Vegan is niet altijd gezond

 

Dankzij haar weet ik de beste snackbars te vinden en weet ik waar ik de lekkerste patat en ijsjes kan eten. Met haar afspreken is altijd een feest; we verwennen onszelf met luxe koffies en gedurende de dag nemen we genoeg de tijd om lekker te eten. Zij eet volledig veganistisch en ik doe altijd smullend met haar mee.

Patat is ook veganistisch he! Vertelde ze enthousiast, nadat haar reis door Australië haar kennis had laten maken met de vele mogelijkheden voor vegans. Ze wilde geen dierlijke producten meer eten, voor haar was dat een heel duidelijk en logisch besluit. Het voelde niet goed, dus besloot ze zich volledig te wijden aan de veganistische levensstijl. Vol passie, enthousiasme en vooral; vol lekkere snacks!

Veganisme was voor mij, zeker in het begin, iets waar je veel rekening mee zou moeten houden. Veel dingen mogen niet, moeten anders of worden minder lekker. Ik zag het als een enorm gezonde levensstijl, zowel voor jezelf als voor de natuur. Gezond en met een hoger doel. Wat gezond is, is per persoon en per situatie natuurlijk erg verschillend. Ik vond het interessant, maar in het begin ook best lastig. Nu kies ik soms voor veganistisch en eet de rest van de tijd vegetarisch. In mijn zoektocht naar wat ik het beste bij mij vond passen, heb ik er wel ontzettend veel over geleerd, over wat veganistisch precies is. Daarbij leerde ik van mijn vriendin dat je dus niet genoodzaakt bent, alleen maar über gezonde keuzes te maken. Dat ook een volwaardig veganistisch eetpatroon inhoudt dat gezonde en minder gezonde dingen erbij kunnen horen. 

Lekker eten, zonder regels

Lekker eten en genieten, dat is voor mijn vriendin net zo belangrijk als het voorkomen van dierenleed. Meer nog dan elke dag de meest gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Daar hoeft het namelijk niets mee te maken te hebben. Natuurlijk kan veganisme je stimuleren om gezondere keuzes te maken, omdat de ‘standaard’ baksels en producten wegvallen, maar het is niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vegan zijn, vegan eten, hoeft niet gezonder te zijn. Het kan gezond, ongezond, lekker of minder lekker zijn, net zoals al het andere eten dat misschien een stuk bekender is.

Het is een keuze die je kunt maken, maar waarbinnen jij zelf kunt bepalen hoe je dat invult. Veganistisch zijn betekent niet dat je enkel sla, kikkererwten en plantaardige kaas hoeft te eten. Je kunt elke dag patat eten als je dat wilt, er is niemand die jou met een veganistisch handboek komt controleren. Er zijn dus niet zulke strenge regels. 

Niet eetgestoord

Ik leerde van haar dat veganisme totaal los staat van regels en los staat van eetgestoord gedrag. Iets dat je kunt invullen hoe jij dat wilt, maar waarbij je niet vast hoeft te zitten aan een beperkt of meer ‘light’ dieet. Je kunt het, net zoals elk ander eetpatroon, invullen naar jouw eigen smaak en behoeftes.

Ik denk dat elk eetpatroon, elke levensstijl heeft te lijden onder een eetstoornis. Een eetstoornis zal denk ik alles kunnen aangrijpen om meer controle te krijgen, waar op dat moment ook controle over te nemen valt. Iets waar een veganistisch eetpatroon zich misschien goed voor kan lenen. Een ogenschijnlijk gezonde levensstijl, met oog voor dier en milieu, waar je eetstoornis zich misschien ook extra goed bij kan voelen. Aanvankelijk kan het veilig voelen en dien je er misschien meerdere goede doelen mee. Alleen maar voordelen, had mijn eetstoornis kunnen denken. Alleen is een eetstoornis nooit een goed doel.

