10 redenen om hulp te zoeken

 

Toen ik begon te rommelen met eten was ik nog erg jong. Ik wist niet precies wat ik deed, wat ik ermee aan moest en zag er ook de ernst nog niet van in. Langzaam ontwikkelde mijn verstoorde eetgedrag zich in een eetstoornis. Jaren later kwamen mijn ouders er achter en hebben we hulp gezocht. Of ik dit wilde of niet, dat was op dat moment geen gespreksonderwerp, maar de vraag hield mij zelf wel bezig. Wilde ik wel beter worden?

Ergens diep van binnen wil een mensen niet ziek zijn, dat is geen natuurlijke reactie. Toch heb je soms het idee dat je niet beter wilt worden, als je een eetstoornis hebt. De eerstoornis levert je iets op dat jou helpt te ‘overleven' en dat maakt het moeilijk om het los te laten en ook eng om hulp te zoeken.

Veel mensen met een eetstoornis stellen het zoeken van hulp maanden, maar ook vaak jarenlang uit. Soms uit angst om de eetstoornis los te moeten laten, soms uit schaamte of omdat je niet tot last wilt zijn. Heel vaak is het een combinatie van deze factoren die er voor zorgen dat je later dan goed voor je zou zijn hulp krijgt. En hulpverlening is bij eetstoornissen heel erg belangrijk en vaak zeer effectief voor het herstellen van de stoornis.

Misschien herken je het wel dat je enkel met de nadelen van hulp zoeken bezig bent. Je weet wel dat het beter is, maar toch hou je je daar weinig mee bezig. En zet je dan de stap om hulp te zoeken, dan gaat het ineens best wel goed met je en heb je veel minder last van je eetstoornis. De stap maken om hulp te zoeken is lastig en daarom heb ik tien redenen op een rij gezet om toch hulp te zoeken.

♥ 1. Je geeft jezelf een kans op een gelukkiger leven
Als je hulp zoekt, ga je daar meestal alleen maar op vooruit. Het heet niet voor niets hulp. Misschien heb je er weinig vertrouwen in, maar toch zijn die mensen er voor je om jou te helpen. Als je hulp zoekt is de kans groter dat je gelukkig gaat worden in je leven, dan wanneer je geen hulp zoekt en door gaat zoals het nu gaat.

♥ 2. Je neemt verantwoordelijkheid voor je gezondheid
Als je een eetstoornis hebt, in welke mate dan ook, lijdt je gezondheid daar altijd onder. Misschien heb je nu nog geen lichamelijke klachten en nog gezonde bloedwaardes, maar toch zul je je echt gezonder en sterker gaan voelen als je goed voor je lichaam leert zorgen. Je gezondheid zal er op vooruit gaan.

♥ 3. Je kunt je studie of opleiding afmaken
De meeste behandelingen voor een eetstoornis kunnen gecombineerd worden met school of werk. Kan dit niet of loop je studievertraging op, ook dan is het alsnog nuttig om hulp te zoeken. Als je nu doorgaat, kun je je studie juist afmaken met resultaten waar je achter staat. Je kunt juist beter je werk gaan doen, nadat je eerst aan jezelf werkt. Als je nu door zou gaan zonder hulp, moet je misschien je opleiding stopzetten, gaat je werk niet goed, voel je je slechter of kun je na het behalen van je diploma niet aan het werk. Alle reden om hulp te zoeken dus.

hulp eetstoornissen

♥ 4. Relatie met anderen zullen beter verlopen of herstellen
Vaak lijden relaties die je hebt onder het hebben van een eetstoornis of zal een relatie beter worden als de eerstoornis weg is. Soms heb je misschien het idee dat er niets aan de hand is tussen jou en je partner. Maar het kan ook zijn dat er juist veel problemen zijn in het contact met jou en vriendinnen, je echtegenoot of ouders. Vriendschappen kunnen verbeteren, dieper worden of je kunt aan je sociale vaardigheden werken en nieuwe vriendschappen beginnen.

♥ 5. Je verrijkt jezelf met zelfkennis
Als ik terugkijk op mijn behandeling, zou ik iedereen de voordelen ervan aanraden. Ik heb zo ontzettend veel over mezelf geleerd en over het leven. Ik heb dingen geleerd die ik als investering kan zien voor de rest van mijn leven en dat kan ik iedereen aanraden. De ervaringen die je ik heb opgedaan tijdens de jaren dat ik behandeling volgde, de opdrachten die ik heb gemaakt, maar ook de negatieve ervaringen die ik heb opgedaan hebben mij geholpen volwassen te worden.

