Ik lust geen taart

 

Wil je een stukje taart? Ik lust geen taart. Dat was vroeger steevast mijn antwoord. Niet omdat ik geen taart durfde te eten of mezelf te dik vond. Nee hoor, ik vond taart als kind gewoon niet lekker. Vooral de bekende slagroomtaart vond ik vies. Ik begreep niet dat mensen daar zo blij van werden. Ook als mijn ouders bij de banketbakker taartjes gingen kopen, hoefde ik dit niet. Ik koos dan voor een gevulde koek of een stuk boterkoek. Je maakte me hier echter niet extra gelukkig mee. Ik at net zo lief een boterham met hagelslag of een paar koekjes. Later maakte ik kennis met de appeltaart van mijn moeder. Die kon ik wel erg lekker vinden. Een stukje taart afslaan lijkt vandaag de dag not done. Je kunt het hebben hoor! Je bent toch niet aan de lijn?! Het gaat niet goed met haar of wel?!

Tegenwoordig zijn er vrij veel taarten die ik lekker vind. Je maakt mij best blij met een stuk worteltjestaart, appelkruimelgebak of appelnotentaart. Ook kwarktaart vind ik lekker. Taarten met slagroom of veel chocolade vind ik nog steeds niet lekker. Een stukje taart weigeren vind ik lastig, omdat er dan automatisch snel iets gedacht wordt of gezegd wordt. Toch kies ik hierin steeds vaker voor mijzelf. Vind ik het geen lekker gebak, dan neem ik het gewoon niet. Laat mensen maar denken.... ík weet hoe het zit.

piece of cake

♥ Wil Scarlet een stukje taart?
Dat hang ervan af wat voor taart er is. Tot een half jaar geleden lukte het me helemaal niet meer om taart te eten. Vooraf was ik dan vrij paniekerig hoe dit op te lossen tijdens een verjaardag. Ik koos er dan voor om een stukje met mijn partner 'te delen'. Wij delen wel een stukje! Dat delen hield dan meestal 80% voor haar en 20% voor mij in. Niet echt eerlijk hè. Tegenwoordig neem ik gelukkig gewoon weer mijn eigen stukje, al vermeld ik dan wel soms dat het NIET TE GROOT hoeft te zijn. Bij slagroom gebak of chocoladegebak dank ik vriendelijk. Ook bij slagroom soezen of half bevroren diepvriesgebak heb ik plotseling nét mijn ontbijt op.

carrot cake

Ik houd daar gewoon niet van. Het meest lekkere gebak vind ik vaak bij mijn broer. Die maakt zelf de meest mooie en ingewikkelde taarten. Oh én gewoon hele simpele taart: carrot cake van de AH of HEMA of appelkruimelgebak van HEMA. Altijd lekker.

♥ Wil Irene een stukje taart?
Wanneer ik aan taart denk, denk ik meteen aan de hazelnootgebakjes van Maison Kelder. Mijn oma haalt die namelijk altijd voor haar verjaardag en ik vind ze eerlijk gezegd niet zo heel erg lekker. Toen ik anorexia had zei ik 'nee' tegen elk stuk taart, maar toen ik boulimia had kon ik zelfs de Maison Kelder gebakjes van mijn oma niet laten staan. Ik vond het dan wel niet lekker, maar voor mijn eetstoonis was het een prima voorzetje voor een eetbui die later op de dag zou volgen. Ik kon de drang gewoon niet weerstaan.

Taart kwark

Nu kan ik prima 'nee' zeggen als ik geen trek heb in taart, maar ik kan ook heel goed 'ja' zeggen en echt genieten van zo'n verwenmomentje. Ik hou niet zo van de meeste slagroomtaarten, chocoladetaarten en gebakjes. Hoewel ik er soms ook juist écht trek in heb. Dan heb je gewoon even zo'n bui, ken je dat? Toch hou ik meer van wat frissere taarten zoals worteltaart, cheesecake, ijstaart of een vlaai met vruchten. Een simpele plak citroencake is denk ik wel mijn favoriet!

♥ Wil Lotte een stukje taart?
Toen ik leed aan een eetstoornis, zei ik steevast 'nee' op deze vraag. Ik stond mezelf geen taart of gebak toe uit angst om aan te komen in gewicht. Vaak had ik hierdoor het gevoel iets tekort te komen, waardoor de drang naar eten alleen maar groter werd en ik, eenmaal thuis, een eetbui kreeg. Tegenwoordig zou ik nooit meer taart afslaan uit angst om dik te worden, maar ben ik wel kieskeuriger dan voorheen. Ik vind niet elke taart lekker en als ik al taart eet, dan vind ik een bescheiden stuk voldoende. Mensen halen vaak te veel taart in huis voor een verjaardag of visite en willen daar dan maar al te graag vanaf. Voor je het weet krijg je dan een halve taart voorgeschoteld die je nooit op krijgt.

Ik hou van appelkruimeltaart en kersen of abrikozen vlaai. Ook vind ik kleine gebakjes zoals tompoezen erg lekker. Waar ik niet zo van houd zijn slagroomsoesjes of schuimtaartachtige gebakjes.

