10 redenen waarom Kerst wel leuk is

 

kerstOp het forum en in de chat lezen we dat veel van jullie moeite hebben met de naderende kerstdagen. Jullie zien er tegenop en zouden de komende weken het liefst overslaan. Een flinke winterslaap, net doen alsof het geen kerst is en ga zo maar door. Gelukkig geldt dat natuurlijk niet voor iedereen, maar speciaal voor de mensen voor wie dit wel geldt, dit blogje.

Ik zag vroeger ook enorm op tegen de kerstdagen en kon me dan dagenlang drukken maken en piekeren over allerlei details. Ik dacht enkel negatief en legde hier de nadruk op. Ik deed geen enkele moeite om na te denken over de dingen die wel positief waren. Daar was nauwelijks ruimte voor in mijn hoofd. Erop terugkijkend denk ik dat het wel een beetje had geholpen om de maand december wat makkelijker door te komen. Door me enkel te richten op het negatieve, had ik helemaal geen oog meer voor het positieve en werd kerst vervelender dan het in weze was.

Daarom hebben we voor jullie 10 redenen bedacht waarom kerst wel leuk is!

1. Kadootjes
De meeste van jullie zullen met kerst kadootjes krijgen en geven. Kadootjes krijgen is leuk, maar kadootjes geven is minstens zo leuk. Doen jullie thuis niet aan kadootjes, verras iemand dan door toch iets kleins te geven. Het geven en krijgen van kadootjes kan een fijn geluksgevoel opleveren. Geniet ervan!

2. Kaarsjes
De maand december is de maand van de kaarsjes. Binnen is het donker en koud, dus alle reden om binnen de kachel op 21 te zetten en gezellig veel kaarsjes aan te steken. Kaarsjes zorgen voor warmte en gezelligheid en dat kan je goed gebruiken als je niet fijn in je vel zit. Maak het gezellig en warm voor jezelf en steek ze aan! Haal een kerstboom in huis en vul hem met lampjes. Geen kerstboom, versier je huisje dan gewoon met kerstlampjes.

3. Vrijheid
Hoe vanzelfspreken het voor ons ook is, het is een groot goed: vrijheid. Ronde de kerstdagen ben je meestal vrij en dat is iets positiefs. Natuurlijk kan die vrijheid ook lastig zijn, maar het is aan jou om er dan iets prettigs van te maken. Maak een planning, zorg voor structuur, spreek met mensen af, haal wat films in huis en geniet van je vrijheid. Je hoeft niet te werken en niet naar school, super toch!

4. Christmas songs
Hoe platgedraaid ook, ze blijven geweldig, de christmas songs. In de maand december kunnen we er allemaal weer van genieten. Op de radio komen ze regelmatig langs en in winkels kan je ouderwetse verzamel cd's kopen. 'All I want for Christmas..... is YOUuuuuuuuuu!'

5. Het Kerstpakket
Heb je een bijbaantje of werk je gewoon, dan word je door een beetje goede werkgever ieder jaar rond de kerst verrast met een kerstpakket. Zomaar, gratis en voor niets, voor jou! Altijd spannend wat erin zit. Sommigen krijgen een waardebon, anderen een enorme doos met levensmiddelen. Daarvan kan je zelf genieten of anderen weer laten genieten. Hoe dan ook, een reden om even te lachen!

6. Lekker eten
Natuurlijk begrijpen we dat eten juist het grootste struikelblok is voor velen van jullie. De angst om veel te moeten eten en aan te komen herkennen we absoluut van vroeger. We weten echter ook dat die angst vaak onrealistisch groot is. Van twee daagjes iets meer eten kom je echt geen kilo's aan. Bovendien kan je ook genieten van lekkere dingen zonder direct veel te veel te eten. Natuurlijk zijn de kerstdagen lastig door het vele lekkere eten wat er is, maar dat is ook iets positiefs. Het is ook luxe en lekker dat er allerlei lekkere gerechtjes en snoeperijen zijn. Het is ook iets waar je van mag en kan genieten. Vergeet niet dat lekker eten ook positief kan zijn!

7. Feestjes
In de decembermaand zijn er diverse leuke kerst en oud en nieuwfeestjes. Heb je veel moeilijke dingen meegemaakt het afgelopen jaar, dan kan zo'n feestje een leuke afleiding zijn om even helemaal nergens aan te denken en te genieten. Dans, praat, lach en ga los! ;) (Doe wel voorzichtig met jezelf!)

