Wat doe jij met overrijpe producten?

 

We gooien met z'n allen veel te veel voedingsproducten weg omdat ze niet goed meer zijn of omdat het er een stuk minder aantrekkelijk uit ziet. Bananen die bruin zijn geworden of oud, hard brood, is niet heel lekker meer om te eten zoals je misschien gewend bent, maar je hoeft het dan niet direct weg te gooien. Je kunt voedingsproducten alsnog gebruiken maar dan op een andere manier. Hieronder deel ik een aantal tips. Op die manier ben je bewuster bezig met voedselverspilling en het scheelt uiteindelijk ook heel veel geld.

Allereerst ben ik een voorstander van creatief zijn met eten en restjes opmaken. Ik moet zeggen dat ik dit lang niet altijd doe, maar ik probeer het wel steeds meer. Mijn vriend en ik geven ontzettend veel geld uit aan eten. Dit doen we omdat we dat belangrijk vinden en allebei gek zijn op lekkere dingen, maar ook wel een beetje uit gemakzucht. We proberen onszelf inmiddels steeds meer aan te leren dat we koken met de dingen die we nog in huis hebben.

eten

Soms heb je voor een gerecht bijvoorbeeld verse munt, koriander en peterselie nodig en daarna zit je nog met allerlei halve pakjes. Dit hebben wij al zo vaak weg moeten gooien en dat is natuurlijk zonde. Het is heerlijk en je kunt er nog van alles mee doen. Maar dit geldt ook voor andere producten zoals tomaten, andere groenten, yoghurt en vleesproducten. Inmiddels heb ik een aantal recepten uitgevonden waarbij je eindeloos kunt varieren met ingrediënten en deze gerechten zijn perfect om de restjes op te maken. Bijvoorbeeld pasta, waar allerlei soorten groenten in kunnen maar ook couscous. Ik kijk ook steeds meer naar wat ik nog in huis heb voordat ik beslis wat ik ga koken.

Wat doe je nou met groente, fruit en allerlei andere voedingsproducten die je nog wel kunt eten, die niet bedorven zijn maar die eigenlijk niet meer zo heel lekker zijn op de manier waarop je het normaal eet (denk aan een overrijpe banaan) of die er niet zo aantrekkelijk meer uit zien? Hieronder een aantal tips!

1. Jam maken van aardbeien, bessen, frambozen en bramen
Zelf jam maken is helemaal niet zo moeilijk en wel heel erg lekker. Wanneer je ziet dat het fruit dat je in huis hebt bijna niet goed meer is en bijvoorbeeld zachte plekjes krijgt, zijn ze misschien veel minder lekker om te eten maar je kunt er nog wel prima jam mee maken. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig. De basis ingrediënten zijn namelijk fruit en geleisuiker, en soms wordt er ook nog iets extra's gebruikt als citroensap of vanille. Natuurlijk heb je wel een glazen potje nodig maar die kun je ook recyclen. Appelmoes, jam, augurken, mosterd, etc. zitten vaak in een potje. Bewaar deze potjes als je product op is en was ze goed af. Je kunt ze dan goed gebruiken als jam potje en het kost geen extra geld.

jam
Bron

2. Smoothie van overrijpe bananen, aardbeien en ander fruit
Wanneer je fruit in huis hebt met beurse plekken en je vindt het niet meer lekker om het zo te eten, kun je er vaak nog wel een smoothie van maken. Let wel even op of het fruit niet al beschimmeld is, dat is natuurlijk niet echt lekker en kan ook ongezond zijn. Van bananen, aardbeien met zachte plekjes, ananas en verschillende bessen kun je heerlijke smoothies maken. Een beetje yoghurt erbij, eventueel wat vanille extract en/of een beetje water en je hebt een heerlijk drankje boordevol vitamines.

smoothie
Bron 

3. Van rimpelige tomaten in de oven gedroogde tomaatjes maken
Zongedroogde tomaten zijn heerlijk door salades en op broodjes, maar je kunt zoiets ook zelf maken. Dit doe je dan in de oven. Hiervoor kun je prima de overrijpe tomaten gebruiken die er inmiddels niet meer zo mooi uit zien en meer rimpeltjes hebben gekregen. Vaak is de structuur ook wat minder vast. Niet heel lekker om te eten, maar op deze manier kun je ze toch nog gebruiken. Hieronder zie je hoe je dat kunt doen. Als je restjes op wilt maken, kun je de hoeveelheden natuurlijk gewoon aanpassen.

