Oviebollen: Oliebollen uit de oven

 

Vanmorgen vertelde iemand mij dat Koopmans iets nieuws had bedacht: Oviebollen. Oliebollen die je zelf in de oven kan maken. Ik vond dat zo origineel bedacht én het leek me voor iedereen die Proud2Bme bezoekt en geen friteuse heeft een leuke oplossing en voor iedereen die gewone oliebollen door hun eetstoornis nog een te grote uitdaging vindt, een mooie tussenstap. Zouden deze oviebollen ook lekker smaken? Ik besloot ze voor jullie te maken en te reviewen. Ik sprong op mijn fiets richting de Appie om daar de nieuwe oviebollen van Koopmans te bemachtigen. De pakjes stonden in grote getalen in het schap met alle andere oliebollen en appelbeignet mixen en kosten 1,49 euro per pakje. 

Ik kocht twee pakken oven Oviebollen en een flinke zak rozijnen. Ik houd van oliebollen met rozijnen, zonder vind ik het een soort saaie deegballen. Hierna bracht ik nog even snel een bezoekje aan de Xenos om een muffinvorm te kopen. Deze kocht ik voor 2,99 euro, goed te doen. Snel weer naar huis en mijn profesorische bakfeestje kon beginnen! Oven aan om voor te verwarmen en mixen maar...

oviebollen koopmans oliebollen oven

Met een pak Koopmans Oviebollen maak je 12 lekkere oliebollen uit de oven. In een pak Koopmans Oviebollen zit een zakje mix en een zakje gist. Je hoeft zelf alleen water, eventueel rozijnen en een beetje olie toe te voegen. Als extra heb je een metalen of siliconen muffinvorm nodig.

Voordat ik kon beginnen moest ik eerst de rozijnen even een kwartiertje laten wellen in lauw warm water. Ik heb gewoon een paar handjes rozijnen gedaan en zag bij het toevoegen aan het beslag wel hoeveel ik er werkelijk in wilde doen. 

oviebollen koopmans oliebollen oven

Hierna heb ik 250 ml lauw warm water in een kom gedaan. Toen heb ik het zakje gist toegevoegd wat apart in de doos zit en hierna de oviebollen mix. Na het een minuutje met een mixer tot een egaal beslag te hebben geklopt, kon ik het afdoeken met een theedoek om het vervolgens 30 minuutjes de tijd te geven om flink te rijzen. Altijd spannend om te ontdekken hoeveel het na die 30 minuten is geworden.

oviebollen koopmans oliebollen oven

Na een half uur ongeduldig gewacht te hebben kon ik het deeg verdelen in mijn muffinvorm. Ik had er eentje voor 6 muffins, maar de mix is voldoende voor 12 muffins. Ik moest ze dus in twee keer bakken. De muffin vorm heb ik vooraf ingevet met olie. Hierna konden de oviebollen zo'n 20 minuutjes de oven in op 200 graden.

oviebollen koopmans oliebollen oven 

Terwijl de oviebollen aan het bakken waren, zag ik dat ze als een soorty vreemde misbaksels langzaam uit mijn vormpjes kropen. Ik vrees dat ik iets verkeerd heb gedaan met de temperatuur van mijn oven óf de bakjes te vol heb gedaan... Oepsie. Gelukkig had ik nog een tweede kans omdat ik maar een vorm voor 6 oviebollen had en mix voor 12!

Het resultaat! Dit zijn mijn oviebollen geworden. Wat vind je ervan? Ik kon er wel om lachen, want ik had verwacht dat het echt ronde cakejes werden, maar ze zien er iets anders uit! Aan de andere kant zijn gewone oliebollen ook nooit perfect rond en vrij vreemd gevormd. Ik mag dus gewoon trots zijn op mijn eerste echte oviebollen! Tijd om te proeven...

oviebollen koopmans oliebollen oven

De Oviebollen smaken lekker! Ze zijn redelijk krokant van buiten en de binnenkant lijkt eigenlijk best op een gewone oliebol. Ik had gehoop dat ze als kwarkbollen smaakten omdat ik die erg lekker vind, maar ze smaken een beetje zoals oliebollen én gelukkig vind ik die ook erg lekker! De buitenkant is wel een stuk droger en minder stevig krokant dan een gewone oliebol en de binnenkant wat minder sponzig... dat is wel jammer. Als ik moet kiezen, vind ik een gewone oliebol wel lekkerder, maar dit is een leuke variatie erop! 

oviebollen koopmans oliebollen oven

Kortom: heb je geen frituurpan en wil je zelf oliebollen maken óf vind je, door je eetstoornis, oliebollen nog te spannend om te eten en is dit een leuke tussenstap voor je: Ze zijn lekker, makkelijk te maken en zeker aan te raden! De Oviebollen van Koopmans zijn hierbij officieel goedgekeurd.

