Over de datum? Gewoon eten!

 

Er wordt wereldwijd veel meer eten weggegooid dan nodig is en als we dit niet zouden doen, zouden er veel meer mensen kunnen eten en zou er misschien wel minder geproduceerd hoeven worden. Niet alleen consumenten doen dat, maar ook supermarkten omdat producten die over de datum zijn niet meer worden verkocht. Inmiddels is in Kopenhagen de eerste supermarkt, WeFood, geopend waar je producten kunt kopen die al over de datum zijn. Een geweldig initiatief wat hopelijk in de loop van de tijd zich steeds verder ontwikkelt.

Het is interessant om eens stil te staan hoe vaak jij de houdbaarheidsdatum checkt van voedingsproducten en dingen die je in de koelkast hebt staan en hoe vaak je dingen niet meer gebruikt en weggooit omdat de 'ten minste houdbaar tot' datum is verstreken. Sommige mensen kijken hier eigenlijk niet echt naar en ruiken of proeven even of iets niet goed is, dat is misschien ook wel een heel goede en betrouwbare manier om er achter te komen of je iets nog kan eten, want de 'tenminste houdbaar tot' datum zegt niet dat je het een dag erna niet meer kunt eten.

eten
Bron

Ik ben hier zelf best moeilijk in. Ik zal niet zo snel vlees of zuivelproducten eten wanneer ze over de datum zijn en dan neem ik liever het zekere voor het onzekere en dan gooi ik het weg. Ergens best zonde, want sommige producten kun je prima nog gebruiken na de verstreken datum. Dit scheelt heel wat geld en als iedereen producten langer zou gebruiken, scheelt het enorm veel als het gaat om productie en verspilling. Ik ben dus wel zo iemand die te snel dingen weggooit. Niet alles hoor, chocolade, snoep en gedroogde pasta bijvoorbeeld eet ik nog wel gewoon als de datum al even verstreken is en dit is ook vrij onschuldig maar ik neem liever geen risico. Bij sommige andere dingen ben ik sneller bang dat ik er ziek van word en om dat te voorkomen, gebruik ik het dan niet. Ik probeer mijzelf hierin wel voor uitdagingen te stellen. Ik ben nog nooit ziek geworden door bedorven eten, ook niet van producten die uiteindelijk wel over de datum bleken te zijn.

Er is overigens ook een groot verschil tussen de THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) datum. De producten waarop de THT datum staat, zullen niet snel bederven en de kwaliteit kan wel wat achteruit gaan, maar vaak kun je het na deze datum nog wel veilig eten. Wanneer er een TGT datum op staat, heb je te maken met een product dat sneller bederft. Die kun je wel beter weggooien nadat deze datum verstreken is.

WeFood is de supermarkt die in Denemarken geopend is waar je producten kan kopen waar de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je kunt ze gewoon nog eten, maar door de houdbaarheidsdatum of hun uiterlijke imperfecties zouden ze anders weggegooid worden. Een voordeel is dat je hiermee de strijd aangaat tegen voedselverspilling en de prijs is ook een stuk vriendelijker. Deze liggen namelijk tussen de 30 en 50% lager dan de oorspronkelijke prijs. De winkel wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en de opbrengsten gaan naar een goed doel.

fruit
Bron

Als deze winkel in Nederland zou komen, zou ik hier zeker gaan winkelen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je bedorven producten tegenkomt. Alles wordt strikt gecontroleerd op eetbaarheid en alles wat je koopt is dus veilig. Het is overigens ook gewoon legaal om producten te verkopen waarvan de 'tenminste houdbaar tot' datum verlopen is. De producten van WeFood komen van verschillende groentewinkels, slagers en supermarkten die ze anders zouden weggooien omdat de klanten het niet meer zouden kopen. Ik vind deze winkel een geweldig concept en ik hoop dat het dan ook snel op meer plekken in de wereld zal verschijnen. Het doel van WeFood is om de hoeveelheid etensafval te verminderen en dit is in Denemarken de afgelopen jaren al goed gelukt. In vijf jaar tijd werd de hoeveelheid afval met maarliefst 25% verminderd.

