10 redenen om je niet te wegen

 

Misschien weeg jij je wel heel vaak per week, per dag of moet het voor therapie en weet je heel precies hoeveel je weegt. Hoef je je niet vanwege behandeling te wegen dan kun je jezelf het beste eens afvragen of je überhaupt die weegschaal niet beter de deur uit kunt doen. Wegen is namelijk niet zo noodzakelijk als je denkt. Wij hebben daarom een aantal redenen voor je op een rij gezet waarom je vandaag niet op de weegschaal zou hoeven stappen en het ding misschien wel gewoon het raam uit zou moeten gooien.

weight

Reden 1: Gevolg is altijd negatief
Als je aangekomen bent, voel je je bijna altijd ontevreden over jezelf. Je gaat plannen maken om af te vallen, voelt je dik en ongelukkig. Ben je wel afgevallen dan voel je je misschien heel even tevreden, maar tegelijkertijd ga je nog strenger lijnen in de angst dat je de volgende keer weer aankomt en omdat je het liefst nog meer zou afvallen. In beide gevallen heeft wegen dus een negatieve invloed op je.

Reden 2: Hoe ongezonder je BMI, hoe meer ontevredenheid
Uit recent onderzoek is gebleken dat hoe verder een vrouw van haar gezonde BMI verwijderd is, hoe slechter zij zich over haar uiterlijk gaat voelen. Het negatieve zelfbeeld wordt ook niet beter bij een veel lager gewicht. Vaak op de weegschaal staan en je gewicht ongezond laag laten worden, gaat je echt niet gelukkig maken. 

Reden 3: Je voelt het wel
Mocht je bang zijn dat je niet door hebt dat je aangekomen of afgevallen bent dan heb je nog steeds geen weegschaal nodig. Als je echt bent aangekomen of afgevallen, voel je dit heus wel aan je kleding of riem. Je hoeft daar echt niet voor op de weegschaal te gaan staan.

Reden 4: Kunstmatige controle
De controle die je denkt te hebben is fake. Je denkt misschien controle te hebben over iets, maar controle over je gewicht hebben is niets meer dan kunstmatige controle. Met je gewicht controleren bereik je niets en hou je jezelf enkel voor de gek.

Reden 5: Iedere vrouw is anders
Als jij ook perse een bepaald gewicht wilt hebben, vraag je dan af waarom. Alle vrouwen die maatje 38 hebben zien er anders uit en ook hun gewicht verschilt. En ook alle vrouwen die dat ene bepaalde gewicht hebben verschillen weer in kledingmaat. Probeer niet aan een gewicht of kledingmaat te voeldoen, want iedereen is uniek.

Reden 6: Je houdt je eetstoornis in stand
Door je te blijven wegen en bezig te blijven met je gewicht, blijf je ook bezig met eetgestoorde gedachtes. Ongezond vaak wegen en in de ban zijn van dat stomme apparaat kan ervoor zorgen dat je langer in je eetstoornis blijft hangen en dat is natuurlijk enorm zonde!

Reden 7: Zonde van je tijd en energie
Bezig zijn met je gewicht, de weegschaal en je weegmomenten is enorm zonde van alle tijd en energie die daaraan opgaat. Je uitkleden, naar de weegschaal sneaken, jezelf wegen en daarvan gaan zitten balen kan zomaar de tijd innemen die je normaal gesproken met een vriendin zou doorbrengen aan de telefoon om bij te kletsen! Veel leuker en nuttiger!

Reden 8: Schommelen in gewicht en stemming
Laat de schommelingen van je gewicht niet de schommelingen van je stemming zijn. Door je stemming zo door de weegschaal te laten beïnvloeden, verpest je eigenlijk bewust je dag, want de weegschaal heeft nooit langdurig een goede invloed op je.

Reden 9: You can't weigh happiness
Laat je eigenwaarde niet afhangen van het getal op de weegschaal, jij bent veel meer dan dat. Iemand die dun is, is niet beter, mooier leuker, gezelliger of liever dan iemand met een hoger gewicht. Dat heeft niets met elkaar te maken.

Reden 10: Je lichaam accepteren
Veel vrouwen die een eetstoornis hebben gehad kunnen hun lichaam pas accepteren als zij langere tijd een gezond eetpatroon volgen. Ze kunnen nog zoveel afvallen, maar pas als ze zich goed voelen over wie ze zijn als persoon en gezond eten en bewegen, zijn ze gelukkig. Je kunt ook aan je gewicht niet (altijd) afmeten hoe gezond je bent. Als je een gezond eet- en bewegingspatroon hebt, zie je vanzelf dat je haar glanst, je huid verbetert en dat je je fitter voelt. De weegschaal laat dat niet zien. Schoonheid is dus niet af te meten aan de getallen op dat stomme ding! Je lichaam accepteren is een proces. Maar zeker iets waar je vandaag nog aan kunt beginnen. 

