Ik kan niet poepen door de eetstoornis

 

Ik geef toe, de titel van deze blog oogt niet zo netjes. Toch is het nogal eens de realiteit als je aan een eetstoornis lijdt en daarom wilde ik de titel ook niet mooier laten klinken dan hij is. Je kunt gewoon niet poepen. Je zit op het toilet, voelt dat je moet, maar het lukt niet! Je weet dat je voedingspatroon sinds je eetstoornis flink is veranderd, maar je eet best aardig wat vezels, drinkt veel en eet niet niks. Waarom gaat het naar de toilet gaan dan zo lastig? Het niet naar het toilet gaan geeft je een heel naar gevoel. Jouw eetstoornis wil immers afvallen, maar door niet naar het toilet te kunnen gaan, heb je het idee alleen maar zwaarder te worden. Het moet eruit, schreeuwt de eetstoornis, maar wat je ook doet, het lukt niet...

"Ik eet een stuk minder en best anders dan vroeger, maar nog wel veel groentes en andere producten die vol zitten met vocht en vezels. Als ik op het toilet zit moet ik alleen iedere keer zo lang wachten totdat het lukt. Ik moet extreem hard persen wat veel pijn doet en dan nog lukt het vaak niet. Ik voel wel aandrang, maar het komt er niet uit. Dat voelt zo naar, alsof allemaal eten zich ophoopt in mijn lijf. Ik voel me dan direct ook kilo's zwaarder. Ik ga ook regelmatig voor niets naar het toilet. Ik zit er dan zo een kwartier en ga dan ongedane zaken weer weg..." Pauline

ik kan niet poepen toilet eetstoornis darmen darmklachten
bron foto

Als je lijdt aan een eetstoornis en hierdoor anders bent gaan eten, kunnen je darmen aardig in de war raken. Hierdoor kan je ineens veel minder naar het toilet moeten gaan dan vroeger. Ook kan er een verstopping ontstaan. Het is voor je stoelgang belangrijk om iedere dag voldoende vezels en vocht tot je te nemen. Per dag moet je ongeveer 30 tot 40 gram vezels eten en minimaal 1,5 liter vocht drinken. Vezels hebben vocht nodig om geen keiharde drol te laten ontstaan... excusez le mot. In deze blog deel ik een flink aantal tips die je kunnen helpen om weer wat makkelijker naar het toilet te kunnen gaan. Sommigen zijn misschien wat vanzelfsprekend, maar ach, als je niet naar het toilet kan, kunnen alle kleine beetjes ;) helpen...

♥ Drinken
Om te beginnen is het goed om eens te kijken naar hoe veel je drinkt. Is dit wel voldoende? Drink je wel minimaal 1,5 liter vocht per dag? Je darmen hebben dit nodig om een wat zachtere ontlasting te maken. Drink je te weinig, dan kan het erg hard en droog worden waardoor het er heel lastig uitkomt op het toilet. Eet je veel vezels, dan is drinken nóg belangrijker. Simpelweg omdat die vezels vocht nodig hebben. Ze werken als het ware als een soort van spons.

♥ Vezels
Vezels hebben, zoals ik hierboven al beschreef, voldoende vocht nodig. Vezels zorgen op hun beurt weer voor een zachte ontlasting die er dus makkelijk uitkomt. Eet daarom altijd voldoende vezels. Deze vind je in bijvoorbeeld volkorenbrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit. In groente en fruit zitten veel oplosbare vezels en in volkoren- en graanproducten vooral onoplosbare vezels. Het is belangrijk dat je beiden eet voor een goede stoelgang.

♥ Bewegen
Je darmen blijven mede in beweging door jouw lichaamsbeweging. Zit je hele dagen op een stoel, dan kan dit een negatief effect hebben op je stoelgang... Het is daarom van belang dat je voldoende beweegt op een dag. Denk hierbij aan in ieder geval 30 minuten per dag fietsen, wandelen, sporten. Misschien ben je door ondergewicht wel juist gestopt met sporten. Dat kan ook een reden zijn van het lastiger naar het toilet gaan. Je lichaam moet wennen aan die omschakeling. Probeer hierin middenwegen en een gezonde vervanging te vinden door bijvoorbeeld iedere dag een rustige wandeling te gaan maken van een half uur, of drie wandelingetjes van 10 minuten.

ik kan niet poepen toilet eetstoornis darmen darmklachten
bron foto

♥ Stress
Jouw darmen reageren op stress. Je lichaam is dan namelijk extra alert. Hierdoor gaat je spijsvertering wat trager werken. Heb je constant stress en slaap je hierdoor ook veel slecht, dan kunnen je darmen dus niet optimaal functioneren en krijg je wellicht last van obstipatie. Probeer deze stress dus te verminderen door gezonde uitlaatkleppen te vinden. 