Bron: culy & wefood

Eet jij weleens voedsel dat over de datum is en wat vind jij van deze nieuwe supermarkt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jessi - Vrijdag 4 maart 2016 13:13
Waarschijnlijk zit het tussen mijn oren.. Maar als ik lees dat iets over de datum is of als iets er vies uit zie dan word ik gelijk misselijk en hoef ik het niet.. Ik pak dus altijd pakken aan de achterkant die het langst houdbaar zijn en ik kijk altijd naar hoe iets eruit ziet (bijvoorbeeld qua fruit)
bloempje - Vrijdag 4 maart 2016 14:01
Wat een mooi initatief. ik hoop dat het ook in nederland komt
Sanne - Vrijdag 4 maart 2016 14:05
Eigenlijk check ik nooit de datum van een product, maar kijk ik hoe het eruit ziet en ruik ik eraan als ik het al wat langer heb. Heel soms bij vlees kijk ik wel naar de datum. Het is me weleens gebeurd dat ik iets at wat bedorven was, maar dat proefde ik bij de eerste hap al wel. Ik gooi dus eigenlijk bijna nooit iets weg wat over datum is, heb het wel ergens in mijn hoofd dat als iets al wat langer in mijn koelkast ligt, eerder op moet bijvoorbeeld.
Vind het een heel mooi initiatief, hoop dat het ook naar Nederland komt!
Miekio - Vrijdag 4 maart 2016 15:29
Ik kijk er wel naar, maar dat betekent niet dat ik het weggooi. Het is nu eenmaal zo, des te ouder des te minder voedingsstoffen zoals bij groente.
Ik gebruik de THT door te bepalen dat ik bijvoorbeeld tussen de middag iets op eet, want weggooien doe ik echt niet aan. Als mijn zuivel bijna niet meer houdbaar is, dan zorg ik dat het die dag nog op komt door bijvoorbeeld pannenkoeken te maken ofzo. En restjes groente maak ik een soep. Zo simpel is het...

Ik vind het best wel weer een handje vasthouden iets is hoor, net als dat van die plastic zakjes. Natuurlijk fantastisch dat het werkt en uiteindelijk neerkomt om minder verspillen of minder milieuvervuiling. Maar ook wel weer erg triest dat zoveel mensen blijkbaar echt dit moet worden aangereikt en ze niet zelf stil kunnen staan bij bepaalde dingen.
Ingrid - Vrijdag 4 maart 2016 16:02
Geweldig initiatief, als we hier zo een winkel zouden hebben zou ik daar zeker boodschappen gaan doen. Ik hoop dan ook dat dit concept hier ook in zal worden gezet..... Zelf doe ik zodanig boodschappen dat ik zo min mogelijk weg hoef te gooien. Over de houdbaarheidsdatum wist ik al een en ander, over een dagje doe ik niet moeilijk.
Hekepekepao - Vrijdag 4 maart 2016 16:16
Ik eet gewoon de dingen die "over de datum" zijn, ik ruik en proef ff of het goed is. En bij suiker, thee en honing snap ik al helemaal niet warom er een datum op staat want dat gaat nooi over de datum hahaha
Maar wel een goed initiatif!!
priscillaaaaax - Vrijdag 4 maart 2016 16:27
net nog een eat natural bar op die meer dan een maand over de datum was, smaakte gewoon goed
AnaMan - Vrijdag 4 maart 2016 16:45
"THT" is een marketing truc, niets meer. Ten eerste is het "TEN MINSTE", wat dus absoluut NIETS zegt over hoe lang het écht houdbaar is! Vaak betekent dit zoiets als "smaak gegarandeerd perfect tot...".

Maar ik zal je een supermarkt geheim vertellen; wat ze daar overhebben gaat gewoon terug naar de fabriek en die print er slechts een nieuwe THT datum op!!! Soms doen ze dat weken achter elkaar!

