Zelf je vitaminetekort verhelpen

 

Daar stond ik dan in de drogist, voor een énorm schap met vitaminepilletjes en potjes. Hier werd ik niet veel wijzer van, waar moest ik beginnen? Op internet had ik al gezien dat er een behoorlijke discussie gaande is over voedingssupplementen: De noodzaak en de werkzaamheid ervan. Dat maakte mijn keuze er niet bepaald makkelijker op. Ik wilde gewoon graag gezond zijn en zocht naar een manier om dat te kunnen garanderen. Ik had namelijk een eetstoornis en was bang dat ik mijn lichaam daardoor schade zou toebrengen. Dat wilde ik niet en dus zocht ik mijn heil in vitaminepillen.

Eigenlijk was ik halsoverkop naar de winkel gesjeesd. Door te Googlen was ik er namelijk achter gekomen dat je door te braken heel wat nuttige vitamines en mineralen kan verliezen. Dat beangstigde me, ik wilde mijn lichaam namelijk helemaal niet kapot maken. Ik wilde niet dat die verdomde eetstoornis mijn lichaam zou beschadigen. Dat moest en zou ik voorkomen. Paniekerig probeerde ik dus op te zoeken welke vitamines en mineralen mijn lichaam mogelijk tekort kwam.

Door een paar artikelen op het internet was ik er snel van overtuigd dat mijn lichaam voedingsstoffen tekort kwam. Goed en wel nagedacht had ik nog niet. Gedreven door angst was ik naar de drogist gerend. Daar wilde ik niet geholpen worden door het winkelpersoneel, ik zocht het liever zelf allemaal uit. Er was zo ongelofelijk veel keuze. Veel termen die op de potjes stonden begreep ik bovendien niet. Het was een wirwar van kleurtjes en begrippen. Voor iedereen en alles leken er wel vitamines beschikbaar te zijn. Ik bekeek wat verpakkingen en mijn hart maakte een sprongetje toen ik sommige prijzen zag. Ik had hier eigenlijk helemaal geen geld voor!

Zouden de duurdere supplementen echt beter zijn dan de goedkopere? Wat zit daar dan in dat anders is? Weer speurde ik de potjes één voor één af. Er kwamen geen antwoorden en na lang wikken en wegen ben ik maar weer afgedropen naar huis, met lege handen.

Mijn zoektocht op het internet ging vervolgens verder. Er zijn heel veel mensen die een mening hebben over dit onderwerp, kwam ik achter. Bovendien lijkt het alsof eigenlijk alles wel te verhelpen valt met een pilletje: Voel je je depressief? Dan neem je vitamine D. Heb je een slechte huid? Misschien kom je vitamine A tekort. Het internet staat bol van dit soort slogan-achtige adviezen. Ook zijn er heel wat forums waar mensen zich graag uitlaten over hun visie op voedingssupplementen.

Door de bomen was al snel het bos niet meer zichtbaar. De goedbedoelde, maar tegenstrijdige adviezen vlogen me om de oren. Volgens sommigen kon je maar beter altijd een goed voedingssupplement nemen, voor de zekerheid. Anderen beweerden juist dat je dat helemaal niet nodig hebt en dat de vitamines van de drogist of apotheek toch niet goed werken. Hoe kon ik nou weten wat waarheid of wijsheid was?

vitaminetekort verhelpen

Niet alles wat op het internet staat is waar. Ik denk dat we het er daar wel eens over kunnen zijn. Bovendien kan eigenlijk iedereen met toegang tot het web iets op internet plaatsen. Je weet dus eigenlijk helemaal niet waar de dingen die je leest nu eigenlijk op gebaseerd zijn. Ook als heel veel mensen iets beweren, wil niet zeggen dat het waar is. Misschien praten ze elkaar ook maar gewoon na.

Hiernaast is het eigenlijk heel gek om voor jezelf een diagnose te stellen over voedingsstoffen die je eventueel tekort komt, zonder dat eerst door een arts te laten checken. Alleen een arts kan bepalen en adviseren bij welke voedingssupplementen je baat zou kunnen hebben. Het is natuurlijk goed om zelf mee te denken, maar een echte diagnose stellen kunnen de meeste van ons nu eenmaal niet.

Ik geloof best dat voedingssupplementen in sommige gevallen helpend kunnen zijn, bijvoorbeeld voor oude mensen of zwangere vrouwen, om maar iets te noemen. Toch heb ik gelezen (ook op het internet...) dat 'baat het niet dan schaadt het niet' lang niet altijd opgaat als het om vitaminepillen gaat. Des te meer reden om eerst met een arts te overleggen voordat je besluit om een supplement te gaan nemen.

