Wat wij eten om onszelf te troosten

 

Is iets eten om jezelf te troosten eetgestoord? Nee. Zolang het maar niet té veel of té vaak is, is er niets aan de hand. Het is helemaal niet erg om jezelf af en toe eens extra te verwennen met eten dat je heel erg lekker vindt. In de dagen rondom mijn ongesteldheid heb ik sowieso altijd meer trek in bepaalde producten. Het eten hiervan maakt mijn negatieve stemming dan ook vaak wat draaglijker. In deze blog delen wij ons troost-eten. Wat eten wij graag als we even wat minder happy zijn....

Als je merkt dat je regelmatig grijpt naar troost-eten, dan is het natuurlijk wel goed om te onderzoeken welke manieren om jezelf te troosten er nog meer zijn. Denk bijvoorbeeld aan afspreken met een vriendin, een fijn boek lezen, een leuke serie kijken of een bezoekje aan de schoonheidsspecialist brengen.

Wat wij eten om onszelf te troosten

Het troost-eten van Scarlet

Er zijn een aantal producten waar ik intens van kan genieten en die mij echt een beetje kunnen troosten als ik me heel naar voel. Zoals ik in de inleiding al schreef is dit soms op 1 of 2 dagen voordat ik ongesteld word. Daarnaast zijn er natuurlijk wel meer dagen waarop het leven niet altijd loopt zoals je zou willen en je je even heel slecht voelt...

♥ M&M's
Ik ben dol op M&M's en dan het liefst de crispy variant in de blauwe zak. Als ik hier eenmaal aan begin... eet ik het liefst de hele zak leeg. Kort geleden had ik de paas variant gekocht. Ook erg lekker en leuk om te proberen, maar zeker niet zo'n succes als de crispy variant. Bij extreem unhappy zijn... dit combineren met een bioscoop bezoekje = succes verzekerd.

M&M's

♥ Pizza
Eens in de zoveel tijd hebben mijn vriendin en ik zo'n dag dat we gewoon echt even klaar met alles zijn. Moe, kapot en geen zin om ook nog maar iets te doen. Dan ploffen we op de bank neer met een simpele oven pizza uit de supermarkt en een verslavende Netflix serie. Dat is echt op en top genieten en onszelf troosten.

♥ IJs
Tenslotte is ijs een absolute topper als het gaat om mijzelf een beetje troosten. Dat vind ik, zeker als het karamel en cookie dough/kaneel broodjes bevat, één van de lekkerste dingen op aarde, haha. Het enige nadeel van ijs is dat ik hier óók een negatieve associatie mee heb doordat ik dit vroeger tijdens eetbuien erg veel at. Dat maakt het soms lastiger. Ik kan nu prima maat houden, maar de herinnering blijft.

Het troost-eten van Daphne

Ik zie mijzelf wel als een emotie-eter, maar dat hoeft zeker niet altijd eetgestoord of ongezond te zijn. De leuke dingen vier ik met eten, de minder leuke dingen verwerk ik met eten, dus troostvoedsel is mij zeker niet onbekend.

♥ Chocola
Tijdens mijn ongesteldheid is dit sowieso een vaste prik, maar er zijn ook veel momenten waarop ik mijzelf troost of trakteer met chocola. Er is weinig waar ik zo van geniet als van chocola, dus dit geeft mij altijd het meest voldane gevoel.

♥ Eierkoeken
Misschien niet iets wat je snel in dit rijtje verwacht, maar ik vind eierkoeken echt heerlijk! Wel heb ik hier lang een haat-liefde relatie mee gehad, omdat er periodes waren tijdens mijn eetstoornis dat ik enkel eierkoeken had. Gelukkig is die relatie nu hersteld, maar ik weet door die periode wel waar je in de stad de allerlekkerste eierkoeken kunt halen. Bij die ene bakker, die ‘s ochtends alles meteen uitverkoopt. Op sommige ochtenden, om welke reden dan ook, vind ik ineens dat het tijd is om mijzelf op een paar grote verse eierkoeken te trakteren.