Wat heb je nodig?
- 1,5 kilo rijpe / overrijpe tomaten
- 1,5 el verse tijm (of andere Italiaanse kruiden)
- olijfolie
- zeezout

Hoe maak je het?
Omdat het lang in de oven moet staan, is het de bedoeling dat de temperatuur niet te hoog staat om aanbranden te voorkomen. Verwarm de oven voor op 125 graden. Snijd de tomaten in vieren of eventueel nog kleiner als het grote tomaten zijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel te tomaten hier overheen. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi wat tijm (of andere Italiaanse kruiden naar keuze) en zeezout er overheen. Plaats de bakplaat ongeveer in het midden van de oven en laat ze ongeveer 2 uur in de oven staan. Kijk wel af en toe even of het niet te hard gaat. Haal dan de tomaatjes er af die klaar zijn en bak de overige eventueel nog even een half uurtje. Laat ze daarna afkoelen en bewaar ze in een pot in de koelkast.

tomaat
Bron

4. Tomatensaus van overrijpe tomaten
Als ik veel tomaten in huis heb die ik nooit allemaal op kan maken omdat ze al wat tekenen beginnen te vertonen van overrijp zijn (zachte plekjes, rimpelig schilletje), maak ik er ook weleens tomaten saus van. Dit doe ik door een uitje en knoflook even te bakken, dan de tomaten toe te voegen met een bouillon blokje en water en het even te laten koken. Als de tomaten een beetje zacht worden doe ik het in de blender of maak ik het fijn met de staafmixer. Je kunt de saus direct gebruiken voor bijvoorbeeld pasta's maar je kunt het ook invriezen. Later kun je er dan gehakt doorheen doen en kruiden naar keuze maar je kunt het natuurlijk ook zo als saus gebruiken.

tomaten
Bron

5. Wentelteefjes en croutons van oud brood
Oud brood vinden veel mensen niet lekker en ik ben zelf ook enorm gesteld op een lekkere verse boterham. Dit probleem kun je voorkomen door het brood in te vriezen. Zo kun je alle beetjes opmaken, maar wanneer je dit niet doet.. gooi je het misschien vaak weg. Dat hoeft niet. Naast dat je er tosti's van kunt maken en er de eendjes mee kunt voeren, kun je ook heerlijke croutons en wentelteefjes maken. Dit laatste is een heerlijk (lunch)gerecht waarbij je een mengsel maakt van een beetje melk en ei. Hier haal je een boterham doorheen aan beide kanten en dit bak je vervolgens. Heerlijk met kaneel en suiker en je kunt er ook vers fruit bij eten. Croutons zijn de knapperige broodstukjes die vaak in salades zitten. Die maak je door brood klein te snijden of te scheuren en dit met een beetje olijfolie en knoflook te bakken.

wentelteefjes
Bron

6. Maak je eigen pesto van basilicum of spinazie
Ik vind basilicum heerlijk, maar ik merk ook dat het vrij snel slap wordt. Vaak 'moet' ik het plantje na één gerecht alweer weggooien. Super zonde natuurlijk! Ik probeer er wel steeds meer op te letten om te koken met ingrediënten die ik thuis nog heb liggen en dus ook meerdere gerechten met basilicum te maken. Je kunt basilicum maar ook spinazie ook gebruiken om pesto mee te maken. Hiervoor is het niet erg als ze een beetje slap hangen. Hiervoor doe je basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas in de mixer en wat olijfolie en je maakt er een heerlijke pesto van. Je kunt dit in de koelkast ook wel even bewaren. Eerder schreef ik in een blog over zelf pesto maken. Die kun je hier vinden. 

pesto

7. Groene smoothie van slappe groente
Heb je weleens een komkommer gehad die er eigenlijk al te lang lag en die je maar niet gebruikte en die vervolgens niet meer knapperig was maar meer een beetje 'gummy' aanvoelde? Je kan hem dan nog prima eten hoor, maar heel lekker is anders. Hetzelfde geldt voor bladgroenten zoals spinazie en andijvie die op gegeven moment ook slap kunnen worden en veel minder lekker. Om toch de vitamientjes binnen te krijgen en deze groente niet weg te gooien, kun je wel een groene smoothie maken. Doe het samen in de blender of sapcentrifuge en doe hier voor de zoete smaak nog een appeltje bij. Heerlijk!

smoothie
Bron

8. Bananenbrood
Overrijpe bananen zijn overigens perfect voor een bananenbrood. Dit maakt mijn vriend eigenlijk altijd met bananen die net iets te lang liggen. Overrijpe bananen eten vind ik niet lekker, maar voor bananenbrood is het zelfs beter om rijpere bananen te kiezen. Het recept kun je hier vinden.

