20 geheimen van gelukkige mensen

 

Gelukkig zijn. Dit is wat iedereen wil maar wat soms wel enorm moeilijk is. Waarom kunnen anderen dat wel en ik niet? Dat heb ik echt vaak gedacht. Er was altijd wel iets waarom ik niet helemaal gelukkig kon zijn. Daar was ik tenminste van overtuigd. Inmiddels heb ik geleerd dat het wachten op het grote geluk alles overschaduwd waardoor je het kleine geluk niet meer ziet. En het zijn juist de kleine dingen die het leven mooi maken. 

Want waarom hebben veel mensen in hun hoofd dat alles moet kloppen en perfect moet zijn om gelukkig te kunnen zijn? Ik denk dat heel veel mensen een verkeerde betekenis geven aan geluk. Het gaat niet om alles hebben en alles bereikt hebben wat je wilt. Wanneer je jezelf oplegt dat je pas echt gelukkig bent als je x kilo kwijt bent, of wanneer je je studie hebt gehaald, dan mis je zo veel andere dingen. Je studieperiode kan namelijk ook heel leuk en gelukkig zijn. Het gaat dus niet alleen om het eindresultaat. Waarom focus je je teveel op waar je uiteindelijk wil zijn terwijl de weg ernaar toe ook zoveel moois biedt? 

meisjes
Bron

Natuurlijk kunnen er in het leven dingen gebeuren en problemen zijn waardoor je heel ongelukkig bent en misschien wel denkt dat je nooit meer gelukkig zal worden. I've been there too. Maar misschien is dat ook het moment om je definitie van gelukkig zijn bij te stellen. Wat is geluk? en wanneer kun je nou gelukkig zijn? Door alles wat ik heb meegemaakt, alle paden die ik heb bewandeld en wegen die ik ben ingeslagen, heb ik steeds meer gezien van wat mij gelukkig maakt. Ik ben steeds meer gaan beseffen dat het ideaalplaatje wat ik in mijn hoofd had van geluk niet bestaat. En dat een heel mooi en ook een geruststellend inzicht. Want je kan nu al beginnen met wat meer geluk toevoegen in je leven. Lees de onderstaande punten maar eens. Dit zijn geheimen van gelukkige mensen en misschien levert het je niet direct iets op, maar op gegeven moment krijg jij ook inzicht in wat jou gelukkig maakt.

♥ 20 Geheimen van gelukkige mensen

1. Waardeer wat je hebt
Probeer je niet alleen te focussen op wat je niet hebt in je leven, wat je mist en graag zou willen. Kijk ook vooral naar wat je wel hebt en waardeer dit. Sommige dingen lijken op gegeven moment zo vanzelfsprekend, dat je al snel geneigd bent om het als normaal te zien. Mensen die dankbaar zijn, kunnen vaak beter omgaan met stress en staan vaak positiever in het leven. Hou een positiviteitsdagboek bij waarin je bij kunt houden waar je dankbaar voor bent.

2. Maak je geen zorgen om kleine dingen
Hoe moeilijk ik het zelf soms ook vind, zorgen maken om kleine dingen die er eigenlijk niet toe doen, is niet nodig. Je maakt je bijvoorbeeld de hele dag zorgen over een opmerking van iemand. Je weet eigenlijk niet wat diegene ermee bedoelde en er gaan allerlei nare gedachten door je hoofd. Of je bent boos op iemand maar op gegeven moment weet je niet eens meer waarom je boos was. Was het dan echt zo belangrijk om je daar druk over te maken? Of viel het eigenlijk wel mee? Probeer je niet teveel aan te trekken van kleine dingen of dagelijkse irritaties. Die zijn er nou eenmaal altijd.

