10 x foute psychische problemen grappen

 

Grappen maken over je problemen kan heel erg relativeren en helpend werken. Ik houd zelf wel van die zwarte humor en zeg geregeld dat ik in een gesticht heb gezeten omdat ik gek was. Humor kan beladen situaties wat minder zwaar maken en bovendien het ijs breken als er spanning is. Dit soort dingen moeten gewoon kunnen maar natuurlijk zijn niet alle grapjes altijd even leuk en gepast in sommige situaties.

Sommige grappen bevestigen vooral het stereotype beeld dat mensen hebben van iemand met een psychische stoornis en werken hierdoor juist stigmatiserend, ondanks dat het goed bedoeld is. Hieronder kun je tien van deze grapjes en/of opmerkingen lezen die geregeld gemaakt worden over psychische stoornissen maar die niet altijd even leuk zijn.

Heb je je pilletjes wel gehad?
Dit wordt vaak gezegd als iemand zich een beetje gek gedraagt of bijvoorbeeld ineens erg boos wordt. Voor mensen die medicatie moeten slikken vanwege psychische problemen, kan dit echter best naar overkomen. Medicatie moeten slikken om enigszins te kunnen functioneren is heel naar, er zijn heel wat mensen die hier veel moeite mee hebben en die zouden willen dat ze een keer ''hun pilletjes'' niet hoefden te nemen.

... heeft een psychische stoornis!
Op de puntjes zou je bijvoorbeeld de naam van een BN'er kunnen zetten. Als op de een of andere manier een keer blijkt dat een bekend iemand psychische problemen heeft, dan zijn mensen daar vaak heel verbaasd over. Deze reactie kan de indruk wekken dat het heel raar of gek is om een psychische stoornis te hebben.

Als mijn telefoon nu weer kapot gaat, dan pleeg ik echt zelfmoord!
Grapjes over zelfmoord kunnen soms grappig zijn, maar als je in de buurt bent van mensen die iemand zijn verloren door zelfmoord of hier zelf ervaring mee hebben, dan kan het pijnlijk zijn om dit te horen. Het kan nare herinneren oproepen of diegene een ongemakkelijk gevoel geven.

Oh ja, ik heb ook van die eetbuien, dan eet ik echt alles wat los en vast zit, haha!
Dit kunnen mensen soms gekscherend zeggen als je vertelt over je eetbuien. Er komt dan een verhaal over dat iemand een hele chocoladereep eet tijdens haar menstruatie terwijl dat in geen enkel opzicht te vergelijken is met eetbuien die voortkomen uit eetproblematiek. Als iemand je vertelt over die eetbuien en vervolgens zo'n opmerking maakt, komt het niet echt over alsof je diegene serieus neemt. 

Ik word zo depressief van die lange rijen in de supermarkt!
Je wordt niet zomaar depressief, dat is best een zwaar woord om zomaar te roepen om iets onbenulligs zoals de rij in een winkel. Mensen die kampen met depressie kunnen dat moeilijk vinden om te horen omdat depressie zoveel verder gaat dan je een beetje rot voelen. Het kan hen het gevoel geven dat je heel makkelijk denkt over een depressie of hen niet serieus neemt.

Hij is zo raar, ze zouden hem in het gesticht moeten stoppen!
Een opname in een kliniek is niet niks en daarom niet altijd passend om grappen over te maken. Daarnaast is het ook naar om iemand raar of gek te noemen als zijn of haar gedrag iets afwijkt van wat normaal zou moeten zijn. Niet iedereen is nu eenmaal hetzelfde maar dat maakt een ander niet direct gek en/of wil niet zeggen dat een ander psychische problemen heeft.

Je boeken staan op kleur in de boekenkast, haha, heb je OCD of zo?
OCD, oftewel een obsessieve compulsieve stoornis kan gepaard gaan met veel dwanggedachten en handelingen en is een ernstige aandoening. Dit is niet te vergelijken met simpelweg je huis netjes opgeruimd willen hebben of boeken op kleur zetten. Mensen met OCD kunnen dat óók doen, maar er komt wel meer bij kijken dan enkel dat. 