Tenslotte nog een tipje: De oviebollen zijn het lekkerst als ze vers uit de oven komen. Wil je ze toch langer bewaren, bewaar ze dan maximaal twee dagen. Warm de oviebollen voor het serveren 5-7 minuten op in een voorverwarmde oven van 200 graden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Donderdag 29 december 2016 19:12
Dit is inderdaad voor mij een tussenstap! Wil toch wel mee doen met oud en nieuw maar een "echte" oliebol vind ik inderdaad nog te eng.. Ik heb ze gehaald en ga ze zaterdag bakken! Ben benieuwd :)
Aniek - Donderdag 29 december 2016 19:23
Leuk zeg! Ik heb ze ook wel eens zelf gemaakt met een recept van internet, vond dat ook wel een succes, al leek het toen iets meer op krentenbollen/mueslibollen dan op oliebollen.
Mar - Donderdag 29 december 2016 19:23
Wat schattig dat Sjors op die bovenste foto precies om die hyacint heen gluurt ;-)
Julia - Donderdag 29 december 2016 20:34
Ik heb ze toevallig vandaag gemaakt, vond het best eng om ze te eten maar, toch de moed om hem te eten.
Marthe - Donderdag 29 december 2016 21:33
Ik heb ze laatst gemaakt omdat mijn zusje 2 pakken had gekocht en slechts 1 pak gemaakt (wat ze geen succes vond). Ik heb dus het overgebleven pak gemaakt, precies volgens de beschrijving, maar vond het ook geen succes... Wat hierboven niet staat is, dat je na het verdelen van het beslag over de muffinvormpjes, over elke bol nog een theelepel olie moet gieten. Daardoor frituren ze ahw in de oven. Ik vond ze daardoor erg vettig en zompig en van binnen maar net gaar (ondanks dat ik ze al langer in de oven heb gelaten omdat ze na de recepttijd nog zeker niet gaar en heel bleek waren. Met rozijnen zijn ze te doen, zonder rozijnen is het een vieze hap deeg. Ik vond ook de gistsmaak erg sterk aanwezig. Kortom, heb ze niet allemaal opgegeten en ga het niet meer maken. Ook zonder de vergelijking met een oliebol vond ik het een tegenvaller.
vanAnaarB - Donderdag 29 december 2016 23:53
Het lijkt me niks.
"Gelukkig" zitten in een gewone oliebol veel minder calorieën dan ik aanvankelijk dacht, dus ik durf ze zaterdag wel aan!
Mara - Vrijdag 30 december 2016 08:55
Leuke review, mij lijken gewone oliebollen toch echt lekkerder! En die durf ik ook weer gewoon te eten, heerlijk met rondstruivend poedersuiker! Ook zonder echte frituurpan kun je ze zelf frituren, met warme olie in een gewone, goede pan.
Vraag me overigens wel af wat 'profesorisch' is, dat woord bestaat niet... moet dat niet 'provisorisch' zijn?
L. - Vrijdag 30 december 2016 09:14
@marthe Kan het ook zonder die theelepel olie?
@L. - Vrijdag 30 december 2016 10:10
Ja, kan prima zonder de theelepel olie, ze zijn alleen ietsje droger dan.
Nientje - Vrijdag 30 december 2016 10:35
Scarlet zegt al dat ze wat droger zijn dan gewone oliebollen, dus lijkt me niet lekker zonder die olie. Ik denk dat je jezelf ook de vraag moet stellen waarom je die olie niet wilt. Is dat vanuit je eetstoornis of vanuit herstel? Het gaat tenslotte maar over een theelepeltje ;)
Marthe - Vrijdag 30 december 2016 14:58
Ja het kan zonder olie, maar dat is niet de bedoeling. Met olie garen ze beter, alleen is het vet dan niet zo goed verdeeld als bij een echte oliebol. Daardoor smaken ze niet-lekker-vettig. Maar zonder olie is ook niet lekker hoor. Ik heb totaal geen moeite meer met vet, maar baktechnisch gezien vond ik het hier niet optimaal.
Ingrid - Vrijdag 30 december 2016 15:26
Leuke review zeg, ik had de pakken inderdaad ook zien staan, en ik was best nieuwsgierig! Thanks! x
Jelle - Vrijdag 30 december 2016 16:35
Wat eetgestoord. Een oliebol moet gewoon in vet gebakken zijn. Het heet niet voor niets een OLIEbol.
X - Vrijdag 30 december 2016 17:04
Wat een lieve attente blog zo vlak voor de 31e!
Anne 93 - Vrijdag 30 december 2016 17:36
Wauw!! Wat leuk!! Had de pakken wel zien staan maar durfde het nog niet aan....misscbien morgen toch maar eens een pak halen, alhoewel bedenk m me nu dat ze wss maandag afgeprijsd zijn :P haha erg hé!
Miekio - Vrijdag 30 december 2016 17:55
Bah dit lijkt me echt niets, dan zou ik liever gewoon muffins of zoiets maken. Ik denk echt dat dit een deeghap is. Wel een leuke blog!
Jansje - Vrijdag 30 december 2016 21:38
Super! kGa er morgen ook gelijk achteraan!
Hoop dat ze het (nog) hebben bij de Appie.
Een frietpan heb ik niet, en al die olie vind ik eigenlijk ook nog een stap te ver, maar deze tussenstap zou ik zeker willen uitproberen!
kMoest wel even lachen in mezelf over de vorm die de oviebollen aannamen, Scarlet!
Haha, nou dan hoef ik er ook niet van uit te gaan dat ze bij mij perfect zullen worden...
Zou het eventueel met gewone olliebollen mix ook lukken?
@mieko - Zaterdag 31 december 2016 04:12
Mm hmmm girrrl
Erna - Zaterdag 31 december 2016 11:06
Ik heb echt niets met oliebollen. Met kerst heb ik ook niet het gevoel dat ik iets gemist heb qua eten ook al heb ik niets extra's of bijzonders gegeten.
Ik weet niet of dit goed of slecht is eigenlijk???
Als je niet van gefrituurd houd of de lucht ervan ,maar wel van oliebollen vind ik dit wel een uitkomst. : )
Elly - Zaterdag 28 december 2019 12:51
Ik bak ook de Oviebollen maar dan met een hartige vulling van ham prei en geraspte kaas. Het is nog steeds een succes