Ontbijten met Daphne 4

 

Het blijft toch wel mijn favoriete maaltijd van de dag: het ontbijt. Het kan me eigenlijk niet zoet genoeg zijn  en tegenwoordig ga ik op veel dagen ook terug naar bed, om daar in alle rust te eten en wakker te worden. Hopelijk kun je wat inspiratie en motivatie halen uit mijn dagelijkse porties pannenkoekendeeg en bladerdeeg. Met jezelf verwennen kun je namelijk niet vroeg genoeg beginnen, als je het mij vraagt. 

♥ Maandag
Vanwege de enthousiaste bakkersaankopen in het weekend hebben we vrijwel altijd een extra lekker ontbijtje op de maandag. Dit keer had ik een koffiebroodje over, die ik overigens helemaal herontdekt heb! 

♥ Dinsdag
Yoghurt, verse aardbeien en granola van de bakker. Zo kan een simpel ontbijt toch iets zijn om echt naar uit te kijken, vind ik zelf. 

♥ Woensdag
Vandaag is mijn vrije dag en dat betekent: ontbijt op bed! Hoewel dit vaak genoeg ook op werkdagen gebeurt, kan ik er deze ochtend extra de tijd voor nemen. En genoeg tijd betekent dan weer: tijd voor pannenkoeken, mét koekkruimels en chocolate chips erover.

♥ Donderdag
Een amandelcroissantje om de dag mee te beginnen vandaag. Ik begin in bed met een croissantje en een bakje met fruit, om op het laatste moment pas naar de tafel te rennen om te gaan werken.

♥ Vrijdag
Aanschouw mijn nieuwste verslaving, in de fijnste zin van het woord: 'verloren brood'. Dat vraagt om uitleg natuurlijk: verloren brood is het brood dat wordt gemaakt van alle overgebleven baksels van de dag ervoor. Bij een kleine Zweedse bakkerij bij mij om de hoek wordt dit elke week gemaakt. Het is één van de lekkerste dingen die ik de afgelopen tijd ontdekt heb. Je hebt overigens geen idee wat je eet, maar hoogstwaarschijnlijk een mix van verschillende taarten, brownies, kaneelbroodjes, kardemombroodjes, bananenbrood, en croissants. Ik kan meestal toch niet kiezen, dus dit is ideaal en iets wat wij thuis nu regelmatig als ontbijt eten. 

♥ Zaterdag
Opnieuw - uiteraard - pannenkoeken en ik durf wel te zeggen dat dit mijn lekkerste tot nu toe waren! Zo lekker dik en fluffy, dat mag ook wel na al dat oefenen... 

♥ Zondag
Lievelingsmoment: een plank vol vers fruit, genoeg croissants en daarmee snel terug naar bed lopen. Zeker op zondagen is luieren, een beetje wandelen en opnieuw luieren vrijwel het enige wat op de planning staat. Een dag waar ik van oplaad en ontzettend naar uitkijk. Een plankje zoals deze wordt trouwens helemaal eerlijk verdeeld. Mijn vriend is een man, is groter dan ik en sport ook meer dan ik, maar dat betekent niet dat we niet op veel momenten hetzelfde kunnen eten. Sterker nog, ik ben vaak de persoon die niet echt wil delen... Mijn pizza is van mij en ik heb in alle stukjes evenveel trek. En ik heb ook honger voor twee croissants!

 

Misschien voelt dat voor jezelf wel eens gek of verkeerd, ik heb er ook even over gedaan om dit normaal te gaan vinden. Je kunt je een vreetzak voelen als je hetzelfde eet als iemand die groter is of meer verbrandt, maar zo zwart-wit is het niet. Eten is brandstof, energie en - zeker op dit soort ochtenden - een genot. Als we allemaal machines waren, konden we dat allemaal met elkaar vergelijken, maar we zijn geen machines. Het is oké en heel normaal om hetzelfde of meer te eten dan een ander. Eten als je honger hebt en eten naar waar jij behoefte aan hebt; dat is de enige voorwaarde waar je aan hoeft te voldoen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- - Zaterdag 20 maart 2021 19:09
Misschien een gekke vraag maar kun je nog wel poepen met deze zoete ontbijtjes?
Layla - Zondag 21 maart 2021 11:29
Anders zou ze ze niet eten, lijkt me?
MetalKreeft - Zaterdag 20 maart 2021 19:34
Kom je weleens in Drenthe?
Zoja dan raad ik je bakkerij Joost aan daar hebben ze echt heel lekker brood en ook allerlei andere lekkere dingetjes
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:35
Hi MetalKreeft,