♥ Ijs
Ja, ook ik maak mij hier (gelukkig) schuldig aan. Op de dagen dat ik mij het slechts voel en mij alleen maar wil verstoppen onder de dekens, heb ik eigenlijk alleen een bak ijs, een lepel en een serie nodig. Eigenlijk is al het ijs ook goed, maar met Ben & Jerry’s kan ik de plank nooit misslaan.

Wat wij eten om onszelf te troosten

♥ Vegetarische kapsalon
Als ik samen met mijn vriend in een troost-voedsel-mood ben, gaan we langs de Vegetarische Snackbar. Beiden een vegetarische of veganistische kapsalon en een portie lupine bitterballen. Pyjama aan, op de bank ploffen en snacken maar! Soms na een lange dag of een slopend weekend, is dit het enige dat we nodig hebben. We fleuren dan al op bij de gedachte dat we weer langs de snackbar mogen. Dat is ultiem genieten en daar kan eten een fijne aanvulling in zijn.

Het troost-eten van Irene

Eten kan zeker troost bieden op de dagen dat je je wat minder fijn voelt. Als ik denk aan troost-voedsel betekent dat voor mij voornamelijk voedsel dat wat luxer is dan ik normaal zou eten. Ook is een bepaalde gemakzucht voor mij belangrijk. Zelf even niet zo veel hoeven en mezelf wat ruimte en comfort bieden. 

♥ Besteld eten
Het is maar net waar ik trek in heb, maar als ik troost-voedsel nodig heb, wat het ook is, is het het liefst eten dat ik heb besteld, waarna ik me het liefst nog met een dekentje op de bank nestel. Lekker makkelijk. Geen boodschappen doen, niet koken en geen afwas. Mag best wel eens een keertje.

♥ Een super lekkere en goed gevulde salade
Hoewel salade misschien een beetje suf klinkt, kan je er natuurlijk echt een feestje van maken. Echter heb ik niet altijd even veel zin om een salade in elkaar te zetten en wordt het ook al snel duur als ik echt kies wat ik heel graag wil. Het is dus echt een traktatie als ik kies voor een super lekker en goed gevulde salade. Allemaal verschillende smaken en toch lekker voedzaam. Heerlijk op een zelfzorg dagje of als ik even toe bent aan een boost of wat comfort. Bij voorkeur natuurlijk door iemand anders bereid of zelf besteld.

♥ Nacho's met alles erop en eraan
Nacho's met kaas, crème freest, salsa, jalapenos en guacamole. Wat kan er nog meer op nacho's? Wat het ook is, ik wil het! Nacho's zijn denk ik wel mijn ultieme comfort-food. Lekker in bed met Netflix op m'n laptop.

Het troost-eten van Hannah

Ik vind het best lastig om te bedenken wat mijn 'troosteten' is. Ik ben niet echt een emotie-eter eigenlijk. Wanneer ik mij niet goed voel of gestrest ben, vind ik het juist lastig om te eten omdat het voelt alsof mijn buik al vol zit met emoties en spanning. Het helpt mij op die momenten heel erg om alles te eten wat ik écht lekker vind en dan probeer ik mijzelf ook een beetje te verwennen.

♥ Instant noedels
Ik ben een veel grotere fan van hartig eten dan van zoet. Mijn guilty pleasure zijn bijvoorbeeld ook instant noedels en dan de garnalen-variant. Ik zorg er altijd voor dat ik een paar pakjes op voorraad heb. Eigenlijk is het volgens mij niet echt gezond omdat het zo artificieel is, maar ik vind het super lekker. Vooral met een beetje sambal erin om het extra pittig te maken. 

Chips
Hamka's, buggles, nachocheese en cool American zijn mijn favoriete chips-smaken. Wanneer ik bijvoorbeeld ongesteld moet worden vind ik dit echt super extra lekker. Ook als ik bedacht heb om een keer geen chips in huis te halen beland ik bij het boodschappen doen vaak toch nog in het gangpad waar alle chips staat...

