20 tips voor 20 jaar

 

Elke jonge vrouw heeft tips nodig om haar twintiger jaren te overleven. Voor veel mensen zijn het lastige en turbulente jaren. In een relatief korte tijd verander je van afhankelijke adolescent tot een zelfstandig volwassene. Er zijn hoogte punten en diepte punten, veel verwarring, pure vreugde, schaamtevolle momenten en natuurlijk uitzinnige lol. Met behulp van de volgende tips zou je die jaren redelijk veilig door moeten komen.

20 tips

1. Budgetteren
Er is eigenlijk geen andere manier. Als je jong bent, nog niet zo lang op je eigen benen staat en geen bijzonder hoog inkomen hebt, is budgetteren iets waar je eigenlijk niet aan ontkomt. Hoe hoog zijn je vaste lasten, wat ga je per maand aan boodschappen uitgeven en hoeveel geld heb je dan nog over voor onverwachte onkosten, uitgaan, shoppen of met eten met vriendinnen. Zorg dat jij je financiën op orde hebt en maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. De meeste slechte financiële keuzes zal je maken in de eerste paar jaar dat je op eigen benen staat. Zorg dus dat je overzicht houdt en maak een budget.

2. Vraag om hulp 
Één van de beste tips om die eerste jaren goed door te komen is begeleiding en steun zoeken. Heb je (verlatings)angsten, weinig zelfvertrouwen of ervaar je veel stress, zoek hulp! Misschien heb je geen zicht op de zaken die je belemmeren in je leven? De eerste jaren dat je er alleen voor staat, kunnen al zwaar genoeg zijn om hulp te vragen. Zorgen dat jij jezelf goed kent, je sterke en zwakkere punten in zicht hebt en mogelijk problemen (deels) hebt verwerkt, kan dit je veel moeilijkheden schelen in de toekomst.

Lachende meisjes
Bron

3. Gewoon doen, kom in actie!
Wees niet bang om voor jezelf op te komen en te doen waar je in gelooft. Solliciteer toch op die vacature ook al denk je dat je niet gekwalificeerd bent en vraag die knappe jongen mee uit waar je elke ochtend mee in de bus zit. Geniet van je leven en neem het ervan. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Neem die risico's anders krijg je later waarschijnlijk het gevoel dat je iets gemist hebt!

4. Blijf actief
Het is voor ieder mens goed om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Dit inplannen kan moeilijk zijn wanneer je een vaste baan hebt. Vergeet niet dat je niet heel ingewikkeld hoeft te doen om beweging te krijgen. Je kan ook gewoon de fiets naar je werk nemen in plaats van de bus. Door lichamelijke inspanning wordt er een stofje in de hersenen aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen. Daarnaast krijg je meer energie en kun je je drukke planning weer beter aan. 

5. Pas op met facebook en andere social media 
De meeste jonge mensen houden van Facebook. Echter, als je net begonnen bent aan je nieuwe baan zijn er bepaalde dingen die je beter kunt vermijden. Update nooit je status als je dronken, gedeprimeerd of boos bent. Je komt er vaak later achter dat die update niet zo'n slimme zet was, maar daarnaast is er meer openbaar dan je denkt. Vergis je niet in je leidinggevenden. Tegenwoordig is het zo makkelijk om meer informatie te vinden over hoe een persoon echt is. Het draait niet alleen meer om je werkhouding, maar ook om wie jij bent in het dagelijkse en prive leven.

6. Richt je op mensen in je huidige leven
Bereid je voor op het moment dat je het moeilijk hebt en je best vriendin van de middelbare school of universiteit staat niet voor je klaar. Dat heeft niet te maken met het feit dat deze mensen niet meer om je geven. Het echte leven is gewoon begonnen, niet alleen voor jou, maar ook voor hen. Vaak woon je ineens in een heel ander deel van het land en/ of je hebt de tijd gewoon niet meer. De meeste vrienden van school zal je later alleen nog bij toeval zien. Trek het je niet persoonlijk aan. Richt je op de mensen die er nog wel zijn en op de nieuwe mensen in je leven!