Eigenlijk heeft dat hele apparaat dus totaal geen zin. Zomaar stoppen met wegen is natuurlijk niet zo gemakkelijk, maar het is wel beter voor je om je veel minder te wegen. Dat je checkt wat je saldo op je rekening is, is begrijpelijk, maar bij je gewicht is dat checken helemaal niet nodig. Probeer een beetje af te kicken van die weegschaal.

Inspiratie: HLN.be
Bron foto 2: Mini True

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mariss - Vrijdag 28 juni 2013 19:11
Gooooi jeeeee Weegschaal uit t raam met je eetstoornis erachteraan!

Dat zingen we in de 17. Ik weeg mij echt alleen maar als het nodig is, en wanneer is t nodig? In t ziekenhuis
JufM - Vrijdag 28 juni 2013 19:18
Ik ben gestopt met wegen. Voorheen woog ik mezelf dagelijks. De teller staat op ruim 3 maanden!!!
Noah1200 - Vrijdag 28 juni 2013 19:24
Ik heb ook echt af moeten kicken van het wegen (soms meerdere keren op een dag, totaal nutteloos) maar ik vind het prima zo. Het is nog wel iedere week om het een beetje bij te houden maar de waarde hecht ik er niet meer aan. Ik vind het veel fijner nu ik wat vrijer ben daarin... als ik wat vertrouwder ben dat mijn gewicht stabiel blijft ga ik het nog verder afbouwen.
hanne - Vrijdag 28 juni 2013 19:37
ik weeg me 1 tot 2 keer per week en daar houd ik me aan. Want ik moet nog bijkomen en wil wel bijkomen!
Yessy - Vrijdag 28 juni 2013 19:42
Ik woog eerder meerdere keren op een dag. Toen moest ik op vakantie drie weken en ging hij niet mee. Daarna durfde ik er niet op omdat ik dacht dat ik op vakantie heel vel was aangekomen. van uitstel komt afstel.
Heb hem toen maar stuk geslagen met een hamer. Das nu een jaar geleden :)
Wou dat ik het veel eerder had gedaan!
Mathilde - Vrijdag 28 juni 2013 20:02
In de kliniek moest ik elke week wegen. Toen ik met ontslag ging vorig jaar juni heb ik dit systeem er thuis ingehouden. Merkte dat ik me er NIET beter door ging voelen en was het zat om m'n gevoel er vanaf te laten hangen. Nu weeg ik mezelf als m'n ouders het zeggen óf als ik toch wel erg nieuwsgierig ben. En dat is meestal eens in de 3 weken of 1 keer per maand. Heerlijk om niet weer elke week die spanning te hebben! Alleen sinds vorige week ben ik met de dagtherapie op dinsdag begonnen en de bedoeling is dat ik me daar elke week moet wegen, maar over de frequentie van het wegen ga ik zeker afspraken maken met m'n hoofdbehandelaar :-)
Lottexxx - Vrijdag 28 juni 2013 20:07
Ik woog me iedere dag 5x maar vriendin heeft toen mijn weegschaal meegenomen. Nu weeg ik me ieder weekend als ik bij mijn ouders kom en dan meerdere malen. Het is dus maar goed dat ik geen weegschaal meer heb op mijn kamer.
'Metaphor - Vrijdag 28 juni 2013 20:18
''Als je echt bent aangekomen of afgevallen, voel je dit heus wel aan je kleding of riem. Je hoeft daar echt niet voor op de weegschaal te gaan staan.''

Daar ben ik het zelf niet mee eens. iIk heb een tijd gehad dat ik steeds 'dacht' dat ik ineens veel aankwam, en dan was het een handige controle die positief uitpakte.

Nu ben ik trouwens van plan ongeveer 1x per maand te wegen, omda tik helemaal zelfstandig probeer wat bij te komen..
l - Vrijdag 28 juni 2013 20:36
Ik woog me elke week op therapie en schreef ook altijd op hoeveel ik woog. Ik wist altijd precies hoeveel ik woog. Totdat het beter met me ging, ik minder vaak naar therapie moest en uiteindelijk toevallig vergat op te schrijven hoeveel ik woog. Ik wist het niet meer en het deed me niet veel. Nu weet ik ook niet hoeveel ik weeg en ik weeg me alleen bij mijn nazorg, om het daarna weer lekker te vergeten.
mierrr - Vrijdag 28 juni 2013 22:12
hmm zat er juist over te denken om een weegschaal te kopen, omdat de weegschaal bij mijn ouders waar ik ongeveer eens in de twee weken kom het al een tijdje niet meer doet. Ben nu dus al een tijdje "gewichtsloos" wat ik lastig vind omdat ik dit collegejaar van normaal bmi naar grensgeval overgewicht aankom... Maar ik ga er geen kopen, is veel beter voor me!
marleen2502 - Vrijdag 28 juni 2013 22:20
ik heb me twee dagen geleden gewogen
daarvoor was het een jaar of meer geleden
en daarvoor ook ongeveer een jaar (van in de kliniek)

ik blijf gewoon stabiel op mijn minimum, nu hopen dat dat ook lukt als ik wel weer genoeg ga eten
R. - Vrijdag 28 juni 2013 22:28
Ik denk wel dat minder wegen goed is, maar helemaal niet meer wegen lijkt me ook niet gezond. Dat lijkt meer op vermijding van je angsten. Ik kan me ook voorstellen dat je daardoor een heel angstig gevoel krijgt van wegen en van weegschalen.