3. Leef voor vandaag
Je bent vandaag vanalles aan het doen en ondertussen ben je al bezig met het boodschappenlijstje die je aan het eind van de dag nodig hebt, of hetgeen wat je morgen gaat doen. Of je bent je dag van gister nog aan het evalueren en aan het overdenken. Probeer je te focussen op vandaag en het liefste nog op dit moment. Laat je niet leiden door wat er gister allemaal mis ging en wat je morgen allemaal te wachten staat. Mindfulness kan hier heel goed bij helpen.

4. Geniet van wat je doet
Dit heeft wel wat te maken met het bovenstaande punt. Door bezig te zijn met gisteren of morgen, vergeet je te genieten van het moment. Terwijl ook dat moment belangrijk is. Zeker wanneer je iets leuks gaat doen is het belangrijk om je daar op te focussen en niet met allerlei andere dingen bezig te zijn. Geniet van de dingen die je doet. Dit geeft je energie en het maakt je vrolijker, dankbaarder en uiteindelijk ook gelukkiger. 

meisje
Bron

5. Leer van fouten
Fouten maken is op het moment zelf nooit leuk. Ik baal dan ook altijd van mijzelf. Terwijl ik tegelijkertijd ook weet en besef dat iedereen fouten maakt en dat dat menselijk is. Maar goed.. ik blijf dan denken 'ja maar waarom ging dat dan net fout en niet gewoon iets anders?' Haha. Tegelijkertijd moet ik lachen om mijn gedachte. Uiteindelijk hoort het gewoon bij het leven en kun je hier vaak belangrijke levenslessen uit halen.

6. Zie het mooie in de ander
Dat negatief praten over anderen pijnlijk kan zijn, weten we inmiddels wel. Maar daarnaast is het ook beter voor jezelf om het niet te doen. Het roept negatieve emoties op. Probeer op een positieve manier over anderen te praten. Hierdoor ga je je ook beter voelen en het helpt je om positiever te denken. Ik ben zelf geinspireerd door iemand uit mijn omgeving die altijd het beste en mooiste in mensen ziet. Toen ik dit opmerkte dacht ik direct: 'WAUW!' Het was zo overduidelijk, krachtig en mooi en het zegt ook zo veel over die persoon zelf. Ik merk dat ik dit ook steeds belangrijker ben gaan vinden en dit zelf ook meer doe dan vroeger. Het levert zoveel op.

7. Stop met vergelijken
Er is altijd wel iemand die jij beter, mooier, slimmer of leuker vindt dan jijzelf. Vergelijken levert nooit echt op wat je uiteindelijk wilt. Wanneer je er achter komt dat je jezelf minder waard vindt dan de ander, krijg je hier geen goed gevoel bij, maar ook als je jezelf als 'beter' ziet dan bijvoorbeeld een collega, zorgt dit ook voor scheve verhoudingen. Het is vaak niet vergelijkbaar en daarnaast beperk je jezelf omdat je juist van elkaar kunt leren. In de plaats daarvan kun je jezelf beter vergelijken met jezelf. Op basis van je eigen ontwikkeling en vooruitgang.

8. Loslaten van wrok en vergeven
"Bij vergeven gaat het niet over de ander, maar over jou. Het is het loslaten van de last die je met je meedraagt." Dalaï Lama.

Ik ben het zo eens met deze quote. Boosheid, wrok, angst, pijn en verwijten staan jouw geluk in de weg. Door te vergeven bevrijd je jezelf van negatieve gevoelens. Hierdoor is er meer ruimte voor positieve dingen. Je hoeft het dus niet voor een ander te doen, maar doe het voor jezelf.

9. Uitdagingen en levenslessen
Problemen zijn in eerste instantie alleen maar heel naar en moeilijk en staan je geluk in de weg. Het zorgt veelal voor pijn en verdriet en het kost energie, tijd en doorzettingsvermogen om problemen aan te pakken. Maar hoe dan ook is het belangrijk en goed om problemen ook te zien als uitdagingen. Dit zorgt er voor dat je er positiever en hoopvoller tegenover staat en dat je er uiteindelijk belangrijke levenslessen uit kunt halen.

