Let op: dit is ongezond

 

Een tijdje geleden ging ik met vriendinnen naar Londen. Op de terugweg hadden we flink wat vertraging en besloten we een broodje te eten op het vliegveld. We zaten bij een leuk tentje en bestelden wat te drinken terwijl we de menukaart bekeken. Ik had best wel trek, tot ik de menukaart bekeek. 624, 435, 528, 286, 389 etc. De getallen vlogen ineens voorbij. Dit waren geen extreem hoge prijzen, nee, dit waren calorieën. Op deze menukaart stond bij ieder gerecht vermeld hoeveel calorieën erin zaten.

Ik was niet per se verbaasd over de hoeveelheden. Ik weet van bepaalde dingen nu eenmaal wel hoeveel er ongeveer in zit. Mijn vriendinnen zijn daarentegen behoorlijk verrast. Wauw, zitten er zoveel calorieën in een broodje? En als je er een sausje bij neemt komt er nog x bij? Eén vriendin besluit zelfs voor een ander broodje te kiezen dat net iets minder bevat, terwijl ze daar normaal gesproken nooit op let. Het vermelden van de voedingswaarden heeft dus direct effect.

Ik had nog nooit zoiets gezien tot ik recentelijk in de supermarkt langs de schappen met frisdrank liep. Ik zag daar, naast de prijzen van verschillende flessen met frisdrank, ook het aantal calorieën van bepaalde dranken vermeld staan. Mijn oog viel daarnaast ook op de zogenaamde Friswijzer. Online vond ik dat dit een initiatief is van Albert Heijn om de hoeveelheid suiker in producten te reduceren. De eerste vernieuwde producten bevatten al tien tot veertig procent minder suiker. De Friswijzer geeft informatie over de hoeveelheid suiker, wijze van zoeten en calorieën.

De Albert Heijn is niet de enige die aan de consument duidelijk zichtbaar maakt hoeveel calorieën een product bevat. Mars, bekend van producten als Snickers, M&M's en Mars gaat vanaf volgend jaar snoepautomaten op middelbare scholen en MBO's voorzien van zogenaamde gezondheidsstickers. Op deze stickers zal te zien zijn hoeveel calorieën een product uit de snoepautomaat bevat en hoeveel iemand gemiddeld moet fietsen om deze calorieën weer te verbranden. De directeur van Mars geeft aan dat producten uit een snoepautomaten prima passen in een normaal eetpatroon, mits deze met mate gegeten worden. Het is volgens hem daarom belangrijk om eerlijk te zijn naar jongeren toe.

Staatssecretaris Van Rijn geeft aan dat het van belang is om het aanbod op scholen te verbeteren zodat kinderen een breed scala aan keuze mogelijkheden hebben. Het Voedingscentrum lijkt zich voornamelijk aan te sluiten bij de staatssecretaris. Een gezondheidssticker zou volgens het Voedingscentrum namelijk niets opleveren omdat het aantal calorieën van een product al heel erg lang vermeld wordt op de verpakking van een product. Het zou belangrijker zijn om het aanbod aan te passen, zodat kinderen andere, gezondere keuzes kunnen maken.

Het is bekend dat het huidige beleid vooral gericht is op mensen met overgewicht. Voor hen kan het goed zijn om op een gezonde manier wat af te vallen en daarbij te letten op de hoeveelheid suiker die zij dagelijks binnenkrijgen. Als je een gezond gewicht hebt, dan hoef je in ieder geval niet af te vallen. Natuurlijk is het niet zo dat je dan maar onbeperkt suiker kunt eten. De feiten zijn nu eenmaal daar dat suiker niet het meest gezonde product is. Toch past het prima in een normaal eetpatroon als je er daarnaast ook voor zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en gezond bent. 

Heb je een eetstoornis, dan kan het best lastig zijn om ineens allemaal informatie te krijgen over de hoeveelheid suiker en calorieën in bepaalde producten. Het is informatie over dingen die je misschien helemaal niet wil weten of over zaken die je liever wil vergeten. Misschien krijg je hierdoor het gevoel dat al deze producten erg ongezond zijn en dat je alleen nog maar supergezond mag eten. Ook kan het voor verwarring zorgen. Wat mag je nu wel en wat mag je nu niet eten? Wat is eigenlijk normaal eten? Het kan ervoor zorgen dat je een lekker drankje ineens niet meer durft te drinken omdat het niet past volgens de Friswijzer of dat je die KinderBueno liever laat liggen als je eenmaal weet hoeveel je moet fietsen om ''het er weer af te krijgen'' Niet erg helpend dus.

