Hoe vertel ik het.....?

Handige tips en voorbeeldbrieven

By S

Veel mensen die met een (beginnende) eetstoornis worstelen vinden het moeilijk om hun problemen te delen met hun ouders of anderen. Ze houden alles verborgen en proberen het alleen op te lossen.

Bijvoorbeeld omdat ze het niet durven te zeggen, het gevoel hebben te falen, of hun ouders lastig denken te vallen, teleur te stellen of verdriet te doen. Of omdat ze het idee hebben dat het contact met hun ouders te slecht is, en ze er toch niets aan hebben om het te vertellen.

Door alles voor jezelf te houden, kun je jezelf heel eenzaam gaan voelen en alleen maar dieper in de put zakken. Bovendien zal de band met je ouders en anderen alleen maar slechter worden door dingen te verzwijgen. De afstand tussen elkaar wordt groter en je begrijpt elkaar niet meer.

De angst dat je je ouders of vrienden lastig zou vallen of te veel verdriet zou doen is een misvatting. Het doet de meeste ouders en goede vrienden juist véél meer pijn als ze het pas achteraf horen, en je niet hebben kunnen helpen terwijl ze dat graag gewild hadden! "Hoezo heeft ze het mij niet verteld, ben ik niet goed/ belangrijk genoeg vor haar?"

Als je ouders of vrienden van je probleem afweten, kunnen ze je beter helpen en begrijpen. Ze kunnen eventueel samen met jou hulp zoeken of je helpen om in kleine stapjes beter om te gaan met je (eet)problemen. En soms kan alleen het bieden van een luisterend oor al helpen.

Maar ik durf het écht niet te vertellen...
Als je het té moeilijk vindt om het rechtstreeks te vertellen, kun je er ook voor kiezen om een brief aan je ouders/ vriendin of docent te schrijven. Om je daarbij een beetje te helpen, kun je hier een voorbeeldbrief downloaden. Dit is een standaardbrief die je aan je eigen situatie aan kunt passen.
Als je bijvoorbeeld last hebt van eetbuien of compensatiegedrag, kun je dat er zelf in schrijven.

Als bijlage bij de brief zitten twee blaadjes met informatie over eetstoornissen. Dit kun je aan je ouders geven, zodat ze jou beter zullen begrijpen. Bovendien hoef je dan minder zelf uit te leggen.

Toch liever rechtstreeks vertellen?
Het is natuurlijk al helemaal goed als je rechtstreeks aan je ouders of anderen kunt vertellen waar je mee zit. Misschien kun je de tekst uit de voorbeeldbrief dan gebruiken om te bedenken wat je tegen ze zou willen zeggen. En de blaadjes met informatie kun je natuurlijk sowieso aan ze geven!

Je kunt ook deze link sturen:
Het voordeel van de voorbeeldbrieven is dat je ze helemaal kunt aanpassen aan jouw eigen situatie. Maar als je dat spannend vindt, kun je ook de link naar dit blog mailen of appen. Daar staat een brief die wat moderner is en linkjes bevat naar aanvullende informatie: Ik heb een eetstoornis

Veel succes! Als je deze stap eenmaal genomen hebt, zul je merken dat het wat oplevert!

 


Download hier de brief voor je ouders (vooral gericht op anorexia en afvallen)

Download hier de brief voor je ouders (vooral gericht op boulimia en eetbuien)

en hier de informatie over eetproblemen voor ouders

Dowload hier de brief voor je leraar (over afvallen en anorexia)

Download hier de brief voor je leraar (over eetbuien en boulimia)

Download hier de brief voor je vriend of vriendin (over afvallen en anorexia)

Download hier de brief voor je vriend of vriendin (over eetbuien en boulimia)