10 Bekentenissen bij een dwangstoornis

 

Leven met een dwangstoornis is niet makkelijk. Zeker als het gaat om een ernstige dwangstoornis, dan dan dit je dagelijks leven enorm in de weg staan. Het houdt je tegen in alles wat je doet, belemmert vrij functioneren en tenslotte vreet het energie. Mensen met een dwangstoornis zullen bij elkaar bepaalde handelingen herkennen, maar tegelijkertijd is een dwangstoornis ook heel persoonlijk. Iedereen heeft op een eigen manier last van de dwang en volgt eigen dwanghandelingen op. Toch heb ik in deze blog geprobeerd een aantal veel voorkomende dwanghandelingen samen te voegen om zo voor de mensen die hier last van hebben wat herkenning te geven en voor de mensen die niet weten wat een dwangstoornis is, wat inzicht te verschaffen. 

Ikzelf heb vooral als kind wel last gehad van dwang, maar heb dit door de jaren heen kunnen afleren door er tegenin te gaan. Dat was soms wel heel eng, want bij dwang kan je vaak het gevoel hebben dat er iets ernstigs gebeurt als je de dwanghandeling niet uitvoert. Toch is dit nodig om van de dwang af te komen. Het is het tenslotte meer dan waard, want het zorgt voor zoveel meer vrijheid.

ocd
bron foto

1. Is de deur wel op slot? Checken, checken en nog meer checken.
Als je last hebt van een dwangstoornis is de kans groot dat je het wel of niet op slot zijn van de voordeur meerdere malen moet checken. Ookal weet je dat je de deur op slot hebt gedaan, jouw dwang wil dat je toch nog meerdere malen checkt. Dat kan betekenen dat je de deur nog vier keer opnieuw op slot moet doen, maar dat kan ook betekenen dat je nog 10 keer tegen de deur moet duwen om te voelen of hij goed dicht zit.

2. Is het fornuis wel uit? Checken, checken en nog meer checken.
Eentje die een beetje in het verlengde is van nummer 1, is het checken van het fornuis. Je gaat weg en twijfelt toch of het fornuis uit is. Ook als je niet twijfelt moet je per se gaan checken. Ookal is de deur al op slot, je moet weer naar binnen... 20 keer de knop aan en uit doen en weer naar buiten. Met een beetje pech eist je dwangstoornis dat je nóg een keer naar binnen gaat.

3. Links én rechts in evenwicht
Alles wat links staat moet ook rechts staan. Alles moet per se in een soort van evenwicht zijn. Is dit het niet dat voelt het niet goed en moet je doorgaan tot het in evenwicht is. Dit geldt voor spullen in je huis maar ook als je spullen ergens anders neerlegt. Links en rechts moeten in evenwicht zijn. 

4. Even aantallen
Alles wat je doet of neemt moet per se in even aantallen zijn. Een oneven aantal brengt ongeluk. Je kunt dus niet een koekje in drie happen opeten, het moeten er dan vier zijn. Je kunt ook niet maar 1 koekje eten, je moet er dan 2 eten of 4 eten. Het volume van de televisie mag niet op 11 staan, maar moet dan op 10 of 12 staan. Als je van de trap afloopt moet je dit doen in een even aantal qua stappen en ga zo maar door.  

ocd
bron foto

5. Dingen moeten aanraken
Je moet van jezelf bepaalde dingen aanraken. Doe je dit niet dat brengt dat ongeluk en kunnen er ernstige dingen gebeuren. Je moet bijvoorbeeld altijd het lampje, hoe heet ook, aanraken, het middelste glas van de deur of de bovenkant van een glas. Het zijn vaak de meest onlogische plekken waar een ander niets van begrijpt.  