Hoewel ik me niet zo zeer laat leiden door al die getalletjes, merk ik wel dat het iets met me doet. Als ik bijvoorbeeld langs een schap loop en direct zie hoeveel calorieën er in een fles drinken zitten, vind ik dat vooral vervelend. Ik hoef dat niet direct te zien en als ik het wil weten, dan kan ik het eenvoudig opzoeken door even op de fles te kijken. Nu krijg je de informatie zonder dat je er zelf wel of niet voor kunt kiezen en dat is niet altijd even prettig. 


Bron

Als ik nu nog een ernstige eetstoornis had gehad, dan had zoiets me zeker beïnvloed. Ik zou dan meer gaan letten op de voedingswaarden van producten en mijn keuzes hier ook door laten beïnvloeden. Ik denk dat ik ook behoorlijk gevoelig zou zijn voor bijvoorbeeld zo'n Friswijzer en er dan erg op zou letten of het drankje dat ik wilde kopen wel in het gele vakje zou passen. Worstel je nu zelf met een eetstoornis, dan snap ik dus goed dat het moeilijk is om al deze informatie over je heen te krijgen, of je het nu wil of niet. 

Toch is het er en moet je het ermee doen, hoe simpel dat ook klinkt. Belangrijk is om je te realiseren dat deze informatie met name bedoeld is voor mensen die moeten afvallen. Voor hen is het belangrijk om een beetje te letten op wat zij allemaal binnenkrijgen en dan kan het handig zijn om zulke hulpmiddelen te hebben, zeker als je niet zoveel van eten weet. Heb je een eetstoornis, dan is het vooral belangrijk om je te focussen op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten.

Je focussen op de voedingswaarden van bepaalde producten hoort daar niet bij. Om te voorkomen dat je in de supermarkt toch verleid wordt en je je hiermee bezig gaat houden, kun je van tevoren een boodschappenlijstje maken. Hierdoor ga je naar de supermarkt met een doel, namelijk het halen van specifieke producten, en hoef je verder niet te letten op wat er nog meer verkrijgbaar is. Ook kan het helpen om samen boodschappen te doen, hierdoor blijf je minder snel bij producten hangen. 

Hoe vind jij het dat voedingswaarden zo duidelijk vermeld staan bij bepaalde producten?

Bron: ah.nl, nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

roosje - Maandag 5 december 2016 10:14
Wanneer ben je naar Londen geweest?
Ik was er nl tussen 26 september en 2 oktober.
Een goede en herkenbare blog, het viel me ook op in de supermarkt.
L - Maandag 5 december 2016 10:18
Ik vind het wel fijn, het maakt me bewuster van wat ik eet.
LoVe - Maandag 5 december 2016 10:20
Ik had inderdaad hetzelfde in de supermarkt vorige week! Ik wilde een flesje frisdrank halen (doe ik nooit, maar ik ging naar een feestje en ik drink geen alcohol, dus ik wilde mezelf wat anders inschenken dan water), maar ik vond de confrontatie met de nieuwe waarschuwingen toch te moeilijk en ben zonder frisdrank de winkel uitgegaan. Ik geloof trouwens wel dat het voor de gemiddelde gezondheid in Nederland een positief effect heeft, maar ik vind het voor mezelf niet echt een handige ontwikkeling :p
mamvan3 - Maandag 5 december 2016 11:17
Ik vind het een goede stap. Je maakt mensen er nu bewust van wat slecht voor ze is, minder slecht en wat een gezonde keus is. Het blijft een feit dat veel mensen dit zelf niet weten of snappen.
Een te zwaar iemand lest minder snel de achterkant van een verpakking, dit valt gelijk op. Hij kan zo een gezondere keus maken.
Alleen voir mensen met een eetstoornis of mensen die een eetstoornis gehad hebben hebben hier andere gedachtes bij. Zij associëren kcal, suijer, vet enz met goed/fout, dik/dun, gezond/ongezond enz.