7. Overleef de Quarter-life Crisis 
Het is absoluut niet verzonnen, het concept wordt steeds vaker gebruikt. We hebben niet alleen meer een Midlife Crisis, maar nu ook de Quarter-life Crisis. Wikipedia heeft er al een pagina over, John Mayer heeft erover gezongen en Britney Spears was op 26 jarige leeftijd ons levende voorbeeld van de Quarter-life Crisis. Wees voorbereid om het moment dat je ergens rond de 25 jaar bent en je ineens bedenkt dat je geen flauw idee hebt wat je nou eigenlijk aan het doen bent en wat je precies wilt van het leven. Maak je geen zorgen want het gaat zoals alles, gewoon weer over. Even doorbijten en die meltdown uitzitten, dan komt het vanzelf weer goed.

Wijn
Bron

8. Niet te dronken flirten
Als er één ding is wat je zeker niet moet doen is het flirten als je te dronken bent. In de meeste gevallen zal je jezelf alleen maar voor schut zetten en op een gegeven moment iets super doms of vernederends zeggen. Deel deze tip met al je vriendinnen die in de 20 zijn. Echte vrienden laten de ander ook niet dronken rijden. Voor onze generatie geldt daarbij dat echte vrienden je ook niet dronken laten Facebooken of flirten!

9. Geloof in wat je zelf gelooft
Hoogstwaarschijnlijk kom je in je volwassen jaren een moment tegen dat je geloof, je normen en waarden getest worden. Je belandt misschien op het punt dat je aan alles twijfelt waar je vroeger in geloofde en waar je 100% achter stond. Maak je niet teveel zorgen, het is misschien wel goed dat dit gebeurt. Het is beter om zelf je geloof te vinden dan de rest van je leven te blijven geloven in wat je vroeger hebt geleerd. Wellicht maakt het je geloof of je vertrouwen in je eigen normen en waarden nog veel sterker dan daarvoor. Uiteindelijk zal het allemaal op z'n plek vallen.

10. Is dit alles?
De werkelijkheid en het 'grote mensen leven' is op sommige momenten niet zo rooskleurig als dat je het je had voorgesteld. De meeste mensen hebben hun hele leven door momenten dat ze denken ‘'Is dit nou echt alles?!'', maar in je twintiger jaren zal het misschien wat vaker voorkomen. Je zit thuis op de bank, de 4e avond dat je hetzelfde eet en nadenkt over alles wat je nu al bereikt had willen hebben. Geef de moed niet op, het leven is lang genoeg. Het moment dat jij je plek en positie bemachtigt in dat bedrijf waar je altijd al wilde werken komt echt nog wel. Geef je dromen niet op, werk hard verder en maak het beste van wat je nu hebt. Iedereen wil op sommige momenten meer en beter, je bent niet de enige. 

11. Accepteer dat je niet direct je droombaan vindt
Het zou natuurlijk geweldig zijn als je na het behalen van je diploma, direct je droombaan vindt en ook aangenomen wordt. Helaas is de kans dat dit gebeurt niet zo groot. Zeker nu we midden in een crisis zitten en de bezuinigingen ons om de oren vliegen. Misschien heb je Communicatie gestudeerd en werk je het eerste jaar als receptioniste of secretaresse bij een makelaars bedrijf. Misschien heb je wel psychologie gestudeerd, maar in plaats van dat je direct wordt aangenomen bij een praktijk zal je genoegen moeten nemen met een baantje op het secretariaat van je Hogeschool of Universiteit. Beschouw het als tijdelijk en ervaringen waardoor je kan wennen aan de arbeidsomgeving en het bedrijfsleven.

Quote mistakes

12. Accepteer je fouten en leer ervan
Het zou fijn zijn als alles in het leven van een leien dakje verloopt. Probeer geen je illusies te maken, het is allemaal niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Hoogstwaarschijnlijk zal jij net als iedereen in je twintiger jaren een paar keer flink onderuit gaan, tegen een muur aan lopen of de mist in gaan met één van je nieuwe plannetjes. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, want het overkomt iedereen. Fouten maken hoort bij het leven. Probeer het te zien als een leerervaring, een wijze les voor de toekomst, krabbel weer overeind en laat het er verder bij.

