Wat is jouw doel?

 

Waarom ben ik hier in hemelsnaam? Wat heeft het allemaal voor zin? Ik heb het mezelf regelmatig afgevraagd, op verschillende momenten in mijn leven. We hebben een doel nodig, een richting: een gevoel dat het ergens voor doen. Een reden om 's ochtends uit bed te komen, je aan te kleden en de dag aan te gaan. In het bedrijfsleven wordt zo'n doel ook wel een missie genoemd. 

Als je een bedrijf of organisatie start, moet je een plan schrijven. Hierin staat, naast een heleboel zakelijke informatie, ook de missie van de organisatie beschreven. De missie van Amnesty International bijvoorbeeld, is om schending van de mensenrechten tegen te gaan en te op te komen voor gelijke rechten voor mannen, vrouwen en kinderen. Heel nobel. De Albert Heijn heeft als missie "het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar" te maken. Heel handig.

De missie van Proud2Bme is om mensen te informeren over eetstoornissen en hulpverlening & de doelgroep te steunen en motiveren in hun proces. Alles wat we schrijven, organiseren en doen bij Proud komt voort vanuit deze missie.

doel van het leven

Een missie is dus eigenlijk een soort leidraad, een richting, waar je je aan vast kunt houden gedurende een bepaalde periode. Je hoeft niet één missie te kiezen en die de rest van je leven te volgen. Je kunt van missie veranderen, naarmate je ouder wordt, of je missie uitbereiden of aanpassen. Je kunt een algemene missie hebben, zoals 'mezelf ontwikkelen'. Of een hele specifieke missie als 'ik wil door middel van dolfijnentherapie in Mexico kinderen met een ontwikkelingsstoornis helpen' - om maar wat te noemen.

Je missie kan heel groots zijn, als je 'de wereld wilt veranderen' of juist gericht op je naaste omgeving, wanneer je 'een zorgzame vriendin en moeder' wilt zijn. Het is jouw doel, je mag er van maken wat je wilt. De enige voorwaarden zijn dat jij het echt wilt - dus dat je niet iets kiest omdat anderen dat van je verwachten of omdat je vindt dat je dat moet doen - het iets is waar je enthousiast van wordt en wat jouw dagen een beetje leuker maakt.

Misschien komen er direct al ideëen bij je omhoog als je dit leest of weet je allang wat jouw missie is. Maar als je er nog niet helemaal uit bent, wat nu precies jouw doel is, of jouw missie kan wel een boost gebruiken, dan heb je vast iets aan de volgende tips.

Moodboard
Koop een groot stuk karton, vel papier of prikboard en hang het aan de muur. Blader door tijdschriften, surf over het internet en zoek foto's en andere afbeeldingen die je inspireren. Kleuren, beelden, vormen, lijnen, woorden, zinnen: alles wat jou raakt knip, print of scheur je uit en plak je op je moodboard.

Na een tijdje ga je waarschijnlijk bepaalde patronen of thema's ontdekken in wat je hebt uitgekozen. Misschien overheerst een bepaalde kleur of komt hetzelfde woord steeds terug. Wat vertelt dit beeld jou? Maar het kan ook zijn dat er juist helemaal geen eenduidig beeld uitkomt: misschien lijkt het een samengeraapt zootje zonder enige samenhang. Ook dat kan je veel vertellen.

Mindmappen
Mindmappen heeft iets weg van een moodboard, alleen draait het bij mindmappen vooral om associaties en woorden. Je begint met één woord of zin en schrijft hier allemaal woorden en zinnetjes omheen die jij hiermee associeert. Zo ontstaat er een map jvan ouw binnenwereld: een landkaart van jouw gevoelens, gedachten, wensen en verlangens.

Je begint bijvoorbeeld het woord 'doel' en kijkt wat voor associaties er naar boven komen. Wat associeer jij met dat woord? Of je schrijft op 'wat wil ik?'. Alles wat vervolgens in je opkomt, schrijf je op: niet teveel over nadenken. Je kunt ook heartmappen. Teken een hart in het midden van je papier en schrijf daaromheen alles wat jou aan het hart gaat. Wat en wie je belangrijk vindt, liefde voor voelt en blij van wordt.

Bucketlist
Een bucketlist is een lijst met dingen die je wilt doen, before you kick te bucket, oftwel; voordat je dood gaat. De reizen die je wilt maken, de mensen die je wilt ontmoeten, de ervaringen die je wilt opdoen, de plekken waar je wilt werken, de dingen die je wilt leren, de hobby's die je wilt uitvoeren: noem maar op.

Je kunt de lijst lang maken, door alle kleine belevenissen en wensen op te schrijven. Of kort houden, door alleen de grote dromen te benoemen. Een bucketlist helpt je om na te denken over wat je wilt met je leven; wat je ervan verwacht, wat je verlangens zijn. Het is ook een manier om jezelf te motiveren die dromen en verlangens waar te maken. Je hebt ze opgeschreven - wat houdt je tegen om stap voor stap, dag voor dag, die dromen te laten uitkomen?

