Onze favoriete havermout-recepten

 

Havermout is nog altijd een populair ingrediënt, vooral voor het ontbijt. Je kunt er dan ook alle kanten mee op. Van een lekker simpel bakje havermout met warme melk tot heuse ontbijt-taarten, pannenkoeken en andere baksels. In deze blog lees je de favoriete recepten met havermout van de redactie. Wat ga jij een keertje proberen? 

Havermout met Irene...

Meestal houd ik mijn havermout-ontbijtjes vrij simpel. Ik giet een melksoort naar keuze, wat havermout en wat diepfriesfruit in een pannetje. Dit warm ik op en klaar is kees. Ik heb meestal wel wat kokos-schaafsel en/of een banaantje in huis wat ik er overheen doe. Zo heb je een snel, voedzaam en lekker ontbijtje. 

♥ PB&J-time
Soms is het echter lekker om een beetje uit te pakken. Dit uit zich bij mij voornamelijk in toppings. Een all time favorite is dan toch wel de combinatie van pindakaas en jam. Peanut butter & jelly time! Lekker op een boterham, maar ook heerlijk in de havermout. Voeg hierbij het oude vertrouwde kokos-schaafsel, wat zaden en pitjes toe en het ziet eruit alsof je het bij een ontbijttentje had kunnen bestellen. Dat het er zo uitziet, draagt wat mij betreft al bij aan de gehele ontbijt-ervaring. Een mooi bakje en je lievelings lepel maken het helemaal af. De havermout zelf maak ik zoals altijd met een melksoort naar keuze en wat diepvriesfruit om er een smaakje aan te geven. 

♥ Hartige havermout
Over het algemeen houd ik meer van hartig dan van zoet. Wel vind ik het leuk om daar mee te experimenteren wat havermout betreft. Soms valt het tegen, maar soms is het ook echt heerlijk. Zoals deze hartige havermout uit de oven met geitenkaas en rozijnen. Bij dit bakje havermout gebruik ik geen melk(vervanger), omdat ik niet zo goed weet welke smaak daar lekker bij zou zijn. Ik maak de havermout met water en een snufje zout. Vervolgens leg ik er wat plakken geitenkaas op en strooi er wat rozijntjes over. Dit alles een half uurtje in de oven en hmmmm; een heerlijk, knapperig bakje havermout met gesmolten geitenkaas en rozijnen zoals je ze ook in oliebollen vindt. 

Havermout met Daphne...

♥ Banaan & appel & kaneel
Havermout kan bij mij ook echt niet meer ontbreken in mijn dagelijkse eet-routine. Mijn standaard recept dat ik het snelste in elkaar draai is met banaan, appel en kaneel. Vaak doe ik er een melkvervanger in, maar ook met water is het prima! Honing kan er naar smaak altijd aan toegevoegd worden. Heb ik wat meer tijd? Dan gooi ik ditzelfde prutje ongekookt de oven in. Dan wordt het echt net een appeltaartje!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik deze variant inmiddels flink heb uitgebreid. De basis blijft hetzelfde, maar ik gooi er nu vaak van alles bij. Een handje rozijntjes, wat fijngehakte dadels, vijgen en/of abrikozen. Maar ook lijnzaad en moerbessen roer ik er tegenwoordig vaak doorheen.

♥ Chocoloco
Voor de chocolade-dagen (een aantal keer per week dus) maak ik er ook wel eens een serieus chocoladefeest van. Bij de havermout, appel en banaan, gooi ik dan (in plaats van kaneel) wat lepels cacao. Als het na lang pruttelen een lekkere romige massa is geworden, haal ik de pan van het vuur en gooi er wat chocola naar keuze erbij. Als je het er meteen bij gooit smelt het mee met de rest, maar als je wat langer wacht blijven het wat meer ‘chunks’. Net waar je zin in hebt!

♥ Havermout pannenkoeken
Tegenwoordig ontbijt ik een aantal keer per week met pannenkoeken. Het doet mij zo goed om lekker uit te pakken ‘s ochtends en je kunt er heel gemakkelijk een lekker en volwaardig ontbijt van maken. Het standaard recept met banaan, ei, melk en meel naar keuze vul ik vaak aan met wat lepels havermout. Zo worden de pannenkoekjes wat grover en 'haveriger'.

♥ Banaan-havermout brood
Ook bananenbroden krijgen regelmatig een haver-touch van mij. Ik probeer eigenlijk altijd verschillende (lees: makkelijke) bananenbrood-recepten uit, maar gebruik daarbij zelf vaak havermeel en gooi er ook wat lepels havermout bij.

Havermout met Hannah...

