Ik eet veel maar kom niet aan?

 

veel eten aankomenMisschien herken je het wel, voor je gevoel blijf je eten maar je komt maar niet aan. En soms val je zelfs af terwijl je veel meer eet. Hoe kan dat nou? Deze situatie komt best vaak voor en vooral bij ondergewicht. Als je bij ondergewicht weer gaat eten gaat je stofwisseling harder werken. Doordat je stofwisseling harder gaat werken en reserves in je lichaam worden aangevuld kan je dus afvallen. Dus meer eten is zeker niet altijd aankomen!

Aankomen is daarom best lastig en hiervoor heb je soms echt veel meer energie nodig, juist om die reserves aan te vullen. Dit noem je dan vaak een aankomlijst. De hoeveelheden die je dan nodig hebt kunnen natuurlijk per persoon verschillen.

Maar moet ik dan altijd zoveel blijven eten? Nee meestal als je gewicht weer voldoende hersteld is naar een gezond gewicht en je mag gaan stabiliseren, dan kan je je eetlijst weer aanpassen.

Maar heeft dan iedereen de hoeveelheden nodig van een basislijst? Je kan de hoeveelheden van een basislijst best aanhouden als richtlijn, maar omdat iedereen een ander bewegingspatroon heeft en andere behoeftes kan dit ook per persoon verschillen. Sommige mensen hebben altijd meer nodig dan een basislijst omdat ze bijvoorbeeld meer bewegen op een dag of omdat ze een snellere stofwisseling hebben en daardoor meer nodig hebben om hun gewicht stabiel te houden.

nutella

Lees ook: Bizar veel eten om aan te komen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tyrande Whisperwind - Donderdag 21 februari 2013 16:08
Ik zou hier heeel graag willen zeggen 'heel herkenbaar' haha.. Helaas heb ik nooit meer dan de basislijst gegeten om al die kilo's aan te komen tot bijna overgewicht
Am - Donderdag 21 februari 2013 17:47
Haha bijna eng dat jullie dit nu posten! Stond gister nog in de h&m en baalde er van dat ik geen blousjes en alles pas omdat ik.er in zwem! En in tegenstelling tot de afgelopen 6 jaar ben ik het zo zat om zo'n dun kippetje te zijn. Alleen als ik zie.hoeveel je moet eten.. Weet ik niet waar ik t allemaal noet laten! :p
thattgirl - Donderdag 21 februari 2013 18:29
Haha had ik dat maar :p
violindustrial - Donderdag 21 februari 2013 18:30
ah dat verklaard veel. ik heb nu een week redelijk goed gegeten en ik stond een uurtje geleden op de weegschaal en toen zag ik dat ik 2 kilo verloren was. schrok me al een ongeluk.
A - Donderdag 21 februari 2013 18:31
Ik heb het tegenovergestelde denk ik... Ik eet minder dan nodig is, maar kom wel aan..
Berna - Donderdag 21 februari 2013 18:58
pff. was het maar zo.
Noah1200 - Donderdag 21 februari 2013 19:02
Herkenbaar.... hoewel mijn honger gevoel er eigenlijk nooit is, moet ik toch best veel eten. Meer dan de aankomlijst.... frustrerend maar ook wel een eye-opener.