Hoef je geen koekje? Heb je anorexia?
Iemand kan ook gewoon geen trek hebben en daarom geen koekje willen, dit betekent niet direct dat diegene een eetstoornis heeft. Zo'n opmerking kan een ander het idee geven dat je denkt dat een eetstoornis enkel over eten gaat of het probleem niet serieus neemt, terwijl een eetstoornis veel verder gaat dan dat. 

Ojee, je gaat me toch niet vermoorden he?
Dit zeggen mensen weleens als reactie als je bijvoorbeeld vertelt dat je in therapie bent of problemen hebt. Vaak voelen mensen zich ongemakkelijk en proberen ze er dan maar een grapje van te maken, maar iemand met psychische problemen is niet direct zo gestoord dat hij of zij elk moment met messen achter je aan gaat rennen.

Ik ben echt verslaafd aan series kijken, als ik niet kijk, krijg ik gewoon ontwenningsverschijnselen, haha!
Er zijn mensen die echt verslaafd zijn aan gamen en drank of drugs en die daadwerkelijk niet meer zonder kunnen. Dat is iets anders dan tijdelijk gek zijn op een bepaalde serie en hierdoor tien afleveringen tegelijk kijken.

Zijn er nog meer grapjes die volgens jou niet gemaakt moeten worden?

Bron plaatjes

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nikki - Maandag 14 november 2016 13:03
goede blog dit!
* - Maandag 14 november 2016 13:18
Ik vindt dit een beetje onzin...
Een beetje galgen humor is best oké hoe relaxter jij er op een gegeven moment mee om kunt gaan hoe minder groot het probleem het zal zijn...
Deze opmerkingen kunnen in het begin wel pijnlijk zijn, maar dit is wel echt exreem...
Meisje - Maandag 14 november 2016 13:25
Ik vind het niet extreem. Het kan echt heel pijnlijk zijn als iemand dit tegen je zegt terwijl je er zelf last van hebt.
M - Maandag 14 november 2016 13:27
Nou ja, niet gemaakt moeten worden...dan zijn er ook een heleboel andere dingen zoals "daar ben ik allergisch voor" waar je over kan gaan inzitten. Dat wordt ook vaak gezegd (ben zo allergisch voor mensen zoals ....! - terwijl allergie ernstig kan zijn, ik iemand ken die is overleden door allergie)

Ik vind het wat anders als het gemeen is bedoelt, of aanvallend, maar de dingen die hier staan vind ik niet zo erg. Valt voor mij een beetje onder dat hedendaagse zoeken naar dingen waar je over kan boos worden, don't assume my gender.

Leven moet wel leuk blijven, zou me denk ik moeten opsluiten als ik allerlei soorten grapjes problemen mee zou hebben. Ja het zijn domme grapjes, domme opmerkingen. En als het de plaats en tijd voor is dan is het misschien wel een idee om diegene (vooral als iemand het vaak doet) in te lichten wat het met een ander doet, of hoe het echt is. Maar verder, ene oor in andere oor uit. Scheelt me veel.
konijnenmeisje - Maandag 14 november 2016 13:34
Helemaal eens met M!
Somebody - Maandag 14 november 2016 13:50
Het ligt waarschijnlijk voor iedereen net weer even anders. De ene persoon is gevoeliger dan de ander. Ik denk dat je erg uit moet kijken met grappen die sommige mensen zouden kunnen raken. Er staan hier zeker dingen bij die ik best wel pijnlijk zou vinden. Ook kan ik me al de 'grappen' van mensen uit mijn omgeving over anorexia/zelfbeschadiging/zelfmoord nog haarscherp herinneren.
Mij doet het pijn als mensen die niet beseffen hoe erg psychische problemen kunnen zijn er grappen over maken alsof het niets is.