♥ Medicatie
Misschien heb je door de psychische problemen die je hebt wel medicatie gekregen. Zonder dat je je er bewust van bent, kan deze medicatie ook invloed hebben op jouw stoelgang. Sommige medicatie heeft namelijk als bijwerking dat er obstipatie klachten kunnen ontstaan. Dat geldt niet voor iedereen, maar voor sommige mensen. Dit kan soms voorkomen bij antidepressiva, anti-epileptica en bijvoorbeeld bij ijzertabletten. Ben je hier dus recent mee begonnen en heb je nu onverwacht last van obstipatie, bespreek dit dan zeker eens met de arts die je de medicatie heeft voorgeschreven. Stop nooit zonder overleg zomaar met het gebruik van de voorgeschreven medicatie.

♥ Voeding & vetten
Als gevolg van een eetstoornis ga je vaak anders eten. Je mijdt allerlei enge producten en kiest voor een vaste groep veilige producten. Je gaat hierdoor misschien eenzijdiger en dus minder gevarieerd eten en waarschijnlijk krijg je ook minder vet binnen dan je lichaam voor de eetstoornis gewend was. Je stofwisseling moet wennen aan dit nieuwe eetpatroon en je darmen hebben daarnaast ook gewoon heel hard vet nodig om voeding gladjes te laten passeren.

Vet werkt als een soort glijmiddel en zorgt voor de aanmaak van zuren in de darmflora welke belangrijk zijn bij het vechten tegen slechte bacteriën, maar ook om je darmwand te prikkelen en aan te zetten tot actie. Het eten van voldoende gezonde vetten is dus heel belangrijk wil je soepeltjes naar het toilet kunnen blijven gaan.

♥ Aandrang en aambeien
Voordat je naar het toilet gaat voel je een soort aandrang. Luister je niet naar deze aandrang, dan zal je deze na een tijd ook minder goed voelen. Hierdoor blijft ontlasting langer dan goed is in je dikke darm. Deze wordt hierdoor droger en harder en kom er dus minder makkelijk uit. Het is daarom écht belangrijk dat je niet te lang wacht als je eenmaal aandrang voelt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat als je die aandrang voelt, maar eenmaal op het toilet het niet lukt, je niet oneindig gaat zitten persen. Dit is niet goed voor je lijf en kan op den duur zorgen voor nare en pijnlijke aambeien: uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Deze zorgen er op hun beurt voor dat poepen nog lastiger en pijnlijker wordt.

ik kan niet poepen toilet eetstoornis darmen darmklachten
bron foto

♥ Vitamines en mineralen
Als gevolg van een eetstoornis krijg je nogal eens een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen in je lichaam. Je eet te weinig of te weinig gevarieerd. Hierdoor moet je lichaam als het ware heel erg zijn best gaan doen om dat wat er wel is aan voedingsstoffen te verzamelen. Dit kan ervoor zorgen dat voeding langer wordt vastgehouden en meer wordt ingedikt. Gevolg: drogere en hardere poep die lastiger je lichaam verlaat.

♥ Laxeermiddel?
Als redmiddel zal je, als je lijdt aan een eetstoornis, wellicht snel naar laxeermiddel willen grijpen. Dat eten moet er immers uit en je wilt niet meer dan nodig wegen. Het gebruik van laxeermiddel bij een eetstoornis is sowieso af te raden (het werkt vaak verslavend en averechts) en kan vrij gevaarlijk zijn. Het kan bijdragen aan een kaliumtekort in je lichaam wat op den duur hartklachten als gevolg kan hebben. Van laxeermiddel val je bovendien niet echt af, iets wat veel mensen met een eetstoornis zich niet realiseren. Het onttrekt enkel vocht uit je lijf, waardoor het lijkt alsof je bent afgevallen. Dit zit er echter zo weer aan, zo gauw je stopt met het gebruik van laxeermiddel. Als je toch iets wilt gebruiken kan je het beste kiezen voor een 'natuurlijk' laxeermiddel. 

Natuurlijke laxeermiddelen in de vorm van voeding zijn bijvoorbeeld pruimen. Ik heb hier, zeker op vakantie als ik weer eens niet naar het toilet kon, regelmatig gebruik van gemaakt. Ik kocht dan gewoon een zak gedroogd pruimen en liet enkele even wellen in water. Ik at er iedere ochtend een paar bij het ontbijt en geloof me: dit doet wonderen! Een aantal andere producten die je hiervoor kunt inzetten zijn: bananen, gedroogd fruit, groene thee en kiwi's.