♥ Wil Daphne een stukje taart?
Ik weet nog heel goed dat ik echt heel geloofwaardig mijn mond uit kreeg dat ik gewoon niet zo van taart hield, of dat ik toevallig niet zo'n honger had. Eigenlijk alle soorten taart en gebak stonden op mijn verboden lijst en hoe graag ik diep van binnen ook wilde, ik ging echt geen hapje nemen. Niet waar anderen bij zouden zijn in ieder geval. De momenten dat ik wel alleen taart at, waren de momenten van intense eetbuien. In een wanhopige bui kocht ik dan een hele taart in de aanbieding. Als er dan soms aan de kassa werd gevraagd of ik jarig was, hadden ze natuurlijk geen idee dat het helemaal niet zo'n feestelijke aangelegheid ging worden.

chocolade taart

Van de ouderwetse slagroomtaarten ben ik nooit zo'n fan geweest, maar tegenwoordig zijn er zo veel lekkere taarten dat mijn favoriet er altijd wel bij zit. Voor elke situatie heb ik inmiddels wel een lievelingstaart. Appeltaart voor op het terras. Een worteltaartje voor bij de koffie. En cheesecake is er ook in zoveel verschillende varianten dat er altijd wel een lekkere bij zit. Eens in de zoveel tijd vind ik het ook fijn om een veel te heftige chocoladetaart te eten, daar kan ik nu ook echt van genieten. 

Piece of cake?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Donderdag 17 mei 2018 13:06
Ik durfde ook nooit een taart te nemen in veel tijden van mijn eetstoornis. Ik durf dit sinds 2016 wel weer. Het heeft enorm lang geduurd, ik durfte het zelf niet op mijn eigen verjaardag want ik zou dan echt het zwijn zijn.
Terwijl zwijntjes zulke leuke dieren zijn, mollig en leuk.
Nadat ik van ondergewicht naar een gezond gewicht kwam durfde ik het nog niet pas een jaar later. En nu durf ik het ook te nemen op sommige verjaardagen of met sommige mensen op een terras. Ik moet dan wel echt in een relaxte flow zitten.
Mijn favoriete taartjes zijn bosvruchten, citroen of aardbeien kwarktaart en appelkruimel of boeren appeltaart.
S - Donderdag 17 mei 2018 13:25
Ik heb een beetje een stomme vraag, maar ik vraag me dit al heel lang af😂: zit in cheesecake echt kaas?
Melis - Donderdag 17 mei 2018 13:40
Ja monchou, is een roomkaas 😊
sam - Donderdag 17 mei 2018 16:06
Ja er zit roomkaas in, wat hele jonge kaas is. De kaas die je kent als zijnde "kaas" is erg lang gerijpt en daardoor stevig van structuur en hartig van smaak geworden, maar hele jonge kaas is nog heel zacht, mild en veelzijdig. Kwark en monchou zijn bijvoorbeeld ook kazen! Het valt per definitie onder kaas, maar je kan het beter vergelijken met yoghurt; en dan is het opeens niet meer zo raar om het in taart te stoppen! ;)
Miss Minority - Donderdag 17 mei 2018 13:31
Oh heerlijk! Ben gek op appeltaart, schuimtaarten, fruittaarten, rijstevlaai red velvet en carrot cake. Maar die ouderwetse slagroomtaarten hoeven van mij echt niet, blegh. Kan heel goed weigeren als ik het niet lekker vind, maar als er iets heerlijks wordt aangeboden sla ik mooi niet meer af!
Hallodoeileuk - Donderdag 17 mei 2018 13:34
Met echte banketbakkerstaartjes en soesjes maak je mij ook niet blij. Of van dat appelgebak dat glanst met schilletjes ertussen en een droge bodem. Zelfgemaakt vind ik dan wel weer heerlijk! Voor taart geldt dat het meeste er wel in gaat. Van schepijs moet ik negen van de tien keer niets hebben. Je maakt me er gewoon niet blij mee. Bijna niemand die dat begrijpt of geloofd haha

Denk wel dat een es het beeld van wat je wel or niet lekker vindt kan vertroebelen
P - Donderdag 17 mei 2018 13:45
Oh ik hou echt enorm van taart! Aan een verjaardag vind ik dat het leukste (toen ik het nog at...). Alleen taart met sinaasappelstukjes of zo'n jamlaagje vind ik niks. Verder hou ik echt van alles: cheesecake, oreotaart, carrotcake, kersenvlaai, etc
Damara - Donderdag 17 mei 2018 15:05
Zoveel van de dingen die hier worden gezegd zijn zo herkenbaar!
Zelf heb ik een hekel aan alles met slagroom, gewoon weg omdat ik het niet lust en er misselijk van word. Dat doe ik dus ook niet.
Op verjaardagen heb ik nog wel die spanning: eigenlijk wil ik geen stuk, maar hé, dat is onbeleefd. Dus daarom roep ik maar altijd: Ja lekker, maar wel een klein stuk. Hopelijk dat ik in de toekomst wel gewoon een stuk kan nemen zonder meteen te denken dat ik er dik van zal worden.
max - Donderdag 17 mei 2018 16:07
Ik heb juist met chips en nootjes dat ik er eigenlijk nooit echt zin in heb, en de meeste smaken vind ik ook echt niet lekker, maar afslaan wordt dan ook heel raar gevonden. Taart gaat er juist altijd wel in!
KIki - Donderdag 17 mei 2018 17:26
Ik hou niet van taart. Neem het meestal ook gewoon niet..heb liever koek ofzo
Ayla - Donderdag 17 mei 2018 18:27
Appeltaart die m'n moeder maakt (natuurlijk), worteltaart en brownies: heerlijk!