10. Behandel mensen zoals je zelf zou willen
Ik heb geleerd om anderen te behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Het levert je niks op om onvriendelijk te zijn. Behandel anderen daarom op een vriendelijke en aardige manier. Dat zou je zelf ook het fijnste vinden toch? En daarnaast zorgt het er ook voor dat je jezelf beter voelt. Ik merk zelf namelijk dat vriendelijk glimlachen naar een onbekenden op straat soms echt veel doet. Mensen lijken soms verbaast maar lachen altijd terug.

dandelion
Bron

11. Heb grote dromen
Groot dromen lijkt misschien eng en het kan ook zijn dat je bang bent om jezelf voor de gek te houden, maar je bereikt meer in het leven wanneer je grote dromen hebt. Je trekt minder grenzen en stelt je meer open voor alle mogelijkheden.

12. Zorg goed voor jezelf
Goed voor jezelf zorgen en lief zijn voor jezelf zijn eigenschappen die echt passen bij gelukkige mensen. Ga naar de dokter als het niet goed gaat, eet gezond en verzorg jezelf. Gun jezelf het beste en wees lief voor jezelf.

13. Wees eerlijk
Eerlijkheid duurt het langst. Help je jezelf door dingen achter te houden in therapie? of door te liegen tegen je ouders? Wees eerlijk naar anderen maar vooral ook naar jezelf.

14. Waardeer en onderhoud belangrijke relaties
Iedereen heeft mensen nodig, al heeft de één meer behoefte aan sociale relaties dan de ander. Vriendschappen en andere duurzame relaties moeten altijd van twee kanten komen om het te laten werken. Je zal er dus zelf ook wat voor moeten doen. Laat hen weten dat je om hen geeft, neem tijd voor ze en kom je beloftes na. Wees de vriendin, dochter, zus of partner die jij zelf ook zou willen hebben. Goede relaties zijn enorm belangrijk voor een gelukkig leven.

15. Accepteer wat je niet kunt veranderen
Tevergeefs bezig zijn met dingen die je niet kunt veranderen, zorgt alleen maar voor frustratie en is zeker geen sleutel voor geluk. Sommige dingen zijn niet te veranderen. Je kunt proberen iemand anders, bijvoorbeeld je partner, te veranderen, maar in de meeste gevallen lukt dat niet. Probeer bij jezelf na te gaan of je dit ook kunt accepteren en of er anders iets is wat je zelf kan veranderen waardoor je dit wel kan. Hetzelfde geldt voor bepaalde situaties. Misschien moet je naar de havo terwijl je altijd op het vwo zat en voelt dit als falen. Je kunt hier heel ongelukkig van worden en bijvoorbeeld verschillende gesprekken aanvragen op school om een poging te doen dit te veranderen. Sommige dingen kunnen even niet anders, neem de tijd om er van te balen en leer het dan te accepteren. Pas dan kun je verder komen.

16. Geniet van kleine dingen om je heen
Dit is iets wat wel vaker in blogs naar voren komt maar dat is niet zomaar. Het genieten van kleine dingen is namelijk heel belangrijk en het kan eigenlijk altijd. Er is altijd wel iets wat je kunt waarderen. Bijvoorbeeld dat je onderweg naar werk alle stoplichten mee hebt, of dat je een lief berichtje krijgt van een vriendin, net wanneer je het nodig hebt. Of er vliegt een lieveheerstbeestje op je arm, er is iets lekkers in de aanbieding waar je zoveel trek in had, etc. Ik heb voor kerst een boekje gekregen van een vriendin waar ik mooie kleine dingen van het leven in kan schrijven.

lieveheerstbeestje
Bron

17. Leer het leven te zien als een cadeau
Hoeveel nare dingen je ook op je bordje krijgt, je krijgt de kans om te leven en om er het beste van te maken. Besef dat ook de moeilijke momenten ooit in het verleden liggen. Waardeer de kansen die je krijgt zoals het volgen van een opleiding, het aangaan van vriendschappen en het krijgen van een leuke baan.