8. Uitverkoop
Kort voor de kerstdagen (en erna) gooien de winkels veel kleding in de uitverkoop. Heb je nog iets leuks nodig en wil je er niet de volle mep voor betalen, wacht dan tot kort voor de kerstdagen of ga na de kerst shoppen. Succes verzekerd en het scoren van iets wat enorm is afgeprijsd geeft meestal een heerlijk gevoel. Shopze!

sale H&M

9. Jezelf mooi maken
Misschien heb je moeite met je uiterlijk, je lichaam en kan je maar moeilijk trots zijn op jezelf. Dit is de tijd om jezelf even extra te verwennen, jezelf mooi uit te dossen, een leuk nieuw setje kleding voor jezelf te kopen en aandacht te besteden aan je uiterlijk. Het mag, je bent het waard! Laat je haar eens mooi doen door iemand, ga eens lekker een uurtje of twee tutten voor de spiegel met make-up. Ga lekker lang in bad en verwen je huid met een maskertje. Trek die prachtige jurk aan en straal, je bent perfect zoals je bent!

nieuwe start

10. Liefde & nieuwe start
Natuurlijk vergeten we niet dat er rond kerst ook veel spanning en ruzie kan zijn door verplichte etentjes en feestjes... maar kerst kan ook een tijd zijn om elkaar weer eens extra duidelijk te maken hoeveel je wél om elkaar geeft. Om terug te kijken op het jaar en te realiseren welke mensen waardevol voor jou zijn en het moment om hen dat te laten weten. Kerst en oud en nieuw sluiten bovendien ook een jaar af. Wellicht een moeilijk jaar. Alle reden om positief te zijn over een nieuw jaar, een nieuwe start. Natuurlijk begrijpen we dat je dit wellicht al vaker hebt gedacht, maar houd hoop, wellicht wordt 2013 jouw jaar!

Welke reden zijn we nog vergeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Heidi - Donderdag 20 december 2012 13:36
Qua eten zou je kunnen voorstellen om met een groep af te spreken (of je familie) en dan ieders 3 kleine gerechtjes te maken. Soort tapas. Op deze manier heb je zelf ook inbreng van wat er op tafel komt te staan en hoe veel je pakt.
Wij doen dit nu 2 jaar en zetten gewoon alles op een tafel met prikkers er bij. Er zijn dus geen borden en geen verschillende gangen. Ik voel me er altijd wel prettig bij!
En ik heb gelukkig hele lieve vrienden die er rekening mee houden en dus ook lekker gezonde gerechtjes er in doen.

Dankzij deze manier heb ik wel weer zin in kerst :-) het is een ongedwongen sfeer met niet de nadruk op het eten, maar met lekker samen een gezellige avond hebben met kaarsjes/ muziek/ films/ foto's kijken en kletsen.
m - Donderdag 20 december 2012 14:00
ik ging een keer op iemands verjaardag een matras kopen, dat wat je normaal niet zo snel doet misschien op een verjaardag..en het was zoooo gezellig, omdat er gewoon zo'n leuke sfeer was! Ook zat ik een keer in de trein voor kerst en kwam langs schaatsstadion, gingen mensen schaatsen, dacht ik ..met kerst?
maar ondertussen ook zin krijgen in schaatsen, toen dacht ik waarom ook niet?!

het dus zien als een normaal vrije dag, waarop ik ALLES mag doen, buiten misschien wat 'verplichte' dingetjes, wat ik normaal ook zou kunnen of willen doen, heeft mij ontzettend geholpen en er dan achteraf op terugkijken als een heel geslaagde 'kerst', terwijl ik misschien helemaal niet of superveel met typisch 'kerstachtige taferelen' ben beziggeweest.
Meadow - Donderdag 20 december 2012 14:13
De reden om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur en de auto pakken naar Oostenrijk! JEEJ
Lekker snowboarden met kerst! Heerlijk!
R - Donderdag 20 december 2012 14:25
Handig, die blogs over kerst!! Op de een of andere manier zie ik direct of Scarlet de blog heeft gemaakt, haha. X
Cath - Donderdag 20 december 2012 14:25
@Heidi: leuk idee dat met die kleine hapjes. In principe zo simpel en het gaat inderdaad meer om het samen zijn en naast eten zijn juist alle dingen (kaarsjes e.d.)die de kerst juist zo gezellig maken.
ano - Donderdag 20 december 2012 15:01
dat is juist mijn favoriete kerstliedje ♥
Carmen - Donderdag 20 december 2012 15:48
Wat een flauwekul blog, dit.

1. Kadootjes. Ik zal geen opmerking maken over de onjuiste spelling. Cadeautjes geven is typisch Amerikaans; de meeste Nederlanders geven elkaar cadeautjes met Sinterklaas.
2. Kaarsjes. Oke, daar zit wel wat in, maar met 21 graden kun je net zo goed direct naar de sauna gaan.
3. Vrijheid. Uhm...vieren we dat niet op 5 mei?
4. Christmas song. Moeten waar daar nou vrolijk van worden?
5. Kerstpakket. Veel mensen met een eetstoornis zjin arbeidsongeschikt verklaard en hebben geen bijbaantje. En als je er wel een hebt en een kerstpakket krijgt, dan zit er meestal alleen maar eten in.
6. Lekker eten. Mensen die diep in hun eetstoornis zitten, hebben daar echt geen boodschap aan hoor.
7. Feestjes. Als je niet lekker in je vel zit, is dat wel het laatste waar je zin in hebt. Ook in dit stuk veel storende spelfouten.
8. Uitverkoop. Kleding kopen is vaak een drama voor mensen met een eetstoornis.
Rebecca - Donderdag 20 december 2012 15:56
Ik vind kerst zó fijn en ik ga echt m'n best doen om dit jaar (ondanks de drukte! 2x brunchen, uit eten én nog een avond wordt erbij ons gegeten met mensen)

