10 tips voor innerlijke rust

 

We willen allemaal graag vrede met onszelf hebben, rust hebben in ons hoofd. Veel mensen hebben helaas last van onvrede en duizenden gedachtes die de hele dag door hun hoofd spoken. Dit is niet alleen doodvermoeiend, het zorgt ook voor een depressieve gevoelens. We kennen allemaal het beeld van Tibetaanse monikken wel, die ik volkomen rust en vrede met zichzelf lijken te leven. Hoe heerlijk moet dat zijn? Kleine problemen blijven klein en grote problemen worden op een evenwichtige manier opgelost. Jahoor, ik teken ervoor. 

Innerlijke rust krijg je niet gratis, je moet er hard voor werken. Om een gezond lichaam te hebben, moeten we voldoende bewegen en gezond eten, hetgeen natuurlijk ook geldt voor een gezonde geest.

peace

1. Dankbaarheid
Probeer iedere dag dankbaar te zijn. Dit kun je het beste doen door op het moment dat 's morgens je wekker af gaat, nog even je ogen te sluiten en te denken aan alle dingen waar je op dat moment blij mee mag zijn, dankbaar voor mag zijn. Denk bijvoorbeeld aan de baan die je hebt, de opleiding die je mag doen , de relatie of vrienden die je hebt, het huis waar je in woont, je kleding en je gezondheid. Probeer dit door de dag ook af en toe te doen. Zie niet alles als vanzelfsprekend. Wees dankbaar als je je salaris weer gestort krijgt of als je vader of moeder na een hele dag werken weer veilig thuiskomt.

2. Geef richting aan je gedachten
Wees je bewust van je eigen gedachten. Op het moment dat deze afdwalen naar een negatieve richting, herstel dit dan en laat je gedachten weer in een positieve richting gaan. Jij hebt de touwtjes in handen. Op moment dat je bijvoorbeeld ergens heel geïrriteerd door raakt, neem dan even afstand. Loop een ommetje, ga even naar het toilet en adem. Rustig in en uit ademen kan je vaak ook helpen om weer wat meer in het hier en nu te komen en je gedachten weer op de juiste weg te zetten.

3. Acceptatie
Het is niet altijd even makkelijk om de mening en het gedrag van de mensen om je heen te accepteren, toch kan dit je veel innerlijke rust geven. Jij bent de baas over je eigen leven en niet over het leven van anderen. Probeer je dus te richten op je eigen leven en te accepteren dat andere mensen kiezen voor een ander leven. Accepteer dat je andere mensen niet kan veranderen. Ook wat betreft zaken die je zelf aangaan, kan tijdelijke acceptatie heel goed zijn. Misschien heb je op dit moment niet een baan of woning die je geweldig vindt, probeer deze situatie voor dit moment te accepteren. Wees dankbaar voor het feit dat je überhaupt een baan en woning hebt en doe er iedere dag alles aan om te bereiken wat je liever zou hebben. Acceptatie is geen stagnatie, het is begrijpen wat je wel en niet kunt veranderen.

peace

4. Vriendelijk
Wees aardig tegen andere mensen. Onaardig doen tegen anderen heeft niet alleen een negatieve invloed op hen, het is ook vergif voor jezelf. Ben je ongelukkig met jezelf, kijk dan eens heel goed naar je eigen gedrag. Als je voortdurend onaardig reageert of oordeelt over andere mensen, kunnen jouw gevoelens van ongeluk hier weleens deels mee te maken hebben. Probeer dit te veranderen. Help andere mensen, wees positief over andere mensen en probeer altijd vriendelijk te zijn. Dit zal er ook voor zorgen dat je meer innerlijke rust krijgt en tevreden bent met jezelf. 

5. Drinken
Hetgeen je drinkt kan invloed hebben op jouw innerlijke rust. Koffie, thee en bepaalde frisdranken bevatten caffeïne. Dit beïnvloedt iedereen op een andere manier. Ga eens bij jezelf na welke invloed caffeïne op jou heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je er sneller geïrriteerd door raakt. Het is dan zonde voor jouw innerlijke rust om iedere ochtend met een kop koffie te starten. Ook is het goed om na te gaan welke invloed alcohol op je heeft. Sommige mensen worden sneller verdrietig en depressief door bijvoorbeeld wijn te drinken. Je goed en rustig voelen is belangrijker dan naar Starbucks gaan of iedere avond een glas wijn drinken bij het eten.

vogels

6. Slapen
Hoe verleidelijk het ook is om laat naar bed te gaan, probeer echt iedere nacht voldoende te slapen. Niet alleen kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich blij te voelen, ook volwassen mensen hebben dit nodig. Probeer jezelf echt te verplichten om op tijd naar bed te gaan. Er is niets mis met om 9 uur of half 10 al naar bed gaan. Het televisieprogramma dat je dan mist is echt niet zo belangrijk als jouw innerlijke rust.