♥ Milka biscuit choco-swing
...En dan het liefst de extra grote variant, zo'n reep van 300 gram. Soms eet ik deze echt tot ik misselijk ben en ik kan er gewoon van genieten. Tijdens mijn eetstoornis had dit voor enorm veel paniek gezorgd. Het is fijn om te bedenken hoe groot het verschil is met toen en nu. 

Het troost-eten van Lonneke

Ik denk dat ik voor en tijdens mijn eetstoornis wel echt een emotie eter ben geweest. Vaak at ik juist ook heel weinig als ik mij rot voelde. Op dit moment probeer ik dan juist extra lief voor mijzelf te zijn met eten dat ik echt heel lekker vind. 

♥ Nacho's

Net als Irene ben ik ook echt fan van nacho's. Het liefst met een flinke bak crème fraîche en kaas. Dat is echt genieten. Het liefst met een lekker speciaal biertje ernaast en een flinke lading bord spellen. 

♥ Pasta

Pasta is bij mij altijd goed. Het was vroeger mijn lievelingseten en nu nog steeds. Je kan er alle kanten mee op en pasta hoeft nooit saai te zijn. Pasta is naar mijn idee altijd passend te maken naar de behoefte op dat moment. Het liefst eet ik spaghetti met een volle tomatensaus en lekker veel kaas. 

♥ Chocola

Deze kan niet uit het rijtje ontbreken. Chocola. Vroeger was ik echt fan van puur maar nu koop ik bijna altijd melk. Het liefst met karamel. Voor de tv, goeie serie of lekker gamen met een kop warme thee ernaast. Chocola maakt me altijd blij.

Het troost-eten van Phoi Cai

Vroeger was het eten naast iets wat eenmaal moest ook iets waar ik veel troost in zocht. Vooral toen ik moeite had met het eten werd het eten eerder een uitlaatklep. Tegenwoordig kan ik nog vaak troost vinden in het eten maar is het vooral omdat ik ervan kan genieten. 

♥ IJs
Het maakt niet uit of het zomer of winter is, maar door ijs kan ik altijd getroost worden. Wanneer ik het even tegen zit kruip ik in de avond graag nog even met een bakje ijs op de bank onder een zachte deken. Voor eventjes voelt het dan weer goed. 

♥ Gebak
Dat ik een zoetekauw ben is geen geheim. Wanneer ik even een minder momentje heb trakteer ik mezelf graag op een gebakje van de bakker. Het voelt dan net iets bijzonderder. Vaak is het iets met chocolade maar eigenlijk is alles goed. Met een mok rooibosthee erbij is mijn dag weer gemaakt.

Wat wij eten om onszelf te troosten

♥ Take-away
Net als Irene vind ik besteld eten ook echt een traktatie als het even tegen zit. De ene keer verwen ik mezelf met sushi en de andere keer een curry of pizza. Het hangt er maar net vanaf waar ik zin in heb. Zolang ik er zo min mogelijk moeite voor hoef te doen en het smaakvol is. 

 Wat is jouw favoriete troost-eten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dragonfly1991 - Donderdag 21 maart 2019 13:20
Oh zo herkenbaar.. Een dag voor m'n menstruatie krijg ik onwijze behoefte aan 'vies en vet'. Dus patat, kaassouflee...
Ook pizza is dan favoriet.

Oh en ik ben echt team nachos
Blub - Donderdag 21 maart 2019 13:20
Ik kan t me bijna niet voorstellen. Deze informatie is nieuw voor me.
Dragonfly1991 - Donderdag 21 maart 2019 13:34
Welk stukje informatie bedoel je precies :)
.. - Donderdag 21 maart 2019 13:49
er staat 3x het woordje fan in deze tekst ipv 'van'...
E - Donderdag 21 maart 2019 14:06
Hoe bedoel je? Fan wordt hier toch gewoon bedoeld als ergens fan van zijn, er dol op zijn? x
D - Donderdag 21 maart 2019 14:06
Besteld eten! Dan heb ik echt zo’n ‘nu mag het-moment’ (want beetje duur voor een student) en dan kan ik er extra van genieten. En verder wisselt het een beetje. Ik heb laatst stroopwafels gehaald. Als ik dan een beetje down vind vind ik het prettig om er echt zon momentje voor mezelf van te maken. Met thee en tijd :)
Elsa - Donderdag 21 maart 2019 14:20
IJs en besteld eten! Sowieso! Helaas heeft het voor mij ook een beetje een dubbele bodem, omdat ik dan vind dat ik veel te veel eet en me schuldig voel.

