30 days challenge

 

'Vanaf vandaag ga ik minstens 30 dagen elke dag een uur tijd besteden aan mijn hobby.' Dit is een voorbeeld van een 30 days challenge. Wanneer ik ergens iets over een 30 days challenge lees, word ik altijd meteen enthousiast. De laatste tijd zie je steeds meer 30 days challenges. Zo heb je bijvoorbeeld de 30 days of happiness challenge, waarbij je iedere dag iets moois opschrijft of vastlegt op de foto. Of de 30 days green smoothie challenge waarbij je elke dag een groene smoothie drinkt omdat je bijvoorbeeld te weinig groenten eet. Ook hebben wij eerder geschreven over de 30 day eating disorder recovery challenge en de 100 happy days challenge.

Het lijkt mij erg leuk om zo'n challenge te doen, ik heb dit zelf namelijk nog nooit gedaan en het lijkt me best een uitdaging. Bij de meeste challenges werk je ook aan jezelf wat natuurlijk heel goed kan zijn. Omdat ik benieuwd ben wat jullie ervan vinden, heb ik in deze blog 15 verschillende 30 days challenges beschreven. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te doen, je kan er ook één of een paar uitkiezen die je de komende dertig dagen gaat doen. Succes!

30 days challenge

♥ Laat slechte gewoontes vallen
Vaak weet je stiekem wel van jezelf wat je slechte gewoontes zijn, ook al zal je dit niet altijd toegeven. Misschien zit je te veel op je telefoon, ben je snel geïrriteerd of vloek je veel. Probeer te bedenken wat jouw slechte gewoontes zijn en kies er drie uit je de komende dertig dagen laat vallen. Door hier bewust mee bezig te zijn, kan je daar gewend aan raken en ben je er misschien over dertig dagen wel vanaf.

♥ Leer elke dag iets nieuws
Nieuwe vaardigheden leren is niet alleen leuk, maar ook heel handig. Leer bijvoorbeeld hoe je moet naaien, hoe een camera precies werkt of een kook truc. Bedenk eens voor jezelf wat je altijd al had willen leren. Verwacht niet van jezelf dat je het meteen kan. Je kan bijvoorbeeld niet in één dag leren hoe je goed piano kan spelen, maar je kan wel de basis leren. Als je het leuk vindt, kan je het na die dertig dagen natuurlijk blijven doen. In dit geval is het denk ik goed om te bedenken hoe je dit die 30 dagen wil invullen. Als je iets groots wil leren, kun je daar 30 dagen over doen. Ga je voor kleine dingetjes zoals een nieuw recept of camerainstellingen? Dan kan je jezelf voornemen om elke dag iets nieuws te leren.

♥ Ga elke dag een angst aan
Angsten overwinnen gaat in kleine stapjes. Probeer de komende dertig dagen elke dag zo'n klein stapje te zetten. Om een angst te overwinnen moet je deze aangaan. Het zal niet makkelijk zijn en soms kan je het gevoel hebben dat je het niet kan, maar dat is ook niet erg. Daarom ga je het doen in kleine stapjes. Vraag eventueel steun aan je omgeving.

♥ Besteed tijd aan je passies
Door drukte en stress komen we vaak niet toe aan dingen die we echt leuk vinden. Probeer de komende dertig dagen elke dag een bepaalde tijd te besteden aan je passie. Zorg ervoor dat je hier de tijd voor neemt en dat je niet ondertussen bezig bent met allerlei andere dingen. Het is de bedoeling dat je hier van kunt genieten en dat je er energie van kunt krijgen zonder dat je te veel andere dingen aan je hoofd hebt.

♥ Gooi dingen weg
Staat jouw kamer ook vol met spullen die je niet gebruikt of eigenlijk niet nodig hebt? Bekijk de komende dertig dagen eens of je elke dag iets weg kan geven of gooien. Je ruimt op die manier niet alleen de chaos om je heen op, maar ook de chaos in je hoofd. Je kan merken dat je je veel rustiger voelt als het om je heen ook rustiger is. Het is niet erg als je dit lastig vindt, accepteer dat ook. Het zal wel makkelijker voor je worden.

weg gooien

♥ Probeer elke dag iets nieuws
Door nieuwe dingen te doen, leer je veel en doe je ervaringen op. Probeer de komende dertig dagen elke dag iets nieuws te doen. Het hoeven helemaal geen grote dingen te zijn (dat mag natuurlijk wel!). Je kan bijvoorbeeld een keer met een vreemde praten of een nieuw recept proberen. Als je eenmaal begint zal het steeds makkelijker worden om elke dag iets te doen. Je kan natuurlijk ook jezelf uitdagen door dingen te doen die je spannend vindt. Op die manier kan je jezelf ook nog ontwikkelen! Nieuwe dingen worden hierdoor misschien wel een stuk minder eng.

