Liedjes over mijn eetstoornis

 

In de tijd dat ik een eetstoornis had, en in de tijd dat ik met mensen met eetstoornissen werk vanuit ervaring, ben ik heel wat liedjes tegengekomen die voor mij een betekenis hebben die met mijn eetstoornis te maken heeft. Liedjes over herstel of liedjes over het gevecht. Ik heb deze liedjes op een rij gezet, omdat ik denk dat het mooi is deze met elkaar te delen. Misschien haal jij er ook moed, herkenning of motivatie uit.

Ik luisterde in mijn tienerjaren urenlang liedjes tijdens het piekeren op mijn kamer. Alleen. In de hoop herkenning te vinden in de songtekst of muziek. Het is best persoonlijk, de liedjes waar ik bij huilde, waar ik mij in herkende. De liedjes die mijn donkere uren beschrijven. Zelfs ook al zijn ze voor jou misschien niet zo droevig of herkenbaar om naar te luisteren. Maar misschien ook wel en heb jij ook zulke liedjes.

eetstoornis

De eerste liedjes zijn wat ouder, ik heb tussen mijn 13e en 21e last gehad van een eetstoornis en ben inmiddels 28 (1988). Dit maakt dat de liedjes onderaan deze blog pas echt wat 'hipper' worden en allerei muziekstijlen bevatten. Ik hoop dat je het leuk vindt om te luisteren of er wat aan hebt. 

Avril Lavigne heeft heel wat boze, stoere, leuke, maar ook depressieve liedjes gemaakt. Zo herkende ik mijn gevoel van controle verlies, bang zijn, eenzaamheid en onbegrip heel erg toen ik diep in mijn eetstoornis zat, in deze liedjes. ''I'm starting to trip, I'm loosing my grip and I'm in this thing alone.'' Ik was denk ik een jaar of 16 toen ik dit luisterde.

Ook dit liedje van Avril Lavigne luisterde ik net terug. Ik snap eigenlijk nu pas hoe hopeloos en alleen ik me voelde in die tijd. Ik vind het verdrietig om aan die tijd terug te denken. ''I'm listening but there's no sound. Isn't anyone trying to find me? Won't somebody come take me home? It's a damn cold night. Trying to figure out this life. Won't you take me by the hand, take me somewhere new?'' 

''Is anybody here I know? Cause nothing's going right. Everything's a mess. And no one likes to be alone.'' ''Why is everything so confusing. Maybe I'm juist out of my mind.'' En ik was enkel met mijn eetstoornis, de rest van de wereld hield ik er (veel te) lang buiten.

Dit liedje heb ik misschien wel 1000 keer geluisterd. Ik was een jaar of 18 toen ik het ontdekte, alweer 10 jaar geleden inmiddels dus. Ik krijg nog kippenvel als ik het luister, omdat ik zo goed weet hoe verwikkeld ik op dit moment in mijn eetstoornis zat. Ik was boos op die eetstoornis, maar wist niet hoe het anders moest. Dit liedje gaf me kracht om er tegenaan te gaan en tijdens mijn opname echt te vechten.

‘'Beauty Queen of only eighteen, she had some trouble with herself.'' Misschien is dat wel de enige zin waarom dit liedje me aansprak. Maar als je weinig erkenning kunt vinden voor hoe rot je je voelt, kan zo'n liedje je raken en het gevoel geven dat het oke is dat je je zo voelt. En dat het weer goed komt, dat je weer geliefd zult worden. Jezelf weer zult leren liefhebben, misschien.

Chrisina Aguileira kan in dit rijtje niet ontbreken natuurlijk. Vooral Fighter gaf me het gevoel dat ik echt niet zomaar een behandeling aan het volgen was, maar echt aan het vechten was. Ik vond er herkenning, erkenning en kracht in. Als je ‘You' als de eetstoornis ziet en dit liedje luistert, snap je het wel denk ik.

Maria Mena maakt ook mooie liedjes waarin ik veel herkenning vond tijdens mijn eetstoornis. Het liedje ‘I Always Liked That' dat ze een paar jaar geleden maakte, vond ik ook heel krachtig. Wanneer je al herstellende bent, kun je hier veel herkenning uit halen. ‘'I know what I'm fighting for. This I go to war for. The only bodypart that should matter is my heart''. ‘'The only way is to let go, get rid of all the fear. Not being perfect, my goal seems perfectly clear. Terrified if I let go, I also loose myself. And I don't wanna be somebody else''. Nougoed, luister maar gewoon.