13. Tijdschriften geven een onrealistisch beeld
De meiden die je in alle tijdschriften ziet en soms ook op televisie of in de krant, zijn niet zoals je meiden tegenkomt in het echte leven. Ze hebben hordes aan mensen die ervoor zorgen dat ze er zo perfect uitzien, daarnaast wordt ook alles geretoucheerd en gephotoshopt. Los daarvan is hun leven echt niet zo perfect als het lijkt. Daarbij komt ook nog dat de foto's die men van hen neemt bijna allemaal worden geretoucheerd en gephotoshopt! 

14. Puistjes, mee-eters enzo.
We hopen het allemaal wel, maar er gebeurt niet iets magisch tussen je 18e en je 20e jaar dat ervoor zorgt dat je geen puistjes en/of mee-eters meer krijgt. Sommige meiden hebben geluk en hebben tegen de tijd dat ze in hun twintiger jaren belanden een gave huid, maar hoop er niet op! Ik heb nooit veel puistjes en mee-eters gehad maar ik ben inmiddels in de 20 en die dingen verschijnen nog altijd braaf elke maand weer! Ontwikkel een verzorgingsroutine voor je gezicht die je prettig vindt en laat het daarbij. Misschien doet het de ‘break-outs' niet verminderen, maar dan helpt het misschien nog tegen het krijgen van rimpels..?

15. Vermijd de fix-it-all baby! 
Het krijgen van een kindje zal niet magisch al je problemen oplossen en het kind zelf zal ook geen problemen voor je oplossen. Is het realistisch om te denken dat als je nu niet goed voor jezelf kan zorgen, je wel goed voor een kindje zou kunnen zorgen? Probeer liever eerst door al je problemen heen te werken en te zorgen dat je herstelt voordat je een baby ter wereld brengt in een situatie die voor jou alleen al niet gezond is. Als je behoefte hebt aan onvoorwaardelijke liefde en aandacht en je wilt graag voor iets zorgen tijdens deze moeilijke periode, neem dan eerst een hamster, vogel of konijn en verzorg die goed.

Trouwen
Bron

16. Trouwen lost niets op
Wees niet zo naief om te denken dat een huwelijk je problemen zal oplossen. Zorg dat al jullie issues zijn besproken, uitgesproken en verwerkt voordat je ‘Ja' zegt. Een huwelijk brengt vaak alleen maar meer knelpunten omhoog. Bovendien zal je van je 20e tot je 30e nog erg groeien en misschien wel zelfs definitief veranderen, waardoor je er later achter kan komen dat jullie eigenlijk helemaal niet meer bij elkaar passen. De boodschap is niet dat je niet jong moet trouwen, maar zie het niet als een oplossing om je geproblematiseerde relatie te lijmen en blijf eerlijk tegenover jezelf!

17. Blijf trouw aan je normen en waarden
Blijf trouw aan je normen en waarden. Ga deze niet aanpassen om iemand anders een plezier te doen. Je normen en waarden bepalen voor een groot deel wie jij bent als mens. Laat je niet pushen of uitlokken om je normen en waarden aan de kant te schuiven. Blijf trouw aan jezelf!

18. Help elkaar
Met alle turbulentie in je leven en moeilijke vraagstukken die je tegen komt, is het belangrijk om ook positieve dingen te ondernemen. Actief zijn in je gemeenschap en het helpen van anderen, geeft echt een goed gevoel en kan je humeur een oppepper geven! Ga opzoek naar iets wat je aangrijpt. Als je gevoelig bent voor dierenleed kun je bijvoorbeeld eens per week helpen bij het dierenasiel en wanneer je een zwak hebt voor kinderen kun je als vrijwilliger zieke kinderen in het ziekenhuis bezoeken om hen op te beuren! Belangrijk is om wel op je eigen grenzen en behoeften te letten. Je bent zelf het belangrijkste dus het is wel van belang om jezelf op nummer 1 te zetten.

