Schijf van Vijf in andere landen

 

Eerder deze week kwam het Voedingscentrum met de nieuwe Schijf van Vijf. Hierin staat wat er nodig zou zijn voor een gezond eetpatroon en wil de overheid mensen stimuleren om bewustere keuzes te maken. Nederland is hierin niet uniek. Ook in andere landen bestaan er variaties op de Schijf van Vijf waarin je kunt zien wat daar de norm is. Op The Huffingtonpost kwamen we een artikel tegen met de ''Schijf van Vijf'' uit een aantal andere landen. Dit verschilt best wel met Nederland en daarom leek het ons leuk om dit te delen in de vorm van een blog.

Het is met name interessant om te zien dat ieder land iets anders verstaat onder een gezonde maaltijd. Daarnaast zijn er echter ook behoorlijk wat overeenkomsten te zien, ondanks de verschillen in cultuur en geschiedenis. Granen, fruit en groenten komen bij in ieder land terug. In de meeste gevallen wordt aangeraden gezond te eten, niet te veel en veel plantaardig. Eigenlijk wat bij de meeste mensen wel bekend is.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten gebruikt een systeem dat ''My Plate guide to healthy eating'' wordt genoemd. Dit systeem laat eenvoudig zien hoe veel je van iedere productgroep zou moeten eten bij elke maaltijd. Aangeraden wordt om veel fruit en groenten te eten, dit moet in ieder geval de helft van een maaltijd bevatten, geeft de website aan. Ook wordt geadviseerd om wat betreft granen minimaal vijftig procent volkoren te eten en te kiezen voor magere varianten als het gaat om zuivel.

Zoals je ziet zijn dit best wel ''strenge'' richtlijnen. Dit komt doordat een groot deel van de bevolking in Amerika kampt met overgewicht. De Amerikaanse ''Schijf van Vijf'' is daarom ook met name gericht op het bestrijden daarvan en het voorkomen van chronische ziektes.


Bron

Japan
De Japanse richtlijn voor voeding ziet eruit als een tol, een populair speeltje voor kinderen. Op deze Schijf van Vijf staan bekende gerechten uit de Japanse keuken zoals noedels, zeewier en champignons. Opvallend in deze tol is dat aangeraden wordt om veel granen en groenten te eten en dat er relatief weinig vetten in zitten, terwijl in de westerse landen veel meer aangeraden wordt om juist te kiezen voor het eten van gezonde vetten.


Bron

Brazilië
Brazilië heeft geen Schijf van Vijf of een variatie daarop, maar werkt wel met een lijst waarop tien zogenaamde ''principes'' staan voor gezond eetgedrag waar iedereen zich aan zou moeten houden. Een aantal daarvan kun je op de foto terugvinden. Voorbeelden van die principes zijn: zoveel mogelijk natuurlijk eten, bewust zijn van reclames rondom eten, in gezelschap van anderen eten et cetera.


Bron

China
De voedingsrichtlijnen van China geven naast het belang van gezond eten ook het belang van beweging aan. Ook laat het zien dat de basis van een gezond eetpatroon zou liggen bij producten als rijst, brood en noedels. Samen met fruit en groenten zouden deze producten altijd terug moeten komen in een maaltijd volgens deze richtlijnen. Producten als vis, vlees en eieren mogen zeker gegeten worden maar in kleinere hoeveelheden, net als andere producten die verder naar boven op het plaatje staan.


Bron

Verenigd Koninkrijk
''The UK's Eatwell Guide'' zegt dat granen, fruit en groenten sowieso een derde van iemands totale  eetpatroon uit zouden moeten maken. Een andere belangrijke productgroep is die van de proteïne waar onder andere bonen, vlees en vis in zitten. Melkproducten of alternatieven hiervoor mogen zeker gebruikt worden, maar wel het liefst in de magere variant.

Producten die veel suiker, zout of vet bevatten zijn expres buiten de cirkel geplaatst omdat deze producten niet nodig zijn om in leven te blijven. Dit betekent echter niet dat deze producten nooit gegeten mogen worden. Net als met alles is het ook bij deze producten zo dat alles waar ‘'te‘' voor staat niet goed is, maar met mate kan het prima.


Bron

Zuid-Afrika
De richtlijnen voor voeding in Zuid-Afrika zijn best bijzonder en ergens ook heel treurig. Ze zijn namelijk verdeeld in twee categorieën. De ene categorie is bedoeld voor mensen die ondervoed zijn en de andere categorie is voor mensen die overgewicht hebben. Er wordt aangeraden om voldoende groenten en fruit te eten, melk en yoghurt te eten/drinken en voldoende schoon water te drinken. Mensen moeten terughoudend zijn met producten die veel suiker, zout of vet bevatten, ook de mensen die in het verleden ondervoed zijn geweest.


Bron

Canada
Canada heeft naast de vrij reguliere aanbevelingen omtrent voeding ook nog een aantal andere adviezen. Deze gaan vooral over traditionele producten zoals wild vlees dat in Canada gevangen wordt. De overheid doet hierbij extra aanbevelingen over porties zoals bij walvis of herten.

