20 lichaamstekens en hun betekenis

 

Lichaamstaal is een vorm van communicatie. Het zegt vaak meer dan de woorden die je uitspreekt en het kan veel over jou als persoon zeggen. Met lichaamstaal kun je duidelijk maken hoe je je voelt, dit kan bewust, maar ook onbewust. Het is natuurlijk niet zo dat  elke vorm van lichaamstaal meteen iets zegt. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook op een bepaalde manier staan omdat dat prettig voelt. Ik zal hieronder uitleggen wat bepaalde lichaamstaal kan betekenen.

lichaamstaal

1. Aanrakingen
Wanneer iemand je aanraakt, kan dit betekenen dat ze zich op hun gemak voelen bij je. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een arm om iemand heen slaan of een schouderklopje geven. Hoe dan ook, je kunt je er positief over voelen want iemand is graag bij je in de buurt.

2. Gekruiste armen
Gekruiste armen betekent dat iemand onbewust zichzelf verdedigt. Het hoeft niet altijd te betekenen dat iemand boos is, wat mensen wel vaak denken. Het kan ook zijn dat iemand zich niet zeker voelt of graag afstand houdt. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, misschien staat iemand wel zo omdat het een prettige houding is.

3. Rusteloze handen en voeten
Wanneer iemand veel beweegt met zijn handen of benen kan het zijn dat diegene ongeduldig, rusteloos, zenuwachtig of zelfs boos is. Het kan ook zo zijn dat iemand rusteloze benen syndroom heeft of gewoon heel nodig moet plassen!

4. Borst vooruit steken
Dit zie je vaak bij gorilla's, maar ook bij mensen. Het is een teken om te laten zien dat je sterk bent en wilt intimideren. Mannen doen dit vaak bij vrouwen wanneer ze een vrouw leuk vinden om te laten zien hoe stoer ze zijn. Vrouwen doen het ook, maar dan om te laten zien wat voor moois ze in de kuip hebben. Mannen doen het vaker om te intimideren en vrouwen om te verleiden.

5. Spiegelen
Wanneer je in gesprek bent met iemand en diegene spiegelt de houdingen die jij aanneemt, kan je er van uit gaan dat die persoon geïnteresseerd is in je en een verstandshouding wilt opbouwen.

6. De stand van de ogen
Je kunt veel zien aan iemand door alleen maar naar de ogen te kijken. Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.

verdrietig ogen
bron

7. Hoe dichtbij staat iemand?
Hoe dichter iemand bij je in de buurt komt staan, hoe meer die persoon zich op zijn of haar gemak voelt. Wanneer je dit graag wilt weten, kun je dus even dicht tegen iemand aan gaan staan. Loopt diegene weg of doet diegene een stap naar achter, dan is het duidelijk dat ze het niet fijn vinden als je zo dichtbij staat.

8. Verrast
Wanneer iemand verrast is schieten de wenkbrauwen omhoog en worden de ogen groot. Het kan ook zo zijn dat iemand is geschrokken. Aangezien er niet echt andere redenen zijn wanneer iemand dit doet, is het makkelijk te herkennen.

9. Keel schrapen
De keel schrapen kan meerdere betekenissen hebben. Mensen doen het vaak wanneer ze zenuwachtig zijn, het kan ook zijn dat iemand geirriteerd is en soms doen mensen het wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat iemand iets in zijn of haar keel heeft zitten of verkouden is. 

10. Gesloten ogen
Gesloten ogen kan een teken zijn van irritatie, frustratie of ongeduld. Mensen gebruiken dit steeds vaker, let dus goed op wat het kan betekenen. Het kan laten zien dat iemand 'even tot 10 telt'. Mensen kunnen het ook doen op een sarcastische manier.

11. Veel knipperen
Wanneer iemand veel knippert met zijn of haar ogen, kan dit betekenen dat diegene angstig of nerveus is.

12. Staren
Staren kan een teken van dominantie zijn of juist dat je iemand aantrekkelijk vindt. Merk je zelf wel eens dat je gaat staren naar iemand die je leuk vindt? Het kan ook zijn dat je iets interessants ziet en aan het observeren bent.

aantrekkelijk

13. Omhoog kijken
Wanneer je naar de tv kijkt, zie je vaak dat mensen die iets winnen of iets groots hebben gedaan omhoog kijken. Wanneer iemand dit doet, kan het ook zijn dat diegene gefrustreerd is of nadenkt, maar je ziet meestal wel aan de gezichtsuitdrukking wat de betekenis hiervan is.

14. Hand op de wang
Wanneer iemand zijn of haar hand tegen de wang aanhoudt, is de kans groot dat diegene hard aan het nadenken is over iets.