Nancy - Donderdag 21 februari 2013 19:17
Ik volg nu al ongeveer 2 jaar een aankom lijst
en alsnog val ik soms af...
maar het is heel verschillend, het licht er denk ik aan welk avondeten we eten per week wand de ene week val ik af, dan blijf ik weer stabiel en dan kom ik weer aan.
terwijl ik iedere dag ongeveer het zelfde eet...
alleen me avond eten is iedere keer weer heel anders (ik heb het over de kcal dan...)
het blijft iets moeilijks...
EB91 - Donderdag 21 februari 2013 19:21
Ik heb minder nodig en ik beweeg meer. Jammer dat ze dat juist weer niet in het artikel vermelden, dat dat ook mogelijk is. Het wordt beschreven alsof het je een basislijst of meer nodig hebt, maar niemand die er aan denkt dat minder dan een basislijst ook bij mensen kan voorkomen.
maura - Donderdag 21 februari 2013 19:59
Ik ben het wel een beetje met je eens EB91, want ik heb precies hetzelfde. Eet minder dan een basislijst maar ben daarop wel van zwaar ondergewicht naar gezond gewicht gegaan. En nu lijkt het een beetje alsof je inderdaad de basislijst of meer nodig hebt. Ik heb dan zelf altijd het gevoel dat ik een spons ben die alles maar opneemt.
Caroline - Donderdag 21 februari 2013 20:21
nou ik snap dit dus niet!!! Een aantal jaar geleden toen ik therapie had kwam ik al veel aan bij extreem bewegen en een kleine lijst! Nog minder dan de basislijst en dit bllef!
Lianne - Donderdag 21 februari 2013 21:46
Ik heb dit dus ook, ik ben na een terugval weer bezig maar heb nu al een lijst wat dubbel zoveel is als voor de terugval en ik kom niet aan, heel frustrerend omdat je ook zo je best doet -.-.
MM - Vrijdag 22 februari 2013 11:58
Ik heb dit ook, maar eerlijk gezegd vind ik het niet eens heel erg. Ik zit al sinds het begin van mijn behandeling met een lijst die groter is dan de gemiddelde aankomlijst. Maar het stelt me wel een beetje gerust omdat ik bang was dat ik overal van aan zou komen.
Sas - Vrijdag 22 februari 2013 12:01
Ik heb dit juist helemaal niet, ik kwam zo snel aan toen ik weer begon met eten.. Gewoon eng. Het voelt alsof ik het fout heb gedaan
Caroline - Vrijdag 22 februari 2013 15:15
ps kon ik maar zoveel eten en dan niet bewegen!
lola12 - Vrijdag 22 februari 2013 19:18
hej! ik vroeg me hierbij wat af, als ik nu dus meer ga eten om aan te komen,( de hoeveelheden van een basislijst eigenlijk maar)
en ik kom inderdaad aan, als ik dan op gewicht ben, en blijf eten volgens dat patroon, blijf ik dan verdikken? of stopt het ook ?
L - Vrijdag 22 februari 2013 23:19
Ik eet nu enorm veel (veel mensen zijn jaloers), maar ik kom maar langzaam bij... Kan het zijn dat de reserves die ik nu aanmaak er PLOTS bij gaan komen (wanneer het niet meer hoeft) waardoor ik overgewicht krijg?
Eef - Zaterdag 23 februari 2013 20:56
het zou een stuk makkelijker zijn als ik veel zou eten en niet zou aankomen.
ik kom heel snel aan, ook als normaal eet, waardoor ik weer minder ga eten omdat ik wil afvallen. uiteindelijk krijg ik dan ook weer eetbuien en kom ik weer aan.
Grace - Donderdag 28 maart 2013 15:42
Zo herkenbaar , ben al een half jaar bezig met echt bij-eten om te moeten aankomen , en nu zeker de laatste weken , en ik eet gewoon eigenlijk constant tussendoor om toch maar bij te komen , nu paaseitjes , boterhammen heel dik belegd en vaak luxebroodjes enzo , dat ik na de middag vaak op ontploffen sta .. maar ik heb altijd ng wel een trucje : een klein bolletje zuur en zoet citroenijs doet je maaltijd zakken ! ;)
daisy - Zaterdag 4 mei 2013 14:42
presies dit heb ik ook ik eet van alles maar ik kom niet aan heb extreem ondergewicht maar volgens de dokter ben ik gewoon gezond het is heel irritant omdat ik net als iedereen het gemiddelde gewicht wil, sommige mensen denken dat het wel handig of leuk is maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet ;)
Meisje van 13 en 1.72 - Donderdag 29 januari 2015 23:58
HOI ik herken dit sterk ik kan ook nog eens nooit stil zitten
Ik eet 's'ochtends 2 boterhammen 's'middag 6 en s'avond 2
Borden,vaak eet ik meer en dat snoep ik ook nog eens
Veel maar ik kom niet aan echt gewoon niet en als ik aan kom
Is dat omdat ik gegroeid ben ik weet echt niet
Meer hoe ik dit moet oplossen dus hebben
Julie nog meer tips??
sanne - Zondag 24 mei 2015 15:59
Ik ben 1.75
en weeg ** kilo
is dat normaal?