Dit liedje kwam ik een paar jaar geleden tegen. Het gaat over ‘herstel', in welke zin dan ook. Van liefdesverdriet, van moeilijke tijden of van een eetstoornis. Ik vind dit liedje ook gewoon alleen al heel krachtig omdat het over persoonlijke Recovery gaat. Ik luister het op dit moment, nu ik dit schrijf en begrijp weer helemaal waarom ik dit zo'n krachtig nummer vind.

Donkere tijden komen en gaan, gelukkig. Ik hoop en weet dat ik nooit meer in de donkere tijd van mijn eetstoornis kom. Mijn 'shadow days' wat dat betreft zijn over. Dat maakt dat ik dit liedje ook zo mooi vond. Na een lange tijd van liefdesverdriet herkende ik mezelf hier ook weer in. 

Dit liedje vind ik het aller mooist, in deze rij. Omdat ik de zangeres geweldig vind, maar ook omdat dit liedje precies zegt hoe de eetstoornis voor mij was. Ik wilde niet dood, ik wilde leven. Ik wilde dat hij weg ging, uit mijn leven. (die eetstoornis) Dit liedje gaat niet per se over een eetstoornis, maar het past er perfect bij.

 

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xLaura - Zaterdag 25 juni 2016 10:36
Ik herken veel liedjes. Zo luisterde ik avril lavigne ook veel, with you, complicated, nobody´s home. Ik voelde daar gewoon de emotie in die ik destijds ook voelde. Ook Maroon 5 met she will beloved heb ik wel tig keer geluisterd, ook door die ene zin voelde het alsof hij bij mij paste. Maria Mena en James Arthur herkende ik ook.
Daarnaast Mad world van Gary Jules, Ben Howard, en niet te vergeten Krezip met All my life:
Does it ever get any better, or will I feel this way the rest of my life?
I just can´t get it together
Now and then I´m losing my mind
I tried to look the other way, to make it through another day
Does it ever get any better?

Anoniem - Zaterdag 25 juni 2016 12:01
Wat ontzettend speciaal dat je deze nummer met ons wil delen!!
Ik zit zelf nog erg diep in mijn eetstoornis en deze nummers geven mij kracht! Heel erg bedankt!!
Liefs
Nikki - Zaterdag 25 juni 2016 13:10
Wat een mooie blog. Ik heb meerdere liedjes, maar waar ik nu meteen aan denk, is het liedje 'mooi' van Marco Borsato. Bij de woorden van het eerste couplet en vervolgens ook het tweede couplet barstte ik spontaan in huilen uit. Puur vanwege de confronterend woorden. Ik zal het delen:

Hoe val je in slaap? Hoe begint je dag?
Open je je ogen met een traan of met een lach
en kijk je om je heen, en zie je dan de zon
Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond
Leef je voor geluk? Of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet
Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet.

Weet je wat je hebt? Is de cirkel rond
Zie je wat er staat of enkel wat er stond
Krijg je wat je wilt, of zelfs meer dan wat je vroeg
Ben je tevreden met het minste of is het meeste niet genoeg
*MAAN* - Zaterdag 25 juni 2016 14:04
Staak de strijd van matthijn buwalda
*MAAN* - Zaterdag 25 juni 2016 14:04
Staak de strijd van matthijn buwalda
Anne 93 - Zaterdag 25 juni 2016 15:30
Mooie blog!! Bijzonder dat je dit met ons (wil) delen!

Liedjes die spontaan naar boven komen zijn idd, mooi van Marco Borsato, straks als ik geen pijn meer doe van Matthijn Buwalda, Keep breathing van Ingrid Mickelson, Keep your head up van Andy Grammer en only time van enya vandaag andere nummers die k veel luister ken k de zanger niet.
MissPineapple - Zaterdag 25 juni 2016 16:17
Herkenbaar!
Ik luister veel liedjes van Gnash als ik me depri voel, soms wel fijn maar aan de andere kant helpt het juist niet.
Kleine opmerking: Het is 'Beauty queen of only eighteen' ipv 'Little girl of only eighteen'. Favoriete nummer van Maroon 5!
brechtje - Zaterdag 25 juni 2016 17:11
Matthijn heeft idd mooie nummers. Ik heb veel naar believe in me van Demi geluisterd.
Marjolein - Zaterdag 25 juni 2016 20:07
Ik luisterde heel vaak Gravity van Sara Bareilles.. Die link ik nog steeds, na al die jaren, aan mijn eetstoornis.