7. Boeken en films
Als je lijdt aan een eetstoornis is het verleidelijk om allerlei eetstoornis boeken te gaan lezen. Maar heeft dit echt een positief effect op jou of brengt dit je echter nog verder van herstel. Kies voor de juiste boeken en films. Als je een rustige avond wilt zonder al te veel spanning en negativiteit in je hoofd, kies dan voor een leuke film of mooi, inspirerend boek met een positieve boodschap. 

8. Geluid
Probeer een deel van de dag zonder geluid door te brengen. Het is niet verkeerd om de televisie een tijd aan te zetten gedurende de dag, maar het moet niet nodig zijn. Stilte geeft ons soms een ongemakkelijk gevoel. Om dit te ontvluchten zetten we zelfs in gezelfschap soms de televisie aan. Geluid zorgt er echter ook voor dat je nooit volledig kunt ontspannen. Probeer dus altijd een moment van totale stilte in je dag te bouwen. Geef je oren en hoofd even een pauze. 

vogels

9. Vrienden
Breng tijd door met de juiste mensen. Sommige mensen kunnen overal een probleem van maken en creëren overal drama's. Er wordt ze altijd iets aangedaan, ze zijn constant ergens door van slag en ze kunnen bijna nooit iets aardigs zeggen. Je kunt dit soort mensen niet altijd volledig uit je leven bannen, maar je kunt wel het contact beperken. Dit is enkel een manier van zelfbehoud. Het is niet jouw baan om hun leven beter te maken, het is jouw baan om hun drama niet verder te verspreiden. 

10. Schoonmaken
Heel veel rommel in je huis, zorgt voor heel veel rommel in je hoofd. Het is niet voor niets dat het in een spa zo netjes, wit en schoon is. Je kent vast het opgeruimde gevoel in je hoofd wel wanneer je net je huis hebt opgeruimd. Zorg ervoor dat je huis netjes, schoon en opgeruimd is. Wanneer je je huis binnenkomt en je ervaart direct een positief gevoel van thuiskomen, dan is het goed. 

Foto's: Vogels

Heb jij innerlijke rust?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Maandag 16 november 2015 19:43
Neen, tot nu toe heb ik nog geen seconde innerlijke rust gevonden. Ik wil zo graag eens beleven hoe dat moet voelen, 100% in het hier en nu leven...

Ik denk dat je naarmate je ouder wordt misschien wel makkelijk innerlijke rust kunt vinden. Natuurlijk heb je eerst wat meer stress door werk, relatie, eventueel kinderen etc. Maar eenmaal je de 60 gepasseerd bent, kun je misschien alles meer een plaatsje geven in je leven.

Fire - Maandag 16 november 2015 20:58
Wat een fijne blog, dankjewel Scarlet.
kim300808 - Maandag 16 november 2015 21:58
Innerlijke rust is zo fijn! Er staan een aantal goede quotes tussen, Scarlet! Bedankt.
Ik vind dit zelf een heel belangrijke blog.
emily - Dinsdag 17 november 2015 14:21
Onaardig doen tegen andere is vergif voor jezelf! Geweldige quote. Ik hoop dat ik dit lang tussen mijn oren kan houden. Het klopt helemaal namelijk.
Goodlive... - Woensdag 18 november 2015 09:05
Dankjewel Scarlet. Hier ga ik wat mee doen. :)
AnaMan - Woensdag 18 november 2015 11:06
"Het televisieprogramma dat je dan mist is echt niet zo belangrijk als jouw innerlijke rust.". Vroeger kon dit sociaal nog weleens lastig zijn, als iedereen dat keek en jij niet/miste het. Maar nu kun je het altijd de volgende ochtend terugkijken op Internet. Dus er is geen reden om voor een programma langer op te blijven dan goed voelt! ;)
Ingrid - Vrijdag 20 november 2015 20:59
Fijn zo een blog!!!! Thanks! xxx