Maar aan de andere kant, ik houd wel van een beetje zelfspot en het helpt me ook om dingen een beetje te accepteren. Ik heb zelfs vriendinnen die soms opmerkingen maken over bijv. depressie die best hard aankomen, maar het scheelt heel veel dat ik weet dat zij me verder serieus nemen en dat ze altijd respectvol zijn.
Anoniem - Maandag 14 november 2016 13:50
Die over die depressiviteit is heel herkenbaar....
maartje - Maandag 14 november 2016 14:10
'Ik ga echt zelfmoord plegen hoor'
Ine - Maandag 14 november 2016 14:19
Hele goede blog, al vind ik de uitspraken best goed meevallen.
Ik heb er al veel erger gehoord ... .
Maddy - Maandag 14 november 2016 14:31
Maartje waar slaat dat op
ciao - Maandag 14 november 2016 15:33
Het zit tussen je oren ...
Lamilee - Maandag 14 november 2016 15:36
@somebody precies helemaal mee eens
Deniz - Maandag 14 november 2016 15:50
'Oh ja, ik heb ook van die eetbuien, dan eet ik echt alles wat los en vast zit, haha!'
Die vind ik idd. zo erg. Het is vooral zo erg omdat je erdoor het gevoel krijgt dat jouw probleem als bv. een 4 erg ingeschat wordt, terwijl het voor jou als een 9,9999999 voelt.

Een vb. Als ik nog langer naar jou moet luisteren zou ik spontaan zelfmoord willen doen.
Of toen ik bij mensen in huis rookmelders moest plaatsen en heel snel wilde werken, (om me uit te sloven voor mijn baas) en heel snel dus de handleiding uitlegde aan de twee mannen in dat huis. Toen keken ze elkaar zo aan en zeiden: ADHD en daarna gingen ze lachen, echt op een manier waarop het overkwam alsof ik ECHT niet helemaal spoorde. Ik lachte maar mee, maar ik dacht.. na jaa!
Anomiens - Maandag 14 november 2016 16:10
ik maak zelf heel vaak van dit soort grappen over mijn eigen situaties.. het helpt mij ook goed met relativeren ofzoiets.. maar ik maakte laatst zo'n grapje niet over mij.. en dat is niet in goede aarde gevallen (dus ik moet echt ermee oppassen)
Rob - Maandag 14 november 2016 16:15
Eens met M redelijk bovenaan. Je kunt overal wel over vallen maar daar wordt je leven niet vrolijker van. Probeer het leven een beetje luchtig te zien en met humor :)
Kendall - Maandag 14 november 2016 17:26
Agg, ik maak er zelf ook grappen over. Het maakt heel veel uit in wat voor context deze grappen worden gemaakt en door wie. Als mijn vriendinnen bijvoorbeeld zeggen dat ik niet helemaal spoor antwoord ik meestal sarcastisch terug met 'komt goed, ik zit al in therapie/ga naar een psycholoog'
Grappen of vooroordelen over automutilatie kan ik overigens bijna nooit waarderen... het Is misschien ook maar net waar je het meest gevoelig voor bent.
Deniz - Maandag 14 november 2016 18:35
Van die mensen die zogenaamd depressief zijn en daarmee hun hele leven lekker 'gepamperd' worden, dat lijkt me ook wel wat..
Deniz - Maandag 14 november 2016 18:36
Sommige mensen komen tegenwoordig met een eetprobleem al in de wia/wao.. Nou, als ik me dus volvreet of juist niet eet..
A - Maandag 14 november 2016 19:23
Je kunt er ook in door schieten!
j - Maandag 14 november 2016 20:32
autistengrappen
Lira - Maandag 14 november 2016 22:56
Ik denk dat het met dit soort opmerkingen vooral belangrijk is dat je het niet persoonlijk gaat nemen. Ik ben altijd een beetje opgelucht als mensen zulke dingen zeggen. Dat betekent voor mij dat ze dit soort dingen niet kennen en niet hebben meegemaakt. Zij kennen de pijn en strijd niet die het mee brengt en daar ben ik blij om. Ik ken die wel, maar ik neem een opmerking zoals bovenstaande niet als persoonlijke aanval aan.