& Heal Over van KT Tunstall heb ik ook laatst ontdekt. Heel mooi deze.
Ingrid - Zaterdag 25 juni 2016 23:16
Nou, die 2 van Avril Lavigne en Fighter van Aquilera heb ik echt heel erg veel gedraaid. Zulke mooie teksten.........
Struggle4life - Zondag 26 juni 2016 00:21
Crucify van tori amos...
Mimosa - Zondag 26 juni 2016 07:38
All you gotta change - Alain Clark.

"So maybe this is not your day
Maybe neither was yesterday
But girl, you gotta see what I see:
Tomorrow will be good

I wouldn't say this just to please you
I wouldn't hold it from you, cause it's easy
But I know you'll disagree
But girl, you got it wrong

It ain't the color of your hair
Not the condition of your skin
It ain't the weight you hope in losing
Or the crisis that you're in
It's not the moody that swings you have
Not at all, cause that's just you
You see, there's nothing you should change
But the will to want to

So maybe this is not the time
But baby, tide is on your side
You see, the sooner that you know this
The sooner things will be alright"

(...)

Zoveel liefde voor dit nummer.
*** - Zondag 26 juni 2016 12:22
Wow ... Raar hoe strek liedjes een gevoel en herinneringen kunnen oproepen. Zitten een paar herkenbare voor mij tussen. En enkel door een klein stukje te luisteren, kan ik me weer hetzelfde voelen als toen. Enerzijds goed om te merken dat ik me nu zoveel beter voel maar ik denk toch dat ik nu even iets van afleiding ga zoeken. Zou zo in mijn bed kunnen gaan liggen en beginnen wenen als ik zo'n nummer uitluister denk ik.
Anne-Maria - Zondag 26 juni 2016 18:55
Ik heb ook heel veel met muziek. Ik luister veel gospel. Zo vind ik 'De clown' van Gerald Troost en 'Als het leven soms pijn doet' van Reni en Elisa pakkend, evenals 'Geel' van Elise Mannah.
'Dat ik je mis' en 'Mag ik dan bij jou' van Maaike Ouboter vind ik heel fijn.
Daisy - Maandag 27 juni 2016 10:04
Ik vind zelf het nummer 'recover' van Natasha Bedingfield erg veel kracht, moed en hoop geven. En bedankt voor het delen van deze nummers.
poohke - Maandag 27 juni 2016 19:29
Muziek betekent veel voor me, geeft me kracht - steun en gevoel dat ik niet alleen ben, samen met de muziek voel ik me leven en 1geheel.
Ik heb er veel en al de liedjes die ik heb en luister gaat buiten enkele, gaat de rest over psychische problemen en grotendeel zo ook een lijn hebben met mijn problemen en struggels en strijd dat ik overleef.

Bij deze een kleine greep van mijn liedjes dat ik wil delen!

ryan Dolan start again - heel gevoelig voor me, maar krachtig en maakt me emotioneel en luister ik dagelijks en veel.
--
Outcast Youth – Genevieve en Beautiful heel mooi!
-
liedjes van Evanescence o.a- Everybody’s Fool
-
Osdorp posse - echte pijn, mooi en spreekt voor zich.
-
Devlin runaway
-
ANDY BLACK - THEY DON'T NEED TO UNDERSTAND
-
Angel Haze - Battle Cry
-
KGV negatief zelfbeeld
-
Anastacia - Lifeline / Luce per sempre ft. Kekko ( dit geeft me steeds een traangevoel enz)
-
11. Spinal - Niemand Vangt Me Op
8. Spinal - Geef Me Een Antwoord
18. Spinal - Vaarwel
( waarschuwing deze zegt heel voor me maar spinal heeft een taal van harde rare woorden maar luister het nu elke dag en past bij men denken en gevoel)

Liefs ( :-/ )

Natasja - Dinsdag 16 mei 2017 13:38
Een pakkende tekst.