Heb jij hier ervaring mee?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AnaMan - Woensdag 25 januari 2017 11:04
Ik had een zelfde probleem, maar met een ietwat andere oorzaak; Selectieve Eetstoornis. Na zo'n 6 jaar élke dag alleen maar de paar zelfde dingen te eten waren mijn darmen er zó perfect aan gewend wat ze moesten verteren dat ze dit 100% deden...

Gevolg; ALLES wat ik at werd gebruikt. Daardoor ging ik nog maar één keer per week naar het toilet, en het enige wat er dan met veel moeite uitkwam waren enkele witte of zwarte schilfertjes! Ondanks dat ik elke dag gewoon normale hoeveelheden at.

Dat leidde dan weer tot een snel groeiende 'hongerbuik' van speciaal buikvet.
Emma - Woensdag 25 januari 2017 11:23
Sommige voedingsmiddelen zijn niet voor iedereen laxerend, bananan zijn voor heel veel mensen juist verstoppend! Net als ontbijtkoek, chocolade, koffie en koolzuur kan het voor de 1 laxerend en voor de ander juist averechts werken. Nog een tip als je wel aandrang voelt maar het komt niet: zet een krukje onder je voeten en probeer je rug recht te houden. Als je geen krukje hebt of wil gebruiken is het in ieder geval belangrijk je voeten plat en ontspannen op de grond te hebben. Niet persen vanuit je benen, maar door diep uit te ademen terwijl je lichte druk op je buik zet.
Heb zelf al 21 jaar chronische obstipatie 🙊
M - Woensdag 25 januari 2017 11:56
Heb zelf al heel lang last van obstipatie en vele laxeermiddelen geprobeerd. Op gegeven moment werkte het gewoon allemaal niet meer. Wat bij mij wel helpt is s ochtends op nuchtere maag een glas jus d orange met vruchtvlees drinken en daar een eetlepel lijnzaadolie doorroeren. Daarna ontbijt ik met all bran plus met yoghurt. De all bran plus smaakt een beetje muffig maar het helpt wel en met vruchtenyoghurt of kwark kan je de smaak aardig maskeren.
Emma - Woensdag 25 januari 2017 12:24
Lijnzaad doet ook wonderen! Ik eet elke ochtend een schepje gebroken lijnzaad door mijn yoghurt met muesli of havermout en kan meteen daarna naar de wc!
hanna - Woensdag 25 januari 2017 13:17
Dat was me altijd toch een regelrechte ramp.
Lana - Woensdag 25 januari 2017 14:00
Heel veel ellende mee gehad:( Tot in het ziekenhuis liggen en toe. Bij mij een combinatie van een ongezond eetpatroon (selectief) + endometriose. Maar inderdaad vet eten doet wonderen. Maar ook nu, zodra ik een aantal dagen onvoldoende groente, fruit en volkoren producten eet gaat het helemaal mis:(
J - Woensdag 25 januari 2017 16:56
Ook ik heb veel last gehad van ''niet naar de wc kunnen''. Een keer in de twee a drie weken was normaal voor mij geworden. Op dat moment van alles geprobeerd. Van de kinderarts in die tijd, forlax, metamucil en siroop gehad, maar niks hielp. Daarnaast naar de osteopaat geweest, maar ook dat mocht niet baten. Inmiddels (na herstel van mijn eetstoornis) ben ik erachter dat het een kwestie van goed en drinken eten is, de juiste balans vinden en ontspannen ook erg belangrijk is. Stress was van mij ook van invloed op mijn darmen. Dit heeft echt tijd gekost, bij elkaar ongeveer wel zo'n drie jaar. Ik kan begrijpen dat het echt een vervelend gevoel is, hier geduld voor vinden is ook moeilijk, maar het echt waard!
Jansje - Woensdag 25 januari 2017 21:24
Heb ook veel last van obstipatie. Zelfs met medicatie (movicolon) heb ik er nog steeds veel last van. Twee keer per week gaat met moeite....
Misschien is het wel prikkelbare darm syndroom, als ik daarover lees, lijkt het daar wel veel op.
Het is denk ik door mijn eetstoornis wel ontstaan, of in elk geval erger geworden.
Een bolle buik en opgeblazen gevoel vind ik heel moeilijk te verdragen. Jammergenoeg heb ik dat dus regelmatig... Zou het ooit nog beter kunnen gaan worden? Ik heb mijn twijfels erbij.
Miku - Donderdag 26 januari 2017 13:04
Ik heb van kinds af aan last van mijn darmen gehad. Vooral obstipatie. Dit is pas sinds een jaar echt helemaal over. Eerst hield ik altijd krampachtig vast aan mijn ontbijtje met volle yoghurt en pruimensiroop. Zonder dat had ik meteen last. Maar sinds een jaar ben ik meer gaan variëren en eet ik dat nooit meer. Ik begin vaak de dag met een glas lauwwarm water. Dat helpt op zich al. En dan eet ik meestal een kom pap met extra fruit of een smoothie of een havermoutreep etc. Ik ben er achter gekomen dat je buiten drinken en vezels eten ook grotere porties moet nemen. Dit was echt een eye opener. Ik at altijd wel de goede dingen maar te weinig. Daardoor had ik te weinig volume in mijn darmen en liep het niet goed door. Nooit zo'n prettig onderwerp dit haha maar goed dat je het aankaart scarlet. Want hoort zeker bij een eetstoornis en is voor mij ook een goede motivatie om er niet naar terug te grijpen. Die buikpijn en opgezette buiken zijn niet fijn.
Miku - Donderdag 26 januari 2017 13:04
Ik heb van kinds af aan last van mijn darmen gehad. Vooral obstipatie. Dit is pas sinds een jaar echt helemaal over. Eerst hield ik altijd krampachtig vast aan mijn ontbijtje met volle yoghurt en pruimensiroop. Zonder dat had ik meteen last. Maar sinds een jaar ben ik meer gaan variëren en eet ik dat nooit meer. Ik begin vaak de dag met een glas lauwwarm water. Dat helpt op zich al. En dan eet ik meestal een kom pap met extra fruit of een smoothie of een havermoutreep etc. Ik ben er achter gekomen dat je buiten drinken en vezels eten ook grotere porties moet nemen. Dit was echt een eye opener. Ik at altijd wel de goede dingen maar te weinig. Daardoor had ik te weinig volume in mijn darmen en liep het niet goed door. Nooit zo'n prettig onderwerp dit haha maar goed dat je het aankaart scarlet. Want hoort zeker bij een eetstoornis en is voor mij ook een goede motivatie om er niet naar terug te grijpen. Die buikpijn en opgezette buiken zijn niet fijn.
Hyomin - Donderdag 26 januari 2017 14:57
dadels werken ook goed
Erna - Zaterdag 28 januari 2017 08:14
Ik heb veel last van mijn darmen. Bij mij werken het veel vezels eten juist verstoppend.
Darmproblemen kunnen echt een nachtmerrie zijn. Als ik verstopping heb doet het ook enorm veel pijn door de PDS.
Inderdaad is genoeg eten heel belangrijk
, van weinig eten worden je darmen niet alleen lui, maar je lichaam is voortdurend in een stresstoestand en je darmen kunnen ook daardoor niet goed werken.
Yoga helpt mij met heel veel dingen en zeker ook bij mijn darmklachten!
En hele zoute bouillon drinken ,heb ik ontdekt, maakt de pijn dragelijker (voor mij.).