Het kan ook een extra uitdaging zijn als een gevecht tegen een eetstoornis is verweven met bepaalde principes. Maar die principes op zichzelf hoeven niet eetgestoord te zijn. Dat kan moeilijk zijn om los te koppelen, maar het is goed om daar voor jezelf bij stil te staan. Het kan los staan van elkaar en elkaar tegelijkertijd misschien onbedoeld en onbewust in de weg zitten. Iets om tijdens een eetstoornis en tijdens herstel misschien soms extra bij stil te staan en extra kritisch naar te kijken. Zodat je eerlijk kunt zijn over welk doel het op dit moment voor jou heeft en welk doel nu het meest belangrijk is. Bovendien mag je jezelf elke dag opnieuw de vraag stellen: Is het nog leuk en lekker? 

Veelzijdig veganistisch

Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open toen ik erachter kwam, of mij echt realiseerde, dat je ook kunt genieten van patat en taart als je een veganistische keuze wilt maken. Gezond eten is belangrijk, maar dat geldt voor elke levensstijl en elk eetpatroon. Bij elke gezonde levensstijl horen ook lekkere, soms minder 'gezonde' keuzes, zeker als jij daar echt van kunt genieten. Ook binnen een veganistisch eetpatroon passen deze keuzes en hoeft dit dus niet per se altijd gezonder te zijn. Wat een verademing. 

Wat een verademing dat dat geen excuus hoeft te zijn of een reden om jezelf dingen te ontzeggen. Van mijn vriendin leerde ik dat welke principes of idealen je ook naleeft, welke keuzes je ook maakt, dat niet ten koste hoeft te gaan van het plezier dat je uit eten kunt halen. Je hoeft niet minder te genieten en bovendien leerde ik voor eens en voor altijd dat een patatje op z'n tijd er gewoon bij hoort. Altijd.  