Daar kom ik zelden, maar ik ga je tip zeker onthouden voor het moment dat ik daar weer eens ben. Geniet ervan zou ik zeggen! :)

Liefs!
Patroklos10 - Zaterdag 20 maart 2021 20:11
wauw, wat ziet dit er heerlijk uit en ook echt een verrassing en wake up call wat een gezond mens eet aan het begin van de dag. Is jouw ontbijt ook het grootste eetmoment van de dag? Of eet je de rest van de dag dan ook gewoon als altijd hoe groot je ontbijt ook is? Of doe je ook dat op gevoel? Wat doe je door het verloren brood om het samenhangend te krijgen?
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:39
Hey Patroklos,

Dankjewel voor je reactie, fijn dat je er iets aan hebt om mijn ontbijtjes zo te zien. Het verschilt heel erg per dag en per week. Het ontbijt vind ik vaak wel de lekkerste maaltijd van de dag, maar ook de rest van de dag eet ik - voor mij - normale maaltijden. Inmiddels altijd op gevoel inderdaad.

Het verloren brood koop ik bij een Zweedse bakker in mijn buurt, dus wat zij er precies mee doet is mij een raadsel. Maar het werkt wel! ;)

Hele fijne dag vandaag.
Liefs!
Jo - Zaterdag 20 maart 2021 20:47
Mis toch wel eiwitten voor een vol gevoel ...
Anoniem - Zaterdag 20 maart 2021 20:53
Hey! Ik vroeg me af of je geen last hebt van zoveel gluten? Meen me te herinneren dat je daar gevoelig voor was. Doe je iets daarvoor? Of gewoon vette mazzel dat het beter gaat? Vraag het ivm eigen gevoeligheid en alle goede tips zijn welkom want ik ben gek op brood etc!

Verder ben ik meer team hartig maar ziet er heerlijk uit!
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:45
Hi Anoniem,

Ah team hartig kan ook heerlijk zijn! Wel vervelend dat je ook last hebt van een gluten-gevoeligheid. Ik zal wat blogs linken die eerder zijn verschenen over het omgaan met een glutenintolerantie, hopelijk heb je daar ook iets aan:

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Daphne's_glutenvrije_tips_

https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Voedselintolerantie_en_mijn_eetstoornis

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Voedselintolerantie_en_een_eetstoornis

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Glutenvrij_eten_en_een_eetstoornis

Het klopt inderdaad dat ik er goed aan doe om er zo veel mogelijk rekening mee te houden. In de ontbijtjes die ik zelf maak, doe ik dat vrijwel altijd en de rest kan ik - gelukkig - goed opvangen. Die balans heb ik voor mezelf inmiddels een beetje gevonden, dat is heel fijn. Ik hoop dat jij daar ook je weg in vindt.

Veel liefs!

Flo - Zaterdag 20 maart 2021 22:52
Prachtig en inspiratievol!!!
Ook het voeden van jezelf met lekkere bedmomentjes ...
Hoop dat ik het me deze week herinner en bijv een keer pancakes ga bakken!

Mijn ritme is door de weeks kwark met fruit en noten en zaden/ havermout
Op zaterdag en zondag vaak een lekkere croissant met roomboter en jam. Geen denken aan toen ik anorexia had. Maar inmiddels genezen heb ik mezelf beloofd dat niemand mij die croissantsjes in het weekend meer afpakt. Wat kan ik daar van genieten!!!
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:54
Hey Flo,

Dank voor je fijne reactie, leuk om te lezen! Klinkt als een goed en vooral lekker voornemen, om jezelf lekker te trakteren deze week. Al klinkt je dagelijkse ontbijt-ritme ook al heel erg fijn, wat goed om te lezen hoe ver je daar dus al in bent gekomen! Geniet-se deze week!