Als je dat los kan koppelen wordt het denk ik al veel makkelijker. Misschien helpt het ook wel dat ik zelf best veel grappen maak over wat er allemaal met mij is. Geen idee of dat invloed heeft.
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:12
.. kijkt tv en dan is er een dik iemand en zegt ze: foei foei foei toch man, jij bent toch ook veel te dik. Nee.. ik doe dat niet, ik wil nog wel eens meer, maar ik neem in de ochtend dit en in de middag dat en 's avonds dat en dan denk ik wel eens, ik wil ook nog wel eens wat, maar even daarna is het toch genoeg..
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:15
Mensen die opvallend veel, zogenaamd 'algemeen', over eten en gewicht gaan praten als ze merken dat jij bent afgevallen of juist bent aangekomen.. op een heel sneaky manier..
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:20
Mensen die je uitlegt dat je een eetprobleem hebt omdat ze steeds zien dat je aankomt en weer afvalt en vertelt: als je bent aangekomen dat het dan juist niet goed gaat, maar toch maar weer blijven vragen, of het wel goed met je gaat als je bent afgevallen doordat je dus een paar weken geen eetbuien meer hebt gehad. .en het dus GOED gaat..
en je aan zitten te gapen, (zo wat is die aangekomen) op het moment dat je eetbuien hebt en het NIET goed gaat.. (willen, kunnen, durven ze niet te begrijpen of what???)
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:27
Boos zijn op de ggz omdat je spv-er een persoonlijke brief in de algemene map heeft gestopt en er later door een andere hulpverlener vragen over krijgt en je wilt dat die brief uit de algemene map verwijderd wordt, maar je spv-er zegt vervolgens op een droge manier dat dat niet 'zomaar' mag. Dat dat officieel aangevraagd dient te worden. (???) Dan doe je dat. Je komt op de afspraak om je brief weer op te halen. Je hebt het helemaal voorbereid wat je gaat zeggen, je uit voor het eerst je boosheid die je al jaren voelt richting ggz. Je zegt: Ik heb heel mijn hebben en houden hier neergelegd en jullie hebben er geen f*ck mee gedaan. Om vervolgens je spv-er om 'versterking' te horen 'roepen' op een heel bangig zachte toon. OMG. ziet ze me nu als een 'gevaar' en dus werkelijk als eoa 'psychisch geval' ???!!!
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:30
Weet je, ik denk dat jij het grootste probleem hebt. (maar wetend dat ze denken: Wat is in hemelsnaam je probleem, of jouw probleem is niet echt, niet wetend dat je op sommige dagen laveloos op bed ligt vanwege eetbuien, want dan ZIEN ze je niet)
Mensen geloven pas als ze zien.
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:33
Mensen die zeggen. Ik houd niet van 'die' labiele mensen. Ik wil weten wat ik aan ze heb..of van die mensen die nooit met andere mensen omgaan en wereldvreemd raken, tja.. dat is natuurlijk dom.. owh. (aan mij weet je ook niet wat je hebt.. ik behoor ook tot 'die' mensen)
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:34
Heb je nog nooit een relatie gehad??????????????????????????? ECHT nog NOOIT????????????????????????????????????????????????????????
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:36
Ja die is echt maf. Hij heeft ook Asperger...
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:38
Door je eetstoornis doe je laaggeschoold werk, omdat je geen opleiding hebt. Wil je geld proberen te verdienen in de Netwerkmarketing. Word je gepresenteerd door een collega als iemand met een laag zelfbeeld.. die ondanks dat toch klanten en vertegenwoordigers heeft geworven.. om mij op te hemelen.. zogenaamd..Pardon??? Hoezo vooroordeel???
Deniz - Maandag 14 november 2016 23:41
Als je maar lang genoeg NIET kunt functioneren in de maatschappij, worden je evt. labels steeds zwaarder en heviger om maar naar de maatschappij te kunnen VERANTWOORDEN, dat het TERECHT is dat deze persoon NIET mee kan doen of NIET meer mee hoeft te doen.