15. In de ogen wrijven
Als je in gesprek bent met iemand en diegene wrijft in zijn of haar ogen of knijpt in de brug van de neus, kan dit betekenen dat diegene het niet met je eens is of niet blij is met wat je net hebt gezegd. Kleine kinderen wrijven vaak in de ogen wanneer ze moe zijn. Volwassen nemen dit nog steeds over alleen dan vaak met de reden die ik net beschreef.

16. Handen op de heupen
Handen op de heupen kan een teken zijn dat iemand boos is een geen geduld meer heeft. Misschien kun je wel één van je ouders herinneren die dit vroeger wel is deed.

17. Handen gebald tot vuisten
Iedereen kent dit wel, je doet dit namelijk als je gefrustreerd en/of boos bent. Het kan een teken zijn dat iemand klaar is om op de vuist te gaan of zijn/haar geduld verliest. Oppassen dus!

18. Om je heen kijken
Wanneer je in gesprek met iemand bent, kan je snel te weten komen of diegene het gesprek interessant vindt. Wanneer degene met wie je praat veel om zich heen kijkt en het lijkt alsof diegene op zoek is naar iets, is er een grote kans dat hij/zij het gesprek niet erg interessant vindt. 

Ook zijn er nog wat algemene dingen bekend over de houding van het lichaam en de stand van het hoofd, dit zegt namelijk ook veel over hoe jij je voelt.

houding

19. Houding
Je houding zegt veel over hoe je je voelt bij iemand. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, zullen een minder krachtige houding aannemen dan mensen die wel goed in hun vel zitten. Mensen die zich niet helemaal goed voelen zitten meer in elkaar gezakt met hangende schouders. Ze maken weinig oogcontact met de mensen om zich heen. Wanneer je een symmetrische houding aanneemt, betekent dit dat je respect en onderdanigheid toont. Bij deze houding zijn je armen en benen in een gelijke positie. Bij een asymmetrische houding heb je een wat meer ontspannen houding. Je zit dan bijvoorbeeld een beetje onderuitgezakt.

Je kunt je tijdens een gesprek toekeren of afkeren van iemand. Wanneer je je toekeert betekent dit dat je interesse toont in iemand en belangstelling hebt voor wat diegene vertelt. Wanneer mensen zich afkeren van elkaar betekent dit dat ze het niet interessant vinden, dat ze het niet met elkaar eens zijn of het gesprek van korte duur zal zijn.

Je kunt tijdens een gesprek een gesloten of een open houding aannemen. Wanneer je een gesloten houding hebt voel je je niet zeker. Je kunt bijvoorbeeld je armen of benen gekruist hebben. Het is echter niet altijd zo dat je je onzeker voelt wanneer je je armen of benen gekruist hebt. Het kan namelijk ook zijn dat het gemakkelijker is om op die manier te staan of te zitten. Bij een open houding laat je zien dat je op je gemak bent.

20. Hoofd
De stand van je hoofd is een manier van communiceren. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar als je hoofd op een bepaalde manier staat, breng je onbewust een boodschap over. Wanneer je hoofd rechtop staat, straalt dit zelfverzekerdheid en eerlijkheid uit. Wanneer je je hoofd tijdens een gesprek kantelt, laat het zien dat je geïnteresseerd bent in wat de ander te vertellen heeft. Je hoofd voorover buigen laat zien dat je niet helemaal lekker in je vel zit of dat je onderdanig bent. Wanneer je je hoofd een beetje achterover laat vallen, dus dat je kin iets omhoog staat, komt dit minachtend over.

Letten jullie vaak op lichaamstaal?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zondag 11 mei 2014 10:33
Interessant artikel! Ik let daar vaak wel op ja, bewust of onbewust.
Cat lover - Vrijdag 4 december 2020 11:32
Dit wist ik nog niet over mijn lichaam
respect - Zondag 11 mei 2014 10:40
ik let er zeker op. maar persoonlijk denk ik dat mimiek meer zegt dan lichaamstaal, omdat het ook een aangenomen houding kan zijn die iemand fijn vind. zeggen toch ook de ogen zijn de deuren naar iemands ziel. persoonlijk denk ik dat dat waar is. ik denk dat je meer afleest van het gezicht dan van het totale lichaam. x
Phons Bakx - Woensdag 12 september 2018 11:09
´De ogen zijn de poort naar iemands ziel´ is als verschijnsel beperkt tot het cultuurgoed van het Westen. Het hing samen met de ontwikkeling van het psycho-analytisch denken (Freud, Kierkegaard enz.) . In het Oosten bestaat zoiets al helemaal niet meer. Tegenwoordig is meer gangbaar (als fusie tussen Oost en West) dat eigenlijk niemand echt zicht kan hebben op andermans ziel. Misschien wel zicht op iemands gevoelen, denken of zijn bedoelingen, maar niet het zicht in andermans ziel. Dat is ook voor de Westerse mens nieuw, en het legt natuurlijk veel van het werk van psychologen en psychiaters lam. Er wordt daarmee ook gedoeld dat het de mens zelf zal moeten zijn die uitdrukking geeft aan zijn eigen ziel, en kenbaar maakt wat er in hem leeft. Dat ligt voor het blote oog dat buiten hem leeft, niet zomaar voor het oprapen. Het gaat ook om een geheel nieuwe werkelijkheid.
AnaMan - Zondag 11 mei 2014 15:03
"Gekruiste armen betekent dat iemand onbewust zichzelf verdedigt. Het hoeft niet altijd te betekenen dat iemand boos is, wat mensen wel vaak denken. Het kan ook zijn dat iemand zich niet zeker voelt of graag afstand houdt. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, misschien staat iemand wel zo omdat het een prettige houding is."

