Let op: dit is ongezond
Een tijdje geleden ging ik met vriendinnen naar Londen. Op de terugweg hadden we flink wat vertraging en besloten we een broodje te eten op het vliegveld. We zaten bij een leuk tentje en bestelden wat te drinken terwijl we de menukaart bekeken. Ik had best wel trek, tot ik de menukaart bekeek. 624, 435, 528, 286, 389 etc. De getallen vlogen ineens voorbij. Dit waren geen extreem hoge prijzen, nee, dit waren calorieën. Op deze menukaart stond bij ieder gerecht vermeld hoeveel calorieën erin zaten.
Ik was niet per se verbaasd over de hoeveelheden. Ik weet van bepaalde dingen nu eenmaal wel hoeveel er ongeveer in zit. Mijn vriendinnen zijn daarentegen behoorlijk verrast. Wauw, zitten er zoveel calorieën in een broodje? En als je er een sausje bij neemt komt er nog x bij? Eén vriendin besluit zelfs voor een ander broodje te kiezen dat net iets minder bevat, terwijl ze daar normaal gesproken nooit op let. Het vermelden van de voedingswaarden heeft dus direct effect.
Ik had nog nooit zoiets gezien tot ik recentelijk in de supermarkt langs de schappen met frisdrank liep. Ik zag daar, naast de prijzen van verschillende flessen met frisdrank, ook het aantal calorieën van bepaalde dranken vermeld staan. Mijn oog viel daarnaast ook op de zogenaamde Friswijzer. Online vond ik dat dit een initiatief is van Albert Heijn om de hoeveelheid suiker in producten te reduceren. De eerste vernieuwde producten bevatten al tien tot veertig procent minder suiker. De Friswijzer geeft informatie over de hoeveelheid suiker, wijze van zoeten en calorieën.
De Albert Heijn is niet de enige die aan de consument duidelijk zichtbaar maakt hoeveel calorieën een product bevat. Mars, bekend van producten als Snickers, M&M's en Mars gaat vanaf volgend jaar snoepautomaten op middelbare scholen en MBO's voorzien van zogenaamde gezondheidsstickers. Op deze stickers zal te zien zijn hoeveel calorieën een product uit de snoepautomaat bevat en hoeveel iemand gemiddeld moet fietsen om deze calorieën weer te verbranden. De directeur van Mars geeft aan dat producten uit een snoepautomaten prima passen in een normaal eetpatroon, mits deze met mate gegeten worden. Het is volgens hem daarom belangrijk om eerlijk te zijn naar jongeren toe.
Staatssecretaris Van Rijn geeft aan dat het van belang is om het aanbod op scholen te verbeteren zodat kinderen een breed scala aan keuze mogelijkheden hebben. Het Voedingscentrum lijkt zich voornamelijk aan te sluiten bij de staatssecretaris. Een gezondheidssticker zou volgens het Voedingscentrum namelijk niets opleveren omdat het aantal calorieën van een product al heel erg lang vermeld wordt op de verpakking van een product. Het zou belangrijker zijn om het aanbod aan te passen, zodat kinderen andere, gezondere keuzes kunnen maken.
Het is bekend dat het huidige beleid vooral gericht is op mensen met overgewicht. Voor hen kan het goed zijn om op een gezonde manier wat af te vallen en daarbij te letten op de hoeveelheid suiker die zij dagelijks binnenkrijgen. Als je een gezond gewicht hebt, dan hoef je in ieder geval niet af te vallen. Natuurlijk is het niet zo dat je dan maar onbeperkt suiker kunt eten. De feiten zijn nu eenmaal daar dat suiker niet het meest gezonde product is. Toch past het prima in een normaal eetpatroon als je er daarnaast ook voor zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en gezond bent.
Heb je een eetstoornis, dan kan het best lastig zijn om ineens allemaal informatie te krijgen over de hoeveelheid suiker en calorieën in bepaalde producten. Het is informatie over dingen die je misschien helemaal niet wil weten of over zaken die je liever wil vergeten. Misschien krijg je hierdoor het gevoel dat al deze producten erg ongezond zijn en dat je alleen nog maar supergezond mag eten. Ook kan het voor verwarring zorgen. Wat mag je nu wel en wat mag je nu niet eten? Wat is eigenlijk normaal eten? Het kan ervoor zorgen dat je een lekker drankje ineens niet meer durft te drinken omdat het niet past volgens de Friswijzer of dat je die KinderBueno liever laat liggen als je eenmaal weet hoeveel je moet fietsen om ''het er weer af te krijgen'' Niet erg helpend dus.
Hoewel ik me niet zo zeer laat leiden door al die getalletjes, merk ik wel dat het iets met me doet. Als ik bijvoorbeeld langs een schap loop en direct zie hoeveel calorieën er in een fles drinken zitten, vind ik dat vooral vervelend. Ik hoef dat niet direct te zien en als ik het wil weten, dan kan ik het eenvoudig opzoeken door even op de fles te kijken. Nu krijg je de informatie zonder dat je er zelf wel of niet voor kunt kiezen en dat is niet altijd even prettig.