♥ 6. Je besluit beter voor jezelf te zorgen
Als je een eetstoornis hebt, zorg je slecht voor jezelf. Niet alleen wat je lichamelijke gezondheid betreft. Vaak put je jezelf ook geestelijk uit of ga je op een niet gezonde manier om met je gevoelens. Als je voor behandeling kiest, kies je ervoor om goed voor jezelf te leren zijn en dat kan je alleen maar helpen om gelukkiger te zijn in het leven.

♥ 7. Dingen die nu niet lukken, kun je wel bereiken met hulp
Misschien vind je het zelf niet zo heel erg nodig om hulp te zoeken. Zie een behandeling of gesprekken met een psycholoog of diëtist niet enkel als oplossing, maar meer als ondersteuning. Wil jij stappen maken in je leven, dan kun je therapie gebruiken als steuntje in de rug. Hierdoor kunnen dingen waarin je normaal vastloopt, mogelijk doorbreken waardoor je meer kunt bereiken.

♥ 8. Je geeft jezelf de mogelijkheid te ontwikkelen
Mensen die problemen zoals een eetstoornis of depressie staan vaak een beetje stil in hun ontwikkeling in bepaalde periodes van de stoornis. Je bent niet optimaal in staat om jezelf te ontwikkelen en te groeien omdat je bezig bent met deze problemen. Als je voor hulp kiest, krijg je weer ruimte in je leven om jezelf te ontwikkelen en te worden wie je eigenlijk bent.

♥ 9. Je krijgt een betere relatie met jezelf
In therapie kun je heel veel leren. Onder andere wordt er vaak aandacht besteed aan je eigen ontwikkeling en liefde voor jezelf. Vaak wordt er door therapeuten gezegd dat je best wat liever voor jezelf mag zijn of streng bent voor jezelf. Het is moeilijk om dat te veranderen, maar het kan wel en gaat je leven alleen maar leuk maken. Je bent zelf ten slotte degene waar je oud mee moet worden.

hulpverlening eetstoornissen

♥ 10. Je verdient het
Ook jij verdient het om te leren gelukkig te zijn met wie je bent en je eigen leven. Heb je een eetstoornis, dan ben je dat vaak niet en heb je wat handvaten nodig om dat te leren. Een prettige therapeut, diëtiste of psycholoog kan jou helpen om weer lekker in je vel te zitten, wat je problemen ook zijn. Ook jij verdient het om gelukkig te zijn, ook als je daar een beetje hulp bij nodig hebt.

Wil je vertellen aan je ouders dat jij problemen hebt met eten, dan vind je hier een voorbeeldbrief. Als je nog geen hulp hebt, maar dit wel wilt zoeken, kun je hier lezen hoe je dat zou kunnen doen en vind je hier meer informatie over hulpverleningsinstanties in jouw omgeving. Wil je meer lezen over hulpvormen of ervaringen van mensen met hulpverlening, klik dan op de links onder deze woorden. 

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

liesje1993 - Zaterdag 23 augustus 2014 15:17
Fijne blog!
Puoli - Zaterdag 23 augustus 2014 17:16
Mooie blog.
Zelfkennis is geen probleem hierzo.
Dat wordt me toch heel vaak gezegd.
Maar sommige punten zijn indd wel belangrijk.
Soms is het zo moeilijk, want eigenlijk, ergens weet je het allemaal zò goed.
Maar het gaat om de sprong, toch? De spong in het onbekende?
Hetgene loslaten die je houvast geeft?

Liefs.. x
Jimmy - Zaterdag 23 augustus 2014 18:26
In alle eerlijkheid: je gaat niet altijd vooruit in therapie. Soms zelfs achteruit. Behandeling en/of medicatie slaan niet aan, wachttijden, stilstand, administratief gedoe, geldkosten, niet goed worden begrepen. Je kunt er flink wanhopig van worden. Of je hebt de pech dat je een arrogante therapeut tegen komt. Dat heb ik zelf gelukkig nog nooit meegemaakt. Mijn zorgverleners waren allemaal heel lief en ze bedoelde het goed, zelfs al hielpen ze me niet verder. Je moet maar zo denken: beter iets dan niets.
Henk van de plas - Woensdag 26 november 2014 12:42
Ik ben nu een stuk blijer in mijn leven. ik kan nu een stuk beter vooruit allemaal dankzij deze super site! ik hou van jullie -XX- Love
Laila - Donderdag 18 januari 2024 23:46
Het is idd zo moeilijk om hulp te zoeken. M’n problemen voelen niet ‘erg genoeg’. Maar deze blog is heel herkenbaar. Ik betrap mezelf op geen hulp willen zoeken omdat ik m’n eetstoornis niet wil verliezen. Maar het wordt tijd om hulp te zoeken, of m’n probleem erg genoeg is of niet doet er niet toe. Bedankt voor deze blog

XXX-‘laila’