Eetstoornis liedjes triggeren mij

 

Mijn naam is Anouk en ik ben 19 jaar. Op dit moment gaat het erg goed met mij, maar dat is niet altijd zo geweest. Op mijn 13e kreeg ik de diagnose Boulimia en dat sloeg om in Anorexia toen ik 16 jaar was. In deze jaren had ik veel te maken met eetbuien, braken, laxeren, eten afwegen, bewegingsdrang, dagelijks op de weegschaal staan en... liedjes over eetstoornissen.

Jep, in de tijd dat het erg slecht met mij ging luisterde ik regelmatig liedjes over eetstoornissen. Liedjes die je eigenlijk wel pro-ana liedjes kunt noemen. Iets waar ik mijn kracht uit haalde om maar in mijn eetstoornis wereldje te blijven. Ik luisterde deze liedjes zo vaak dat het normaal voor me werd. Een soort veilige haven voor als ik me even niet goed voelde.

Eetstoornis liedjes triggerden mij

Omdat ik in augustus 2017 begon met een zware klinische behandeling werd dit wel even anders. Ik had 1x in de week muziek therapie en al erg vroeg in mijn behandeling liet ik een eetstoornis liedje luisteren. Ik vond het fijn om naar te luisteren maar mijn groepsgenoten gaven mij de feedback dat dit juist triggerend voor me is. Ik had hier nooit op deze manier over na gedacht. Nu ik in behandeling was en onder andere ook aan mijn eetstoornis wilde werken kon dat dus niet samen met mezelf triggeren door deze liedjes te luisteren.

Ik moest dus stoppen met deze liedjes luisteren. Ja, ik zag het op dat moment nog als moeten en dat maakte ook dat ik het enorm lastig om het niet te doen. Ik wist niet zeker of ik het zelf écht wel wilde dus lag daarom regelmatig in de knoop met mezelf. Want wat moest ik nu doen als ik me slecht voelde? Het ging tijdens mijn behandeling regelmatig weer even niet goed met eten. Ik wist gewoon niet wat ik moest doen en wat ik wilde.

Dit kon niet zo langer en nadat ik voor de zoveelste keer uitsprak dat ik maar voor de helft voor herstel van mijn eetstoornis wilde gaan was het klaar. De therapie groep confronteerden me met het feit dat ik nu écht moest gaan kiezen en... ik koos voor mezelf.

Eetstoornis liedjes triggerden mij

Die beslissing hielp me. Was het opeens allemaal een stuk makkelijker? Nope! Maar ik koos voor mezelf en dat had ik nog nooit eerder gedaan. Ik begon met zoeken naar muziek die ik zelf leuk vond, want ik luisterde de afgelopen jaren dus écht alleen maar eetstoornis liedjes.

Dit met de begon de radio waarna ik Sportify downloade en liedjes van Shawn Mendes, Demi Lovato en nog veel meer begon te luisteren. Liedjes die staan voor wat ík leuk vind, een stuk van wie ik ben...

Nu ik sinds 2 weken klaar ben met mijn behandeling kan ik zeggen dat het erg goed me gaat. Ik durf te zeggen dat ik voor 75% hersteld ben van m'n eetstoornis. Ik heb betere en slechtere dagen. De slechtere dagen heb ik gelukkig alleen nog maar zo in m'n koppie, want in de praktijk doe ik gewoon m'n dingetjes, zorg ik goed voor mijzelf en luister ik niet meer naar de eetstoornis liedjes...

Mijn top 5 liedjes die wél over mij als persoon gaan:

1. Fight Song - Rachel Platten
2. Scars to your beautifull - Alessia Cara
3. Vandaag - Kinga Ban
4. Breathe me - Sia
5. Head above water - Avril Lavigne

Eetstoornis liedjes triggerden mij

Mocht jij nou net als ik (deed) eetstoornis liedjes luisteren, dan hoop ik dat je bij jezelf stil gaat staan. Wat wil jij? Wie ben jij? En is jouw eetstoornis daar een deel van? Ik denk van niet... Ik denk dat iedereen uniek is met een eigen persoonlijkheid..

Welk lied staat voor wie bij bent?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dollie - Woensdag 14 november 2018 10:17
Ik luisterde veel na
André Hazes geef me je angst
Een liedje in het Engels die met huilen erin dat een persoon moest leren uiten
Dana winnar over een land waar je veilig voelt iets ga je met mij mee na een veilige plek


Eliza - Woensdag 14 november 2018 10:33
Ja ik luister er enorm veel naar. En het maakt me rustig maar ook gek. Ik probeer ook betere muziek te zoeken, maar soms voel ik me zo verbonden met de ES dat ik ze gewoon nodig heb!
Dit is wel een mooi helpend nummer:
More beautiful you - jonny diaz
Anouk - Woensdag 14 november 2018 12:46
Hey nouk,
Andere Anouk hier, you know, de hoi Anouk, Hoi Anouk, door de gangen, wat inmiddels al weer bijna een jaar geleden is. Ik ben blij dat je zo ver bent gekomen! Je doet het echt super goed, je mag echt trots op jezelf zijn.
Ik spreek je eigenlijk niet echt meer, maar volg je via Social media en ik vind het tof om te zien hoe het nu met je gaat. En heb je weer een dip, ook daar kom je wel weer uit!!
Groetjes Anouk
Lian - Woensdag 14 november 2018 14:24
Zo zo trots op je Anouk!
Angst overwinnen is simpelweg beginnen!
Nadine - Woensdag 14 november 2018 16:15
Vandaag is inderdaad een prachtig nummer!
Janneke - Woensdag 14 november 2018 18:34
Hier ook iemand die graag luistert naar Vandaag van Kinga Ban.
Ook luister ik graag naar de liedjes van Matthijn Buwalda.
"Buitengewoon" , Sprong in het Diepe' en De wind draait vind ik leuke/mooie liedjes om te luisteren.
Gaaf Anouk, dat je er nu zo positief instaat!
Kriel - Donderdag 15 november 2018 07:29
Vandaag vind ik ook zo'nmooi nummer. En de nummers van Matthijn Buwalda inderdaad.
Lieke - Woensdag 14 november 2018 19:20
Moet eerlijk zeggen dat ik niet bekend ben met eetstoornisliedjes. Wel knap dat je de knop zo hebt omgezet!
Isabel - Zaterdag 17 november 2018 11:27
Luister eens naar het liedje "spiegelbeeld" van Lange Frans, of "try" van Colbie Caillat. Mijn laatste aanrader is "oh meisje" van Esther Groenenberg. Een soort van het tegenovergestelde van eetstoornis liedjes:)