Wat is een gezonde avondmaaltijd

 

Na het ontbijt en de lunch sluiten we de dag af met de derde belangrijke maaltijd op een dag en dat is de avondmaaltijd. Maar ook voor je avondmaaltijd zijn er zoveel keuzes te verzinnen. Niet alleen qua smaak of soort gerecht kun je variëren, je kunt ook soms soep, brood of een eenpansgerecht eten. Dat maakt het soms best ingewikkeld om te weten of je wel een normale hoeveelheid eet, welke keuze je moet maken en of je het wel goed doet. 

Eet ik genoeg?
Hoeveel je eet kan per persoon heel verschillend zijn, maar het algemene advies is twee ons groente per dag. Verder kan je ongeveer 100 gram vis, vlees of een vleesvervanger aanhouden. Ook dit is de ene dag iets meer dan de andere dag. Eet je hierbij aardappelen, rijst of pasta dan is 150 gram (gaar) een gemiddelde hoeveelheid die je hiervoor kan aanhouden. Ook is vet belangrijk bij de avondmaaltijd. Dit zit vaak in sausjes, jus of olie waarmee je bakt of braadt. 

Bekijk voor meer informatie ook eens de eetlijsten op onze website.  

avondeten

Maakt het uit hoe laat je eet?
Net zoals bij de andere hoofdmaaltijden en tussendoortjes, is het goed om iedere 2-3 uur iets te eten om je stofwisseling aan de gang te houden. Als er om wat voor reden dan ook meer tijd tussen de eetmomenten zit, is het wel goed om een koekje, snoepje, fruit of iets anders kleins te eten tussendoor. Zo houd je je suikerspiegel stabiel. 

Variëren met avondeten
Door te variëren krijg je makkelijker alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Iedere groente heeft weer andere voedingsstoffen en ook de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van vitamines en mineralen bevorderen. In rood vlees zit bijvoorbeeld weer meer ijzer dan in kipfilet, dus is het ook goed om dit af te wisselen. Ook vlees en vis is een belangrijke afwisseling. 

Avonddienst of onregelmatige dienstijden
Bij onregelmatige werktijden is het belangrijk om toch ook zoveel mogelijk een structuur van 6 eetmomenten aan te houden. Probeer ook zoveel mogelijk gezonde maaltijden te eten. Je kan misschien maaltijden meenemen van huis die je op je werk kan opwarmen of boterhammen meenemen. Een voorbeeld dag zou er als volgt uit kunnen zien:

Je dag begint om 18.30uur thuis met een warme maaltijd. Dan 3 uur later een schaaltje yoghurt of een boterham. Rond 24.00uur boterhammen en midden in de nacht een snack zoals een mueslibol, koekjes, een boterham of wat yoghurt met fruit. In de ochtend dan een klein ontbijt zoals een boterham, wat crackers of wat yoghurt met muesli. 

avondeten

Gezonde, lekkere avondmaaltijd
Een avondmaaltijd kan heel verschillend zijn. Zo kunnen pannenkoeken of brood met soep ook een prima maaltijd zijn. Maar het is wel belangrijk dit af te wisselen met 'gewone' avondmaaltijden. Volg je een eetlijst dan is het goed om te laten bepalen door je behandelaar hoeveel pannenkoeken, wraps of boterhammen je kan nemen in plaats van bijvoorbeeld een stukje vlees, aardappelen en groente. Eenpansgerechten zijn ook niet meer weg te denken tegenwoordig. Deze zijn vaak net zo gezond als andere maaltijden alleen zit alles in één pan. 

3 Avondmaaltijd variaties

1. Roergebakken kipfilet en groente met gebakken aardappelen
Maak de reepjes kipfilet lekker op smaak door deze te marineren in ketjap en verse knoflook. Bak de kipfilet gaar en roerbak hierbij diverse gesneden groenten zoals rode uien, courgette en paprika. Bak hierbij wat voorgekookte aardappelpartjes. Het is lekker om wat mayonaise op de aardappeltjes te doen.