Trouwens, de mac donald heeft al jaren op hun site en placemats staan hoeveel je moet bewegen om het menu weer te verbranden.

Ik vind het dus een goede stap. Maak mensen maar bewust van hun keuzes. En als je goed kiest hief je je ook niet schuldig te voelen of je er aan te ergeren dat de waardes er staan. Volgensmij heb je er pas last van als je teveel slecht kiest en nu elke keer met je neus op de feiten wordt gedrukt of als je een eetstoornis hebt en je je er teveel door laat lijden. In geval 1, kies gezonder. In geval 2, laat je behandelen en leer weer slechtere producten te leren eten.
anoniem - Maandag 5 december 2016 12:56
ik vind dit inderdaad heel moeilijk. durf producten niet meer te kopen. maar ik heb toch al het idee dat de hele maatschappij is ingericht op mensen die moeten afvallen (reclamefolders, afslankshops etc)
ano - Maandag 5 december 2016 12:56
ik vind het wel goed. mensen moeten zich bewust worden van wat ze in hun lichaam stoppen. het is nu eenmaal een feit dat gezond eten belangrijk is en we eten om onszelf te voeden in niet puur voor de smaak.

in dierentuinen word het eten van de dieren ook afgewogen en word er gekeken naar de voedingswaardes zodat de dieren gezond zouden blijven. waarom zou het voor de mens dan wel vreemd zijn om je bewust te zijn van hoeveel en wat je eet. dieren moeten gezond zijn, maar mensen mogen alles eten en moeten dan maar naar het ziekenhuis of op dieet. lekker gezond bezig wereld.

ik vind het dus een goede stap, al denk ik niet dat het veel zal helpen helaas...
Alice - Maandag 5 december 2016 13:17
Terzijde:

