10 tips om positiever te denken

 

Het gaat heel makkelijk en vaak zonder dat je het zelf door hebt: negatief denken. Negatief denken maakt het leven een stuk minder leuk en zorgt ervoor dat alles wat je doet minder makkelijk gaat. Natuurlijk denk je niet met opzet negatief, het is iets dat er door de jaren heen ingeslopen is. Negatief denken is echter wel iets dat je kunt veranderen.

Wil jij voor jezelf en voor anderen een positiever mens worden, lees dan onderstaande 10 tips en daag jezelf uit ze te gebruiken.

Oefen met dankbaar zijn
Richt je aandacht op wat je allemaal wel hebt en wees hier dankbaar voor. Hoe meer je je bewust bent van wat je allemaal wel hebt, hoe minder je aandacht gericht zal zijn op wat je allemaal niet hebt. Dit zorgt bovendien voor een flinke dosis aan positiviteit. Vind je het lastig? Schrijf dan iedere dag 1 ding op waarvoor je die dag dankbaar bent.

Omring jezelf met dingen waar je dol op bent
Zoek uit waar jij van houdt, wat jou energie geeft en omring jezelf hier regelmatig in. Ben je dol op dieren, zorg er dan voor dat er altijd iets in jouw buurt is wat met dieren te maken heeft. Maak jouw omgeving zo positief mogelijk en focus je op waar jij positief van wordt. Heb je je kamer nu volhangen met negatieve teksten en posters die je aandacht enkel richten op bijvoorbeeld jouw eetstoornis.. haal ze weg en vervang ze voor positieve, motiverende soortgenoten.

ditch the drama!
Verwijder negatieve energie uit je leven, ofterwel mensen die alleen maar energie van je wegzuigen, die je voortdurend negatief bekritiseren en die niets positiefs brengen in je leven. Zorg ervoor dat je fijn, lieve, positieve en motiverende mensen om je heen hebt.

neem verantwoordelijkheid
De makkelijkste weg om ten prooi te vallen aan negativiteit is door van jezelf een slachtoffer te maken en door geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Natuurlijk kan je vaak niets doen aan de dingen die jou overkomen, maar je kan wel wat doen aan de manier waarop je erop reageert.

verander je 'kan niet' in 'kan wel'
Het is zo gemakkelijk om je alleen maar te richten op wat je niet kunt. Misschien doe je dat zelfs niet eens met opzet en heb je het nauwelijks door. Let er vanaf nu eens op. Stop met telkens benoemen wat je niet kunt, start met benoemen wat je allemaal wel kunt. Lukt iets niet, buig je negatieve zin dan om naar iets positiefs: 'Weer een slecht cijfer gehaald, ....maar de volgende cijfers zullen beter worden!'

wees aardig
Aardig zijn tegen anderen, zal bijdragen aan leren aardig te zijn voor jezelf. En hoe aardiger je voor jezelf kunt zijn, hoe makkelijker je eigen fouten kunt accepteren en jezelf kunt vergeven. Dit maakt je leven een stuk aangenamer en positiever.

vind de gulden middenweg
Dingen zijn niet helemaal goed of slecht. Probeer dus niet alles zwart./wit te zien. Iets heeft altijd meerdere kanten. Richt je op die positieve kanten.

rustig aan!
Neem iedere dag even de tijd voor jezelf, even de een momentje van rust. Ga op Yoga of doe iedere dag 10 minuten aan meditatie. Maak regelmatig een wandeling in het park (neem je mobiel niet mee!) en reset je hersenen en laat al die zorgen om onbelangrijke zaken even wegwaaien.

stel je eigen standaarden
Zorg dat JIj de kapitein bent van jouw schip. Laat andere mensen niet jouw koers bepalen. Als een ander schip harder vaart, so be it, laat je er niet door beïnvloeden. Zoek uit wat belangrijk is voor jou, welke vaarroute jij graag wilt bevaren en trossen los! Steek de energie in jezelf in plaats van in het proberen indruk te maken op andere mensen.

vergeet niet te lachen
Maak niet alles te serieus. Lach af en toe om jezelf en gebruik humor om met problemen om te gaan. Lach en maak plezier, ookal is het leven zwaar. Lachen kan je erg helpen alles wat positiever in te zien en het leven draaglijker te maken.

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Woensdag 27 februari 2013 18:50
Fijn zulke blogs, wordt er al wat positiever van!
Elisabeth - Woensdag 27 februari 2013 19:13
Fijn artikel! Bedankt! xx.
TheFact - Woensdag 27 februari 2013 19:29
(:
Maan - Woensdag 27 februari 2013 19:34
jeej :)
gitaar - Woensdag 27 februari 2013 19:56
goede en bruikbare tips!
Bedankt, ga er mee aan de slag.
l - Woensdag 27 februari 2013 20:10
Ik ben al een stuk verder dan jaren geleden wat betreft positief zijn, maar ik zie hier nog wel een paar puntjes waar ik wat aan heb. Op school hebben we het altijd over geen 'ja, maar', maar 'ja, en', wat ik persoonlijk ook erg mooi vind.
Settje - Woensdag 27 februari 2013 20:21
Love this topic!! =D
amanda - Woensdag 27 februari 2013 22:38
super mooie blog, heel bruikbaar, vooral die tien minuten voor je zelf nemen, wandelen in het bos zonder mobiel


liefs
m - Woensdag 27 februari 2013 23:00
Allemaal wel waar, maar ik krijg het altijd benauwd van dit soort lijstjes, ik voel een teveel moeten erin, alsof het me kwalijk wordt genomen als ik het niet op de meest positieve manier aanpak.
Ik vind vooral het omring jezelf met dingen waar je dol op bent wel heel veel positiviteit uitstralen, die is mooi en om blij van te worden en daar kun je altijd wel wat mee, al is het stiekem in je eentje.
Als dat lukt moet het toch wel door werken op al die andere punten, die gaan dan als vanzelf, omdat de basis fijn is! :)
Sunshine - Donderdag 28 februari 2013 00:07
Wat een prachtige blog is dit!
Lexii - Donderdag 28 februari 2013 11:15
Die 10 minuten voor jezelf, zo waar he.

Ik heb nu vrij. En blijf 's morgens als ik wakker word, gewoon nog even in bed liggen. Denken. Aan van alles en niks. Plop, gedachte. Plop, andere. En ik moet niks met die gedachten. Ik maak ze ook niet af. Hoeft ook niet.
En het lekkere is, het lijkt zoveel rustiger in mijn hoofd. Nu wil ik dit ook gaan proberen als ik weer stage heb. Om gewoon wat eerder wakker te worden en een kwartiertje nog te liggen. Of dat als ik thuis kom, op de bank zit en even niks moet. Niet opruimen, geen boodschappen, niet koken, even 10 minuten Just For Me.

En veel van die andere tips kan ik ook nog wel wat meer toepassen. Veel doe ik al, in meer of mindere mate. Maar zeker op dagen dat het wat moeizamer gaat, is het toch slim om de focus weer even te verleggen naar deze punten.

Thnx!
NUMB - Maandag 22 oktober 2018 01:39
Bedankt voor deze tips. Ik vind me zelf de min ik vind dat ik niks kan geen zelfvertrouwen met mijn autisme maar dat is onzin. Ik moet er gewoon mee leren leven.