10 x motivatie nodig

 

We schrijven vaak over motivatie. Over hoe je het vasthoudt, vergroot, maar ook over het ontbreken ervan. Want ook dat hoort bij herstel; even geen motivatie hebben. Je kunt niet altijd de kracht en inspiratie overal vandaan halen. Het blijft die lange en hobbelige weg. Met pieken en dalen. Voor de momenten dat het jou aan motivatie ontbreekt, is deze blog. Met tien tips waarmee je misschien vandaag al aan de slag kunt.

1. Schrijf een brief naar jezelf

In welke vorm dan ook. Richt je even op papier tot jezelf. Misschien wil je een brief schrijven naar je jongere ik, vanuit waar je nu bent en hoe je nu naar dat kind kijkt. Maar je kunt ook een brief schrijven naar je toekomstige zelf. Gewoon beginnen werkt vaak het best, zonder dat het perfect moet. Zonder dat er een rode draad in hoeft te zitten.

Misschien kom je er gaandeweg achter wat je die persoon wenst en wat je eigenlijk allemaal tegen die persoon te zeggen hebt. Dat kan soms luchtig zijn, maar soms ook een hart onder de riem. Jij kan haar of hem het beste advies geven. Wie weet wat het met je doet om dat van de belangrijkste persoon uit je leven te horen.


Bron: esteejanssens

2. Maak een moodboard

Je kan natuurlijk tal van creatieve dingen gaan doen. Maar een moodboard is bij uitstek zoiets waarbij je gedwongen wordt om een beeld te maken van dingen die jou inspireren. Bedenk een thema of ga volledig thema-loos scheuren in tijdschriften. Waar word je blij van? En vooral; wat zie je als je naar het eindresultaat kijkt? Wat zegt dat over jou?

3. Doe een wens

Dit klinkt misschien wat suf. Geen enkele wens heeft misschien iets veranderd. Maar neem bijvoorbeeld eens een moment waarop je vrijuit mag fantaseren over jouw toekomst. Dat kan je misschien in eerste instantie wat onzeker en verdrietig maken, omdat het zo ver af staat van het hier en nu. Maar sta jezelf toe om te visualiseren hoe jij dat voor je ziet. Als alles mogelijk is, hoe zou je je leven over een tijdje willen leven? En vervolgens; sta jezelf toe om dat te geloven! Hoe eng en onrealistisch dat ook voelt. Vaak zijn het je eigen ongeloof en obstakels die een bepaalde droom in de weg zitten. Als jij het mag geloven van jezelf, wat verandert er dan?

4. Kijk een feelgood-film

Even in een andere wereld zijn, dat was soms alles wat ik nodig had. Als ik somber was en geen motivatie had voor die dag, kon ik ook kijken naar een wereld waarin wél even alles goed was. Die feelgood sfeer werkte soms aanstekelijk. Het was een vorm van afleiding. De vrolijke beelden uit een film en de mooie muziek zorgden toch écht voor een ander gevoel. Het kan net iets bij je prikkelen - een blijer gevoel - dat je misschien even niet uit jezelf kan halen.

5. Stel een doel en bedenk een beloning

Stel één haalbaar doel en bedenk ook één cadeau voor jezelf als je het hebt gehaald. Een doel dat haalbaar is en dat jou verder kan helpen, maar daarbij hoort natuurlijk een beloning. Iets wat je graag wilt hebben en jezelf cadeau kan doen. Of misschien wil je wel heel graag een dagje schaatsen of naar de Efteling, ook een leuke activiteit kun je eraan koppelen! Je geniet extra als je iets hebt gehaald waar je hard voor hebt gewerkt. En die succesmomentjes geven vaak extra motivatie. Je voelt weer even wat je in je mars hebt. Als je ergens je zinnen op zet, lukt het je! 