2. Soep met brood
Bij een maaltijdsoep zoals erwtensoep of bruine bonensoep kan je een kom soep van ongeveer 250 ml nemen met hierbij minimaal 2 boterhammen met beleg. Heb je een minder goed gevulde soep dan kan je ook 1 kom soep nemen met erbij nog minimaal 3 belegde boterhammen. Maar natuurlijk kun je in plaats van gewone boterhammen ook een lekkere tosti of luxe broodjes met beleg nemen.

avondeten

3. Maaltijdsalade van pasta, ham en courgette
Kook de pasta beetgaar. Roerbak wat verschillende groentes zoals paprika, courgette of aubergine. Doe hier hamblokjes doorheen. Giet over de salade een lekkere dressing of wat olijfolie. Garneer de salade met wat geroosterde pijnboompitjes. Het is ook lekker om wat schijfjes aubergine en courgette in te smeren met wat olie en deze in de oven of in een grillpan te grillen en vervolgens in reepjes erdoor heen te snijden.

Eigenlijk kun je als avondmaaltijd van alles eten. In het begin ben je misschien nog erg bezig met de vraag ''Eet is wel genoeg?'' of ''Eet is niet teveel''. Probeer daarom ook naar je eigen gevoel te luisteren of te kijken naar hoe mensen om jou heen zonder eetstoornis dit aanpakken. Varieer lekker met je maaltijden, dat is gezond en zorgt er voor dat je nog eens iets nieuws leert kennen en eten ook weer leuk kan zijn. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Woensdag 4 juni 2014 19:56
Jezus al die boterhammen ook steeds
Dat is pas eetgestoord, om dingen anders te doen dan voor je es. Soms at ik 's avonds gewoon niet-erg-gevulde-tomatensoep met maar een paar stukjes stokbrood hoor! Als je nog honger hebt kun je 's avonds nog wel iets pakken ofzo. Voedingscentrum slaat nergens op met die rare 'normale hoeveelheden'. Gewoon luisteren naar je gevoel, porties zijn voor iedereen anders.
Naomi - Woensdag 4 juni 2014 19:57
Mn moeder draait ook best vaak nachtdiensten. Maar zij zegt; normaal eet ik ook niet 's nachts. Dus ze eet 's avonds wat en als ze na die nachtdienst thuis komt ook. Meestal heeft ze dan wel behoorlijke trek.
Is dit normaal? Of kan ze beter 's nachts wel wat eten? Ze is meestal wel vroeg genoeg wakker voor het middag eten. Dit eet ze dus wel.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Naomi - Woensdag 4 juni 2014 19:59
Goede blog trouwens.. maar ik snap - - wel. Het gaat toch ook een beetje op gevoel? ;s
Haremaje - Woensdag 4 juni 2014 20:14
Goede blog, alleen ben ik vegetarier. En daar is niet echt rekening mee gehouden.
Emily - Woensdag 4 juni 2014 20:27
Een gezonde maaltijd drukt zich niet uit in hoeveelheden ...
soof - Woensdag 4 juni 2014 20:27
Hm op een of andere manier vind ik deze blog niet heel erg fijn. Er wordt heel erg gehamerd op gezonde maaltijden, gezonde dit, gezonde dat.. Maar wat als ik geen zin heb om boterhammen van thuis mee te nemen als avond eten? Tuurlijk snap ik dat het om de afwisseling en variatie gaat, maar toch vind ik deze blog nogal "voedingscentrummig" overkomen. Wat als ik gewoon langs de Mac wil? En bovendien eet ik wel meer dan een koekje, snoepje of stukje fruit tussen de maaltijden door… Anders zou ik half neervallen! Sorry waarschijnlijk een nogal vage reactie, maar ik voel me gewoon slecht over hoe ik eet na deze blog :(
Prue - Woensdag 4 juni 2014 20:30
Een koekje of snoepje tussendoor om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden? Geloof er niks van. Denk dat mijn bloedsuikerspiegel stabieler blijft bij een handvol noten. Om maar iets te noemen.
Lot - Woensdag 4 juni 2014 20:36
In de eetstoorniskliniek hanteren ze 80 gram rijst of pasta, geen 150 gram
S. - Woensdag 4 juni 2014 20:47
Op zich een handige blog voor sommigen, maar niets nieuws wat niet al op de variatie- en maaltijdlijsten staat. En dat snoepje/koekje tussendoor snap ik ook niet zo, maar ja.
nono - Woensdag 4 juni 2014 20:47