Ik heb echter een grafhekel aan tompoezen en van die drillerige vruchtenvlaai. Of oh the horror - diepvriesappeltaart vol krenten en met van die harde klokhuisschilletjes er nog in.
Mandy - Donderdag 17 mei 2018 18:44
Alleen appeltaart van de AH, kwarktaart van Oetker en tompoezen en Bossche bollen.
Summer - Donderdag 17 mei 2018 19:42
Grappig, ik had het gisteren nog met mijn man over taart. Ik word dit jaar 25 en ik kan mij niet herinneren wanneer ik taart op mijn verjaardag heb gegeten. Sowieso al 10 jaar geen taart meer gegeten op mijn eigen verjaardag kwam ik achter. Daarnaast ook niet, maar zelfs niet op mijn eigen verjaardag.. Taart lust ik wel, maar geen slagroomtaart, monchou, cheesecake etc., ik ben meer van appeltaart, bokkenpootjestaart etc.. Hopelijk lukt het dit jaar wel weer!

Summer.
Karo - Donderdag 17 mei 2018 20:21
Als kind zonder eetstoornis hield ik niet zo van taart, zeker niet van deze met slagroom, droge cake, pudding of confiturenvlaai
terwijl ik wel erg hield van koekjes, chocolade en ijsjes, boterkoeken, maar taart nee niet zo'n fan...

Tijdens mijn eetstoornis werd alle lekkers echter verboden! :-(

nu lukt het al terug beter om te eten wat ik graag heb, maar taart gaat toch nooit bovenaan de top komen
Meisje89 - Donderdag 17 mei 2018 20:49
Ik vind taart echt smerig, ik vind sowieso alles met slagroom smerig. Maar zo vind ik ook Mac Donalds niet lekker. Niemand die het zich voor kan stellen maar het is echt zo
Lize - Donderdag 17 mei 2018 20:57
Ik houd best wel van taart, maar gewoon niet te veel. Het enige wat ik echt niet lekker vind zijn taarten waar iets van chocolade op of in zit en alles waar een koffie-gerelateerde smaak in zit. O en gebakjes met likeur. Ook houd ik niet van taart uit de winkel (maar dat kan ik ook mijzelf aangepraat hebben, dat weet ik niet). Zelfgemaakt en van de bakker houd ik wel van. En dan tot in de meest uiteenlopende creaties. Zo lang er maar geen chocolade in verwerkt is (of koffiesmaak, maar dat doet tot nu toe niemand)
Dragonfly - Donderdag 17 mei 2018 21:48
Er gaat niks boven mijn zelfgemaakte chocolade mousse taart :).
verder op kwarktaart na geen liefhebber. Ik ben meer van de hartige hapjes
*** - Donderdag 17 mei 2018 21:55
Heel herkenbaar wat Scarlet schrijft. Ik ben ook nogal kieskeurig wat taart betreft. Carrotcake en appelcrumble lust ik wel. En fruittaart enkel als die bodem van zanddeeg niet te 'zompig' is en er niet zo'n gelei-laagje op ligt.
Saarki - Donderdag 17 mei 2018 22:36
Idem! Alleen ben ik bang dat niemand dit nog gaat vertrouwen (ook niet als ik beter ben) ... ik lust oprecht geen slagroom bijvoorbeeld - nooit lekker gevonden! ik gaf het altijd door aan mijn zus - maar ik ben bang dat niemand dat ooit nog zomaar van me gaat willen aannemen. Ik hoop dat ik, als ik beter ben, even krachtig en sterk ga kunnen zijn en ga die angst van me ga kunnen afschudden en genoegen kan nemen met "maar IK weet dat het om echte/goede redenen is".
evaa_ - Donderdag 17 mei 2018 22:48
Afgelopen weekend voor het eerst sinds een paar jaar weer een stuk appeltaart op😍
Mijn favoriet is denk ik toch carrotcake!
Anellin - Vrijdag 18 mei 2018 00:06
Alle taarten die je zelf maakt vind ik lekker, zelfs de slagroom taart, maar dan met gele room en verse vruchten!
Anoniem - Vrijdag 18 mei 2018 12:57
Ik vind slagroomtaart en chocoladetaart juist heerlijk!
Dan natuurlijk wel van de banketbakker :)
Appeltaart vind ik ook lekker, maar carrot cake ofzo vind ik echt vies.