13 Reasons why: Over Zelfmoord

 

In de nieuwe serie die recent op Netflix verscheen, staat het thema 'zelfmoord' centraal en wordt het verhaal vertelt van Hannah Baker, die op 17 jarige leeftijd een einde maakte aan haar leven. Het is een serie die nu al veel besproken is op het internet en die gaat over dingen die helaas nog veel te vaak voorkomen. Toen ik het op netflix zag staan een aantal dagen geleden, ben ik direct begonnen met kijken en het trok direct mijn aandacht. Het is een heel verdrietig maar enorm meeslepend verhaal waarvan je direct wil weten hoe het verder gaat. Het concept van de serie is uniek en origineel en het is echt de moeite waard om te gaan kijken.

De serie start op de dag dat het ongeveer een week geleden is dat Hannah zelfmoord pleegde. Een van de hoofdrolspelers is Clay Jensen, een klasgenoot van Hannah, die op gegeven moment een doos met zeven cassettebandjes ontvangt. Op deze bandjes vertelt Hannah haar verhaal. Het verhaal over haar leven, maar vooral over de reden waarom zij zichzelf van het leven beroofde.

Elke aflevering wordt steeds een beetje duidelijker wat de reden hiervan was en waarom Hannah zo ongelukkig was. De personen die in de tapes genoemd worden, zijn degenen die hieraan hebben bijgedragen. De serie is zo opgezet dat je het leven volgt van Clay in de periode dat hij de tapes ontvangt en ze afluistert. Er wordt goed in beeld gebracht wat een impact dit kan hebben op omstanders en hoe lastig het kan zijn dat er op sommige vragen geen antwoorden zijn en dat je de tijd niet meer terug kunt draaien.

Daarnaast is het een serie die denk ik veel inzicht kan geven en ons kan laten stil staan bij het feit dat er niet altijd één grote aanwijsbare reden is waarom iemand het leven niet meer ziet zitten. Dat het er van de buitenkant nog zo leuk uit kan zien, terwijl iemand van binnen helemaal kapot gaat en heel ongelukkig is. Dat het iets is wat veel mensen niet aan zien komen en dat ze op zoek zijn naar concrete redenen, die misschien niet altijd helemaal duidelijk zijn. Het geeft inzicht in dat dit iedereen die je op straat tegen komt of die bij je op school zit kan bezig houden maar ook dat zelfmoord heel veel mensen raakt. Niet alleen de directe omstanders en dat je als omstander soms ook meer kan doen voor iemand dan je denkt.

13 reasons why

Gelukkig kan ik nog niet zo veel verklappen, want ik heb de serie zelf nog niet af gekeken. Ik weet nog niet hoe het afloopt en of wat ik al weet, uiteindelijk echt de redenen waren waarom zij het leven niet meer zag zitten, dat er meer speelde of dat het misschien wel heel anders is geweest. Ik ben heel benieuwd naar het verdere verhaal. Het is in ieder geval duidelijk dat sommige dingen meer schade aan kunnen richten aan iemands leven, dan dat je misschien beseft. Dat iemands leven er heel anders uit kan zien dan dat het lijkt van de buitenkant.

Ik denk dat het een zeer aangrijpend en herkenbaar thema is voor heel veel mensen. Niet alleen het thema zelfmoord, maar ook alle andere dingen die in deze serie gebeuren. Er gebeuren veel dingen in de serie die bijvoorbeeld ook gaan over pesten, dingen verzwijgen, stalken en dat dit soms meer impact kan hebben op iemand dan je zelf zou denken. 

 

Trigger?
Omdat ik de serie nog niet helemaal heb afgekeken, kan ik niet met zekerheid zeggen of het wel of niet triggerend is voor mensen met psychische problemen of zelfmoordgedachten. Voor zover ik het nu kan zeggen, denk ik dat dat niet het geval is, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk en ik weet niet hoe het verder gaat. Het kan helpen om de trailer te kijken en een inschatting te maken voor jezelf en als je teveel twijfelt, zou ik het sowieso niet doen of kijken met iemand anders die weet van jouw problemen.

De serie is geproduceerd door Selena Gomez en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. Het is een serie die gaat over de tijd waarin wij nu leven, 2017 en is dus heel actueel. Selena Gomez is een voorbeeld voor veel tieners en jonge vrouwen door open te zijn over haar eigen leven, moeilijke en donkere periodes en de problemen die zij heeft gehad. De serie is sinds kort te zien op netflix. Het is één seizoen met 13 afleveringen.

