Glutenvrij eten
Je krijgt te horen dat je glutenvrij moet gaan eten. Maar hoe pak je zoiets aan en waarom krijgen sommige mensen dat advies? Een glutenvrij dieet is nodig als je last hebt van coeliakie, een moeilijk woord wat betekent dat je overgevoelig bent voor het eiwit gluten. Gluten kunnen dan beschadigingen veroorzaken aan de dunne darmwand. Maar waar zitten dan precies gluten in?
Gluten zitten voornamelijk in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Maar in heel veel voedingsmiddelen zit 1 van deze granen verwerkt zonder dat je dat zo makkelijk kunt zien. Want wist je dat ook medicijnen, knutselmaterialen en cosmetica niet altijd glutenvrij zijn. En dat zelfs in bepaalde handzeep gluten kunnen voorkomen?
Of dat als je het mes gebruikt van iemand die net zijn brood heeft gesneden kunnen de kruimels aan het mes ook last geven. Dus het is best lastig om helemaal glutenvrij te eten.
Maar wat voor voedingsmiddelen moet je nou laten staan? Je kan op een ingrediëntenlijst van een product tegenwoordig zien wat de allergie informatie is. Dan staat er bijvoorbeeld, product bevat gluten of bevat tarwe. Ook kan je aan de ingrediëntenlijst zien welke ingrediënten er in het product zitten. Vermijd bijvoorbeeld producten als er de volgende ingrediënten inzitten: tarwe, haver, spelt, kamut, bulgur, grutten, zemelen, gort. Maar er zijn ook ingrediënten die gemaakt kunnen zijn van deze granen, denk dan aan bindmiddelen, vezels, plantaardige eiwitten. Belangrijk is dan om goed na te kijken of het product gluten bevat. Bij het voedingscentrum kun je lijsten kopen van voedingsmiddelen die vrij zijn van gluten, dat maakt het zoeken in de supermarkt een stuk makkelijker.
In het algemeen is gewoon brood gemaakt van tarwe niet geschikt voor mensen met een glutenallergie, maar je kan zelf brood bakken van glutenvrij meel of kant en klaar kopen bij veel supermarkten of speciaalzaken.
Nu hebben we een heel lijstje gehad met producten die je niet kan eten maar welke producten kan je dan wel eten? Een greep van voedingsmiddelen die je prima kan eten zijn: aardappelen, groenten, fruit, maïs, popcorn, onbewerkte boekweit, peulvruchten, noten en zaden, gierst, quinoa, melk, sojaproducten, vis, vlees en eieren.
Op de website van de Nederlandse Coeliakievereniging kan je meer informatie hierover terugvinden.
Ken of ben jij iemand met een glutenallergie?
Gerelateerde blogposts
Reacties
er waren een paar collega's die (tijdelijk) glutenvrij eten.
Ook kwamen er een heleboel mensen die geen gluten mogen.
In die winkel hadden we een hele afdeling met brood, koekjes, gebakjes enz glutenvrij.
De meeste dingen smaken idd niet zo lekker, teminste... als je verwacht dat je een 'normale' boterham eet maar hij is glutenvrij is het nogal een klap in je gezicht... haha
Mij lijkt het erg moeilijk als je glutenvrij moet eten.
en ik hoorde ook verhalen dat als ze dan een keer (perongeluk) gluten hadden gegeten, dat ze gelijk krampent boven de wc hangen.
Ik heb wel respect voor die mensen hoor.
Ook skr voor de gene met een eetstoornis, wand je moet eten weer lekkerder en leuker gaan vinden, maar als je glutenvrij eet is dat niet altijd even lekker en leuk...
Wat ik hierboven ook al las; het is zo makkelijk om het daarop te gooien; nee dankje, dat mag ik niet.
Wat heb ik dat vaak gebruikt om onder iets uit te komen. Zo zijn er ook genoeg mensen die denken dat ik veel minder mag dan eigenlijk zo is..
Tegen alles waar ik 'nee' tegen zeg denkt ze dat ik er allergisch voor ben, terwijl dat vaak helemaal niet zo is, maar zo kan ik mijn anorexia wel veel beter verborgen houden, want niemand zoekt er iets achter als ik weer eens voor de zoveelste keer 'nee' tegen iets lekkers zeg, of als ik op een droge boterham zit te knouwelen terwijl de rest chinees of friet eet..
En inderdaad, mijn eetstoornis vindt het een heerlijk excuus, het is zo makkelijk om het af te schuiven op je allergieen. Het is zo lastig, al kom ik ooit van mijn eetstoornis af, eten blijft altijd mijn aandacht vragen en ik zal altijd op moeten letten op wat ik eet. Ach ja, je wordt in ieder geval wel heel creatief met eten :)
Tip voor de mensen met coeliakie: zelf brood bakken, bijvoorbeeld in de broodbakmachine. Ik heb ook een lekker recept voor glutenvrij notenbrood uit de oven, zal hem eens opzoeken en hier posten. Is echt een aanrader
we bakken nu zelf brood, gewoon in een blik in de oven, van glutenvrij meel, krijgen dan een mooi brood, ong. zo groot als een normaal brood...wel even uit proberen, maar het is nu gelukt...niet in de bakmachine...oven dus, en experimenteren met hoeveelheden...snijden met elektrisch mes...ook glutenvrije artikelen zijn wel te koop, soms ook in supermarkt, kijk eens bij jumbo...heeft goedkopere produkten dan ah...b.v macaroni en spagetti vsn sam mills..goed eetbaar ook...
@ Max: De kaiser broodjes van de Jumbo zijn erg lekker, daarvan proef je bijna niet dat het glute vrij is!
@ Ananiem: lekker belachelijke opmerking, met dat soort dingen moet je maar lekker naar PA sites gaan!
Sommige van die taarten kun je ook bij de jumbo en AH XL kopen (Almondy Daim en Almondy Caramel & Pinda), misschien makkelijker/dichter in de buurt ;)