6. Aan je gezicht blijven zitten
Sommige mensen kunnen niet gewoon even snel in de spiegel kijken. Die moeten dan dwangmatig aan alle oneffenheden van hun gezicht zitten. Sandra schreef hier een tijdje geleden al een blog over met de titel: Obsessief puistjes uitknijpen

7. Rechtervoet of linkervoet
Waar je ook heengaat je moet altijd starten met je linker -of rechtervoet. Rechts staat bijvoorbeeld voor goed, dus als je het huis uit gaat en start met je linkervoet denk je dat alles buiten het huis die dag verkeerd gaat lopen. Je moet dan weer opnieuw naar binnen en starten met je rechtervoet. 

8. Bepaalde woorden niet gebruiken
Bepaalde woorden mag je niet gebruiken. Woorden die ongeluk over je af kunnen roepen. Dit kunnen woorden zijn als dood en overlijden, maar ook totaal andere niet logische woorden. Je mag een zin nooit met zo'n woord, als je het al gebruikt, eindigen. 

potloden
bron foto

9. Rituelen
Je hebt voor heel veel handelingen bepaalde rituelen bedacht. Jouw dwang eist van je dat je die dingen alleen doet volgens het ritueel. Dit zorgt ervoor dat veel dingen 10 keer zo ingewikkeld of traag gaan dan nodig.  

10. Tellen
Tenslotte dan nog tellen: je moet altijd bepaalde dingen tellen. Zit je in de auto, dan moet je per se bijvoorbeeld het aantal lantaarnpalen tellen dat je tegenkomt. Wandel je ergens, dan moet je bijvoorbeeld het aantal stoeptegels tellen. Trek je een jas met knopen aan dan moet je tellen hoeveel knopen die jas heeft. In je hoofd ben je voortdurend aan het tellen. Ook kan het zijn dat je sommige dingen dwangmatig opnieuw moet tellen om te controleren of je wel goed geteld hebt.

Heb jij last van dwang?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Asyr Sei'Lar - Zondag 13 november 2016 13:33
Nummer 1, 3, 4, 7, 8 en 10 onder andere .. vooral nummer 8. Na het geheel plotseling overlijden van mijn vader kan ik geen woorden over dood of overlijden gebruiken. Jeetje, ik word weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt over hoe vreemd ik in elkaar zit.

Een goed stuk om over na te denken. Dank je wel.
X - Zondag 13 november 2016 13:42
Het gasfornuis checken...hier heb ik toevallig even last van gehad maar dmv helpende gedachte (Ik heb het goed achtergelaten.) en het besef dat dit dwang monster ipv de eetstoornis monster naar binnen komt sluipen..kunnen afkappen. Ik was bang dat dwang het nu over ging nemen omdat ik zo lekker aan het herstellen ben van de eetstoornis...
X - Zondag 13 november 2016 13:45
*bleek dat ik alles goed deed ook qua eten (niet compenseren) maar wel onbewust gevoelens begon weg te stoppen. Vandaar die dwang gedachte opeens..
Jimmy - Zondag 13 november 2016 15:02
Gelukkig heb ik geen OCD, maar ik kan soms wel heel compulsief zijn. Ik kan bijv niet tegen kastjes of laatjes die open staan, en ik wil het liefst dat dingen op een bepaalde plek liggen.