Ik vind het toch wel een helpende blog. Fijn ook dat er gedacht is om een voorbeeld te geven voor een eetpatroon als je nachtwerk doet. Dat had ik wel nodig!
muisje - Woensdag 4 juni 2014 20:48
ik snap jullie reacties, maar ik kan me wel voorstellen dat het helpend kan zijn voor mensen die nog niet goed kunnen luisteren naar hun lichaam. Mijn stofwisseling is zwaar van de kaart door alle eetbuien en hierdoor vind ik het nog moeilijk om signalen te herkennen. Ik vind het heel prettig om te lezen wat als 'normaal' wordt beschouwd, zo heb ik een beetje een richtlijn. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, dat is logisch. Fijn dat jullie al goed naar jullie 'eetgevoel' kunnen luisteren maar niet iedereen kan dit.
aphrael - Woensdag 4 juni 2014 20:49
Klopt lot , maar das ongekookt !
mira - Woensdag 4 juni 2014 20:51
dit is miss de ideale manier van eten, maar ik eet toch wel lekker vaak chips paar uurtjes na mijn avondeten, dat is pas lekker!! en 150 gram aardappelen oid vind ik weinig..!!
mira - Woensdag 4 juni 2014 20:51
dit is miss de ideale manier van eten, maar ik eet toch wel lekker vaak chips paar uurtjes na mijn avondeten, dat is pas lekker!! en 150 gram aardappelen oid vind ik weinig..!!
Maaike - Woensdag 4 juni 2014 20:54
Sorry hoor maar 150 gram aardappelen is echt een muizenhapje..
Lisa - Woensdag 4 juni 2014 20:58
150 gram aardappelen zijn drie kleine aardappeltjes? Ik vind 200/300 gram meer een gemiddelde hoeveelheid! Ik vind vlogs als 'een dagje eten met Nouska' veel motiverender dan dit, eerlijk gezegd.
Lisa - Woensdag 4 juni 2014 20:58
Of misschien ben ik wel gewoon een veelvraat.
soof - Woensdag 4 juni 2014 21:06
@Lisa nee ben je niet!! Eet zelf ook veel meer dan 150 gram, dat is een beetje de hoeveelheid die m'n kleine zusje van 6 eet… Maar goed, ik snap deze blog gewoon niet zo goed en word er echt onzeker van
Moo, - Woensdag 4 juni 2014 21:11
uh de mensen die reageren dat je moet luisteren naar je gevoel: iemand die jarenlang te weinig heeft gegeten kan niet naar zijn/haar eigen gevoel luisteren omdat je dan waarschijnlijk al naar 1 boterham meer als al die jaren al het gevoel hebt dat je uit elkaar barst. (dat hoeft natuurlijk niet, maar ik ken genoeg, inc. mezelf die dat wel hadden en als ik naar mijn gevoel luisterde at ik waarschijnlijk nog steeds veeeeel te weinig)
-- @lot - Woensdag 4 juni 2014 21:19
Die 80 gram is ongekookt! Als je het kookt wordt het zwaarder en is get ongeveer 150-200 gram
-- @Moo, - Woensdag 4 juni 2014 21:21
Oh geloof me, ik kom zelf ook uit jaren weinig eten. Alleen word ik echt wel bezorgd aangekeken als ik maar 150 gram aardappelen opschep.
-- - Woensdag 4 juni 2014 21:23
En die stomme boterhammen en zuivel (niet in deze blog tho) altijd. Alsof dat het enige is watje nodig hebt. Zuivel is eigenlijk helemaal niet goed en bijna iedereen is lactose intolerant. Melk is voor kalfjes, niet voor mensen.
En van boterhammen ga je je ook niet beter voelen, vooral heel erg opgeblazen.
Ann. - Woensdag 4 juni 2014 21:31
Ik vind dit soort blogs altijd maar lastig. Ik eet nagenoeg veganistisch en wou altijd graag hulp bij hoe ik moest eten. Op internet is dat zeker niet gemakkelijk te vinden, en bij reguliere diëtetiek ook niet. Deze manier van eten is overigens niet uit eetgestoordheid (ook al zullen sommige mensen dit misschien alsnog niet geloven), maar echt uit overtuiging. Ik eet nu bijvoorbeeld veel meer vet en veel meer calorieën dan ik volgens mij ooit gegeten heb. Gelukkig heb ik met alternatieve geneeskunde en diëtetiek veel hulp gehad, om een beetje een richtlijn te kunnen volgen. Ik voel me nu heel gezond en kan steeds beter op gevoel eten.
Richtlijnen zijn fijn, en zeker als je herstellende bent van een eetstoornis (ik kon eerst ook niet naar mijn eigen gevoel luisteren), maar daarna is het denk ik van belang om weer mindfull te leren eten. Op die manier weet je zelf het best wat je lichaam nodig heeft.