anoniempje2 - Zondag 29 januari 2017 15:55
Wat voor mij erg goed werkt is om bijna elke dag een schaaltje Griekse yoghurt te eten als ontbijt ,je kan Griekse yoghurt in verschillende smaken kopen zelf vind ik de framboos en bosvruchten het lekkerste
,een bakje gedroogd fruit kan ook goed werken voor je darmen en een zachte peer werkt ook erg goed voor je stoelgang (darmen)
Ellie-x - Zondag 29 januari 2017 16:48
Ik heb hier altijd al veel last van gehad, in sommige eetstoornisperiodes meer. Maar nu werkt t nog steeds niet echt super, terwijl ik wel normaal eet. Wrs een combinatie van medicatiebijwerkingen, stress, niet gaan bij aandrang en gewoon aanleg ervoor ofzo.
Carlita - Donderdag 12 september 2019 08:43
Psylliumvezels is de oplossing voor jullie probleem/problemen. Lees ge gegevens hierover op internet. Attentie. Let op bij aanschaf.: ZONDER SUIKER kopen. Succes. Reacties zie ik graag tegemoet. Carlita
Cathelijne van den Herik - Vrijdag 21 oktober 2022 15:04
Ik kan al 3 dagen niet naar de wc. Ik pers enorm hard, maar het komt niet uit. Weten jullie wat ik kan doen?
Redactie Proud2Bme - Vrijdag 21 oktober 2022 19:05
Als je naar ons forum gaat (knop rechtsbovenaan dit scherm) en een account aanmaakt, kun je je vraag aan onze diëtiste stellen.