Voedingssupplementen kunnen hoe dan ook nooit een vervanging zijn van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Ik denk dat je het echt moet zien als een aanvulling. Als een arts vaststelt dat je bepaalde tekorten hebt is het daarom ook raadzaam om naar een diëtist te gaan. Niet zelf rommelen en dokteren, maar samen met een professional kijken naar wat het beste voor je is.

Grijp niet gelijk naar allerlei middeltjes als je jezelf niet lekker voelt of wanneer je bang bent dat je lichaam tekorten opbouwt, maar plan eens een bezoekje aan de huisarts. Simple as that.

 Fotografie: Pexels

Gebruik jij voedingssupplementen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

H - Dinsdag 19 juni 2018 10:37
Ik slik soms alleen vitamine C, op aanraden van een arts. Eerder slikte ik ook vitamine D in de winter. Mijn vitamine D bleek bij bloed prikken eerder te hoog dan te laag, mijn vitamine B6 waarde was veeeel te hoog, door andere redenen. In ieder geval, soms kan je met supplementen juist schade aanrichten doordat je te hoge spiegels krijgt en dat kan veel klachten geven (bijvoorbeeld bij B6 en B12).
Phoebe - Dinsdag 19 juni 2018 11:06
Vitamine D3 wordt eigenlijk altijd wel aangeraden door (huis)artsen. Zeker als de 'r' weer in de maand zit. Ik ben zelf niet zo'n groot voorstander van voedingssupplementen. Zelf slik ik wel vitamine B12 omdat ik alleen plantaardig eet. En ik denk dat als je gezond eet dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ik heb ook wel gelezen dat je juist je lichaam in de war schopt als je allerlei pillen en supplementen of wat dan ook gaat slikken.
Mar - Dinsdag 19 juni 2018 11:16
Probiotoca voor darmstelsel. Even een boost geven en daarna weer stoppen :)
Daan - Dinsdag 19 juni 2018 12:29
Nou, een huisarts wil lang niet altijd je bloed controleren, of in ieder geval niet uitgebreid. Ik denk dat een kwalitatief goede multivitamine voor vele onder ons met een eetstoornis goed zou zijn. En natuurlijk is echte voedings beter maar zelfs mensen zonder eetstoornis komen vaak niet aan hun ADH, laat staan mensen mèt eetstoornis.

Dat terzijde, ja ik neem een hoop supplementen. Vooral omdat ik er sinds kort achter ben gekomen dat ik osteomalacie heb ontwikkeld.
Prue - Dinsdag 19 juni 2018 15:07
Huisarts is regulier opgeleid en niet per se thuis in vitaminen en mineralenhuishouding. Ik zou liever naar een orthomoleculair arts of orthomoleculair dietiste gaan. Die laatste geeft dan ook gericht voedingsadviezen. Beide kunnen bloed laten onderzoeken.

Uiteraard is een volwaardige voeding het meest voor de hand liggende geneesmiddel... om maar een open deur in te trappen.
Pinklady - Dinsdag 19 juni 2018 20:48
Mee eens. Huisartsen krijgen nauwelijks opleiding in voeding, dus dan heb ik liever iemand die er wél verstand van heeft (en nee, dat is m.i. ook niet een diëtiste die de schijf van vijf adviseert!). Internet blind geloven: niet handig. Testen: jazeker! Gedegen advies: ook. Voeding: zo voedzaam mogelijk. Overige tekorten: suppleren.

Tekorten kunnen er zeker zijn, maar laat er wel naar kijken door iemand met kennis en kunde.
Maria - Dinsdag 19 juni 2018 17:24
@H, als het ene stofje te hoog is kan dat soms betekenen dat een ander stofje te laag is. Zo kan bij een te hoog B6 het B12 te laag zijn. Al zeggen bloedwaardes vooral iets over wat er in je bloed zit. Hoeft niet te zijn dat je er teveel van binnen krijgt.
Maria - Dinsdag 19 juni 2018 17:34
Kom nog wat tegen over dat vitamine B6 voor een goede verwerking ook B2, B3, magnesium en molybdeen nodig heeft. Kan ook nog meespelen.
M. - Donderdag 21 juni 2018 19:02
St. Janskruid verlicht bij depressie en valeriaan bij angst. Magnesium is ook ondersteunend bij angstklachten.