Als ik nu nog een ernstige eetstoornis had gehad, dan had zoiets me zeker beïnvloed. Ik zou dan meer gaan letten op de voedingswaarden van producten en mijn keuzes hier ook door laten beïnvloeden. Ik denk dat ik ook behoorlijk gevoelig zou zijn voor bijvoorbeeld zo'n Friswijzer en er dan erg op zou letten of het drankje dat ik wilde kopen wel in het gele vakje zou passen. Worstel je nu zelf met een eetstoornis, dan snap ik dus goed dat het moeilijk is om al deze informatie over je heen te krijgen, of je het nu wil of niet.
Toch is het er en moet je het ermee doen, hoe simpel dat ook klinkt. Belangrijk is om je te realiseren dat deze informatie met name bedoeld is voor mensen die moeten afvallen. Voor hen is het belangrijk om een beetje te letten op wat zij allemaal binnenkrijgen en dan kan het handig zijn om zulke hulpmiddelen te hebben, zeker als je niet zoveel van eten weet. Heb je een eetstoornis, dan is het vooral belangrijk om je te focussen op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten.
Je focussen op de voedingswaarden van bepaalde producten hoort daar niet bij. Om te voorkomen dat je in de supermarkt toch verleid wordt en je je hiermee bezig gaat houden, kun je van tevoren een boodschappenlijstje maken. Hierdoor ga je naar de supermarkt met een doel, namelijk het halen van specifieke producten, en hoef je verder niet te letten op wat er nog meer verkrijgbaar is. Ook kan het helpen om samen boodschappen te doen, hierdoor blijf je minder snel bij producten hangen.
Hoe vind jij het dat voedingswaarden zo duidelijk vermeld staan bij bepaalde producten?
Gerelateerde blogposts
Reacties
Ik was er nl tussen 26 september en 2 oktober.
Een goede en herkenbare blog, het viel me ook op in de supermarkt.
Een te zwaar iemand lest minder snel de achterkant van een verpakking, dit valt gelijk op. Hij kan zo een gezondere keus maken.
Alleen voir mensen met een eetstoornis of mensen die een eetstoornis gehad hebben hebben hier andere gedachtes bij. Zij associëren kcal, suijer, vet enz met goed/fout, dik/dun, gezond/ongezond enz.
Trouwens, de mac donald heeft al jaren op hun site en placemats staan hoeveel je moet bewegen om het menu weer te verbranden.
Ik vind het dus een goede stap. Maak mensen maar bewust van hun keuzes. En als je goed kiest hief je je ook niet schuldig te voelen of je er aan te ergeren dat de waardes er staan. Volgensmij heb je er pas last van als je teveel slecht kiest en nu elke keer met je neus op de feiten wordt gedrukt of als je een eetstoornis hebt en je je er teveel door laat lijden. In geval 1, kies gezonder. In geval 2, laat je behandelen en leer weer slechtere producten te leren eten.
in dierentuinen word het eten van de dieren ook afgewogen en word er gekeken naar de voedingswaardes zodat de dieren gezond zouden blijven. waarom zou het voor de mens dan wel vreemd zijn om je bewust te zijn van hoeveel en wat je eet. dieren moeten gezond zijn, maar mensen mogen alles eten en moeten dan maar naar het ziekenhuis of op dieet. lekker gezond bezig wereld.
ik vind het dus een goede stap, al denk ik niet dat het veel zal helpen helaas...
Ik vind de zogenaamde friswijzer bij de Albert Heijn erg dubbel.
Deze staat namelijk wel bij de frisdranken, maar niet bij de vruchtensappen.
Mijn in ziens geeft dit de valse boodschap af dat vruchtensappen per definitie wel gezond zijn, terwijl ik denk dat juist de sappen de producten zijn waar men wel eens stil mag staan bij de hoeveelheid suikers.
:(
Maar ik betwijfel of het effect heeft.
Zelf kijk ik wel heel erg naar voedingswaarden en het aantal kilocalorieën per product, maar mensen zonder eetstoornis zegt het heel weinig.
Maar het exacte aantal kcal vermelden vind ik wat overdreven.
Kan me inbeelden dat dit voor mensen met een eetstoornis het juist moeilijker maakt. Maar ik denk dat zij dan ook moeten leren hiermee om te gaan en in te gaan tegen de gedachten die dit oproept vanuit hun eetstoornis. Zo'n triggers kan je tenslotte overal vinden. Misschien heb ik gemakkelijk praten omdat dit mij niet beïnvloedt ondanks dat ik ook anorexia heb. Maar dan helpt het voor mij om te beseffen dat er geen ongezonde voedingsmiddelen zijn, dat dagelijks een koek eten of eens frietjes halen echt niet ongezond is. Maar dat het enkel gaat om een evenwicht vinden. En dat die minder gezonde producten eveneens thuishoren in een normaal eetpatroon want anders hadden ze die al lang verboden.
Het werkt food shaming nog meer in de hand.Ik geloof niet dat het iemand is ontgaan dat je beter verse producten kan eten dan kant en klaar bijvoorbeeld .
Ik denk dat je beter kunt werken aan de eetcultuur ,HOE mensen eten dan aan WAT ze eten.Er is ZO VEEL aandacht voor eten overal, maar hebben mensen wel aandacht voor ELKAAR?