19. Wees dankbaar
Hou je ogen open, ook wanneer het niet goed gaat zijn er positieve dingen in je leven en heb je momenten of dingen om dankbaar voor te zijn. Wees niet verblind door alles wat er mis gaat. Juist in de moeilijkste tijden kan het heel zinvol zijn om aandacht te hebben voor wat goed gaat en deze positieve dingen ook te benadrukken. Dit kan je nieuw perspectief geven en je donkere humeur een positieve boost geven! 

20. Het gras is niet groener!
Het gras lijkt misschien altijd groener aan de overkant, maar dat is het echt niet. In Amerika worden hier vaak genoeg films over gemaakt. Door een gekke hik wisselen jij en je vriendin van lichaam om erachter te komen dat je het leven van je vriendin helemaal niet beter vindt en je eigen lichaam en leven terug wilt. Ook het leven van je vriendin kent problemen genoeg en die zijn echt niet minder vervelend dat je eigen problemen. Misschien is het gras wel groener, maar dat vereist ook een grote hoeveelheid regen, heb je dat ervoor over of besluit je gewoon tevreden te zijn met je eigen grasveld?

Wat is jouw tip voor de twintiger jaren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-Metaphor - Zaterdag 8 maart 2014 16:10
Hehehehe, ik ben 19 en had gehoopt nu eindelijk uit de moeilijke tijden te zijn... :P
Liadan - Zaterdag 8 maart 2014 17:42
Leuke blog, zeker goede tips!
Roos_ - Zaterdag 8 maart 2014 17:55
herkenbaar, herkenbaar haha.. zit nu aan 't eind van m'n studententijd en ben al 'n aantal van bovenstaande situaties goed tegengekomen de afgelopen jaren. en de puistjes zijn er idd nog steeds elke maand haha. anyway. probeer dingen als een leermoment te zien :) toen ik sommige van bovenstaande situaties meemaakte dacht ik dat ik er nooit meer uit kwam.. 't is wel heel geruststellend om te lezen dat het blijkbaar gewoon bij je 20er jaren hoort ;) de puistjes blijven idd maandelijks terugkeren helaas haha
Roos_ - Zaterdag 8 maart 2014 17:55
oh beetje onsamenhangend stuk :')
michelle - Zaterdag 8 maart 2014 18:35
gewoon proberen jezelf te blijven, de dingen te blijven doen die je leuk vind en waar je van geniet en blijf denken ik mogelijkheden, plan a loopt vast? Dan proberen we ''gewoon'' plan b.
Maan - Zaterdag 8 maart 2014 21:36
Ik heb niet echt een tip, maar ik merk dat ik sterker en sterker word :). Mijn leven, dus doen waar mijn hart ligt! Tip: je hebt nu alle vrijheid om je leven zo in te richten, zoek dan nu de mensen en plaatsen op waar je je echt op je plek en gewaardeerd voelt, dat geeft muchhh energy :)!
Draafster - Zaterdag 8 maart 2014 21:53
Beste Proud2Bme-team,

Wat een mooie, goed geschreven en rake blog. Erg leerzaam, ondersteunend en bemoedigend.

Hartelijk dank!
At8 - Zaterdag 8 maart 2014 22:43
Fantastisch blog, ik ben 22, in juli afgestudeerd en echt even op een hoop van deze punten. Zeker nu ik vanaf februari fulltime werk! Wat heb ik des gelopen tijd vaak gedacht: is dit het dan? Haha!
Maar deze blog is daarbij echt heerlijk
??? - Zondag 9 maart 2014 10:01
Eng.. dit bericht is geplaatst op 8 maart, ik ben gisteren precies 20 geworden...
Maanmeisje - Zondag 9 maart 2014 12:13
Goeie blog :-)! Tanks!
Maanmeisje - Zondag 9 maart 2014 12:13
Thanks ;-)
Fleurtje - Zondag 9 maart 2014 20:35
Mijn tip: op je twintigste hoef je nog niet meteen volwassen te zijn.
Lotte - Woensdag 17 december 2014 16:33
QuaRterlife-crisis, niet quaterlife.
Het heet Quarter omdat je op een kwart van je leven zit, net zoals je op je 50e ongeveer in het midden van je leven zit.