10 x wat te doen als je thuis zit

 

Toen ik nog een eetstoornis had, zat ik nog op school. Hier moest ik dan natuurlijk ook verplicht naartoe, maar op sommige dagen voelde ik me echt niet goed en merkte ik aan alles dat ik de behoefte had aan een dagje thuis blijven. Alles voelde dan als te veel en ik had behoefte aan rust. Maar als ik er dan voor koos om een dag thuis te blijven, dan voelde ik me vaak weer heel schuldig en nutteloos. Ik wist niet zo goed wat ik thuis moest doen en voelde me dan dom dat ik thuis was gebleven. Ik had het idee dat mijn leven voor een dag stilstond terwijl het leven van alle anderen gewoon doorging.

Naast dat je soms de behoefte kan hebben aan een dagje thuis zijn, zijn er ook mensen met psychische problemen die verplicht thuis moeten blijven, omdat dat beter is voor hun gezondheid. In deze blog zal ik dan ook 10 dingen opnoemen die je kan doen als je (verplicht) thuisblijft. 

wat te doen als je thuisblijft meisje

1. Eén taak proberen te doen in je huis
Als je een dagje thuisblijft, dan kan het fijn zijn om toch te proberen een huishoudelijke taak te doen. Waarschijnlijk staat je hoofd er helemaal niet naar of heb je het gevoel dat dit je niet gaat lukken Toch kan je proberen om in ieder geval één taak in het huis te doen. Een voorbeeld is de was doen of even stofzuigen. In een opgeruimd huis zijn voelt altijd prettiger dan in een vies huis leven. Je bent dan in ieder geval ook nuttig bezig geweest.

2. Met mensen afspreken
Het kan natuurlijk zijn dat je thuisblijft, omdat je geen behoefte hebt aan contact met andere mensen. Je voelt je misschien te angstig. Het kan ook zo zijn dat je juist behoefte hebt aan contact met andere mensen als je thuis moet blijven. Hoe dan ook: het is altijd een goed idee om toch met mensen af te spreken. Je hoeft natuurlijk niet per se over je problemen te praten als je dat niet wil, maar het kan wel gewoon een fijne afleiding bieden. Het voelt dan ook niet helemaal als een weggooide en eenzame dag, omdat je in ieder geval nog iemand hebt gezien en gesproken. Daarnaast kun je hierdoor soms de kans verkleinen dat je in een sociaal isolement terecht komt.

3. Voor jezelf zorgen
Ik kan me voorstellen dat je niet veel zin hebt om moeite in jezelf te steken als je thuis zit. Dit snap ik wel, want je hoeft tenslotte niemand te zien dus voor wie zou je de moeite doen? Toch kan het juist ook erg fijn zijn om moeite in jezelf te steken en voor jezelf te zorgen, omdat je je daarna toch iets beter voelt. Neem bijvoorbeeld een douche of ga lekker in een warm bad. Maak jezelf mooi op of lak je nagels. Dit zijn een aantal kleine dingen die je kan doen op het gebied van zelfzorg om je een klein beetje beter te voelen.

4. Een berichtje sturen naar mensen of even bellen
Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij punt 2. Het kan je dag een klein beetje beter maken als je toch even contact hebt gehad met iemand anders. Ook kan het een fijn gevoel geven als je de mensen om je heen laat weten dat je aan ze denkt ondanks dat je je niet helemaal goed voelt.

5. Een frisse neus halen
Ook al voel je je even niet goed, dan nog kan het fijn zijn om even lekker een frisse neus te gaan halen. Misschien heb je een hond met wie je een wandeling kan maken. Je kan natuurlijk ook zelf even een stukje gaan lopen. Het hoeft niet ver te zijn. Ook al is het misschien maar een klein stukje naar bijvoorbeeld de supermarkt. Je hebt dan toch het gevoel even buiten te zijn geweest en even ‘deel te hebben genomen' aan de buitenwereld. 

6. Jezelf een lekkere maaltijd klaarmaken of iets bakken
Het bedenken van een hele maaltijd, er boodschappen voor moeten doen en het dan ook nog eens klaar moeten maken klinkt misschien als teveel om te doen als je je niet helemaal goed voelt. Het kan wel heel fijn zijn om dit te doen. Door jezelf een lekkere maaltijd te gunnen, ben je toch ook een stukje bezig met zelfzorg. Je krijgt ten eerste natuurlijk eten binnen en als je het dan ook nog eens echt lekker vindt, dan geniet je er hopelijk toch nog een klein beetje van.

Als een eetstoornis hebt, dan is dit misschien wel lastig om te doen. Ik had zelf namelijk altijd dat ik vond dat ik niet mocht eten als ik een dag thuis bleef, omdat ik die dag 'niks' deed en daarom het idee had dat ik niet mocht eten. Dit is natuurlijk onzin, want je lichaam heeft altijd eten nodig ongeacht of je een drukke dag hebt of niet. Welicht kan je dit dan ook als een mooie uitdaging zien en dat je kan oefenen in een veilige omgeving. 

