20 x waar vrouwen mee moeten stoppen

 

Naast dat vrouwen eigenlijk heel leuk zijn, mooie talenten bezitten en heel veel kunnen betekenen voor hun vriendinnen, kunnen vrouwen elkaar ook het leven zuur maken. Zet een groep vrouwen bij elkaar en er bestaat een kans dat er een grote bitchfight ontstaat, iedereen vormt al snel een mening en er wordt flink geroddeld. Wanneer er een man bij komt, ontstaat er vaak snel een heel andere dynamiek. Waarom dit is en wat mannen zo anders maakt, weet ik eigenlijk niet zo goed. Maar er zijn wel een aantal dingen waar vrouwen mee moeten stoppen om de omgang met andere vrouwen een stuk leuker te maken. Daarnaast zul je jezelf er ook beter door voelen en maakt het je waarschijnlijk een nog leuker mens.

Dus ondanks dat wij als vrouwen heel veel goed doen, mogen wij ook een aantal gewoontes uit ons leven bannen. Dingen die vrouwen onderling doen, die ons niet beter of leuker maken en waarvan niemand zich uiteindelijk echt beter gaat voelen.

vrouw portret
Bron

1. Kledingstijl of smaak naar beneden halen
Het feit dat iedereen er anders uit ziet en dat iedereen een andere kledingsmaak heeft maakt de wereld en onze samenleving juist heel divers. Het feit dat niet iedereen er zo uit ziet als jij, betekent niet dat je anderen naar beneden hoeft te halen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het gebeurt toch heel veel. Ik vind het zelf namelijk heel belangrijk om mij te kleden naar mijn figuur en om dingen uit te kiezen die bij mij passen. Ik ben dan al snel geneigd om er iets van te vinden als mensen dit niet doen. Hetzelfde geldt voor kleding die ik ordinair vind. Maar eigenlijk heb ik helemaal niks te vinden, want als zij dat aan willen trekken, dan is dat toch prima? Ik kan het ook als iets moois zien dat mensen hun eigen stijl en smaak volgen en aantrekken wat zij graag dragen.

2. Elkaar zwart maken bij anderen
Vrouwen zijn er een ster in om andere vrouwen, soms zelfs vriendinnen, zwart te maken bij anderen. Dit gebeurt vaak niet eens met een gemene insteek, om iemand pijn te doen of om diegene in slecht daglicht te zetten. Dit wordt bijvoorbeeld vaak (onbewust of bewust) ingezet om zelf beter voor de dag te komen. Aan de ene kant kan dit inderdaad overkomen maar er is zeker ook een grote kans dat jouw gesprekspartner het niet leuk vindt dat daardoor iemand anders negatief wordt neergezet.

3. Met elkaar concurreren
Op de een of andere manier hebben vrouwen vaak de neiging om met elkaar te concurreren. Je wilt beter, mooier, slimmer of aardiger zijn dan de ander en het is steeds een competitie. En waarom? Waarom hebben wij de neiging om eerder met andere vrouwen te concurreren dan met mannen? Ik begrijp het fenomeen maar tegelijkertijd is het niet eens zo heel logisch. Eigenlijk is het heel jammer dat we elkaar niet gewoon kunnen bewonderen en dat we elkaar niet altijd kunnen zien als inspiratie maar meer als concurrentie. Iedereen heeft toch zijn / haar eigen kwaliteiten en talenten? We hoeven niet altijd beter te zijn.

4. Constant vergelijken
Vrouwen vergelijken zich vaak de hele tijd met andere vrouwen. Wie is er mooier, slimmer, knapper, slanker? Ook zie ik dit om mij heen veel gebeuren. Vrouwen vergelijken vaak hun uiterlijk en figuur met elkaar. Worden geïnspireerd door ook het haar te verfen, de tanden te bleken, een bepaalde trend te volgen of af te vallen. Dat eeuwige vergelijken maakt iedereen onzeker en je wordt er niet mooier door. Het is juist leuk dat iedereen anders is en als jij blij kunt zijn met wie jij bent, straal je dit ook uit en dat maakt je pas echt mooi.