♥ Peer en chocolade

Meer chocola is meer beter, al zeg ik het zelf. Het liefst doe ik door al mijn havermout pure chocolade, maar mijn lievelingscombinatie is toch wel met peer en pecannoten. Ik maak mijn havermout altijd aan met melk; soms koemelk, soms soja-, soms havermelk. Havermout met water vind ik minder lekker. Dat is zo, tja, waterig... Deze versie vind ik persoonlijk het lekkerst met havermelk. Ik verwarm het in een pannetje of in de magnetron en als ik het in huis heb, doe ik er een klein scheutje ahornsiroop of anders honing doorheen. De peer snijd ik in stukjes, de chocolade hak ik met een mes klein en de pecannoten verkruimel ik met mijn handen. Super simpel; alles door elkaar mengen en genieten! 

♥ Aardbeien, pecannoten en ahornsiroop

In de herfst eet ik vaker havermout dan in de zomer. Het is zo lekker warm en zoetig en als het buiten koud en regenachtig is vind ik dat een fijn begin van mijn dag. Een tweede ontbijtje met havermout dat ik graag maak, begint hetzelfde als de vorige: havermout met sojamelk. Voordat ik het in de magnetron opwarm, doe ik er ook alvast ongeveer 3/4e banaan (in kleine stukjes, de rest eet ik op) doorheen. Wanneer de havermout dan warm is, lost dat een beetje op, super lekker. Na het opwarmen doe ik er aardbeitjes (of ander fruit) in stukjes in en verkruimel wat pecannoten erover. Een flinke scheut ahornsiroop om het af te maken et voila! Een lekker, gezond en warm begin van je dag. 
Hannah is inmiddels niet meer werkzaam bij Proud2Bme. Lees haar afscheidsblog hier.

Havermout met Lonneke...

♥ Bananenbrood met haver en koffie

Om eerlijk te zijn eet ik helemaal niet zo veel havermout. Als het in huis is maak ik het wel eens klaar, maar als het op is kan het ook wel echt even duren voordat ik een nieuw pak haal. Toch heb ik wel een aantal favoriete recepten waar ik op terugval als ik havermout eet. Zo meng ik altijd wat door een bananenbrood en heb ik in het verleden ook veel banaan-havermoutkoekjes en havermoutpannenkoekjes gemaakt. 

Als ik een tijd geen bananenbrood heb gebakken, Google ik meestal even een makkelijk receptje. Eigenlijk gebruik ik dit recept alleen voor de tijden en de temperatuur van de oven en om een beetje de verhoudingen te snappen. Meestal vervang ik 1/3 van het meel door havervlokken en voeg ik er zelf lekker veel noten aan toe. Ook werkt een kopje sterke koffie heel goed!

Lust jij havermout? We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw favoriete recepten.
Laat gerust een reactie achter ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor - Donderdag 9 januari 2020 19:36
Jammie havermout! Elke zaterdag met krenten / bruine suiker. :)
Plien - Donderdag 9 januari 2020 21:30
Ik eet havermout met sojamelk, appel en rozijnen. En dan in de airfryer (10 min 200 graden). Iedereen die binnenkomt vraagt of ik een appeltaart heb gebakken, haha. Heerlijk ontbijtje
Anne - Vrijdag 10 januari 2020 09:23
Oeh dat klinkt goed! Wat voor verhouding havermout sojamelk gebruik je?
w - Donderdag 9 januari 2020 21:36
Wauw, wat een variaties idd.! De hartige variaties zijn nieuw voor mij, dat kon ik zo nog niet bedenken om er dat mee te doen. Ik eet ook vaak havermout. Ik laat het weken in de avond met diverse zaadjes en rozijnen en maak er dan in de ochtend shake van met soms nog iets van sla als ik heb en fruit, meestal appel of banaan en idd. wat kaneel, maar dat vergeet ik vaak. Soms als het koud is, houd ik ook liever van het iets opwarmen en dan is de appel wat zacht geworden. Als ik teveel heb gemaakt, neem ik het mee in een bakje om het later op te eten, als het die dag zo uitkomt.
En idd. als je meel mengt met havermout wordt het een wat grover mengsel. We bakten vroeger thuis op die manier havermout koekjes en idd. pannenkoeken.
Tiger Lily - Donderdag 9 januari 2020 21:58
Ik vind het echt zo vies >
Anoniem - Vrijdag 10 januari 2020 06:27
Ik hou van warme pap zonder wat toegevoegd gewoon hoe het is dat is ook lekker die dingen erop vind ik niet nodig
M. - Vrijdag 10 januari 2020 08:01
Koekjes!
Met banaan, appel, kokos en cacao nibs. Lekker en veel vitaminen.
Ellie-x - Vrijdag 10 januari 2020 09:05
Ik houd echt totaal niet van pap, maakt niet uit welke variant. Koekjes met havermout vind ik wel lekker en ik denk dus pannenkoeken en brood ook. Het gaat mij echt om de structuur van pap namelijk.
Anne - Vrijdag 10 januari 2020 10:38
Ik houd ook niet van pap.Een korte peroide lustte ik het wel, maar dat is alweer heel lang geleden. Ik heb wel havermout gegeten bij de warme maaltijd, net als een ander soort graan, en haverkoekjes en dergelijke vind ik wel heel lekker. Alleen de pap hoeft echt niet voor mij..