Wel denk ik dat 1x per maand voldoende kan zijn. Nog iets minder ook wel, maar helemaal vermijden lijkt me niet goed.

Ik heb zelf ook wel dat ik het niet zo goed ik kan schatten. Ik denk soms dat ik aangekomen ben en dan ben ik afgevallen. Andersom heb ik het ook wel vaak.
violindustrial - Vrijdag 28 juni 2013 23:42
helemaal met mee eens! alleen jammer dat ik iedere week 2 keer op de weegschaal moet:(
D - Zaterdag 29 juni 2013 00:18
Ik weeg me nu elke dag. Toen het beter ging met eten woog ik mezelf 1x per maand ofzo. Mn gewicht bleef gewoon stabiel. Ik was er toen niet meer zo mee bezig en dat voelde heel fijn :)
Koffie - Zaterdag 29 juni 2013 00:35
Ik weeg me zelden, misschien eens in het half jaar en dan heb ik er altijd meteen spijt van. Stoppen met me te wegen heeft me ook echt geholpen met bijkomen en proberen luisteren naar het gevoel ipv focus naar dat getal. Vind ik nu een heel pak fijner :)
Lynn - Zaterdag 29 juni 2013 01:18
Ik ben het er niet helemaal mee eens. Wat wel waar is, is dat ik voordat ik de knop om kon zetten ben gestopt met wegen en daarna ben gaan aankomen. Wat slecht is, is dat ik sindsdien niet meer op de weegschaal kan staan zonder terug te vallen en nu rondloop met een angst voor de weegschaal. En dat lijkt me ook weer niet gezond. Ik ben het ook met R. eens.
UnknownAngel - Zaterdag 29 juni 2013 08:58
Ik weeg mezelf elke dag, maar als ik op reis ga of met school naar Parijs ga of bij een vriendin logeer, weeg ik me niet en heb ik daar geen probleem mee, dan denk ik er nog niet eens aan.
m - Zaterdag 29 juni 2013 10:39
Ik weeg niet meer, het geeft zoveel rust en het helpt me ontzettend om te eten op mijn gevoel, dat is zo fijn!
Rianne - Zaterdag 29 juni 2013 10:46
Ik weeg mezelf niet meer. Ik denk dat ik nu al twee jaar er niet meer op heb gestaan. Vroeger sowieso 1 of 2 keer op een dag. Soms wil ik er nog wel eens op staan, maar dan weet ik dat ik m'n es ga triggeren.
alanee - Zaterdag 29 juni 2013 11:07
Mij triggert het mijn es ook! En ik ga elke dag nog op de weegschaal. Ik probeer nu af te bouwen naar 1x per week, daarna 1x in de maand
Thera - Zaterdag 29 juni 2013 11:20
Al in geen twee jaar meer gewogen...heeerlijk! Gebeurd niks...
Met m'n gewicht althans, de weegschaal heb ik een jaar geleden van drie hoog uit het raam gegooid;)
N - Zaterdag 29 juni 2013 11:55
Helaas wordt ik altijd gewogen bij mijn psychiater en kinderarts.. De meest verschrikkelijke momenten ooit.
Cylu - Zaterdag 29 juni 2013 14:47
Ik ben het ook met R eens. Zelf weeg ik me 1x in de maand. Ik zou het gerust ook een keer kunnen overslaan als het zo uitkomt, bijvoorbeeld omdat ik op vakantie ben.
s - Zaterdag 29 juni 2013 16:12
eeeh ja.

ik heb een keer lopen krijsen en om me heen geschopt omdat ik niet wou wegen en toen heeft m'n ma me de weegschaal opgesleurd met hulp van de dokter. ik moet nu eenmaal wegen, hoe graag ik er ook mee zou stoppen.
s - Zaterdag 29 juni 2013 16:12
eeeh ja.

ik heb een keer lopen krijsen en om me heen geschopt omdat ik niet wou wegen en toen heeft m'n ma me de weegschaal opgesleurd met hulp van de dokter. ik moet nu eenmaal wegen, hoe graag ik er ook mee zou stoppen.
Confusedgirl - Maandag 18 november 2013 19:43
Super fijn om dit even te lezen, even bevestiging .. Op t goede moment
koortje - Donderdag 14 januari 2016 22:12
bedankt. voor dit artikel. het bied wel houvast
X - Zondag 19 februari 2017 20:51
Plus het gewicht klopt niet. Gossie had ik het nu door?