♥ Wees creatief
Probeer in de komende dertig dagen iets te maken wat veel voor jou betekent of iets wat je heel leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij zijn met een mooie quote, een armband of een leuk kussen. Maak er een groot project van. Het kan zijn dat je het eerder af hebt. Je kan dan kijken of je nog iets wilt maken. 

♥ Dertig dagen niet liegen
Liegen doen we allemaal. Soms is het een wat grotere leugen en soms is het een leugentje om bestwil. Of je nou tegen je moeder zegt dat je echt wel bezig bent met huiswerk terwijl je stiekem Candy Crush zit te spelen of dat je tegen je vriendinnen zegt dat het goed gaat terwijl je je eigenlijk heel rot voelt, leugens zijn leugens. Probeer de komende dertig dagen volledig eerlijk te zijn. Dit zal zeker niet altijd makkelijk zijn, maar het is wel een uitdaging waard. Praat vanuit je hart en probeer ook aan te geven als je het moeilijk vindt om iets te vertellen. Eerlijk zijn kan je heel veel opleveren. 

♥ Vermijd elektronica
Laten we eerlijk zijn, tegenwoordig zitten we vast aan ons mobieltje, tablet, laptop of tv. Het is dan ook niet zo gek dat we altijd moe zijn of hoofdpijn hebben. Naar een scherm staren de hele dag is natuurlijk niet heel goed voor je. Probeer de komende dertig dagen deze apparaten zo min mogelijk op te zoeken. Maak het wel concreet. Geef jezelf bijvoorbeeld per dag twee keer een half uur om op je telefoon te kijken en zet je geluid aan voor noodgevallen.

♥ Lees een boek
Kies een boek uit wat jou aanspreekt en lees het de komende dertig dagen. Als je precies na dertig dagen klaar wilt zijn, kan je uitrekenen hoeveel bladzijdes je elke dag moet lezen. Boeken kunnen je ook helpen om even lekker te ontspannen en je in een andere wereld te brengen. Daarnaast kan het je ook inspireren.

lezen
bron

♥ Doe elke dag iets wat jou inspireert
Misschien raak je wel geïnspireerd door yoga, een goed boek of een persoon. Probeer elke dag iets te doen wat jou inspireert. Je kan merken dat je hierdoor gemotiveerd raakt, maar dat het ook prettig is om elke dag geïnspireerd te zijn.

♥ Doe elke dag iets voor iemand anders
Je kan merken hoe belonend het is om elke dag iets voor iemand te doen en hoe goed je je erdoor gaat voelen. Kijk eens in je omgeving of er iemand is die jouw hulp kan gebruiken. Het kunnen natuurlijk ook kleine dingetjes zijn door bijvoorbeeld de deur voor iemand anders open te houden of je plaats weg te geven in de tram of bus. Wanneer je het groot wilt aanpakken, kan je je ook aanmelden voor vrijwilligerswerk. Let wel op je eigen grenzen. Zorg ervoor dat je niet verdrinkt in de ellende van anderen of dat je uiteindelijk niet meer met jezelf bezig bent. 

♥ Besteed aandacht aan het leven in het nu
We denken continu na over het verleden, de toekomst en dingen die je wilt bereiken.  Hierdoor vergeten we soms helemaal om ook te genieten van wat er nu gebeurt. Bedenk is voor jezelf in hoeverre je echt leeft. Het enige moment waar we zekerheid over hebben en waar we iets mee kunnen is nu. Probeer de komende dertig dagen daar je energie in te steken in plaats van het leven in het verleden en de toekomst.