Lees ook: Veganisme en een eetstoornis

Fotografie: deiscribe

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

w - Donderdag 30 mei 2019 20:45
Ik ga even heel kritisch reageren. Om bio aardappelen oa. te kweken, moet je waarschijnlijk de coloradokever oa. doden, met de hand of hopelijk niet.. chemisch. Bovendien voeg je meststoffen toe, wellicht beender en bloed meel uiteindelijk. Helemaal veganistisch is niet echt mogelijk, ook al eet je geen dieren, je moet ze vaak wel doden of gebruiken, al is het voor meststoffen om ook aan groenten ed. te kunnen komen, maar zoveel mogelijk het dierlijke weglaten is altijd beter voor ecologisch evenwicht denk ik idd.
Banana - Donderdag 30 mei 2019 22:51
Veganisme gaat om het doen wat praktisch haalbaar is. Dat er insecten gedood worden voor de planten die we eten zijn geen excuus om dan maar "gewoon" vlees te eten want "tja, er wordt dierlijke mest gebruikt of er gaan toch wel dieren dood bij het telen van groenten en fruit." We leven in een non-vegan wereld. Dat zal nog een lange lange tojd zo blijven. Wel zijn er al enorme veranderingen aan de gang. Veganisme is doen wat praktisch haalbaar is om het gebruik, in welke vorm dan ook, van dieren tegen te gaan of te vermijden. Er zijn simpel weg dingen waar je geen invloed op hebt. Dit is en blijft (voor mij) geen excuus om dan maar bij te dragen aan de dingen waar je wél invloed op hebt.
Mark - Vrijdag 31 mei 2019 09:40
Niet alleen insecten sterven eraan hoor. Het meest humane wat je kan eten is gras gevoerd rund vlees. Van een rund kan je een heel jaar eten. Koop je gras gevoerd vlees dan heeft het rund een prima leven gehad.
Op ah.nl/vakslager kan je bijvoorbeeld precies zien waar het vlees vandaan komt. Veganisten doden indirect meer dieren dan bewuste vlees eters ironisch genoeg.
w - Vrijdag 31 mei 2019 11:22
Ik wilde verder niet het positieve van veganisme benadrukken. Maar ik denk ook dat het doden van een dier niet zo heel erg is, als het dier voor die tijd het dier heeft kunnen zijn wat het werkelijk is. Ik bedoelde het meer als dat er niet zo duidelijk zwart-wit hoeft te zijn en je dus overal op moet gaan letten, terwijl je dus, ook al ben je veganistisch er niet aan ontkomt toch vlees te eten of dieren te doden op een indirecte manier. Dat je die overtuiging dan beter kunt loslaten. Verder ben ik uitermate voor zo min mogelijk vlees iig en dat de dieren in hun natuurlijke habitat kunnen leven, zoals de schepping het bedoeld heeft en weilanden met alleen maar (roundup) gras, valt daar natuurlijk niet onder, maar wel grote velden met van alles en nog wat begroeiing waar verschillende dieren gewoon vrij kunnen leven en eten, omdat dat stukje natuur gewoon van niemand en iedereen is, maar de mens overwoekerd de schepping en fokt maar door zodat een groot gedeelte van de schepping dag in dag uit moet lijden omdat de rest van de schepping van voedsel te voorzien.
w - Vrijdag 31 mei 2019 11:25
Ik bedoelde, ik wilde juist het positieve van veganisme benadrukken, sorry voor de vele schrijffouten ook, ik heb het niet herlezen.
Miranda - Vrijdag 31 mei 2019 13:55
Ik snap je zin niet wat je zegt over het meest humane is wat je kan eten hoe zie jij het dan in dat dat human is? Hij/zij zal zich niet zelf verdrinken in de waterbak voor jou omdat je trek heb.....
Misschien ook eens handig om op te zoeken hoe lang een rund kan leven en ze hoe lang ze daadwerkelijk leven weinig humans aan lijkt mij.
Als je me ook nog kan uitleggen hoe ik meer dood maak dan jou(jij niet in persoon uiteraard) zou ik ook graag willen weten dan zal ik daar zeer zeker ook op gaan letten.
Groetjes miranda
Mark - Vrijdag 31 mei 2019 15:12
Runderen in de natuur sterven zeker aan ouderdom?

Als je groente koopt in de winkel overlijden daar dieren en insecten aan. Zelfs organisch bestrijdings middel is sterk genoeg om alles te doden wat er leeft. En hoeveel muizen vogels en konijnen denk je dat er sterven tijdens het oogsten?

Eten zonder dieren te doden bestaat helaas niet. Van 1 rund kan je een jaar eten. Haal je die calorieën uit groente en fruit dan dood je meer dieren.