Ik zou het leuk vinden als er wat vaker vega(n) alternatieven te zien zijn. Ben het met Haremaje eens dat daar in deze blog dus niet echt rekening mee is gehouden.
Naomi - Woensdag 4 juni 2014 21:38
@Moo, ik snap dat ik dat misschien niet goed heb gezegt, maar toch denk ik dat zo'n blog een verkeerd beeld weer geeft. Ik heb zelf geen eetstoornis, maar als ik dit lees lijkt het wel alsof dat zo is. Want ik eet lang niet zoveel als dat er gezegd wordt.
Het spijt me als ik iemand gekwetst heb, of dat ik het nog steeds verkeerd zie, maar ja..
R. - Woensdag 4 juni 2014 22:10
Ik vind het niet zo slim dat er gesproken wordt in grammen. Ben zelf erg gevoelig voor het afwegen van eten en krijg nu meer drang mn pasta en aardappelen af te gaan wegen om te kijken of ik niet te veel eet. Zou fijner zijn als er gezegd werd ongeveer 3 opschep lepels ofzo. Verder vind ik 200 gram groente echt te weinig! Er zijn nieuwe richtlijnen waaruit blijkt dat je meer nodig hebt. Verder prima blog.
TS - Woensdag 4 juni 2014 22:14
Beter geen zuivel, vlees of eieren. Vegan Power :D Daardoor ben ik echt weer plezier gaan krijgen in eten (en ren ik nu een halve marathon!)
mira - Woensdag 4 juni 2014 22:34
ik snap trouwens wel dat veel van jullie, net als ik, zich een veelvraat voelen. Ik eet veel meer dan 150 gram aardappelen en ook veel meer groente en toch ben ik totaal niet dik ondanks dat ik me soms zo voel. Het gaat erom dat je naar je lichaam luistert uiteindelijk... ik begrijp echt niet waar die 150 gram vandaan komt.... als ik kijk naar mn vriendinnen...die eten echt meer dan dat net als ik...
X - Woensdag 4 juni 2014 22:37
Ik hou niet van avondeten. Ik zou het liefst alleen maar brood en dat soort dingen eten. Ik eet het wel maar de meeste dingen vind ik echt niks aan. Gekookte groente vind ik helemaal niks. Die eet ik altijd als eerste op, dan heb ik de betere elementen van de maaltijd over. Mijn vriend denkt denkt dan altijd dat ik de groente het lekkerst vind. Ik hou ook niet van eenpansgerechten, dan zit er in elke hap groente iew..

Vlees, vis en vleesvervangers vind ik wel heel lekker. Soep vind ik ook lekker en aardappelbolletjes uit de oven ook. Salade en veel andere rauw groente vind ik ook lekker. En als toetje watermeloen...
Hannaax - Woensdag 4 juni 2014 22:41
Deze blog is dus blijkbaar niet heel positief ontvangen. Ik sluit me daar ook wel bij aan. Vooral om al die genoemde hoeveelheden en gewoontes als tussendoortjes o.d. Het is denk ik beter voor de site en de volgers om blogs te plaatsen van zelfbereidde en gegeten maaltijden van de redactie. Dan zie je op het oog wat 'normaal' kan zijn en voegt veel meer toe aam een normaal beeld creëren rond voedsel & gewoontes betreft. Al deze cijfertjes etc komen heel standaard over, net als Voedingscentrum en voegt daarmee weinig toe.

Ik hoop dat er binnenkort weer filmpjes komen van een dagje mee eten of verschillende maaltijdideeen van op de redactie. Daar kan ik zo heerlijk van genieten, is motiverend en relativerend.
Kim300808 - Woensdag 4 juni 2014 22:46
Pff, ik krijg echt niet meer op dan de hoeveelheden die hier zijn vermeld (150 aardappelen, 200 groente, 100 rauw vlees)! Nu ben ik sowieso geen grote eter ;)
Isa - Woensdag 4 juni 2014 23:08
Dit komt op het goede moment, want morgen eten we pindasoep!
j - Woensdag 4 juni 2014 23:13
Eens met Hannaax!
Maiskolf - Woensdag 4 juni 2014 23:38
Avondeten is de allerbeste maaltijd van de dag!
lot - Donderdag 5 juni 2014 07:02
haha oké deze reacties maken het alleen nog maar erger… Brood, vlees en eieren slecht? Zuivel nog erger? Dat is zowat alles van wat ik eet op een dag? Moet ik dan overstappen op alleen maar groente ofzo?
En m'n tussendoortjes zijn soms net zo groot als m'n ontbijt of lunch en soms zelfs groter! Dus geen "snoepje, koekje of stukje fruit". Anders heeft mijn lichaam gewoon niet genoeg!