♥ Reflecteer
Reflecteer elke avond hoe je dag is gegaan. Probeer je vooral te focussen op het positieve. Koop eventueel een notitieboekje. Kies een boekje uit wat jij heel mooi vindt, dit kan motiverend werken. Het hoeven niet hele grote dingen te zijn. Dat het zonnetje lekker schijnt kan bijvoorbeeld positief zijn of dat je je kon concentreren op een schoolopdracht. Reflecteer op hoe het die dag gegaan is, op jouw gevoelens en gedrag. Dit geeft inzicht en zorgt er ook voor dat je ziet wat je allemaal bereikt. Leer van de dingen die je anders had willen doen en wees trots op wat gelukt of goed gegaan is.

♥ Maak elke dag een foto
Maak de komende dertig dagen elke dag een foto van iets wat je fijn vindt en maak hier aan het einde een mooi album van. Wanneer je je rot voelt kan je dit album er even bij pakken en kijken naar al die mooie momenten.

Ga jij deze challenges doen of heb je het al een keer gedaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cynthia - Dinsdag 24 juni 2014 10:05
Zitten leuke idee'tjes tussen zeg!! :)
Flower girl - Dinsdag 24 juni 2014 10:11
Leuke blog..lijkt me zeker leuk om eens te doen. Voor nu moet ik even te veel balletjes in de lucht houden, om de challenge aan te gaan. De groente smoothie vind ik wel een goede....

Vindt het alleen een beetje dubbel..werken aan jezelf is goed. Maar eigenlijk doe ik m'n leven lang niet anders. Mis is het voor mij en een heel aantal andere hier eerst zaak om eens niets te veranderen, dat los te laten en te accepteren zoals je bent!
Janneke24 - Dinsdag 24 juni 2014 10:12
Leuke blog waar ik nu zeker wat mee kan :)
Roos - Dinsdag 24 juni 2014 10:54
@Flower girl; misschien is een goede 30 day challenge voor jou (en voor mij ;-) aangezien ik ook juist wat minder 'moet moeten')... Een half uurtje per dag oefenen met niets hoeven veranderen aan je leven, aan jezelf, of in je omgeving? En elke keer als je denkt; oh hier moet ik nog wat aan doen, of dat zou ik nu eigenlijk moeten doen.. tegen jezelf zeggen; Nee, nu hoef ik niets. Zelfs niet erover nadenken.
Misschien legt zo'n doel ook weer druk maar ik gooi het balletje maar even op..
Roos - Dinsdag 24 juni 2014 10:56
Leuke blog iig vind ik!
Prue - Dinsdag 24 juni 2014 11:58
Throw it away

kan ook zijn:

geef het weg, ruil, breng het naar de kringloopwinkel/rommelmarkt

weggooien kan altijd nog.
Flower girl - Dinsdag 24 juni 2014 12:20
@ Roos, mis heb je ook wel gelijk. En ga ik misschien wel mezelf een half uurtje per dag (als de zon schijnt) in de tuin zetten. In plaats van mezelf dan te verbeteren, verbeter ik iig 't leven wat meer.
=)
Nikki - Dinsdag 24 juni 2014 14:23
Wat een leuke ideeën zitten er tussen.
Inge - Dinsdag 24 juni 2014 18:45
Leuke app is Room for thought; dan krijg je elke dag op een willekeurig tijdstip, wel overdag, een soort pop-up met een kort filmpje van maximaal tien seconden en dan krijg je 3seconden de tijd om een foto te maken. Helpt mij om elke dag even stil te staan in het hier en nu en even een mooi momentje te kiezen of even daadwerkelijk aandacht te schenken aan dat waar ik op dat moment mee bezig ben.
Lijkt een beetje op de laatst beschreven challenge, alleen is dit met een steuntje in de rug om het niet te vergeten :)

leuke blog!
mima - Dinsdag 24 juni 2014 20:37
Ik heb nog wel een leuke: ik ga 30 dagen elke dag zingen! Ik durf dat nooit, maar vind het stiekem heel leuk en het maakt me blij.
Joelle - Woensdag 25 juni 2014 14:23
Ik ga een dertig dagen lang proberen te genieten van mijn leven. En als het me bevalt, ga ik er gewoon mee door:)
Lisa28 - Woensdag 25 juni 2014 16:04
Komende 30 dagen doe ik samen met een vriendin elke dag een foto maken van iets wat zij en ik fijn vinden, we delen dit met elkaar en na 30 dagen heb ik dan een mooi mapje waar ik in kan kijken als het niet zo goed gaat bv.
N - Woensdag 25 juni 2014 16:50
30 dagen lang zo min mogelijk negatief doen/denken.