Ik vind de zogenaamde friswijzer bij de Albert Heijn erg dubbel.
Deze staat namelijk wel bij de frisdranken, maar niet bij de vruchtensappen.
Mijn in ziens geeft dit de valse boodschap af dat vruchtensappen per definitie wel gezond zijn, terwijl ik denk dat juist de sappen de producten zijn waar men wel eens stil mag staan bij de hoeveelheid suikers.
Miku - Maandag 5 december 2016 14:10
Ik vind het eigenlijk een beetje irritant. Want wat is gezond? Niet iedereen heeft dezelfde behoefte of opvatting over wat gezond is. Ik vind bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen niet perse gezonder dan suiker in fruitsap al bevat het minder calorieën. Bewust zijn van wat je eet, vind ik wel belangrijk maar niet in de zin van calorieën en de opdringerige boodschap dat "weinig calorieën" per definitie de gezondere keuze is. En wat je moet doen om het te verbranden is ook niet voor iedereen hetzelfde. Nee ik irriteer me hier aan. Ik vind het wel genoeg dat het op het pak staat.
Janie - Maandag 5 december 2016 15:00
Echt belachelijk dit. Mensen worden straks nog bang gemaakt om te eten, omdat ze zogenaamd getallen eten. Ik ben zo bang dat er hier meer mensen een eetstoornis door zullen krijgen.. mensen met overgewicht zijn toch zelf verantwoordelijk voor het opzoeken achterop de verpakking?
:(
vanAnaarB - Maandag 5 december 2016 15:09
In Amerika is het vermelden van het aantal calorieën per gerecht heel normaal. Ik vind dat wel fijn. Ik was vorige week in Engeland en op één avond stonden de calorieën ook bij alle gerechten. Ik had er niet op gerekend en schoot in de stress. Het was een tapas restaurant en ik zou voor mij en mijn tafelgenoot bestellen. Ik kreeg de opdracht vijf gerechtjes uit te zoeken. Ik bestelde er zes (rauwkost erbij vond ik niet tellen) en na afloop telde ik de calorieën van de dingen die ik had uitgezocht bij elkaar op. Toen ik zag dat ik echt de helft van alles "mocht" eten, gaf het me juist rust. Ik vind het dus wel fijn, maar zo onverwacht was het even schrikken. Vooral omdat het een tapas restaurant was. Bij een "gewoon" restaurant vind ik het fijn om te zien hoe groot het gerecht is dat ik bestel.
Jansje - Maandag 5 december 2016 15:25
Ik vind het juist wel fijn... Het scheelt me een hoop rekenen.
Maar ik betwijfel of het effect heeft.
Zelf kijk ik wel heel erg naar voedingswaarden en het aantal kilocalorieën per product, maar mensen zonder eetstoornis zegt het heel weinig.
Anoniem - Maandag 5 december 2016 16:45
Ik vind het rete irritant...
Iris - Maandag 5 december 2016 17:02
Het kan helpend zijn, maar tegelijkertijd bloed irritant.
m - Maandag 5 december 2016 18:42
ik denk bij dit soort dingen: je weet toch zelf ook wel wat gezond is en wat niet? als ik bijvoorbeeld een bic mac eet, dan doe ik dat bewust omdat ik die dag ff lekker een burger wil eten de volgende dag weer normaal eet. mensen die bij wijze van elke dag die burger eten weten toch dondersgoed dat ze niet gezond bezig zijn. die mensen ga je echt niet veranderen met calorievermelding. de mensen die zich er wel iets van aantrekken, en dan bedoel ik niet eens meteen es mensen, die hebben dit niet nodig.. ik denk dus dat je per definitie niet je doelgroep bereikt hiermee.
Eline - Maandag 5 december 2016 19:21
Wat vreselijk dit. Het kan helpend zijn voor mensen die op hun gewicht moeten letten en vermageren maar voor mensen die een eetprobleem hebben.... Dramatisch toch gewoon? Ik ben nu redelijk oke met mijn ES maar ik denk dat, als ze het hier zouden gebruiken, ik het er toch soms moeilijk mee zou hebben. Als ik al een slechte dag heb dan zou dit er waarschijnlijk voor zorgen dat ik zonder eten weer buitensta.
HBLY - Maandag 5 december 2016 19:33
Ik snap wel dat ze willen dat de bevolking gezond moet zijn en dat mensen met overgewicht moeten afvallen, maar om dan meteen in de supermarkt dit te doen slaat nergens op! want zo betrek je iedereen, ook gezonde mensen en mensen met een eetsoornis. Ik zou het op een andere manier hebben opgelost en bijvoorbeeld de mensen met overgewicht aanspreken, folders sturen of zo iets. Want mensen raken gewoon in stress van eten door de supermarkt. Eten heeft inderdaad een functie om een mens gezond te houden maar het heeft ook een sociale, gezellige en lekkere functie waarbij de mens af en toe mag genieten van lekker eten.
HBLY - Maandag 5 december 2016 19:34
Ik snap wel dat ze willen dat de bevolking gezond moet zijn en dat mensen met overgewicht moeten afvallen, maar om dan meteen in de supermarkt dit te doen slaat nergens op! want zo betrek je iedereen, ook gezonde mensen en mensen met een eetsoornis. Ik zou het op een andere manier hebben opgelost en bijvoorbeeld de mensen met overgewicht aanspreken, folders sturen of zo iets. Want mensen raken gewoon in stress van eten door de supermarkt. Eten heeft inderdaad een functie om een mens gezond te houden maar het heeft ook een sociale, gezellige en lekkere functie waarbij de mens af en toe mag genieten van lekker eten.