Qatar
In Qatar wordt specifiek aangeraden om per dag drie tot vijf porties groenten en twee tot vijf porties fruit te eten. Wat betreft anderen productgroepen wordt niet exact een hoeveelheid aangeraden, maar is het wel verstandig om in ieder geval iedere dag er iets van te eten. Voor mensen met overgewicht wordt er aangeraden om niet te veel te focussen op gewichtsverlies. De overheid heeft liever dat er wordt gefocust op het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.


Bron

Terugkijkend op bovenstaande richtlijnen kun je concluderen dat, ondanks de culturele verschillen, veel dingen overeenkomen. Groenten, fruit en granen zijn belangrijk in ieder voedingspatroon. Te veel suiker, zout en vet wordt afgeraden. Dit is echter niet heel veel nieuws en voor de meeste mensen wel bekend. Wie zo dagelijks gewoon normaal eet, kan er vanuit gaan dat de aanbevolen hoeveelheden redelijk behaald worden. Onthoud daarnaast ook dat in principe alles wel gegeten kan worden, zolang het maar met mate is. Richtlijnen rondom voeding zijn niet voor niets richtlijnen en geen regels.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-123- - Vrijdag 25 maart 2016 15:28
Erg leuk om te lezen, kunnen jullie ook iets over Body dismorphic syndroom doen?
Sandra wellicht vaker aan het woord?
Iets over fitgirls (voor en nadelen)?
Jullie manier van doen omtrent onze schijf?
Hoe vaak moet je nou per week actief zijn?
Eens vertellen hoelang jullie zijn? XD
RosieV - Vrijdag 25 maart 2016 16:13
Wat is dit leuk om te lezen joh vooral ook met welke redenen zoas bij de usa, canada met wild vlees.
Erg leuk, ik denk ook een goede bewustwording voor veel hier dat granen oke zijn vooral volkoren.
En dat dit bij iedereen verschillend kan zijn zo ook in andere landen. Elk mens doet het anders.Het
Esrarengiz - Vrijdag 25 maart 2016 16:46
Ik denk niet dat er een schaal is die iedereen goed zal vinden, maar ik vind het jammer dat er nog steeds zo slecht over vetten en oliën wordt gedacht. Onverzadigd vet is juist hartstikke goed voor je. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat je voedsel met onverzadigd vet (zoals avocado, noten, olijfolie, zalm) de hele dag door mag eten. Ik denk dus dat het wel een groter gedeelte moet innemen in de schaal van vijf . Wat ik wel goed vind van de nieuwe schijf van vijf van NL en de US is dat granen niet het grootste vlak meer inneemt wat ik nu wel bij China en Japan heel erg zie. Vaak kreeg ik bij de diëtiste een lijst in mijn handen gedouwd waarop stond dat de gemiddelde vrouw 10 sneetjes brood mocht eten. Ik heb niks te zeggen op de hoeveelheid, maar ik vind het gewoon echt niet gevarieerd.

Marijn - Vrijdag 25 maart 2016 21:09
Super leuk! Kan altijd erg genieten van artikelen over andere culturen
Ano - Zaterdag 26 maart 2016 17:29
@esrarrngiz vetten zijn gezond in kleine hoeveelheden, ik grote niet. Een mensenlichaam functioneert het beste op veel koolhydraten en weinig vet. Kijk ook maar eens naar de bovenstaande schijven, juist de landen waar het minste vet word aangeraden zijn de landen met de fitste en gezondste mensen. Vet is niet ongezond, maar het moet zeker niet in grote hoeveelheden gegeten worden.
bellefleur - Maandag 28 maart 2016 00:44
@Esrarengiz ik vind het niet zo verwonderlijk dat in de Aziatische landen granen een groter deel van de schijf innemen. Ik ben zelf aziatisch, maar vanaf baby af aan in nederland, en wanneer ik te weinig (lees: niet extreem veel in de ogen van nederlanders) eet, raakt mijn lichaam in de war. Ook toen ik dat na een aantal jaar wel ontwend zou kunnen zijn toen ik door schooltijden minder koolhydraten at. Voor mijn nederlandse ouders en bekenden geldt dat ze beter varen bij minder koolhydraten. Dus voor europeanen is het zeker goed naar mijn idee, maar of het daarmee verkeerd is voor aziaten (hoeveelheid koolhydraten) weet ik nog zo net niet.
Sofii - Vrijdag 1 april 2016 06:46
Heel interessant om te zien hoe de schijf van vijf in andere landen is, ik vind het idd ook altijd heel veel brood
Karin - Zaterdag 2 april 2016 10:25
Wat vinden jullie van de houvast aan het "BMI" ?

Ikzelf ben er tegen. Het kán een goede richtlijn zijn.
Maar vaakgenoeg door ziekte houdt men bijv vocht vast (ik noem een voorbeeld) of is er iets anders loos, maar heeft degene wel een normaal lichaam. En bijt men zich vast aan het BMI. Verschrikkelijk neerbuigend.
Jodokus - Vrijdag 30 november 2018 13:12
hoi