Een vraagje over de hoeveelheden: als jullie ijs eten, hoeveel dan? Een schaaltje of de hele bak Ben en Jerry's? Kan ik inschatten of ik normaal ben als ik die hele bak leeg eet ^^"
Anoniem - Donderdag 21 maart 2019 16:45
Ik neem meestal een schaaltje! Ik vind het zonde om de hele bak in een keer op te eten omdat ik misselijk ben na een halve ;).
Maar als je het lekker vind, en ervan geniet zou ik zeggen: go for it girl!
D - Donderdag 21 maart 2019 16:54
Ken een boel mensen die een hele bak eten hoor! Ken zelfs een dietiste die dat graag doet. Hangt er misschien ook een beetje vanaf wat mensen verder eten. Zo lang je het gevoel houdt dat het ‘past’ en je niet misselijk wordt daarna lijkt het me geen probleem
Melissa - Donderdag 21 maart 2019 16:57
Lekker eten waarnaar je lichaam behoefte heeft!
Heb je zin in n hele pint? Geniet ervan! Zit je na n halve pint vol? Dan heb je genoeg gegeten!
Je bent het waard mooi persoon!
x - Zaterdag 23 maart 2019 12:24
hangt er vanaf, ene keer een halve, soms een schaaltje
hangt af van hoeveel honger ik heb, hoe ik me voel (wel of niet misselijk) maar ook van mijn budget omdat het gewoon enorm duur spul is, heb ik het krap die maand dan moet het toch echt bij een schaaltje blijven
Amy - Donderdag 21 maart 2019 15:03
Ik heb niet echt troost-eten, want als ik verdrietig ben doet het mij juist goed om een lekker gezonde maaltijd voor mezelf te maken en op die manier goed voor mezelf te zorgen. Maar er zijn wel dingen die ik af en toe eet/drink en er dan heel erg van geniet. Zoals bij de bakker een vers triangelbroodje halen met pitjes erop en die beleggen met hummus, sla, tomaat, komkommer en mosterd (of pindakaas en banaan). 's avonds door mijn kwark stukjes extra pure chocola (doe ik best wel vaak maar elke keer weer een genietmomentje). En tijdens een lange wandeling een koffietje halen halverwege.
Mar - Donderdag 21 maart 2019 16:45
Chocola!! De gele zak m&m's of Tony karamel-zeezout. En B&J ijs, altijd goed!!
Femke - Donderdag 21 maart 2019 17:14
Chipss, chocola maar echt de NOODLES!! Herken ik zooo erg en de crispy m&m’s love it!
Ingrid - Donderdag 21 maart 2019 17:38
Pasta,eierkoeken en chocolade zijn zo lekker comfort foodies.
juliatje. - Donderdag 21 maart 2019 20:57
Zelf eet ik geen troostvoedsel, omdat als ik in een slechte bui ben juist goed voor me zelf wil zorgen. Veder is het zo dat mensen vooral denken dat troosteten helpt, opzich niet raar. Soms is het zo dat mensen merken dat ze zich beter voelen als ze troost food eten en ze merken misschien niet dat dat ook gebeurt als ze gewoon niets doen. Dusja niet altijd helpt het.
Lost girl - Donderdag 21 maart 2019 21:12
Dan is dat toch jouw “troost”? Het hoeft niet extreem in vet, suiker, zout te zijn. Tenminste lijkt mij. Anders zou het iets zijn wat je jezelf normaal niet toestaat en dan is dan weer restrictief.
Lost girl - Donderdag 21 maart 2019 21:07
Ik vind troost eten iets heel lastigs. Bij mij moet alles getroost worden met eten omdat ik geen andere manier weet. En dan wordt het destructief omdat er elk moment van de dag wel iets is om te troosten. Ik heb alle mogelijke activiteiten uitgeprobeerd maar niets werkt zo goed als eten. Maar ik snap wel dat het voor mensen zonder eetstoornis kan voelen een opkikker. Tenminste ik denk dat dat het is toch?
Luuk - Donderdag 21 maart 2019 22:22
voor mij poffertjes met heel veel roomboter en poedersuiker :')
marleen - Donderdag 21 maart 2019 23:02
ik ben ook gek op noodles, chocola en de blauwe m&m's.
Vraag me trouwens af of die paas-editie met nootjes is ?