*** - Maandag 5 december 2016 19:44
Ik ben wel voor een systeem waarbij snacks worden ingedeeld in gezonde/minder-gezonde keuze. Omdat vele mensen zich gewoon niet bewust zijn dat ze niet zo gezond eten. Bij mijn vriendinnen merk ik vaak dat ze schrikken als zien hoeveel suiker er in bepaalde producten zit. Beïnvloedt dit hun keuze? Ja soms gaan ze dan voor iets gezonder. Maar evengoed nemen ze wel die Snickers op een lange lesdag ondanks dat daar een rood balkje onder staat. Omdat zij beseffen dat gezond eten belangrijk is maar eens een minder gezond product eten echt niets raar met je doet.
Maar het exacte aantal kcal vermelden vind ik wat overdreven.
Kan me inbeelden dat dit voor mensen met een eetstoornis het juist moeilijker maakt. Maar ik denk dat zij dan ook moeten leren hiermee om te gaan en in te gaan tegen de gedachten die dit oproept vanuit hun eetstoornis. Zo'n triggers kan je tenslotte overal vinden. Misschien heb ik gemakkelijk praten omdat dit mij niet beïnvloedt ondanks dat ik ook anorexia heb. Maar dan helpt het voor mij om te beseffen dat er geen ongezonde voedingsmiddelen zijn, dat dagelijks een koek eten of eens frietjes halen echt niet ongezond is. Maar dat het enkel gaat om een evenwicht vinden. En dat die minder gezonde producten eveneens thuishoren in een normaal eetpatroon want anders hadden ze die al lang verboden.
Kim - Maandag 5 december 2016 20:40
Ik vind het eigenlijk wel een goede ontwikkeling. Ik denk dat het voor de komende generatie een normaal iets zal zijn en dat het kan helpen om gezonder te zijn en lekkerder in je vel te zitten. Voor mensen die moeten aankomen, kan het ook helpend zijn in de zin van producten kiezen met juist veel calorieën ;).
Erna - Dinsdag 6 december 2016 05:48
Ik vind het geen goede ontwikkeling Niemand wordt gelukkiger of gezonder door calorieën te tellen.
Het werkt food shaming nog meer in de hand.Ik geloof niet dat het iemand is ontgaan dat je beter verse producten kan eten dan kant en klaar bijvoorbeeld .
Ik denk dat je beter kunt werken aan de eetcultuur ,HOE mensen eten dan aan WAT ze eten.Er is ZO VEEL aandacht voor eten overal, maar hebben mensen wel aandacht voor ELKAAR?
S. - Dinsdag 6 december 2016 09:37
Bloed irritant en ik denk dat je hiermee iedereen bereikt, behalve de doelgroep. Als iemand overgewicht heeft en niet begrijpt dat het mogelijk is om zelf op te zoeken wat er in voedsel zit (zo moeilijk is het niet om even de verpakking om te draaien en naar de voedingstabel te kijken), dan begrijpt diegene ook niet dat er zoiets bestaat als een max. aantal calorieën per dag om een gezond gewicht te krijgen/behouden, etc.
Lilly - Dinsdag 6 december 2016 10:31
Ik ben het eens met S. De verkeerde groep mensen gaan erop letten waarschijnlijk.. Ik denk dat het meer negatieve gevolgen gaat hebben , dan positieve
Rowena - Dinsdag 6 december 2016 13:59
Ik vind het ook heel irritant, ik ben juist bewust niet bezig met kcal omdat ik wil kunnen kiezen waar ik trek in heb. Thuis, bij anderen en bij therapie kijk ik er bewust niet naar. Maar dan ga ik boodschappen doen en heb ik een lijstje gemaakt met wat ik wil hebben en dan BAM al die kcal die zo duidelijk in het zicht staan... daardoor ga ik twijfelen of kies ik toch voor iets anders waar minder in zit. Achteraf vind ik dat dan echt stom van mezelf want ik heb dan dus niet gekozen voor waar ik het meest trek in had maar heb me laten beïnvloeden door de kcal. Dus ja, met boodschappen doen vind ik het echt stom! Gaat het juist zo goed op alle andere momenten omdat ik er bewust niet op let maar dan in de supermarkt is het bij veel producten gewoon te duidelijk vermeld.
Mandy - Dinsdag 6 december 2016 20:15
Vrij onzinnig en gevaarlijk voor het overgrote deel van de bevolking dat in het zgn. grijze gebied zit van wel/geen es.
Erna2 - Woensdag 7 december 2016 01:59
Ik vind die borden heel irritant. Als de spullen die ze verkopen niet goed voor de gezondheid zijn kunnen zij ze beter weghalen uit het assortiment .Ik vind dit inconsequent.
Krissy - Vrijdag 9 december 2016 11:08
Echt verschrikkelijk! Al helemaal belachelijk dat op snoepautomaten komt te staan hoelang je moet fietsen. Net alsof je jezelf moet straffen nadat je wat lekkers hebt gegeten om het eraf te krijgen... Ik vind het dus geen goede ontwikkeling. Ben bang dat dit een negatieve invloed zal hebben op de relatie van mensen (jongeren, volwassenen én kinderen!)
Puck - Dinsdag 1 oktober 2019 19:16
Ik zelf kijk ook altijd op de achterkant wat erin zit. Ik wil er eigenlijk vanaf maar het lukt me niet om het niet te doen.