Wat te doen als je thuisblijft meisje

7. Een boek lezen of schrijven
Het kan een fijne afleiding zijn om een boek te lezen en even te ontsnappen aan je eigen wereldje en gedachtes. Ik vond het zelf altijd heel fijn om te lezen en me even te verplaatsen in andermans leven. Ook heeft het mij heel erg geholpen om veel te schrijven. Ik schreef fictieve verhalen en kon daar mijn eigen emoties in kwijt, maar ik hield voor mezelf ook een soort dagboekblog bij om maar van me af te kunnen schrijven. Ik vond het fijn om op die manier mijn gedachten te ordenen en ik had plezier in het schrijven.

8. Films of series kijken
Net als het lezen van een boek is het kijken van een film of serie ook een leuke afleiding, omdat je je dan ook even kan verplaatsen in andermans leven. Je hoeft dan even niet aan je eigen problemen te denken, maar kan je bezig houden met de fictieve problemen van iemand anders.

9. Creatief bezig zijn
Ben je een creatief persoon, dan kan het ook een fijne afleiding zijn om daar iets mee te doen. Wie weet vind je het leuk om te schilderen en kan je je emoties kwijt in bijvoorbeeld een schilderij. Het kan ook leuk zijn om bijvoorbeeld te gaan breien. Je bent dan bezig met je eigen projectje en hebt op die manier afleiding. Achteraf is het ook leuk om te zien wat je hebt gemaakt en daar mag je dan best trots op zijn.

10. Positief lijstje maken
Van mijn therapeut moest ik elke dag een lijstje maken met daarin minstens drie positieve dingen die die dag waren gebeurd. Mijn hoofd stond daar vaak helemaal niet naar en ik keek vaak vooral naar wat er allemaal niet goed ging. Door elke dag naar kleine, positieve puntjes te kijken, voelde ik me vaak toch een klein beetje beter.

Welke dingen doe jij als je een dag thuisblijft?

Fotografie: Dmitriy Fokeev

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liesje - Woensdag 22 maart 2017 19:44
Super leuke blog! Echt helpend! ❤
Ronja - Woensdag 22 maart 2017 20:28
puzzelen helpt mij soms ook.
Paula - Vrijdag 24 maart 2017 09:40
Mij ook!
marleen - Woensdag 22 maart 2017 21:06
ik zit heel veel op facebook
en ik lees ook veel
maar nu de zon er terug is probeer ik ook vaak een wandelingetje te maken
en ik wil elke dag met iemand gesproken hebben (al is het maar de kassierster van de buurtsupermarkt)
Liz - Donderdag 23 maart 2017 07:01
tuinieren helpt!
Paula - Vrijdag 24 maart 2017 09:39
Jazeker
tine - Vrijdag 24 maart 2017 09:40
ja idd
Anne - Donderdag 23 maart 2017 10:17
Als ik me niet zo fijn voel en ik een dagje echt niet kan studeren, dan ga ik ook altijd opruimen. Muziekje op de achtergrond aan en een beetje lummelen in huis. Dan ben ik voor mijn gevoel toch nog nuttig bezig geweest, maar heb ik ook niet echt hoeven nadenken.
question - Donderdag 23 maart 2017 14:46
schrijven en zingen helpen mij goed.
Ook wel series kijken, alleen als ik teveel kijk
voel ik me daar schuldig over.
gelukkig kan ik mezelf heel goed vermaken
en verveel ik me zelden.
Robin - Donderdag 23 maart 2017 22:34
Ik kan echt niet tegen thuiszitten, dan ga ik me echt zoooo ongelukkig voelen. Ik hou het niet eens een dag vol. Ik hoef ook nooit met pensioen. Dat lijkt me niunecht helemaal niks.
Anne - Vrijdag 24 maart 2017 08:52
Ik verveel mij nooit thuis. Er zijn zo wie zo altijd dingen in een huishouden die gedaan moeten worden, ik schrijf, ik luister of kijk naar iets interessants,ik ga nar buiten, doe boodschappen, doe yoga, bel iemand, leer iets nieuws..
Sommige mensen hebben echt problemen met alleen zijn, ik heb dat gelukkig nooit zo gehad.Het lijkt mij moeilijk als je altijd anderen of iets buiten jezelf nodig hebt om je goed te voelen.
x - Vrijdag 24 maart 2017 10:03
Ik word er vrolijk van als ik dit lijstje zie, dankje :) Voor de zomervakantie is dit wel handig als ik thuis blijf, maar ik ben ook bang dat mijn eetstoornis erger wordt als ik niet veel te doen heb
AnaMan - Zondag 23 juli 2017 14:53
Goede lijst, thanks!
Ik zou zeker *gamen* toevoegen; wat mij betreft kan dit nog veel afleidender zijn dan series etc. Het enige nadeel is dat je er vaak wel een béétje energie voor moet hebben. Maar dat geldt zeker ook voor veel van jouw punten ;)