekorten te voorkomen:)
beauty_love - Zaterdag 15 mei 2021 19:17
@G. Ik heb ook osteoporose ontwikkeld ten gevolge van mijn eetstoornis. Ik ben pas 28 jaar en heb de botten van een 70 jarige... Dat betekent dus de rest van mijn leven voorzichtig doen en ik zal binnen enkele jaren bisfosfonaten (medicijnen om de botdichtheid enigszins te verbeteren) moeten gaan gebruiken. Maar omdat ik nog zo jong ben willen ze dat zo lang mogelijk uitstellen. Die medicijnen zijn namelijk ook best heftig qua bijwerkingen.
G. - Zaterdag 15 mei 2021 22:01
Enorm droevig om te horen Beauty_Love. Ik hoop dat je een goed behandelplan en team om je heen hebt waarmee je je gesteund voelt.

Ja, gebruik van medicatie zo lang mogelijk uitstellen is mij ook verteld. Ik las dat therapietrouwheid erg belangrijk is voor effectiviteit van de medicatie. Take care!
Anne - Zondag 16 mei 2021 06:11
Ook niet fe vergeten. Je bersenen worden ook beschadigd door te kort aan voedingsstoffen, vooral vetten.
Dat wil je echt niet!

Een lichaam werkt wonderlijk, alles is op elkaar afgestemd. Als je jezelf niet toestaat te eten en te drinken, dan klapt alles in elkaar, niet meteen, maar na veloop van tijd wel, en hoe krijg je alles weer goed.?
Er zou veel meer gewaarschuwd moeten worden voor ONDERGEWICHT niet alleen overgewicht. Er zijn zol veel mensen die te weinig eten door alle campagnes en acties en trends of andere redenen.

Om welke reden ook het eten moeilijk gaat, het is het nooit waard om je lichaam stuk te laten gaan.Je bereikt er niets mee, je krijgt later alleen heel veel gezondheidsproblemen,die NIET allemaal vanzelf overgaan.

Wees lief voor jezelf. Uiteindelijk heb je alleen maar jezelf, alles in je leven kan zo maar wegvallen of veranderen, en je kan alleen komen te staan. Je hebt je lichaam echt NODIG om jezelf te kunnen redden, wees er goed voor; het is je beste vriend(in), die altijd bij je blijft.







Sanne - Maandag 17 mei 2021 06:04
Ik was in behandeling bij Novarum en daar heb ik letterlijk gevraagd: wat zijn de risico’s van mijn gedrag. Toen zei ze: je wordt misschien wat sneller ziek. Ik dacht alleen aan griep en vatte die reactie lichtjes op. En dat toen ik op het dieptepunt zat van de es. Het heeft me veel schade aan mijn lichaam gekost. Ik had veel meer moeten weten en Novarum schoot hierin destijds tekort. Dat vind ik nog steeds heel erg :(
E. - Maandag 17 mei 2021 09:52
Ze focusen hier te veel op het psychische aspect vind ik. Het lichamelijke, de biologische oorzaak van de eetstoornis en de gevolgen daarvan is heel erg onderbelicht.
En de hulp is veels te traag daardoor.