Dit vat goed samen dat het allemaal heel wat ingewikkelder is dan je in één artikel kan overbrengen. In dit stukje tel ik namelijk al 5 verschillende mogelijkheden voor gekruiste armen.

Het grootste nadeel is dat veel mensen de belangrijkste signalen ook bewust wel weten. Als ik bij de psycholoog zit let ik altijd op hoe ik beweeg en zit. Ik manipuleer het dan niet bewust, maar noteer simpelweg wat er misschien in mij omgaat terwijl ik luister en praat. Maar bewuste manipulatie komt heel vaak voor; de ander laten denken dat je geïnteresseerd bent terwijl dat niet zo is etc. etc. Dat maakt dit herkennen een stuk minder nuttig dan je zou denken!
== - Zondag 11 mei 2014 22:18
Haha die laatste, ik kom dus bijna altijd minachtend over. Ik ben heel klein dus ik moet wel m'n hoofd wat achter over houden. Anders kan ik mensen niet aankijken.
pllllll - Maandag 12 mei 2014 12:57
bij mij betekent staren meestal dat ik aan het dissociëren ben en weg ben uit mijn hoofd...
Klein Veertje - Maandag 12 mei 2014 13:00
Handig artikel, hihi. Ik snap vrij weinig van lichaamstaal en bij de meeste punten was mijn reactie ook: ooooooooh, zit dat zo? ;) Het valt me ook op dat ik vaak verkeerde signalen geef :P
vrolijk meisje - Vrijdag 6 mei 2016 15:03
ik vind het echt leuk om te weten, vooral omdat ik verliefd ben op iemand en ik weet niet zeker of het wederzijds is. daarom is het wel handig.
:)
Noa - Vrijdag 27 januari 2017 21:00
Ik vond die van stand van de ogen wel goed! ik schrijf veel verhalen en weet niet vaak wat een houding of stand van de ogen is! :D
Eric - Donderdag 13 juli 2017 15:22
Wat is het gebaar, als een vrouw haar haar lokken naar achter of laat ze haar vingers vaak door haar kapsel gaan? of is het omdat ze graag aan der haren zit of zit er een paardenvlieg in der haar of is ze vergeten haar haar te kammen..enz
Zoey - Zaterdag 18 mei 2019 13:39
Ik denk zelf dat een vrouw dat doet omdat ze je wilt verleiden of je leuk vind iets in die richting wand ik zelf doe het ook soms
Marleen - Dinsdag 18 juli 2017 23:38
Vraag over iemand die tegenover mij zit en met zijn linker hand
over zijn wenkbrauw oog wrijft, en dit een paar keer doet
tijdens het praten.
kunt u mij uitleggen wat dit betekent?
Finn - Dinsdag 18 september 2018 21:07
Ik ben lynana
Hanna - Zondag 19 mei 2019 08:50
Ik merk als ik gezellig met mijn twee tieners kinderen aan het praten over hun dagelijkse bezigheden op school met hun vrienden wat voor mij zeer interessant is om te weten hoe mijn kinderen op school hebben dan zie ik dat mijn mijn man de hele tijd met zijn hoofd naar de andere kant kijkt en helemaal geen contact met ons maakt wat ik dus zeer jammer vind alsof hij dus geen intresse heeft om naar al die verhalen te horen en is hij dan helemaal in zijn eigen wereld is.
willy dupon - Vrijdag 19 juli 2019 08:09
Wat mij opvalt bij koning Filip is dat hij steeds met gebalde vuisten staat. In gesprek of als hij zich beweegt. Is toch niet steeds 'kwaad' ...
Drake - Donderdag 19 september 2019 14:52
Zelf valt mij op dat ik bij veel mensen sta, mensen die ik niet ken en ongemakkelijk of emotionele onderwerpen, ik mijn armen kruis
Alleen ik kruis mijn armen meestal op mijn rug, nu vraag ik mij af of dat de betekenis enigsinds aanpast of niet
Jim - Donderdag 3 december 2020 23:29
Kan iemand mij vertellen of er zoiets bestaat als nepgapen? Dan doet iemand alsof hij/zij moet gapen. Hierdoor uit hij/zij jaloezie of verveling naar degene.