Vanmorgen vertelde iemand mij dat Koopmans iets nieuws had bedacht: Oviebollen. Oliebollen die je zelf in de oven kan maken. Ik vond dat zo origineel bedacht én het leek me voor iedereen die Proud2Bme bezoekt en geen friteuse heeft een leuke oplossing en voor iedereen die gewone oliebollen door hun eetstoornis nog een te grote uitdaging vindt, een mooie tussenstap. Zouden deze oviebollen ook lekker smaken? Ik besloot ze voor jullie te maken en te reviewen. Ik sprong op mijn fiets richting de Appie om daar de nieuwe oviebollen van Koopmans te bemachtigen. De pakjes stonden in grote getalen in het schap met alle andere oliebollen en appelbeignet mixen en kosten 1,49 euro per pakje.
Ik kocht twee pakken oven Oviebollen en een flinke zak rozijnen. Ik houd van oliebollen met rozijnen, zonder vind ik het een soort saaie deegballen. Hierna bracht ik nog even snel een bezoekje aan de Xenos om een muffinvorm te kopen. Deze kocht ik voor 2,99 euro, goed te doen. Snel weer naar huis en mijn profesorische bakfeestje kon beginnen! Oven aan om voor te verwarmen en mixen maar…
Met een pak Koopmans Oviebollen maak je 12 lekkere oliebollen uit de oven. In een pak Koopmans Oviebollen zit een zakje mix en een zakje gist. Je hoeft zelf alleen water, eventueel rozijnen en een beetje olie toe te voegen. Als extra heb je een metalen of siliconen muffinvorm nodig.
Voordat ik kon beginnen moest ik eerst de rozijnen even een kwartiertje laten wellen in lauw warm water. Ik heb gewoon een paar handjes rozijnen gedaan en zag bij het toevoegen aan het beslag wel hoeveel ik er werkelijk in wilde doen.
Hierna heb ik 250 ml lauw warm water in een kom gedaan. Toen heb ik het zakje gist toegevoegd wat apart in de doos zit en hierna de oviebollen mix. Na het een minuutje met een mixer tot een egaal beslag te hebben geklopt, kon ik het afdoeken met een theedoek om het vervolgens 30 minuutjes de tijd te geven om flink te rijzen. Altijd spannend om te ontdekken hoeveel het na die 30 minuten is geworden.
Na een half uur ongeduldig gewacht te hebben kon ik het deeg verdelen in mijn muffinvorm. Ik had er eentje voor 6 muffins, maar de mix is voldoende voor 12 muffins. Ik moest ze dus in twee keer bakken. De muffin vorm heb ik vooraf ingevet met olie. Hierna konden de oviebollen zo’n 20 minuutjes de oven in op 200 graden.
Terwijl de oviebollen aan het bakken waren, zag ik dat ze als een soorty vreemde misbaksels langzaam uit mijn vormpjes kropen. Ik vrees dat ik iets verkeerd heb gedaan met de temperatuur van mijn oven óf de bakjes te vol heb gedaan… Oepsie. Gelukkig had ik nog een tweede kans omdat ik maar een vorm voor 6 oviebollen had en mix voor 12!
Het resultaat! Dit zijn mijn oviebollen geworden. Wat vind je ervan? Ik kon er wel om lachen, want ik had verwacht dat het echt ronde cakejes werden, maar ze zien er iets anders uit! Aan de andere kant zijn gewone oliebollen ook nooit perfect rond en vrij vreemd gevormd. Ik mag dus gewoon trots zijn op mijn eerste echte oviebollen! Tijd om te proeven…
De Oviebollen smaken lekker! Ze zijn redelijk krokant van buiten en de binnenkant lijkt eigenlijk best op een gewone oliebol. Ik had gehoop dat ze als kwarkbollen smaakten omdat ik die erg lekker vind, maar ze smaken een beetje zoals oliebollen én gelukkig vind ik die ook erg lekker! De buitenkant is wel een stuk droger en minder stevig krokant dan een gewone oliebol en de binnenkant wat minder sponzig… dat is wel jammer. Als ik moet kiezen, vind ik een gewone oliebol wel lekkerder, maar dit is een leuke variatie erop!
Kortom: heb je geen frituurpan en wil je zelf oliebollen maken óf vind je, door je eetstoornis, oliebollen nog te spannend om te eten en is dit een leuke tussenstap voor je: Ze zijn lekker, makkelijk te maken en zeker aan te raden! De Oviebollen van Koopmans zijn hierbij officieel goedgekeurd.
Tenslotte nog een tipje: De oviebollen zijn het lekkerst als ze vers uit de oven komen. Wil je ze toch langer bewaren, bewaar ze dan maximaal twee dagen. Warm de oviebollen voor het serveren 5-7 minuten op in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Geef een reactie