6. Wat wil je niet?

Als je even niet weet wat je wél wilt, weet je misschien wel wat je niét wilt? Als ik niet meer wist wat ik moest doen en niet wist waar ik heen wilde, wist ik vaak nog wel te benoemen wat ik absoluut niet wilde. Je bent misschien even op een dood punt beland, maar je komt ook ergens vandaan en misschien wil je daar onder geen voorwaarde meer naar terug. Dat is ook wat waard, dat is ook iets! Dat is soms net zo belangrijk om te voelen. En hoe beter je weet wat je niet wilt; hoe beter je straks weer voor ogen hebt wat je wél wilt. 

7. Doe iets wat je leuk vindt 

Maakt niet uit wat het is, als je het maar leuk vindt en je er energie van krijgt. Een rondje lopen in het bos, koffie drinken met een vriendin, dansen in de kamer, een middagje tekenen... Gewoon iets dat je leuk vindt om te doen, zonder dat het 'goed' hoeft en zonder dat het dé oplossing hoeft te zijn voor al je problemen. Je mag, ook als het even minder gaat, iets doen wat je leuk vindt. Het kan voor afleiding zorgen, het kan je energie geven en dat kan allemaal een positief effect op je hebben. 

8. Spreek met iemand af

Zodat je het erover kunt hebben als je dat wilt. Je mag ook best even zeuren en van je afpraten, dat is heel menselijk en kan enorm opluchten. Maar in je eentje zitten, zonder motivatie, daar wordt het vaak ook niet beter van... Spreek met iemand af. Afleiding kan helpen en zelfs klagen kan dus helpen. Maar ook als je het er niet over wilt hebben, kan het fijn om niet alleen te zijn. Het is een moeilijke dag, dat is al moeilijk genoeg en gun jezelf wat luchtigheid en steun daarbij.

9. Zorg voor een gezonde omgeving

Haal iets weg wat je terughoudt of juist stil laat staan op dit moment. Of het nu mensen zijn die je niet op een positieve manier stimuleren of het stapeltje te kleine kleding in je kast. Een gezonde omgeving is nodig om je ook beter te kunnen voelen. In een ongezonde omgeving, die je triggert of je niet omhoog helpt, ga je vaak ook niet de stappen zetten die je uiteindelijk wilt.

10. Wees geduldig

Herstel gebeurt niet in een dag. Het is een grote verandering, van een eetstoornis naar een eetstoornis-vrij leven. Dat kost tijd en in die tijd voel je je niet altijd even gemotiveerd. Dat hoort erbij. Geduld hebben betekent niet dat je in een hoekje afwacht tot er een wonder gebeurt. Geduld hebben gaat vaak over je tijd nemen, doelen stellen en actief durven kijken naar wat je nodig hebt om verder te komen. Het zijn vaak de meest saaie, passieve middagen, die het meest belangrijk kunnen zijn op de lange termijn. Want als je ook zonder motivatie stabiel kunt blijven, heb je al zoveel meer gewonnen dan je denkt.

Wat zijn jouw tips voor extra motivatie?


Ontbreekt het jou aan motivatie op dit moment? En wil je actief opzoek naar nieuwe handvatten om dit weer te voelen? Morgenavond, donderdag 13 februari, van 20.00 21.00 is er een themachat. Je bent welkom om hierover mee te praten. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