Sorry maar vind dit echt niet fijn
Silent-Tears - Donderdag 5 juni 2014 08:12
Jeetje, wat een reacties maakt deze blog los zeg! Ik ben al jaren niet meer eetgestoord bezig en ook al die tijd op stabiel gewicht, en moet eerlijk zeggen: ik heb geen problemen met deze blog. Ze sluit toch ook af met dat je gevarieerd moet eten? Hadden jullie liever gehad dat er patat in werd genoemd, of pizza? Dat iedereen wel eens ergens zin in heeft en dat dat prima is? Was het dan beter geweest? Dat is toch ook variëren, dus dat is prima.

Lees die laatste alinea nog eens, DIE moet blijven hangen! Dat is de essentie van het artikel: luister naar je gevoel, kijk naar andere mensen om je heen en eet op gevoel. Laat los of het gezond is, maar geniet!

Al snap ik dat voor velen de blogs van de redactieleden motiverender zijn, die zijn denk ik leuker om te zien en lezen en inderdaad minder gericht op hoeveelheden. Al kan ik mij herinneren dat Scarlet ook wel eens opmerkingen kreeg over haar kleine bordjes. Dus tja.. er is altijd wel iets te bedenken ;)
Celine - Donderdag 5 juni 2014 08:12
Quote van voedingscentrum: 'Voor een maaltijd zijn 4 tot 5 aardappelen per persoon voldoende. Dat komt neer op 200 tot 250 gram per persoon. De aardappels koken is de basis van de meeste bereidingen. Maar bakken, gratineren, pureren, stampen, roosteren in de oven, frituren of roerbakken behoren ook tot de mogelijkheden.'

Ikzelf raak ook even in de war moet ik bekennen als ik dit lees. Ik eet namelijk ook meer dan de hoeveelheid aardappels die hier staat genoemd. Jammer dat het hier zo in grammen staat want zo te merken gaan veel mensen toch snel erdoor twijfelen aan hun eigen eetpatroon. In eerste instantie bedacht ik me dat de 150 gram die ze hier noemen misschien van toepassing is op een persoon met een gezond lichaam (dus geen eetstoornis herstellende), maar voedingscentrum geeft daarvoor aan dat het gemiddelde toch wat hoger is. Nu eet iedereen anders en heeft iedereen ook een andere behoefte, maar misschien moeten we proberen de grammen met een korreltje zout te nemen. Zeker als je voedingsadviezen krijt van een diëtist hoef je je geen zorgen te maken dat je teveel zou eten als je 'let's say' 200 gram eet.

Ik begon eerst te twijfelen over de hoeveelheid aardappels die ik vanavond moet nemen maar ga toch voor hetgeen mijn diëtist voorschreef. Probeer die onzekere gevoelens die je door dit artikel wellicht voelt weg te duwen, want het aantal gram is zo relatief (en eetgestoord want dat is toch juist waar we vanaf willen, het rekenen en afwegen).
Silent-Tears - Donderdag 5 juni 2014 08:14
ik sluit me trouwens aan bij Celine haar opmerking: volg jouw richtlijnen die je af hebt gesproken met je diëtist, en laat je niet onzeker maken door deze hoeveelheden die genoemd zijn! ieder mens is uniek, en hoewel we ongeveer allemaal hetzelfde nodig hebben, kunnen daar nog zooooveel verschillen inzitten! Don't panic people, but enjoy your meal!!!
Celine - Donderdag 5 juni 2014 08:17
@ Silent Tears, goede reactie! Ben het helemaal met je eens hoor. Al denk ik wel dat je kunt verwachten dat op een site met mensen die worstelen met eetproblematiek sneller overgevoeligheid voor zulke artikelen zult vinden. Een gezond persoon zal dit vast heel anders lezen.
x - Donderdag 5 juni 2014 08:23
Ik sluit me erbij aan dat hoeveelheden vermelden misschien niet zo'n goed idee was, ik merk namelijk nu dat ik veel meer eet dan hier staat (bvb wat aardappelen betreft, maar ook veel meer tussendoortjes, meer groenten).
Fran - Donderdag 5 juni 2014 08:33