Kortom; gooi iets niet zomaar weg, maar kijk en ruik ZELF!!! Sommige dingen -zolang je ze goed bewaart- zijn weken of zelfs maanden nog goed!
Maan - Vrijdag 4 maart 2016 17:09
Hahaha toen ik nog thuis woonde maakte ik hier echt een megaprobleem van xD
Maar eerlijk gezegd eet ik nu echt behoorlijk vaak dingen die over de datum zijn... Maar dat is dan idd meer koek, noten, havermout en dat soort ontbijtgranen, zout en al die andere poedertjes.
xirisjeexx - Vrijdag 4 maart 2016 18:13
Ik kijk er wel naar. Als het 1 of 2 dagen over datum is en het ruikt nog goed eten we het nog wel maar anders niet
xirisjeexx - Vrijdag 4 maart 2016 18:13
Ik kijk er wel naar. Als het 1 of 2 dagen over datum is en het ruikt nog goed eten we het nog wel maar anders niet
marleen - Vrijdag 4 maart 2016 18:50
ik kreeg thuis altijd (te weinig en) vervallen eten. Maar dan echt brood met schimmel erop en zo. Ben er af en toe ziek van geweest. Maar mama kickte erop om dokters te bezoeken met ons .
Tijdens mijn eetstoornisperiode heb ik heel veel bedorven voedsel gegeten vanuit de gedachte 'ik verdien toch niet beter' of zo. Het laatste wat overbleef in het pak of op de schaal of zo was dan het enige wat ik mezelf gunde, en dan vaak nog met het excuus 'omdat het op moet'.
Een periode later haalde ik standaard heel veel eten in huis. Zoveel dat ik het onmogelijk allemaal op dierf of kon eten. En dan stond het daar slecht te worden, gewoon omdat ik zo'n angst had om zonder eten te zitten.
Onlangs heb ik mijn kast een keer helemaal uitgekuist. In therapie leren ze me dat ik ook recht heb op 'goede' producten. Ik heb toen in een weekend 2 boodschappenzakken met producten gevuld die over datum maar volgens mij nog niet slecht waren (vooral droge voeding dus, en junkfood, en blik) . Ik heb die cadeau gedaan aan een bedelaar bij ons in de stad, met zo'n kartonnetje van 'ik heb honger'. Ik weet dat het ook niet oke is om zulke dingen aan een ander te geven, maar ik denk dan maar dat het inderdaad 'geen kwaad kan' als het niet zintuiglijk merkbaar over datum is en als je het niet doet om verkeerde redenen...
WakeMeUp - Vrijdag 4 maart 2016 20:12
Ik heb een keer een slok drinkyoghurt gehad die 1 dag over datum was. Na die ervaring neem ik nooit meer dingen die over de datum zijn
Annemoontje - Zaterdag 5 maart 2016 11:34
Bijzonder ik vind ook dat je gewoon, normale houdbare producten ook nog gewoon na de datum kunt eten!
*** - Zaterdag 5 maart 2016 14:13
Ik eet regelmatig wel eens voedsel dat over datum is. Ik vind het vreselijke verspilling om eten weg te gooien. Als je er eens aan ruikt dan weet je wel of het nog eetbaar is of niet. Voorverpakte middelen die een paar dagen over tijd zijn, zijn meestal nog perfect eetbaar. Alleen oppassen met verse etenswaren of dingen die al een paar dagen open zijn. En van bv kaas die een klein beetje begint te schimmelen kan je perfect dat stuk er af snijden en de rest nog opeten.
Anne 93 - Zaterdag 5 maart 2016 17:11
Een dergelijke soort winkel is ook al in Nederland. De Jagro. K heb geen idee op welke plaatsen die allemaal zit, maar weet dat het een supermarkt is die producten verkoopt die tegen/over de datum zij tegen bodemprijzen! En iedere zoveel tijd wisselt het assortiment omdat er steeds andere producten ingekocht worden. Alhoewel de basisdingen wel hetzelfde blijven, zoals koffie, thee, aardappels en toiletpapier.
Mar - Zaterdag 5 maart 2016 20:34
Bij droge kruidenierswaren zegt het sowieso enorm weinig, deze producten zijn na de aangegeven datum heus nog wel even houdbaar. Het is slechts iets wat de producent/leverancier gebruikt om zichzelf in te dekken. Ook bij verswaren zegt het érg weinig. In een biologische supermarkt waar ik heb gewerkt moesten we na het verstrekken van de datum de eventueel aanwezige schimmel bij kaas wegsnijden en vervolgens wegleggen met een nieuwe sticker (lees: een maand later)...
Plant - Zaterdag 5 maart 2016 22:47
Suuuuuuuuuuuuupergoede blog! Ik ben het er 100% mee eens. En vaak krijg je vette korting op spullen die bijna over de datum zijn. Win-win dus!
Combinegirl - Zondag 6 maart 2016 00:15
Ik eet soms yoghurt 14 dagen over de datum.
Geen kwaliteitsverlies en geen gezondheidsproblemen.
Jansje - Zondag 6 maart 2016 09:08
Ik check bij het kopen in de supermarkt wel of het product nog even houdbaar is. Maar had ik het al in de koelkast staan en is de datum verstreken, dan kijk of ruik ik eerst of het nog goed is, meestal kan ik het nog gewoon gebruiken.
En zeker dingen als sausjes, ketjap, maggi enzo dat gaat bij mij altijd over de datum!
Maar is nog prima eetbaar.
Snoepjes, rijst en pasta zijn ook nog prima te gebruiken. Als het erg muf ruikt doe ik het wel weg.