bananenbrood
Bron

Wat doe jij met overrijpe producten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki - Woensdag 22 juni 2016 19:13
Goede tips. Ik ben er ook voor voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen.
RosieV - Woensdag 22 juni 2016 19:25
Ik dacht ik geef de tips even aan mijn vader, ja die heb ik ook gelezen.
Ooooh.
Aniek - Woensdag 22 juni 2016 19:25
Overrijpe bananen invriezen en vervolgens bananenijs van maken :)

Groente dat over is kan je ook invriezen natuurlijk.
Anne - Woensdag 22 juni 2016 19:43
Goede tips!! En van komkommer die al te lang ligt kun je ook een lekkere rauwkost maken voor bij de lunch of diner: je raspt de komkommer (dat kan met en zonder schil) net zolang tot er niets meer te raspen valt. Doe de geraspte komkommer in een schaaltje en voeg een theelepel azijn toe. Dan heb je een heel verfrissende rauwkost die enorm lekker is!
Graffiti6 - Woensdag 22 juni 2016 21:34
Jaaa, super handig. :)

@Anne: dat doe ik heel vaak met overgebleven groenten idd, super lekker.

Ik maak ook vaak havermout-banaan-ei pannenkoekjes met overrijpe bananen.
Je doet een ei, een banaan, wat melk en 2 of 3 flinke eetlepels havermout bij elkaar in een blender (of met een staafmixer), en bakt dit dan in kleine pannenkoekjes.
Heel lekker met griekse yoghurt of jam. Je kan er ook wat cacaopoeder door doen voor chocolade pannenkoekjes. :)
ann - Woensdag 22 juni 2016 22:02
Kruiden kun je ook invriezen...
Robin - Woensdag 22 juni 2016 22:44
Minder inkopen is ook een idee. Maar als je dan toch over hebt, dan zijn dit wel goede tips natuurlijk.
Maya - Woensdag 22 juni 2016 22:47
Weet je dat wij vrijwel nooit iets over hebben? Weggooien doen we sowieso niet aan, maar het is ook niet nodig. Hier in huis wordt ontzettend veel groenten en fruit gegeten, we zitten ver boven de obligate twee stuks fruit en 200 gram groenten. Als ik boodschappen gedaan heb, denk ik altijd: oh hemeltje.....daar komen we nooit doorheen. Maar 5 dagen later is vrijwel alles op en moet ik alsnog een beetje gaan bij halen. Als we wel iets over hebben, dan vries ik het in en neem het mee naar mijn schoonmoeder. Ze kan zelf niet meer koken en zo krijgt ze toch een flinke portie g/f binnen. Overigens: bij haar is dikwijls wel veel fruit over. Daar maak ik dan vaak een crumble van die we in porties invriezen, of ik maak een compote met noten. Dat kan met vrijwel ieder soort fruit.
Laura - Donderdag 23 juni 2016 01:13
Leuke tips!
Anoniem - Donderdag 23 juni 2016 09:39
Leuke tips !
Ik probeer altijd eerst op te maken wat ik heb voordat ik vers koop.Dat vind ik met alles eigenlijk veel fijner, niet alleen met eten .Anders weet ik gewoon dat ik later spullen moet weggooien omdat ze bederven.
Van bessen of aardbeien maak ik als ze niet meer zo goed zijn ook wel kräm,zoals vroeger.Of in de smoothie natuurlijk.






Merizz - Donderdag 23 juni 2016 11:06
Handige tips! Bedankt!
Als ik overrijp fruit over heb maak ik er meestal een smoothie/sapje van.
Met groente ook soms een sapje, of ik wok de groente mee zodat ze weer knapperig worden.

En als het er echt niet lekker meer uit ziet, maar nog niet beschimmeld is, geef ik groente aan het konijn x)
Annieke - Donderdag 23 juni 2016 21:25
Restjes groenten: soep!
vanAnaarB - Donderdag 23 juni 2016 22:07
Verse kruiden kun je trouwens prima invriezen!
Erin - Zaterdag 16 juli 2016 18:08
Ik kan met trots zeggen dat ik absoluut nooit eten weggooi. Alles gaat op, restjes worden de volgende dag gegeten of in een ander gerecht verwerkt.
Vanmorgen maakte ik nog heerlijke wentelteefjes van turks brood van twee dagen geleden!