w - Vrijdag 31 mei 2019 15:33
Je hebt idd. gelijk. Ik heb een moestuin en vorig jaar 17 volwassen ratten gedood en dan nog de rest aan muizen en jonge ratten, wel 100 in totaal want gigantisch veel. Ik gebruik geen enkel bestrijdingsmiddel daarentegen. Met netten en gaas kom je een heel eind, zo ook met het weren van dieren, maar op moestuincomplex ben je afhankelijk van rest, anders zou ik alles met fijn gaas IN de grond afrasteren zodat muizen en ratten iig veel minder kans hebben en ik ze niet zou hoeven doden. Een gedeelte 30% mag ook opgegeten worden van mij door dieren ed. maar een rat kan een paar m2 jonge boerenkool planten verwoesten en opeten of afbijten in een dag of paar dagen tijd en weg is je winteroogst. Dan ga je ineens anders denken over die lieve schattige beestjes en over het doden van dieren. Op boerenkoolplanten zitten vaak witte vliegjes, die leven nog en eet ik of erbij op of je spoelt ze zoveel mogelijk eraf, maar doodt ze dan ook idd. Helemaal veganistisch kan idd. niet. Ik ben wel tegen het houden van vee in stallen ed. en voor productie. Een koe kan gewoon het hele jaar rond in de vrije natuur leven heb ik begrepen, een wild zwijn toch ook, dus varkens waarschijnlijk ook, al die stallen ed. zijn helemaal niet nodig.. Als je de wilde natuur in de gaten houdt, zou je weten welk dier welke positie in de roedel heeft en kun je bekijken wel dier het meest geschikt is om op dat moment te doden. Dan kan een groep mensen daar een beetje vlees van eten, tot direct op. Zit je ook niet met opslag, transport, koeling, etc. etc. vervuiling en vervuiling die niet nodig is. Nederland kan één grote groene oase zijn in de zomer van groenten en fruit, maar het is bijna over één onnodig groot WEILAND, met verder NIETS.. geen andere planten of bloemen en zelfs niet eens met de koeien waarvoor het bedoelt is, die moeten maar binnen steeds op vier poten staan. Ik begrijp wel, hoe veganisme oa. al door dit idee kan ontstaan bij veel mensen..omdat ze meteen de associatie hebben bij het eten van bijna al het vlees, dat is zielig en dierenmishandeling.
Jasmijn - Donderdag 30 mei 2019 21:35
Een tijdje geleden heb ik een paar dagen volledig veganistisch gegeten (ben al vegetariër), maar ben hier mee gestopt omdat ik merkte dat het mijn eetstoornis toch wel heel erg triggerde. Ik moest steeds op de verpakking kijken of er geen dierlijke producten in zaten, maar op die verpakking staat ook de voedingswaarde van het product. Dit is juist iets wat ik los heb moeten laten, maar je moet wel vaak op de verpakking van een product kijken als je veganistisch eet. Daarom ben ik er mee gestopt. Ik merkte dat mijn eetstoornis het veganisme als excuus gebruikte om de voedingswaarde te checken en mijn eten af te wegen en te controleren. Die controle moet juist weg, je moet vrij kunnen eten. In mijn ogen kan dat niet als je veganistisch gaat eten in herstel. Als je al veganist was, is dat anders natuurlijk.
Dit is geen kritiek trouwens, dit is mijn mening en mijn ervaring. Ik vind het veganisme heel mooi, maar nu ik pas net hersteld ben is het nog geen optie voor mij.
Janneke - Zaterdag 1 juni 2019 23:36
Dit is ook waar ik tegen aan liep.
Ik ben al jaren vegetariër (hoewel ik bij een etentje of bruiloft wel eens een garnaaltje of stukje vis oppeuzel) maar dat komt maar zelden voor (minder dan één keer per jaar hihi).
Sinds kort ben ik toch weer begonnen met eten van ei (scharreleitjes bij boer die zelf kippen heeft) en af en toe zuivel met beter leven keurmerk, dat dan weer wel.
Maar ik merk dat het me wel veel meer vrijheid geeft en ik iets minder strak aan mn eetregeltjes vast zit.
Vegangirl - Donderdag 30 mei 2019 21:41
Yezzz, go vegan!
Het is voor mij hetzelfde als dat ik mensenvlees of bloed zou moeten eten/drinken. Ik zie de pijn en dood van n voelend dier gewoon niet als eten dus t voelt ook nooit als jezelf restricten. Dat zeg je toch ook niet van: “oh ik moet mezelf echt beperken door geen mensenkadettjes te eten”. Ethiek is hierin bepalend niet of t wel of niet eetgestoord is. Met elk dieet kan je eetgestoord leven of handelen. Heeft niks met veganisme als morele overtuiging en levenswijze te maken.
Vegangirl - Donderdag 30 mei 2019 21:43
Daarmee bedoel ik niet mee te zeggen dat je veganisme niet als excuus kunt gebruiken voor eetgestoord gedrag. Dat kan natuurlijk altijd en er zijn altikd 1001 dingen die je eetstoorbis als excuus zou kunnen nemen.
Banana - Donderdag 30 mei 2019 22:54
Bedankt voor het delen! Tegenwoordig is er voor eigenlijk elk dierlijk product wel een plantaardig product te vinden! Veganisme is zoveel meer dan alleen eten het is een levenstijl! Het is jammer dat het vaak "verward" wordt met afvallen, dieeten etc.
Het is en blijft een gevoelig onderwerp voor heeeel veel mensen. Al helemaal in de E.S. wereld.
Inger - Vrijdag 31 mei 2019 22:34
Als je van je stukje vlees geniet zeker doen! Iedereen heeft gelukkig vrije keuze en in elk geval van mij uit hangt daar ook zeker geen oordeel aan.
Als je nog midden in je eetstoornis zit en vega/vegan triggert dan zou ik helemaal nog niet overstappen want je gezondheid gaat voor.