Liefs.
Anne - Zondag 21 maart 2021 06:29
Wat een lekkere dingen allemaal.! Ik ben heel benieuwd naar het restjesbrood. Ik ken het wel,,maar dan dat je het bakt van allerlei restjes meel dat je toevallig in huis hebt.,bessen, yogurt etc. Het is inderdaad Zweeds!

Het is ook wel goed om te weten dat niet elke maaltijd een feestje hoeft te zijn. Eten is ook inderdaad gewoon brandstof en het is heel normaal om ook gewoon wat te eten wat je eigenlijk niet zo lekker vindt, maar dat er toevallig is of wat je kunt betalen etc.
Als je jezelf zo telkens moet verwennen met eten blijf je zo toch ook in een veilig eet - coconnetje.
Niet dat het niet ok is om jezelf soms te verwennen, zeker niet als je het niet gewend bent, maar het is geen moeten, en ook niet heel normaal. Maar wat is normaal?
Layla - Zondag 21 maart 2021 11:27
Mooie toevoeging!
C - Zondag 21 maart 2021 16:40
Inderdaad een mooie toevoeging. Wat is ‘normaal’? Ik ben hersteld maar voor mij voelen deze ontbijtjes niet als normaal. Mijn door de week ontbijtjes bestaan meestal uit yoghurt met muesli en een beschuit, ontbijt maken voor m’n kind en doooorrrrr. In het weekend een lekker afbakbroodje. Doorgaans op een veel te vroeg tijdstip hahaah.
Astrid - Zondag 21 maart 2021 07:53
Ik eet smorgens eigenlijk nooit volgens de zogenoemde ' schijf van 5 '. Sowieso brood ben ik geen liefhebber van. Sinds we het zelf bakken ( nu al een paar jaar ) eet ik het iets vaker, maar nog eet ik liever een beetje kwark of een geklutst eitje ofzo.
Maluka - Zondag 21 maart 2021 09:51
Leuke blog! Dat restjesbrood ziet er echt verrukkelijk uit :O
:) - Zondag 21 maart 2021 10:45
Hoi Daphne ben je nu een stuk meer gluten aan het eten dan toen je bij proud begon? Heb je daar geen gezondheidsklachten bij?
:) - Zondag 21 maart 2021 14:59
Zou je daar misschien een blog over willen schrijven?? 🙏🏻
:) - Zondag 21 maart 2021 15:00
Of is er al een blog over ??
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:34
Hi!

Dank voor je reactie en ik heb hier inderdaad al wat blogs over geschreven, die zal ik hieronder voor je linken:

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Ik_heb_geen_regels_met_eten

https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Daphne's_glutenvrije_tips_

Mijn pannenkoekjes en granola zijn vrijwel altijd glutenvrij, ik doe er nog steeds goed aan om er wel dagelijks rekening mee te houden. Ik vind het zelf een gelukje dat ik tegelijkertijd ook soms wat kan halen waar gluten in zitten, dat is goed te doen en probeer ik om die reden af te wisselen.

Fijne dag vandaag!
Liefs.
britneyangel - Zondag 21 maart 2021 17:22
het ziet er allemaal erg lekker uit!
Aimee - Zondag 21 maart 2021 18:39
Je hebt wel veel lekkere bakkerijen bij jouw in de buurt hier in de kop van overijssel heb je dat niet
Sanne - Zondag 21 maart 2021 19:09
Oooh wat ziet het er heerlijk uit! Ik word er aan de ene kant heel blij van, maar aan de andere kant denk ik: hoezo kan jij dit zo eten en zie je er zo ontzettend mooi en slank uit? Dat gaat bij mij nooit lukken. Althans, zo voelt het echt heel erg nu tijdens mijn eetstoornis. Dat heb ik sowieso heel erg met alle dagjes mee-eten en fotoblogs. Het is echt heel fijn om te zien wat je na eetstoornisherstel kan eten, maar het is voor mij dus ook heel erg dat ik denk: waarom kan jij wel zo eten en ben je zo slank en moet ik minder eten om zo eruit te zien?