18. Weet dat je geen toestemming nodig hebt
Het is belangrijk om te beseffen dat jij geen toestemming nodig hebt om je dromen na te jagen en gelukkig te zijn. Anderen kunnen hun mening geven over dingen en je adviseren, maar je hoeft nooit iets te laten omdat dat van iemand anders niet mag. Uiteindelijk ben je een volwassen individu die haar eigen keuzes kan maken.

19. Geef niet op en sta voor wat je wil
Het is belangrijk om te weten wat je wilt en daar achter te staan. Op deze manier kun je doorzetten en je niet laten misleiden. Soms moet je vechten om te bereiken wat je wilt, maar door niet op te geven kan dit zeker lukken.

20. Geef jezelf de kans om gelukkig te zijn
Dit is misschien wel de eerste stap. Gun jezelf om gelukkig te zijn en geef het tijd. Geef aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn en zie dit niet als nutteloos of tijdverspilling. Als je 80 jaar bent zul je eerder spijt hebben van dat je het jezelf niet hebt gegund om gelukkig te worden, dan dat je misschien toch beter negens had kunnen halen dan zevens tijdens je opleiding.

Wat kan jou helpen om gelukkiger te zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sanne - Zaterdag 18 oktober 2014 12:57
Mooi ...
Wat mij helpt om gelukkig te zijn: lachen. Lachen naar mensen om me heen, soms een klein beetje lachen om mezelf. En genieten van de kleine dingen, die staart erbij. Zoals nu dat ik even op de bank zit met een kleedje en pannenkoeken, dat is toch fijn!?
Laura - Zaterdag 18 oktober 2014 13:38
Ik vind dit best een lastige blog.
Genieten vam kleine dingen en goed voor jezelf zorgen bijvoorbeeld, die dingen zijn heel moeilijk als je depressief bent. Bijna onmogelijk eigenlijk. En dat is niet omdat je het niet wilt of niet probeert...
dear - Zaterdag 18 oktober 2014 17:24
.18

Heel mooi punt!!
EB91 - Zaterdag 18 oktober 2014 18:20
Punt 14: Waardeer en onderhoud belangrijke relaties
Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het is voor mij heel moeilijk om vriendschappen aan te gaan, laat staan ze te onderhouden, omdat ik gewoon niet goed weet hoe dat moet (oké, ik heb wel een paar belangrijke mensen, maar niet veel)

Punt 15: Accepteer wat je niet kunt veranderen
Ik accepteer niet dat ik punt 14 niet kan veranderen.....
@EB91 - Zaterdag 18 oktober 2014 20:17
Punt 14 kan je wel degelijk veranderen..! Hoe moeilijk ook, het kán wel!
Esrarengiz - Zaterdag 18 oktober 2014 20:56
Dit blogje vind ik inderdaad inzicht geven. Er staan een aantal levenslessen in die ik van familie of vrienden heb gekregen. Dit zou ik echt moeten uitprinten en in mijn kamer ophangen als reminder!
kim300808 - Zondag 19 oktober 2014 08:49
Free hugs!
Fleur - Zondag 19 oktober 2014 23:36
Wat een fijne en lieve blog Laura, deze ga ik bewaren en af en toe eens terug lezen om stil te staan bij het feit dat je je eigen geluk op deze manier een beetje kan creëren. Je hebt er hele mooie punten ingezet die mij ook heel erg bezig houden. Ik vind het heel leuk om te lezen en vooral te merken dat heel wat van deze punten ook bij mij passen. Zo kan ik er bijvoorbeeld heel blij van worden dat ik nu in een heerlijk gewassen bedje lig en nog even een positief blog lees voor het slapen gaan. Om maar even een voorbeeldje te noemen :) lekker slapen lieve mensen!
aardbei - Vrijdag 24 oktober 2014 16:12
Wauw super goed blog :) mooi onderwerp waar iedereen zich veel bewuster van zou mogen zijn! I keep this in mind