Trouwens Carmen - nou doe je wel heel erg negatief. Ga lekker ergens anders lopen zeuren om spelfouten.. lekker boeiend - ik vind het juist hartstikke lief dat er moeite is gedaan voor een blog over de fijne kanten van feestdagen. En met vrijheid bedoelt ze dat je helemaal niks hoeft, dus dat is wel wat anders als dat wat we met 5 mei vieren.
Zo kan je over alles wel iets negatiefs gaan schrijven - werkt ook goed voor je eigen gevoel. (y)
@Carmen - Donderdag 20 december 2012 16:01
Als jij geen leuke kerst wil hebben, moet je deze tips natuurlijk absoluut NIET opvolgen. Het is jouw kerst, dus als jij zin hebt om lekker in je eentje op de bank depressief te gaan zitten doen: enjoy.

En wat betreft de spellingsfouten citeer ik graag je eigen zin:
'Christmas song. Moeten waar daar nou vrolijk van worden?'

Merry Christmas!
Rianne - Donderdag 20 december 2012 17:13
Ik kijk er eindelijk weer naar uit! Ik denk dat het wel lastig gaat worden met het gourmetten, maar daar ga ik me geen zorgen om maken. Lekker met m'n pa in de keuken staan en hapjes maken, heb er zin in!
@Carmen - Donderdag 20 december 2012 17:15
Zo he, The Grinch heeft proudtobeme.nl ontdekt?
Sophia-Lauren - Donderdag 20 december 2012 17:17
Beste Carmen de zon schijnt elke dag gewoon ook weer voor jou, Kerst of geen Kerst , licht is het elke dag! gewoon omdat het kan, is en dat ik hoop dat jij dat ook zien mag! net als deze helpende blog die voor vele mensen hier wel kan helpen om proberen te kijken naar de LICHTpunten van Kerst! ook voor mij, waarrvan akte! waarvoor mijn dank! :) aan de everlasting burning lights from Proud2Be--> Scarlet, Nouska, Karianne, en de andere kerstengelen van Proud! Celebrate!
*** - Donderdag 20 december 2012 17:26
Leuk! Ik kijk vooral uit naar de feestdagen omdat dat voor mij samen zijn met vrienden en familie betekent. Vorig jaar heb ik voor het eerst sinds lang weer kunnen genieten van kerst, het samenzijn en het eten dat erbij hoort en wees maar zeker dat ik dat dit jaar opnieuw ga doen! ;-)
Vrolijk kerstfeest iedereen!
Flowbow - Donderdag 20 december 2012 17:33
Dankjewel voor de positiviteit!
... - Donderdag 20 december 2012 17:58
Ik voeg er nog eentje toe:

Het weer! :) Gezellig donker met kaarsjes en de regen horen tikken op de ruiten. Heeerlijk!!
coulditbeme - Vrijdag 21 december 2012 14:16
whooop, kerst is sowieso leuk (:
Maar - Vrijdag 21 december 2012 17:44
al vind ik kerst echt een lastige periode, sowieso de feest dagen heeft het ook wel iets. buiten is het donker, je zit met je famillie en of vrienden lekker warm binnen.
Je hebt een dak boven je hoofd, word niet nat. kaarsjes ,openhaard en verwarming houden je warm.

wat mij helpt is zorgen dat we iets ondernemen met en rond om de feestdagen, zodat we er allemaal even uit zijn en je ook geen tijd hebt om te piekeren.
keep on shining - Zaterdag 22 december 2012 01:38
ik geniet er altijd van dat veel mensen hun tuinen versieren met allemaal lampjes, als ik dan in de auto zit en het is buiten pikdonker en dan allemaal die vrolijke lampjes, ben ik meteen weer wat vrolijker.

en voor het eerst kijk ik uit naar kerst en oud en nieuw :)

@carmen, beetje jammer dat je zo negatief bent en het op zo'n manier uit hier. terwijl je hopelijk ook kan bedenken dat dit voor mensen helpend kan zijn. en het voor jou misschien flauwekul is maar dat je dit ook op een wat gepaste manier kunt zeggen. en zo wat spelfouten. dan lees je het toch niet, hoef je het ook niet irritant te vinden!
Peaceonearth - Zaterdag 22 december 2012 18:54
Nog meer redenen:
- je kan die leuke jongen een kaart sturen zonder dat ´ie je meteen door heeft
- omdat je (hopelijk) niet hoeft te weken, vakantie!
- Er zijn opeens heel veel gratis films te zien op tv
- Omdat er meer koopavonden zijn.

:)
M - Maandag 24 december 2012 16:50
Jezus is geboren, dus je kunt waar je maar wilt genieten van mooie kerkdiensten, kerstzangdiensten e.d. En natuurlijk van de mooie betekenis van kerst!
someone64 - Maandag 24 december 2012 17:33
Gezellig met familie bij elkaar want iedereen heeft vrij