Verder merk ik ook heel erg hoe het met mijn gemoed is, aan mijn voorkeur voor harde dingen of juist hele zachte. Los van de troost-emotie kan ik texturen echt linken aan gevoelens. Ben ik gefrustreerd, dan wil ik nootjes of stukken komkommer of appel om op te knabbelen. Heb ik nood aan rust en zachtheid, dan zie je dat ook in mijn eten en dan wordt het vaak soep of vla of zo.

Ik heb trouwens ook eten dat me sowieso een troost/ goed gevoel geeft. Havermoutpap , soep, fruitpap, kerstomaatjes, rozijnen, ...
blub - Donderdag 21 maart 2019 23:06
@dragon dat het goed /normaal is eten als troost voer te hebben afentoe...
Femke - Vrijdag 22 maart 2019 02:34
Vanillevla of vanillepudding, Brinta met warme melk en suiker en romige dingen als slagroomsoesjes. Ja daar kan ik erg van opknappen.
Sanne - Vrijdag 22 maart 2019 11:25
Fijn dit onderwerp.
Dat het gewoon normaal is om soms als troost te eten.Je gaat jezelf zo gauw veroordelen,en fijn om te lezen dat veel mensen dit doen en dat het ok is.
Ik heb vla als troosteten ,zelfgemaakt en dan warm.
Wat ik wel verwarrend vind is dat als je een eetstoornis hebt,je je zowie zo vaak down voel door lichamelijke oorzaken en dan is het geen troost eten ,maar gewoon wat je nodig hebt om je beter te voelen ! En misschien is dat wel voor iedereen zo ?

Lisa - Vrijdag 22 maart 2019 16:06
Mijn troost eten is een dag niet eten. Dan vlakken mijn gevoelens af en ben ik rustiger. Ja ik weet dat dit ongezond is en daarom vind ik deze blog helpend!
V - Zaterdag 23 maart 2019 12:51
Lekker zelf iets bakken en hier dan zelf ook van mogen eten en genieten. Dat is echt een geniet momentje❤️ Zeker ik als mijn kindjes en mijn man ook zie genieten van wat we samen in de keuken hebben gemaakt. Ik probeer dan ook zeker op hun verjaardag zelf iets te nemen van het gebak.
G. - Zondag 24 maart 2019 14:28
Comfort food - kan mij heel gelukkig maken. Dan denk ik aan: een kom met eten, waar je met een vork of lepel van kan genieten.. of: iets waar je iets in kan dopen :D love it.

Denk aan: pompoensoep (+broodje in dopen), thaise curry (incl zoute cashewnoten of naan to dip-it), nasi uit een kom + gamba's + pinda's, maar ook: fruit + kwark/yoghurt + kaneel (lots) en iets knapperigs, of : thee en daar (ieeeuw;) speculaasjes of biscuitjes in dopen, of appel + kaneel uit de oven of.. ga zo maar door?

Chocola, ijs, other zout/zout voedsel voldoet ook prima als troost-voedsel, maar, voel me er soms zelfs minder door getroost: minder voldaan door dan comfort food.

Vroeger stopte ik ook met eten als ik me heel naar voelde. Dan wilde ik een soort lege maag met een baksteen aan emoties erin voelen. Nu veel minder last van zeg maar :)