Ga jij kijken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

yahomegirl - Zondag 9 april 2017 19:03
Dit is echt zo'n goede serie!!
Breadfish - Zondag 9 april 2017 19:19
Ik vind het een beetje gedramatiseerd. Verder vind ik het frustrerend dat iemands zelfmoord in boeken e.d. altijd aan andere mensen of gebeurtenissen ligt. Ik ben suïcidaal, en ik ben dat omdat ik ongelukkig ben, niet omdat ik verkracht ben, niet omdat ik mishandeld ben, niet omdat ik vroeger gepest ben. (ik ben echt verkracht, mishandeld en gepest)
Jessica* - Zondag 9 april 2017 19:32
Het kan behoorlijk triggerend zijn! De laatste 3 afleveringen beginnen dan ook met een waarschuwing voor heftige beelden.. de boodschap die ik er vooral uit heb gehaald is dat je met kleine dingen iemand heel erg kan kwetsen. Al die kleine dingen bij elkaar, en dan loopt de emmer over. Dus denk na over wat je zegt en hoe je met iemand omgaat!
Sharon - Zondag 9 april 2017 19:38
Ik vind het een erg mooie serie. Het laat zien dat iemand niet zomaar zelfmoord pleegt en dat het gedrag van andere mensen er zeker invloed op hebben. Toen ik zelf suïcidaal was dacht ik dat het maar door 1 ding zou komen, maar door therapieën merkte ik dat het helemaal niet het geval was! Gebeurtenissen kunnen ook een grote inpakt hebben, maar meestal is het ook hoe de omgeving er dan op reageert of je eigen acties en reacties. Hopelijk gaan mensen nadenken over hoe ze mensen moeten benaderen en behandelen.
Lisan - Zondag 9 april 2017 19:38
Het is een goede serie. Wel oppassen inderdaad als je erg triggergevoelig bent!
Lily - Zondag 9 april 2017 19:59
Prachtige serie, wauw. Vooral de laatste paar afleveringen zijn heel intens. Dit kan wel als triggerend worden ervaren, daarom waarschuwt Netflix van tevoren.
Heb hem in nog geen week helemaal uitgekeken. Het heeft me echt aan het denken gezet en ben heel benieuwd of er een vervolg komt!
Zeker omdat het einde op verschillende manieren kan worden uitgelegd... Echt een aanrader!!
Fleur - Zondag 9 april 2017 20:30
Ik heb de serie niet gezien, maar een vriendin vertelde dat ze hoorde dat je in de laatste aflevering ziet hoe ze een eind aan haar leven maakt.Ik weet niet of het waar is hoor, maar wilde het toch even zeggen als waarschuwing. Dat houdt me nog tegen om de serie te kijken, al vind ik het wel interessant. Waarschijnlijk ga ik het nog wel een keer kijken als ik weet dat ik het aan kan!
Fayee - Zondag 9 april 2017 22:28
Ja dat krijg je inderdaad te zien... heel heftig
Ik vond het verder wel erg interessant en tegelijkertijd pijnlijk en confronterend.

Ik raad je aan om indd pas te gaan kijken als je weet dat je het aankunt!
Emma - Maandag 10 april 2017 15:59
Ik heb het zelf ook gezien en vond het inderdaad enorm zwaar en heftig. Ik heb normaal in films nooit echt moeite met bloed of wondes of andere vormen van lichamelijk geweld maar hier ben ik echt even misselijk van geworden. Dit had er misschien ook mee te maken dat de psychologische reden erachter me gewoon erg pakte, ik kon me goed inleven in het personage en dit was pijnlijk om te zien. Ik raad zeker aan dit te skippen als je hier (zoals mij) een beetje gevoelig voor bent.
Nadine - Zondag 9 april 2017 20:42
Hee is die docent acteur in gilmore girls? Lane?
Laura V - Zondag 9 april 2017 21:15
Prachtige actuele serie, die mooi aantoont hoe elk van ons soms (on)bewust invloed en impact heeft op het leven van de mensen rond ons. Het bespraakt aangrijpende aspecten van onze actuele samenleving die nog veel te vaak als taboe-onderwerpen worden gestigmatiseerd..
Fayee - Zondag 9 april 2017 22:32
Ik vond het een zeer ingrijpend en herkenbaar!
maar ook heel mooi in elkaar gezet .. Het laat een goed beeld
zien van hoe zoiets kan gaan... welke impacts het op iemand kan hebben.
Maar wel heftig om te zien als je zelf ook de struggles hebt.,
Ik vond het daarom ook wel moeilijk om te zien.
Jimmy - Zondag 9 april 2017 22:54
Cassetebandjes? Speelt de serie zich af in de 20ste eeuw?
Emma - Maandag 10 april 2017 16:03
Nee, het speelt zich af in 2017. Ze leggen in de serie goed uit waarom ze die casettebandjes gebruikt heeft: het gaat erom dat dit moeilijk of zelfs bijna onmogelijk te verspreiden is (je kan het niet online delen) en dat ze het echt van persoon tot persoon moeten doorgeven om het te kunnen beluisteren.
a - Maandag 10 april 2017 08:31
Ik heb geen netflix
X - Maandag 10 april 2017 10:12
Unieke serie vond het de moeite waard. Zeker heftig die laatste episodes.
Evo - Maandag 10 april 2017 11:17
Ik ben nu bij aflevering 5 of 6 ofzo maar ik vind het nogal dramatisch en een beetje overdreven allemaal. En ik vind het nogal cru zoals sommige mensen soms de 'schuld' krijgen van haar zelfmoord.
E. - Maandag 10 april 2017 17:08
Ik vond het erg heftig
E. - Maandag 10 april 2017 17:09
Mijn advies is om de serie te kijken als je denkt/weet dat je het aankan en sterk(er) in je schoenen staat.
Lisa - Dinsdag 11 april 2017 00:00
Heftige serie, maar wel met een sterke en goede boodschap.
Ik heb de serie in een paar dagen helemaal bekeken en daarna echt nog dagen (nu nog steeds) bezig gehouden.