Elk lichaam is toch anders,maar alleen door dingen uit te proberen kom je erachter wat by je past.
Ik vind het wel fyn om voor myzelf te bepalen hoeveel en wat ik WIL eten voordat ik een maaltyd bereid of eet.Ik bedenk dan hoe ik my ERNA wil voelen: voldaan ,energiek en bly ,byvoorbeeld.Op die manier kan ik betere keuzes maken zonder in getallen en gewichten te hoeven denken.


groentetuin - Donderdag 5 juni 2014 09:22
Sorry maar de schrijfstijl van de diëtiste vind ik altijd vreselijk lastig volgen. De zinnen zijn als een soort comp achter elkaar.
En dit is belangrijk en dit.
Leest echt niet prettig.
Celine - Donderdag 5 juni 2014 10:25
@ Fran 'Ik vind het wel fyn om voor myzelf te bepalen hoeveel en wat ik WIL eten voordat ik een maaltyd bereid of eet.'

Goed zo! Dat is ook hoe het moet zijn. Teveel aandacht besteden aan hoeveel 'normaal' is en welke hoeveelheid 'gerechtvaardigd' is is een door de eetstoornis gevoede gedachte waar we juist los van moeten komen. Ga vooral zo door! Ik nee daar een voorbeeld aan :-)
. - Donderdag 5 juni 2014 11:10
no offence, maar er zijn ook meiden/jongens hier die bijvoorbeeld BED hebben. Het kan voor die personen juist wél fijn zijn dat er hoeveelheden bij staan.
Je kunt in deze maatschappij niet verwachten dat iedereen er rekening mee blijft houden (helaas). begrijp me niet verkeerd, ik snap het heel goed dat het lastig is.
Maar je kunt beter leren omgaan met dit soort dingen, dan het ontwijken en het niet willen weten/lezen.

Linksom of rechtsom, je krijgt er in het dagelijkse leven ook mee te maken hoe vervelend en triggerend dat ook kan zijn.
Kim300808 - Donderdag 5 juni 2014 11:32
@Fran

Top reactie!
Avril - Donderdag 5 juni 2014 12:30
Ik eet gewoon wanneer ik trek heb :')
- - Donderdag 5 juni 2014 12:40
Ik vind het een onoverzichtelijk, rommelig artikel. Ik raak er zelf van in de war.. jammer!
Heidi193 - Donderdag 5 juni 2014 12:42
Wat een nare reacties jongens, bedenk ook even dat mensen hier energie en tijd in steken om er mensen mee verder te helpen.

Wat mij betreft, fijne blog. Goed om te weten wat ongeveer 'normaal' is als je geen hongergevoel meer hebt, als je nachtdiensten draait, et cetera. Bedankt!
Me en friend - Donderdag 5 juni 2014 13:31
Nou precies op het goede moment Bianca. Vriendin van mij is hiermee bezig en ik kreeg het niet goed uitgelegd omdat eten al zo op gevoel en zonder nadenken gaat bij mij. De link aan haar gegeven. Prima leidraad voor haar zei ze. Bedankt namens ons. Oh,ik zie zo graag haar ook de strijd winnen.
Celine - Donderdag 5 juni 2014 13:52
Heidi, inderdaad. Hoewel ik nog steeds wel denk dat het altijd lastig is om aantal grammen te noemen op een website als deze (mensen met anorexia gaan nu eenmaal snel hun eigen eten vergelijken met anderen en dan komt de verleiding snel om de hoeveelheid te gaan aanpassen) en dat wellicht beter niet gedaan had kunnen worden, vind ik de hoofdnoot van dit artikel prima. En de diëtiste (onder andere) heeft hier met de beste bedoelingen en energie een goed artikel van proberen te maken. Zij kan ook niet van tevoren 'ruiken' hoe men dit zal ontvangen. Misschien ook even een andere manier om ernaar te kijken...
Flower girl - Donderdag 5 juni 2014 14:50
Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben en je kan best zeggen als je ergens niet oke mee bent... maar ik denk dat het allemaal nu wel duidelijk is en iedereen telkens weer een beetje hetzelfde begint te zeggen (het verzadigingsprincipe zeg maar).