Maar kom nou toch niet aan met kul excuses als met vegan vermoord je meer dieren. Het is bijna grappig als het niet zo zielig is. Wat denk je dat er aan gewassen verbouwd word om opgegeten te worden door de koeien en varkens van vleeseters?
Wat dacht je van de ecologische voetdruk waarmee we uiteindelijk ons eigen leven, jullie leven, het leven van alle dieren en de aarde redden? Dus nee lieve vleeseters, geniet vooral van je biefstukje want ja die heerlijke smaakexplosie mis ik echt nog steeds wel maar de aarde is mij toch een stukje meer waard ;)
Mark - Zaterdag 1 juni 2019 09:23
Zeker mee eens. Had het over gras gevoerd vlees. Problemen met het milieu beginnen pas als je runderen graan producten gaat voeren. Grasgevoerd vlees is even slecht voor het milieu als een hert dat in het wild rondloopt.
Als een rund enkel gras eet hoe is dit dan precies slecht voor het milieu? Zeer benieuwd na je antwoord.
Hélène - Zaterdag 1 juni 2019 14:53
Als je een rund met enkel gras voedt, is dat waarschijnlijk naar onze maatstaven niet zo slecht voor het milieu. Punt is, dat het dan veel langer duurt voordat het dier "rijp voor de slacht is" en het kost de boer veel meer geld (kijk vind ik niet erg maar die boer wil graag geld maken uit die beesten en heeft daar dus niet zoveel trek in) En wij zijn met zoveel mensen die veel vlees willen eten op de wereld, dat deze dieren sneller en sneller moeten groeien om aan onze vraag te kunnen voldoen! Bovendien heb je dan HEEL veel land nodig om al die dieren met gras te voeden, want we hebben het hier over groothandel. Dus het principe is goed, maar het gebeurt alleen op particulier niveau waardoor je het uiteindelijke probleem er niet mee kunt oplossen:)
Maar weetje volgens mij ging de blog uiteindelijk niet over wat beter voor t milieu zou zijn, maar wat beter voor jezelf zou zijn;)
Mark - Zaterdag 1 juni 2019 16:37
Onzin. Het standaard rundvlees bij de ah is van het merk greenfields. Dit vlees komt uit Ierland van runderen die gwn in de wei staan. Een land als Ierland kan al massaal exporteren. Bij elke supermarkt kan je tegenwoordig grasgevoerd en zelfs wild vlees kopen.
L:) - Zaterdag 1 juni 2019 18:12
Je komt wel een beetje over als een reclame persoon van de AH...
Janneke - Zaterdag 1 juni 2019 23:38
Haha, ja dat dacht ik ook ;-)
Janneke - Zaterdag 1 juni 2019 23:42
Weten jullie wat ik zo moeilijk vin aan deze discussie dat er zoveel geoordeeld wordt over welke leefstijl nu wel of niet goed is. Mensen met een eetstoornis zijn vaak al zo gevoelig op dit gebied. Een beetje oriëntatie naar de oorsprong van ons voedsel en de impact op de schepping is altijd wel goed denk ik.
Maar wees ook een beetje mild naar jezelf ;-)

Astrid - Zondag 2 juni 2019 08:13
Ik snap wat je bedoeld. Maar vind dat het er deze keer redelijk rustig aan toe gaat in de discussie!