Hoe zo psychisch gestoord, de maatschappij, dat ben JIJ, JIJ bent gestoord!
Lost girl - Dinsdag 15 november 2016 01:20
Lieve deniz, wat een boel woede die er in al je berichtjes uit komt. Ik kan me voorstellen dat mensen daar misschien wat van schrikken of dit niet helemaal begrijpen omdat er zoveel bij elkaar komt, terwijl dat niet je bedoeling hoeft te zijn. Ik hoop dat je iemand hebt bij wie je deze gevoelens kan bespreken.
Liefs, lost girl
@Deniz - Dinsdag 15 november 2016 08:55
Lieve Deniz,

Wat zit het je allemaal hoog als ik het zo lees, misschien kan het je helpen het op het forum wat van je af te schrijven?
Ik begrijp dat het je boos maakt, dat het je pijn doet en dat is oké, oprecht oké. Ik denk alleen niet dat dit de juiste plek is om dat te uiten. Vooral voor jou, omdat het meer aandacht en ruimte verdient, heel veel meer dan wat het hier ooit zal krijgen..

Heb je mensen om je heen waarbij je terecht kunt?
Ik hoop het, oprecht..

Liefs en take care
meisjexx - Dinsdag 15 november 2016 11:34
De meeste opmerkingen van hierboven herken ik wel en die doen oprecht pijn. "ik ga echt mijn polsen doorsnijden als..." komt gewoon keihard aan bij iemand die dat echt geprobeerd heeft...
Net zoals "ik ga echt voor de trein springen als...", "ik doe mezelf wat aan als...", "ik word echt zwaar depressief van..."
Doet gewoon zeer.
*MAAN* - Dinsdag 15 november 2016 16:17
Kijk uit straks stop ik je in een dwangbuis (je moest is weten hoe erg dat is)
*MAAN* - Dinsdag 15 november 2016 16:17
Kijk uit straks stop ik je in een dwangbuis (je moest is weten hoe erg dat is)
Ellie-x - Dinsdag 15 november 2016 16:23
Ik denk dat het er inderdaad heel erg aan ligt op welke manier de dingen worden gezegd, door wie en tegen wie. Maar daarom moet je altijd heel erg er mee oppassen, want je weet nooit of het iemand kan kwetsen, tenzij je diegene door en door kent. En sowieso is het nooit goed om psychische problemen belachelijk te maken!

Veel mensen gebruiken het woord autist om iemand mee aan te duiden die raar doet ofzo en dat is voor mensen met autisme (mijzelf bijvoorbeeld) echt heel naar, omdat je dan dus word gezien als raar. Als ik uitleg vraag, bedoelen ze niet mij, maar ze maken dus wel het hebben van de stoornis (en anderen die het hebben) belachelijk. Anderen dingen zijn gewoon frustrerend inderdaad zoals dat iemand zegt dat ie een eetbui heeft gehad, terwijl het meer voor het lekker een hele reep chocolade opeten was.

Maar soms maken mensen ook grapjes omdat ze niet goed weten wat ze anders moeten zeggen over je problematiek. Dat is dus goed bedoeld, maar nog steeds niet fijn. Ik maak zelf ook wel eens grapjes over mn eigen problematiek, maar ik vind dat dat mag, haha.
Paula. - Dinsdag 15 november 2016 22:21
Sommige vind ik niet echt grappig, maar ik stoor me er niet zo aan. Andere vind ik stiekem wel leuk (bijv. heb je je pilletjes wel gehad :') Humor vind ik juist leuk. Zeker bij die serieuze onderwerpen moet soms ruimte zijn voor humor :)
Anne2 - Woensdag 16 november 2016 10:14
Ik vind het wel goed om om jezelf te kunnen lachen of samen met mensen die begrijpen waar het om gaat. Anders is het wanneer anderen het over je doen, die er helemaal niets van afweten en grof zijn en leuk ten koste van anderen.
Een beetje plagen kan best wel, maar het is maar net wie het doet en op welke manier.
Deniz - Woensdag 16 november 2016 22:07
Nog dank @ lostgirl en .? Het zat me hoog idd. ma jl.
Deniz - Woensdag 16 november 2016 22:08
x - Woensdag 19 december 2018 21:44
Zo herkenbaar... Vooral de eerste krijg ik vaak te horen thuis als ik iets drukker ben dan normaal. Frustrerend want ze weten helemaal niet hoe het voelt om medicatie nodig te hebben om te functioneren en als ik dan wat vrolijker ben wordt het gelijk afgekeurd.