Wat is jouw missie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Shoebaloo - Woensdag 9 januari 2013 19:13
Om met mijn ervaring anderen te helpen
Elina94 - Woensdag 9 januari 2013 19:18
mijn missie is om de wereld zowel van binnen als van buiten net een beetje mooier te maken. met kunst, maar ook met liefde.
Flower - Woensdag 9 januari 2013 19:22
Mijn missie is om met mijn talenten, kwaliteiten en karakter een puur leven te lijden zoals ik dat altijd heb gewild, op mijn manier en niet volgens de regels en eisen van anderen.
xlittlegirl - Woensdag 9 januari 2013 19:51
Mijn missie is om over een paar jaar een lieve juffrouw te zijn die haar leerlingen niet alleen wat leert, maar ook heel erg steunt. Ik wil dat niemand zich zo down gaat voelen als ik. Ik heb dan wel een goede/leuke basisschool tijd gehad.En ik wil dat iedereen dat heeft. Want op de middelbare school kan je nog genoeg ellende meemaken.. Liefs,
kim300808 - Woensdag 9 januari 2013 20:01
Mijn missie is erachter komen wat mijn missie is!
Eerst maar gezond worden.
* - Woensdag 9 januari 2013 20:21
Mijn doel op het moment is mijn gezond gewicht halen.

Heb nu ook een nieuw project waar ik echt naar uit kijk:een verpleegafdeling draaiende houden met andere studenten verpleegkunde. Spannend. Maar iets wat ik zelf wou(wil!)

En wat ik ooit wil doen voor ik dood ga: naar Australië gaan. wohoo kangoeroes ;)
l - Woensdag 9 januari 2013 20:28
Anderen helpen, dat is wat mij echt gelukkig maakt. En daarnaast heb ik nog honderden andere doelen, zoals een wereldreis maken.
Coco - Woensdag 9 januari 2013 20:46
Mijn missie is GELUKKIG zijn. Mn streefgewicht bereiken (moet wat gewicht verliezen), daarna mn normale eetlijst oppakken van de Ursula en het daarbij houden. Heel gezond. En GEEEEEEN EETBUIEN meeer. Genieten van het leven èn m'n VWO diploma halen. (+ veel blijven sporten en leuke dingen doen met familie en vrienden)

Gaat helemaal goedkomen! xo
A. - Woensdag 9 januari 2013 20:57
verlost worden van die klote eetbuien en mijn verborgen krachten ontdekken en gebruiken
Luna - Woensdag 9 januari 2013 21:08
Ik heb op het moment helemaal nergens zin in. Laat staan dat ik weet wat ik wil.
Maar wel een goede manier om er over na te denken!
Als je weet wat je wilt ben je meer zélf iemand vind ik.
Melanie.H - Woensdag 9 januari 2013 21:12
Prachtige blog! Ik ga er goed over nadenken. En een moodboard is een goed idee!
Suuz95 - Woensdag 9 januari 2013 22:10
Dit is echt wat ik nodig heb.
Ik denk al zolang na over wat ik nou met het leven aanmoet, wat je moet bereiken enzo. handig.
Minnie - Woensdag 9 januari 2013 23:03
Ik heb er geen.
Singingbee - Donderdag 10 januari 2013 09:58
Op dit moment is mijn missie beter worden, daarna zie ik wel weer:). Goede en leuke tips om te doen!
Meadow - Donderdag 10 januari 2013 10:48
Ik geloof dat iedereen hier op aarde is met een missie. (nieuwetijdskinderen voornamelijk).

Als 30+ met een ES ben ik er wel achter, dat er weinig info is voor mijn doelgroep. Dat er veel geconcentreerd wordt op de jongere meiden. Ook heel belangrijk.
Maar de groep 30+s met een ES wordt steeds groter. Daar zou ik toch wel wat meer mee willen.
m - Donderdag 10 januari 2013 10:58
mooie blog, mijn missie zou geslaagd zijn als ik van mijn es af zou zijn denk ik,
dat is de enigste missie die nog overgebleven is en een beetje leuk de dag doorkomen dan.
Ellie - Donderdag 10 januari 2013 13:07
@Meadow wat zijn nieuwetijdskinderen ook al weer? Heb er wel eens wat over gehoord, maar weet het niet meer, maar ben er benieuwd na
X - Donderdag 10 januari 2013 13:25
Dit lijkt een beetje op dit blog dat ik heb ontdekt. Het is precies waar een tiener mee zit.

**geen links**
E. - Donderdag 10 januari 2013 14:19
Om van mijn eigen pijnlijkste dieptepunten mijn grote krachten te maken en als ervaringsdeskundige andere hiermee helpen :)
blauwwolkje97 - Donderdag 10 januari 2013 17:48
de havo halen en gelukkig zijn
Briesje - Donderdag 10 januari 2013 19:06
Leuk artikel! Hou er wel van om over dit soort dingen na te denken. Ik heb 2 soorten doelen waar ik mij mee bezig hou. Daarnaast nog allemaal kleine wensen, dingen die ik zou willen hebben gedaan in mijn leven bijvoorbeeld.
Mijn 2 hoofddoelen houden in dat ik in eerste instantie graag mijn spirituele levensdoel zou willen ontdekken. Ik wil spiritueel groeien en spirituele kennis opdoen, wat ik met die kennis later ga doen weet ik niet. En mijn andere hoofddoel is de baan hebben waarmee ik gelukkig kan zijn. Een leuke carrière. Het leukst zou zijn als ik deze 2 hoofddoelen later in mijn leven zou kunnen gaan samenvoegen. Maar of dat kan en lukt weet ik niet :P