w - Woensdag 12 februari 2020 14:19
10 is mooi idd. Geduldig. Vooral als iets niet lukt, wat ik dacht dat ik wel kon, kan ik boos worden en moet ik afkoelen zodat ik weer kan relativeren en niet in de emotie schiet en het uit in een eetbui. Een volgende poging of wat geduld door een break te nemen of om hulp vragen, of iets toegeven, kan me weer rustig maken zodat het vaak alsnog lukt, maar om die emotie(s) te doorstaan vergt nog wel oefening. Een doel of doelen stellen helpt me echt, van heel klein naar groot, maar afstrepen is zo heerlijk. Soms bereik ik mijn doel pas jaren na het bedacht te hebben, maar eenmaal bereikt,dan ben ik zo blij en dan denk ik, ik heb het toch gehaald en dat geeft veel binnenpretjes en geluk.
Sophia - Woensdag 12 februari 2020 15:18
Ik mis op dit moment ook de motivatie om verder te gaan met herstellen. Ik las je bericht en ben een brief naar mezelf gaan schrijven. Ik werd er emotioneel van, maar het enige wat er uit kwam is dat ik nu onder ogen zie dat ik niet verder wil leven en dat daar veel van mijn problemen uit voortkomen. Ik heb niet het gevoel dat dit me nu meer motivatie geeft, integendeel juist.
Keeshe - Woensdag 12 februari 2020 16:07
Hey sophia,
Dit raakt me..
Komen je problemen voort uit dat je niet meer wil leven? Ik hoop heel erg dat als je met iemand praat (goede vriendin of psycholoog) je misschien toch juist een onderliggend probleem vindt van het niet meer willen leven. Als ik terug denk aan de momenten dat ik niet meer wilde leven besef ik me nu dat ik toen echt wel graag wilde leven maar dat ik niet wist hoe. Ik wilde niet dood maar het leek de enige uitweg. (Achteraf bleek dat niet waar te zijn maar da's een ander verhaal)
Herstellen gaat golvend, en de momenten van het missen van motivatie voelen extra kut omdat je het gevoel hebt dat dit het is. Hou moed want zoals het nu is blijft het niet voor altijd. Die gedachten hebben mij altijd rust gegeven. En ik had gelijk.
Liefs xx
Niels - Zondag 16 februari 2020 13:54
Hey Sophia,
Wat naar dat jij je zo voelt. Dat wens ik je niet toe. Zo heb ik me vroeger ook gevoeld, door diverse redenen, en op de een of andere manier werd ik er toch een beetje rustiger van. Niet meer willen leven of denken aan zelfdoding is heel heftig, het is een denkfout, een valkuil, maar er is een reden dat jij je zo voelt, het lijkt wel een 'escape' van de menselijke geest om alles in perspectief te zien. Het dwingt je tot nadenken.
Ik heb toen uiteindelijk besloten dat ik niet meer naar die nare gedachten ging luisteren, en dat ik hoe dan ook verder wilde leven. En het leven werd daarna ook veel beter.
Ook heb ik er met een psycholoog over gepraat, eerst ging het over school, want dat ging toen niet lekker, later begon ik over de thuissituatie, van vroeger, en hoe 'fucked up' dat was, ik liep als het ware leeg zoveel had ik te vertellen.....
Dat was een oorzaak van mijn nare gedachten, voor jou kan het iets heel anders zijn. Neem de tijd om voor jou het probleem boven water te krijgen. Er is nu even niets belangrijkers dan dat.
Het gevaar van 'niet meer willen leven' denken is dat je wel je leven stillegt. Je moet door, je moet zelf erkennen dat je een probleem hebt, je denkt altijd dat alles perfect moet zijn, dat jij perfect moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet! Leg jezelf niet teveel druk op. Zodra jij hier met iemand over praat die jou serieus neemt, (ouders, vriendinnen, vriend, familie, psycholoog) zul je zien dat er vrijwel altijd begripvol wordt gereageerd. Mensen willen elkaar van nature helpen. Juist ook die mensen die je niet zo goed kennen. Let maar op!

Veel sterkte Sophia! Ik hoop dat ik je heb kunnen motiveren er iets aan te doen.
Niels
Ingrid - Woensdag 12 februari 2020 17:00
Wat toevallig zeg, ik zit hier nu een beetje middenin, geen motivatie en interesse. Niks oppakken omdat ik het gewoonweg niet weet, mezelf de weg zitten door mijn rusteloosheid. Dank je wel lieve Daphne, ik ga de lijst nog eens bekijken en kijken wat ik er mee kan en wil xx
Flamingo - Donderdag 13 februari 2020 11:47
Heel helpend om dit nu te lezen. Ik weet vaak ook niet waar beginnen en zie het niet meer zitten na zo een jaren lange strijd , ook nog in een zoektocht voor de juiste ambulante hulp. Dit komt op het goede moment! xx