5. Roddelen
Vooral op de middelbare school heb ik veel te maken gekregen met roddelen, maar eigenlijk komt het overal voor waar mensen zijn. En niet alleen bij vrouwen hoor, mannen roddelen ook. Maar vrouwen zijn daar toch wel het beste in denk ik. Roddelen zorgt voor een enorm negatieve energie, een negatieve sfeer, slechte gevoelens en het is ook gewoon niet eerlijk. Als er geroddeld wordt, betekent dat degene waar het over gaat er niet bij is. Diegene kan zich dus onmogelijk verdedigen. Roddelen wordt vaak gedaan omdat mensen zich er zelf beter door gaan voelen. Maar dat is denk ik wel tijdelijk. Je kunt er mensen enorm mee kwetsen, je kunt vriendinnen kwijtraken, vertrouwen verliezen en je omringt jezelf met negatieve energie.

roddelen
Bron

6. Elkaar beoordelen op het uiterlijk
Naast het feit dat we onszelf vaak beoordelen op ons uiterlijk, zijn wij ook geneigd dit bij anderen te doen. We hebben toch al snel een mening gevormd over elkaar dus ook over uiterlijk. We vinden iemand mooi, iemand heeft een mooie lach, grote neus, klein voorhoofd, gek kapsel. We plakken al snel een oordeel op anderen en dit is vaak ook te voelen. We moeten eens met z'n allen verder kijken naar alleen het eerste wat we zien. Dat maakt alles ook een stuk minder oppervlakkig.

7. Opmerkingen maken over het lichaam/figuur
Daarnaast heb je vast weleens te maken gekregen met opmerkingen als: "je bent aangekomen he?" of "zoooo jij bent echt dun!" Of het nou positief of negatief bedoeld is, het is niet altijd leuk! Ik heb vroeger wel vaak naar mijn hoofd gekregen dat ik te dun was. Dit is iets wat best hard aan kwam, juist omdat ik mijzelf ook te dun vond en mijn best deed om aan te komen. Daarnaast lijkt dit ook veel eerder een geaccepteerd oordeel te worden dan 'zo je bent echt dik'. Beetje vreemd en niet eerlijk!

8. Beoordelen op persoonlijkheid
Vrouwen beoordelen elkaar ook vaak op de persoonlijkheid maar ook dit kan heel pijnlijk zijn. Opmerkingen als: "Jij bent echt ongeduldig" of "Jij moet altijd zo aanwezig zijn" kunnen pijnlijk zijn en vervelend overkomen. Natuurlijk mag je elkaar aanspreken op gedrag, maar dat is iets anders dan als je het echt persoonlijk maakt.

9. Eeuwig durende bitch-fights
Ik weet nog van vroeger dat ik met een vriendin een haat liefde verhouding had. We hadden het onwijs leuk samen en waren echt goede vrienden, maar op sommige momenten konden we ook enorm ruzie maken. Twee pittige karakters gingen soms niet zo goed samen. Soms hadden we ook echt ruzie om niks maar waren we allebei te koppig om dit toe te geven. Niet alleen wij hadden van dit soort bitchfights. Ik hoor dit veel meer en zie het ook gebeuren. Een tijd terug zag ik toch wel met eeuwige regelmaat dat meisjes elkaar op straat in de haren vlogen. Ruzies tussen meiden tijdens het uitgaan, etc.

10. Elkaar negeren tijdens ruzies
En als er dan ruzies zijn, wordt negeren vaak ook als strijdmiddel gebruikt. Zeker in een vriendengroep kan dit als gif werken. Als er twee ruzie hebben en elkaar gaan negeren, kan dit een negatieve uitwerking hebben. Met negeren schiet je niks op, wees allebei volwassen en praat het uit. Op een normale manier.

11. Jaloers zijn op de kwaliteiten of het succes van de ander
Als een ander het heeft, wil jij het ook. Soms lijkt het alsof vrouwen elkaar niks gunnen. We zijn jaloers op het succes of de kwaliteiten van de ander en willen alles net zo goed of liever zelfs beter kunnen.

12. Vijand zijn zonder reden
Vroeger hoorde ik een keer via via dat iemand mij niet mocht. Ik snapte er niks van want ze kende mij helemaal niet. Sterker nog: is wist niet eens wie zij was? Het feit dat zij mij niet mocht terwijl wij elkaar niet eens kende maakte dat ik haar ook geen leuk persoon vond. Vrouwen kunnen op de een of andere manier vijanden van elkaar zijn zonder enige reden. Echt zonde van je tijd en energie en je goede mood!

meisje voor raam
Bron

13. Buiten sluiten
Wanneer iemand niet helemaal hetzelfde is, dus anders is dan jij en je vriendinnen hebben sommige vrouwen de neiging om vooral toe te trekken naar degene die bij hen 'horen'. Hierdoor kunnen anderen zich buitengesloten voelen. Verschillen en het gevoel dat je anders bent kan hierdoor worden benadrukt en dat is niet altijd fijn.