Anoniem - Donderdag 3 september 2015 18:51
Ik ben 19 jaar, ben 1.64 en weeg 47 kg. Ik kom maar niet aan....
Anoniem - Vrijdag 1 januari 2016 19:48
Het irriteert me dat sommige personen dit graag zouden willen hebben. Dit is echt verschrikkelijk. Je krijgt de hele dag opmerkingen van mensen, "eet je wel wat?" Terwijl je evenveel eet als een ander persoon met t juiste gewicht. Je komt nooit aan. En nu is de trend van dikke billen in, en dan loop je hier zo plat als een plank. En als je naar de sportschool gaat dan zitten mensen je echt aan te kijken zovan "je hoeft niet te sporten je bent al dun genoeg". Op school worden er verelende opmerkingen over je gemaakt, zelfs ook door leraren. Mensen lachen je uit en praten over je. En als de meeste broeken passen je gewoon niet en moet je ze op maat laten maken.... Of maandenlang zoeken voor 1 perfecte broek die je wel past. Eerst schaamde ik me heel erg voor mn lichaam maar de laatste tijd ben ik erg zelfverzekerd geworden. Wat maakt mijn uiterlijk uit?.... Gelukkig heb ik veel vrienden die niet naar mn uiterlijk kijken en me gwn respecteren zoals ik ben.
Ava - Zaterdag 23 januari 2016 15:00
Van de arts mochten er bij mij gerust nog 6 kilo's erbij. Als ik zwanger wilde worden dan zouden die extra kilos me wel es kunnen helpen.
Ik focus me er nu echt niet meer op en ben er nu wel blij mee.
Mijn man die klaagde erover dat hij te dun was en vergeleken bij anderen voelde hij zich soms wel erg klein. En opeens was het er, het gebeurde voor hem..in een paar weken tijd kwam hij 8 kilo aan en die heeft hij maanden later nog steeds.
deal. - Vrijdag 5 augustus 2016 10:32
Vervelend wat ik allemaal lees ik begrijp het gevoel..en ben radeloos aan t worden.
Ik ben 1.65 21jaar en weeg x kilo :( help..
Anoniem - Woensdag 25 oktober 2017 19:22
Hier hetzelfde , kom je mensen tegen die zeggen eet je wel . Nu zeg ik standaard nee ik ben gestopt met eten dan moet je hun gezicht zien. Maakt niet uit hoeveel ik eet komt er gewoon niet aan .echt frustrerend ben zelfs bij een diëtiste geweest en die zei dat ik precies eet wat ik moet eten . Dus voortaan Let ik niet meer op het gewicht maar op hoe ik mijn eigen voel.
Anoniem - Zondag 17 december 2017 14:33
Ik eet zoveel dat het bijna niet meer normaal is en nog kom ik niks bij ik ben zo dun ik vind het niet mooi
Felis - Zondag 31 december 2017 16:14
Ik eet meer dan de basislijst maar ik drink veel minder, ik denk dat ik net aan 1 of anderhalve liter per dag kom. Misschien speelt dat wel een rol in het niet aankomen.
Niet dat ik graag wil aankomen maar soms zijn de uitstekende botjes wel vervelend. Ik krijg er ook vaak commentaar over helaas. Maar ik vind dat mijn lijf er prima uit ziet !
D - Woensdag 27 november 2019 20:34
Ik heb het dus dat ik zoveel eet maar ik kom gewoon niet aan!! Ik word er zelfs zo onzeker van omdat ben all byna 19 heb t lichaam van een 14 jarige ik kan dr niet meer tegen is er nog iemand die dit heeft?
Anoniem - Zondag 26 april 2020 00:04
Ik heb ook ondergewicht.Mensen vragen altijd aan mij : hoeveel weeg je eigenlijk. En dan antwoord ik niet tegoei want ik schaam me erom. Ik eet niet enorm veel maar zeker genoeg. Het is alleen in de ochtend krijg ik niks binnen. En ik ben al 3 maanden niet bijgekomen. Kan iemand mij aub advies geven. Ik wil gewoon groeien en meer wegen.
L - Maandag 10 mei 2021 16:37
Ik heb dit erg hard! Ik vind het erg als mensen erdoor gepest worden! Ik kan er zelf geen tips over mededelen, maar blijf in jezelf geloven en dan komt het goed!
Shirley - Donderdag 3 juni 2021 12:31
Voor degene die zeuren over overgewicht: Dit topic gaat over ONDERGEWICHT! En hier is NIETS leuks of fijns aan!! opmerkingen als: had ik dat maar, of: ik ben jaloers. Zijn zooo out of place! Afvallen bij overgewicht is nog altijd velen malen makkelijker als aankomen bij ondergewicht.. Stop met naar andere kijken en focus je op je eigen! Er is veels te weinig respect en aandacht voor ondergewicht! Wanneer je ondergewicht heb, vragen mensen standaard zonder schaamte hoe veel je weegt, en opmerkingen als: je moet meer eten gooien ze er ook moeiteloos uit. Terwijl je tegen een dik iemand niet eens subtiel mag aangeven dat ze op hun gewicht moeten letten. Zeg ik toch ook niet tegen: zoo hoe veel weeg jij joh? je mag best wat minder eten!!
Beppie - Dinsdag 24 augustus 2021 19:05
Ik heb ook last van ondergewicht. En dit is een groot probleem Ik was x kilo. En ben toen gaan sporten. In no time was ik zoveel afgevallen wat echt niet de bedoeling was. Nu sta ik op x kilo en kan eten wat ik wil. Maar kom niets meer aan. Maar wat ik heel graag wil. Volgens mijn arts ben ik gezond. Maar mooi is het niet. Geen borsten meer en zo plat als een dubbeltje Vreselijk gewoon. Dus ja dames