Ik kan niet voor iemand anders inschatten of iets wel/niet triggerend is. Maar ik denk eigenlijk van niet.
De serie laat zo goed ze zinloosheid zien van zelfmoord en de diepe pijn die het achterlaat.
A. - Woensdag 12 april 2017 14:14
Ik vind het eerlijk gezegd geen verantwoordelijkheid nemen dat dit zo op proud wordt geplaatst met als laatste 'geen idee of het triggert'.
Nou... enorme triggers! Had eerst de hele serie gekeken en dan een blog er over geschreven waarin je ook kon aangeven dat er, zeker in de laatste afleveringen, enorme triggers te voorschijn komen.
En ja, natuurlijk, ieders eigen verantwoordelijkheid én er wordt bij de serie zelf nog voor gewaarschuwd. Toch, had het hier in het artikel er bij kunnen staan. Misschien was ik dan niet gaan kijken.
En het rotte is. Als je eenmaal begonnen bent en mee gesleurd in het verhaal 'moet' je kijken tot het eind om alles te begrijpen, om het een plek te kunnen geven.
nk1990 - Donderdag 13 april 2017 22:13
Mooie serie, heftig, herkenbaar en zeker wel een trigger voor mensen. Vooral voor mensen die zich herkennen in Hannah. Ik heb de serie helemaal gezien en als je eenmaal begonnen bent wil je hem ook helemaal af zien. Anders begrijp je de gebeurtenissen helemaal niet. De laatste aflevering kan heel confronterend zijn, althans zo heb ik hem ervaren. Dus mocht je de serie nog niet gezien hebben. Vraag jezelf eerst even af of je er aan toe bent of dat je het aankan. En maak het ook bespreekbaar met iemand die je vertrouwd als je de serie wel kijkt xx
georgiexo - Vrijdag 14 april 2017 19:06
Ik heb hem vandaag uitgekeken, vond de laatste paar afleveringen wel heel heftig. Het triggerde mij persoonlijk niet, maar als ik dit in een "donkerdere" tijd had gekeken, had het me wel kunnen triggeren. Vind het verder wel heel erg goed neergezet, niks wordt geromantiseerd. Een aanrader is ook om "beyond the reasons" te kijken, staat ook op netflix, hierin geven ze uitleg over keuzes die ze hebben gemaakt tijdens de productoe van de serie en spreken hulpverleners over de problematiek in de serie. Ben blij dat ik de serie heb gekeken!
ths - Dinsdag 18 april 2017 23:03
zooooooo herenbaar
Nola - Vrijdag 21 april 2017 11:55
Lieve proud2bme,
Deze serie heeft mij heel erg geraakt. Zeker omdat mijn zus al een aantal pogingen heeft gedaan. Zouden jullie misschien een artikel kunnen schrijven, over hoe je met iemand die zelfmoordneigingen en pogingen doet het beste kunt omgaan en leven. Ik zit er midden in en weet echt niet hoe ik hiermee om moet gaan. Het is thuis echt niet fijn zo... Ik praat er wel over, maar toch. Ik ben zelf ook nog aan het verwerken en herstellen van een moeilijke periode (o.a. eetstoornis) en dit maakt het extra moeilijk.
Hebben jullie advies of tips?
Nina - Zaterdag 3 juni 2017 17:21
Ik heb de afgelopen paar maanden een aantal pogingen gedaan. Steeds op tijd gevonden. Een paar weken geleden ook door een medewerker van de kliniek waar ik ben opgenomen. Nu één op één begeleiding, de volledige dag en nacht door. Het is slopend. Deze serie was voor mij niet helpend, maar ik voel me er ook niet rotter door. En de scène waarin ze haar polsen doorsnijdt is vrij onrealistisch: de serie laat het erg gemakkelijk lijken en het bloed spuit er in werkelijkheid uit. Het sijpelt dan niet zoals in de serie, hoor.
Mickey - Zaterdag 25 augustus 2018 14:32
Ik vond dit een hele heftige serie, vooral seizoen 2.
Ik heb er wel van genoten juist omdat mental health issues zo'n belangrijk en interessant is, maar ik vond het zelf erg heftig. Niet alleen het thema zelfmoord, maar vooral seksueel misbruik komt er in naar voren, wat best heftig kan zijn voor diegene die hier mee te maken heeft gehad.