14. Niet serieus nemen
Op de een of andere manier trekken vrouwen al snel conclusies als het gaat om uiterlijk en intelligentie. Als wij iemand knap vinden, denken we al snel dat diegene ook slim is en als iemand 'ordinair' gekleed is, trekken veel andere vrouwen al snel de conclusie dat diegene niet de best werkende hersenen heeft terwijl het ook zo kan zijn dat diegene aan de universiteit heeft gestudeerd en op het moment aan het promoveren is. Op basis van uiterlijk bepalen veel mensen of ze de ander serieus nemen of niet.

15. Denken dat alle vrijgezelle vrouwen een gevaar zijn
Wanneer je een relatie hebt of aan het daten bent, lijken veel vrouwen die vrijgezel zijn ineens een gevaar. Op de een of andere manier zien wij de mensen van hetzelfde geslacht al snel als gevaar als het gaat om onze mannen waardoor wij ze gaan wantrouwen. En waar is dit voor nodig? Het levert niks op.

16. Gemeen zijn
Vrouwen kunnen ontzettend gemeen zijn, kattig en nogal bot uit de hoek komen. Dit is vaker bij vrouwen onderling dan in het contact met mannen.

17. Nep zijn tegen elkaar
Dit is iets wat ik ook een typisch slechte eigenschap vind van veel vrouwen. Ik heb dit zelf ook veel meegemaakt. Iemand doet poeslief tegen je en behandelt je bijna als haar beste vriendin en achteraf hoor je dat ze flink over je heeft gepraat en allemaal lelijke dingen heeft gezegd. Eigenlijk mogen jullie elkaar niet maar als jullie elkaar zien dan doen jullie ineens heel aardig tegen elkaar. Beetje nep dus. Ik hecht veel meer waarde aan eerlijkheid. Dan weet je ook echt wat je aan iemand hebt.

18. Tekortkomingen van anderen gebruiken om er zelf beter van te worden
Op de een of andere manier worden tekortkomingen van anderen weleens gebruikt om zelf beter uit de verf te komen. Dit gebeurt niet altijd bewust, maar het is eigenlijk wel iets vervelends. Iedereen heeft dingen waar zij goed in is en dingen waar zij minder goed in is. Het is niet eerlijk om misbruik te maken van tekortkomingen van een ander.

19. Complimenten niet serieus nemen
Dit heeft ook wel te maken met elkaar niet serieus nemen. Als iemand je een compliment geeft, mag je er vanuit gaan dat dit een oprecht een eerlijk compliment is. Het naar beneden halen en afwimpelen of ombuigen is niet leuk voor degene die jou dat compliment geeft. Zij kan het gevoel hebben dat ze niet serieus genomen wordt en daarnaast is het voor jezelf ook fijner als je het gewoon kunt accepteren.

vrouwen
Bron

20. Je mening geven over wat zou moeten
Als je heel goed bevriend bent, is het belangrijk om kritisch en eerlijk tegen elkaar te zijn. Maar er zijn wel grenzen. Je kunt niet over iemands persoonlijke normen en waarden oordelen en bijvoorbeeld zeggen dat zij een leven moeten leiden zoals het zou moeten en niet zoals hij/zij op dat moment doet. Want het is bijvoorbeeld normaal dat studenten alle feestjes bezoeken en bij een studentenvereniging gaan, toch? Of is het ook gewoon oke als iemand besluit dat dit niks voor haar is en dat ze gewoon wil doen wat zij wil.

En nu ik dit geschreven heb denk ik als eerste: "Wat kunnen vrouwen eigenlijk nare wezens zijn!!!" Ik maak mij ook weleens schuldig aan een aantal bovenstaande dingen en ergens snap ik ook niet helemaal hoe het werkt. Waarom kunnen wij elkaar niet gewoon zien als mensen? Net als mannen ? Waarom is het contact van vrouwen onderling vaak zoveel complexer dan wanneer er een man bij is? Natuurlijk is het niet altijd slecht en zijn er heel veel goede dingen aan vrouwen en aan omgaan met vrouwen.. maar bovenstaande dingen laten voor mij ook wel weer zien dat er heel wat mag veranderen. Het kan het leven zoveel leuker en makkelijker maken en ik denk dat wij vrouwen er ook een stuk aangenamer van worden.

