Speciale pasta zonder gluten

 

Pasta (denk aan macaroni, fusili, spaghetti, lasagne) wordt traditioneel van tarwe gemaakt. Zelf kan ik niet tegen gluten en dus eet ik al jaren speciale pasta gemaakt van maismeel, rijstmeel of een combinatie van beiden. De glutenvrije merken werken ook al enige tijd met pasta gemaakt van bijvoorbeeld boekweit- of quinoameel. Je vindt de glutenvrije pasta bij de meeste supermarkten in een speciaal dieetschap, maar soms ook bij de gewone pasta's.

De laatste twee jaar verschijnen steeds meer bijzondere pasta's, die niet specifiek bedoeld zijn voor mensen met een tarwe-allergie of -intolerantie, maar voor iedereen. Sommige soorten kun je kopen bij Albert Heijn en Jumbo, voor andere soorten moet je naar een natuurwinkel of webshop. In deze blog lezen jullie er meer over.

pasta zonder gluten

De meeste van deze pasta's zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van peulvruchten, zoals sojabonen en linzen. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en deze pasta's daarom ook. Dat maakt ze buitengewoon geschikt om te gebruiken als je een vegetarische pasta wilt maken of als je om medische of sportieve redenen een verhoogde eiwitbehoefte hebt.

Ik heb meerdere van deze peulvruchtpasta's uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld een van de rode linzen varianten. Wat opvallend is, is dat de pasta kleur verliest in het water. Hij wordt dus behoorlijk wat bleker en begint meer op traditionele pasta te lijken. Met een tomaten-groente-saus smaakte het me goed!

pasta zonder gluten

Ik heb ook de groene erwtenpasta gegeten. Deze gebruikte ik in een ovenschotel. Helaas vond ik de pasta nogal droog. Wellicht dat het lekkerder is als je het met een natte saus eet, maar ik zal hem niet nog een keer kopen.

De fettucine van Explore Asian at ik met tomaat, courgette, een ui en pesto. Dat vond ik een ontzettend lekkere combinatie (vooral met wat geroosterde pijnboompitten erbij) en ik zal het zeker nog een keer klaar maken op deze manier.

noodles pasta zonder gluten

Deze speciale pasta's kunnen een leuke variatie op je eten zijn, vooral als je (een keer) vegetarisch eet. Voor je portemonnee is gewone pasta een stuk vriendelijker. Gewone pasta bevat misschien wat minder eiwitten, maar is nog steeds erg gezond, dus denk niet dat je de gewone pasta aan de kant moet schuiven voor de peulvrucht-varianten. Ben je echter een keer op zoek naar iets nieuws, dan kan ik je sommige van deze pasta's zeker aanraden!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ronja - Vrijdag 12 augustus 2016 21:41
leuk om eens te proberen.
Ik houd wel van variatie
Ayla - Vrijdag 12 augustus 2016 22:45
Mungbeans! :D
m - Zaterdag 13 augustus 2016 10:12
handig deze tips hier. beetje fitgirl geneuzel als je het mij vraagt.. niemand kan ineens meer tegen gluten zonder echt koeliaki te hebben.
ano - Zaterdag 13 augustus 2016 15:57
hmmm op het eerste zicht leek dit me heel leuk en ik houd heel erg veel van peulcruchten. maar als ze de kleur verliezen in het water dan vind ik het wel ontzettend dure pasta voor niks eigenlijk. dat koop ik liever gewone pasta en peulvruchten. veel goedkoper en waarschijnlijk ook lekkerder?
L. - Zaterdag 13 augustus 2016 16:02
@m, af en toe iets anders proberen is niet hetzelfde als doodsbang zijn voor bijvoorbeeld gluten. Het gaat om een gezonde balans vinden waarin het leuk is om een keer zo'n product te gebruiken zonder door te slaan en alleen maar glutenvrij te willen eten.
Anna - Zaterdag 13 augustus 2016 22:04
@ano: misschien dan van die fusli pasta kopen met 3 kleurtjes? :P Is goedkoper en behoudt de kleurtjes :).

Bij de lidl hebben ze ook glutenvrije pasta op basis van mais. Lekker, en goedkoper dan die hierboven. Maar meestal neem ik toch gewoon volkoren pasta. Ik heb voor zover ik weet geen intolerantie voor gluten (nog nooit lang genoeg zonder gluten door het leven gegaan dus kan niet met zekerheid zeggen of ik me zonder gluten beter zou voelen). Plus de meeste mensen krijgen meer dan genoeg eiwitten binnen, dus daar hoef je het niet voor te doen. In alle groenten, fruit en granen zitten ook eiwitten. Alleen als je te weinig kcal eet op een dag kun je te weinig eiwit binnen krijgen. Of echt veel sport. Maar het is wel eens leuk voor de afwisseling, alhoewel ik niet veel smaakverschil proef als er saus overheen zit...
Anne - Zondag 14 augustus 2016 07:38
Jammer dat ik niet tegen peulvruchten kan...šŸ˜©
vanAnaarB - Zondag 14 augustus 2016 12:29
@anne dat is balen :(. Ik kan juist niet tegen gluten en ben wel blij met deze nieuwe pasta! Al blijf ik voornamelijk de "oude" goedkopere pasta eten.
Joke - Zaterdag 23 februari 2019 13:06
Ben er ook achter gekomen dat ik niet tegen tarwe producten kan vooral
de pasta soorten!!
Ga beslist deze soort pasta gebruiken en hoop op verbetering !