Herkent iemand deze gedachten? Ik heb geen idee of dit eetgestoorde gedachten zijn of dat dit 'gewoon' de waarheid is, maar wie weet leer ik dat de komende tijd nog..
Emma - Zondag 21 maart 2021 20:42
Ja sanne dit heb ik ook en ik ben hersteld. Is niet gek, de een heeft een hoger metabolisme dan de ander. Ik vond dit lange tijd lastig maar heb mij er nu bij neergelegd dat het voor mij nou eenmaal anders is dan bij veel anderen. Niks eetgestoords aan :)
Fenna - Zondag 21 maart 2021 23:55
Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: niet iedereen "kan" evenveel eten en slank blijven. Ik denk dat je ES dit wel kan uitbuiten om je bang te maken.
Anne2 - Maandag 22 maart 2021 07:29
Je hoeft niet minder te eten om eruit te zien zoals iemand anders.
Jij hebt je EIGEN schoonheid, je EIGEN lichaam. Jij mag eten wat je wilt en van JOUW leven genieten. Elk lichaam is anders en elk mens heeft zijn of haar eigen waarde en schoonheid. Je hoeft jezelf niet te onderdrukken en te manipuleren en proberen slanker te zijn dan wat je lichaam wilt om je optimaal te laten functioneren en voelen.
Als je jezelf blijft manipuleren om slank te worden /blijven leer je jezelf nooit kennen!
Niet alleen je lichaam wordt gemanipuleerd, maar je hele wezen.
Het is NIET normaal om altijd op je lijn te letten, wat de "wereld" je ook doet denken. Het is gewoon zonde van je leven en je tijd hier op de aarde. Emancipeer je, kom voor jezelf op en besef je eigen kracht en je eigen waarde.
Daphne - Proud2Bme - Maandag 22 maart 2021 09:52
Hi Sanne,

Dankjewel voor je reactie en voor je eerlijkheid, echt herkenbaar wat je hier schrijft. Wat ik vooral herken is die verwarring en onzekerheid op het moment als je jezelf met anderen vergelijkt. Ontzettend begrijpelijk dat we dat allemaal doen, maar daarmee doe je jezelf misschien ook echt tekort..? Ieder mens en ieder lichaam is anders. Iedereen heeft iets anders nodig en dat zegt niets over wat 'mooier' of 'beter' is.

Ik kan me alleen maar aansluiten bij wat Anne2 zegt; jij hebt je eigen kracht en je eigen waarde, daar doet het eetpatroon of lichaam van een ander helemaal niets aan af. Geef jezelf de tijd en investeer in wat goed voelt voor jóu. Dat verdien je!

Liefs!
C - Maandag 22 maart 2021 09:53
Had ik ook. En ik kan je zeggen: ik genoeg eten om mijn lichaam te voeden en een gezond gewicht te hebben. En daar hoort zeker ook regelmatig iets lekkers bij, klein of groot.
Sanne - Donderdag 25 maart 2021 12:07
Oeps ik zie jullie reacties nu pas. Maar dankjulliewel voor de reacties. Het is ook zo, denk ik.. maar poeh, dit is wel echt lastig om in te gaan zien. Ik hoop dat het me ooit gaat lukken om zo te denken. Want nu vind ik dit echt nog moeilijk. Wel fijn dat er wat herkenning is!
Danielle - Donderdag 25 maart 2021 16:58
Ik herken deze gedachten ook heel erg hoor Sanne. En tegelijkertijd voel ik me schuldig omdat de porties ontbijt die ik eet, de in mijn ogen gezonde ontbijtjes, veel groter zijn dan dit en ik nooit ook maar een klein beetje verzadiging voel, waardoor ik vaak alsnog met honger of trek de deur uit ga in de ochtend...
Sanne - Dinsdag 30 maart 2021 23:09
Ja oolk dat herken ik heeeel erg...
Saskia - Maandag 22 maart 2021 19:50
Ik ontbijt al jaren met yoghurt met fruit en musli, al varieer ik wel met verschillende soorten.