Ik heb daarnaast ook milde smetvrees. Ik kan slecht tegen viezigheid en was meerdere keren per dag m'n handen.
k. - Zondag 13 november 2016 15:55
Een goed artikel. Vroeger ook heel veel last van gehad. Gelukkig nu weinig meer. Je moet er inderdaad echt doorheen. Je telkens opnieuw bewust afvragen: zal er echt dat ergs gebeuren wat ik in gedachten heb als ik dat (niet) doe. Hoe reeël is dat eigenlijk? Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Een tip Scarlet: misschien is het ook goed om later nog eens in een artikel nader in te gaan op het verschil tussen dwanghandelingen en dwanggedachten.
just an ordinary girl - Zondag 13 november 2016 17:43
Ik heb veel van deze dingen wel een beetje. Al toen ik klein was moest ik iets doen met een lantaarnpaal (klinkt heel raar maar was soort van in gedachten eroverheen en de volgende onderdoor etc) en met trappen bijv. als er een trede was waar een pilaar aan zat, dan moest ik daarop staan met de voet aan de andere kant van waar ik liep (dus liep ik rechts, dan moest ik met mijn linkervoet die trede raken), maar vaak zijn die pilaren niet om een even aantal dus kwam ik vaak alsnog verkeerd uit. Verder was ik vaak mijn handen en moet ik per se voor ik ga eten naar de wc omdat ik 'niet kan genieten' van eten als ik naar de wc moet. Allemaal van dat soort kleine dingen. Ze belemmeren mij niet, maar ze zijn er wel.
Yesterday - Zondag 13 november 2016 18:31
Ik herken ze vrijwel allemaal, maar het gekke is dat ik er geen last van heb. Als in, het verpest mijn dag niet. Het zijn gewoon mijn idiote gedachtespinsels.
cynthia - Zondag 13 november 2016 22:36
Oh nee, zeer herkenbaar een ware plaag hier! Ja hoe kom je daarvan af??Gewoon naar buiten , weg uit men appartement, maar eens terug moet ik precies weer alles goed leggen enz..Handelingen, ja gedachten zijn er ook , soms zo uitgebreid en gewoon dat ik het zelf niet meer besef hoe asociaal ook soms ik overkom daardoor alleen al..Symmetrie heb ik hier ook..En tellen, ah zoveel..Kan er een boek over schrijven..En idd angst als ik bepaalde dingen niet doe he..Mij belemmert het enorm helaas..
cynthia - Zondag 13 november 2016 22:46
Medicatie en gedragstherapie, maar na zoveel jaren werkt dit nog?? Is toch al meer dan 15 jaar en allleen maar verergerd door de tijd..NU geen behandeling ervoor, dus slechter kan haast niet meer, alhoewel ik dat niet durft te zeggen..Hypnose msschien? Al kan ik dat moeilijk geloven, uiteindelijk moet je er altijd door, wat ik ook doe tot op een bepaald punt maar de angsten blijven wel bestaan helaas dusja weet het niet zo goed..Ben erg blij dat dit hier ook eens ter sprake komt, want schaam me er soms nog teveel voor ergens..
anonkie - Maandag 14 november 2016 11:24
Spullen zijn vervangbaar je lichaam niet
anoniem - Maandag 14 november 2016 12:06
Stopcontacten doe ik eruit ben bang voor brand of kan ik die erin laten met koffie en thee koker voor stopcontact?
Tessa - Maandag 12 december 2016 15:19
Hoi anoniem,
Daar ben ik nou ook zo bang voor! (bij mij roept de combinatie 'elektriciteit en water' vooral angst op). Hoe is het nu met jou? Gaat het al iets beter, of voelt het nog hetzelfde?
Groetjes,
Tessa
Js - Zondag 25 oktober 2020 21:28
4 & 9 zo zwaar gehad.

4 heb ik nog altijd zwaar, bv. een kus geven aan familie voor afscheid, nee altijd 2 kussen; 2 koeken; 2 keer deur open en toe doe.

9 ook. Vroeger deed ik er meer dan tien minuten over voor ik kon slapen. Dat is normaal denk je maar ik moest nog meer dan 4 keer mijn bureaustoel goed zetten. Al mijn knuffels een slaapwel zeggen (1 voor 1), mijn gordijnen precies mooi doen deur mooi op een kier zetten..... Dit neemde zoveel tijd in beslag zonder dat ik er iets mee bereikte. Ik heb het nu geleerd van mij af te zetten en het lukt een beetje maar nog niet helemaal

Heb wel nog een vraagje. Hebben jullie dit ook dat je bijvoorbeeld je rechterarm over een nachtkastje zwaait en dat je het dan op dezelfde manier moet terugzwaaien voor je je er goed bij voelt?

Heb dit ook vaak