Misschien is het een idee om, als je toch graag kwijt wilt dat dit niet helemaal helpend voor je is, om dan zelf ook mee te denken over wat je graag zou willen. Daar hebben de schrijvers van de blogs ook wat aan, en wij daarna ook weer!
sindy - Donderdag 5 juni 2014 19:01
Deze blog is niet echt origineel en lijkt op zo'n typische voedingscentrum blog. Het zou leuker zijn als de diëtiste ook iets over haarzelf vertelt; wat is haar relatie met eten? Wat eet zij 's avonds? Ook mis ik originele helpende tips voor problemen; stel je gaat onverwachts uit eten, wat doe je dan? Hoe ga je om als je een es hebt met het opbouwen van een eetpatroon als je uit een andere cultuur komt? (bv hoe pas je baklava in een normaal eetpatroon?
kind_van_de_sterren - Donderdag 5 juni 2014 21:48
Dit blog vind ik erg fijn :) Bevestiging voor dat ik het blijkbaar goed doe :)
Nerdin - Vrijdag 6 juni 2014 16:25
Nog een relativerende opmerking aan degenen die vallen over de genoemde hoeveelheden in grammen. Het voedingscentrum houd in haar aanbevelingen ook rekening met het feit dat de meeste mensen de hoeveelheden zullen schatten en niet wegen. Mensen zonder eetstoornis zijn vaak geneigd om het gewicht van hun portie te onderschatten en dus zijn de richtlijnen vaak iets minder. Ook houd men rekening met het feit dat de gemiddelde mens niet dagelijks de richtlijnen op zal volgen, maar ook regelmatig toch meer zal nemen als hij/zij meer honger heeft, het erg lekker vind of zichzelf iets wil gunnen. Of wanneer het op moet, er iets te veel gekookt is etcetera.

Bij mensen met een restrictieve eetstoornis zie je juist het tegenovergestelde: ze overschatten hun eten en zullen meer geneigd zijn de regels consequent op te volgen. Het gevolg is, dat ze vaak onder de aanbevolen hoeveelheid zitten, die ook al net iets te laag is waardoor ze dus te weinig binnenkrijgen.
Koffie - Vrijdag 6 juni 2014 16:52
Veel verschillende reacties hier.
Ik kan volgen dat het voor sommigen een hulp of opluchting is om dit te zien,zien dat ze goed bezig zijn of zien waar je naartoe kan werken.
Ik moet toegeven dat ik me er zelf vanuit mijn standpunt niet erg prettig bij voel.
Het eerste wat ik ook denk is 'ik eet veel meer'. Het stelt me dan ook wel wat gerust als ik in de reacties van sommigen lees die dat ook hebben.
Ik heb een erg onregelmatig patroon en probeerde al meermaals een eetlijst te volgen, waarbij ik telkens continu honger had en me ongelukkig voelde omdat ik blijkbaar veel meer moest eten dan 'gewoon'. Dat aspect is voor mij niet leuk, maar begrijp wel het nut voor anderen :)
x
m - Vrijdag 6 juni 2014 21:53
Ik las toevallig eerst de reacties en daarna pas de blog. Nou dat viel reuze mee!!! Wat reageren veel mensen overdreven eetgestoord! Zoals ik het lees eet je dat "koekje of snoepje" waar veel mensen over vallen als het je een keertjes NIET lukt om elke twee a drie uur te eten (een normale maat tussendoortje eten is dus de standaard, het snoepje of koekje een incidenteel iets omdat het een keertje niet lukt). vraag jezelf alsjeblieft af waar deze paniek vandaan komt..
Ross7 - Zaterdag 7 juni 2014 17:45
Jeetje wat een gezeur. Gaan jullie ook zeuren in de supermarkt als je ergens de grammen vermeld ziet staan? Het is maar een gemiddelde of richtlijn. Tuurlijk kan je gemakkelijk meer eten maar er zijn ook meiden die 150 gram ongelofelijk veel vinden of veel meer/ grotere tussendoortjes eten en dus een minder grote avondmaaltijd nodig hebben. Bij de instelling waar ik in behandeling ben is 150 g ongeveer de richtlijn.

Ik vind dit blog in ieder geval hartstikke handig!
Mar - Zaterdag 7 juni 2014 20:25
Pfff, mensen mensen, kom op he!
Het is maar een blog hoor.