Wat denk jij dat vrouwen minder moeten doen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nina - Zaterdag 10 januari 2015 19:16
Vrouwen moeten minder in de ban zijn van afvallen!
Fiona - Zaterdag 10 januari 2015 20:21
Dit lijken me dingen waar mensen in het algemeen mee moeten ophouden, niet alleen vrouwen. Op deze manier versterken jullie die (schadelijke!) genderstereotypes...
Someone - Zaterdag 10 januari 2015 20:22
Helemaal waar, maar dit geldt ook voor mannen^^
Lotje - Zaterdag 10 januari 2015 20:37
precies wat Fiona zegt, dit geldt echt niet alleen voor vrouwen en je benadrukt zo alleen maar de verschillen. Mannen doen deze dingen soms op een wat andere manier, maar het komt wel op hetzelfde neer.
Ingrid - Zaterdag 10 januari 2015 21:33
Helemaal waar, gewoon lief zijn voor elkaar, leven en laten leven en elkaar in de waarde laten. Ik denk dat hoe rotter je in je velletje steekt hoe meer je dingen doet die hierboven omschreven staan Dus, lief zijn voor jezelf en dan komt de rest vanzelf ;) Leuke blog dit Laura, goed om bij stil te staan.
Anoniem - Zaterdag 10 januari 2015 23:52
Jammer dat precies onder zo'n blog zulke zeurderige reacties komen. Zo wordt alleen maar meer bevestigd hoe waar deze blog is, kijk maar eens waar jullie je schuldig aan maken met zulk onnodig commentaar... ;)
Jimmy - Zondag 11 januari 2015 00:16
Deze dingen doen mannen ook. Misschien iets minder, maar toch.

Ik snap trouwens punt 12 niet helemaal. Iemand kan een slechte indruk maken op een ander, maar dat maakt je toch niet gelijk vijanden? Ik kan ook niet met iedereen opschieten, maar dat maakt ze nog geen vijand.
saar - Zondag 11 januari 2015 00:25
hele leuke en goede blog.
Een goede reden ook waarom ik soms liever met mannen bevriend ben!
Liadan - Zondag 11 januari 2015 09:42
Eens met Fiona, mannen doen deze dingen ook, maar op een andere manier.
Liadan - Zondag 11 januari 2015 10:20
Ik vind het ook wel een beetje jammer dat er nu alweer een blog is waar er negatief wordt gedaan over vrouwen. Is het misschien een idee om af en toe wat positiefs te laten zien, bijvoorbeeld sterke vrouwen die niet bezig zijn met mode o.i.d. maar zich inzetten voor politiek, kunst, mensenrechten etc.. dingen die er echt toe doen in het leven? Inspirerende dingen?
Laura - Zondag 11 januari 2015 10:43
Doen jullie nummertje 20 zelf niet door het maken van deze blog?
Hihihi
Nora - Zondag 11 januari 2015 12:52
Valt mij ook op dat er aardig wat negatieve blogs worden geplaatst ipv meer inspirerende blogs van/over vrouwen. Juist om te laten zien dat het leven meer is dan uiterlijke verschijn en eten een leuke bijzaak hoort te zijn.
Maanmeisje - Zondag 11 januari 2015 19:23
Veel van deze dingen vind ik ook storend aan mensen, al denk ik ook dat mannen het ook doen. Misschien in mindere mate, maar dit geldt zeker niet alleen voor vrouwen, en ook niet voor alle vrouwen. Er zijn gelukkig ook vrouwen die deze dingen niet doen, of niet alles in ieder geval. Ik doe dit ook lang niet allemaal.
Wat staat er veel 'ook' in dit bericht, haha ;-).
Kim300808 - Maandag 12 januari 2015 02:27
Herkenbaar! Zowel bij vrouwen, alsook bij mannen. Het zal wel met de natuurwetten te maken hebben. Mannen halen elkaar voornamelijk neer met lichamelijke spierkracht, daar zijn ze immers op gebouwd. Dieren beschermen zo hun territorium tegen indringers en hun geliefden tegen vijanden. Vrouwen moeten het met woorden doen, psychisch...
M. - Dinsdag 20 januari 2015 15:41
Wat Nina zegt, minder bezig zijn met afvallen!