Het belang van boter op je brood
Ik hoor vaak tijdens mijn werk, ik eet geen boter op mijn brood. En ik zeg er dan altijd bij dat het wel belangrijk is en waarom. Vandaar dit verhaal waarom boter dan zo gezond is voor op je brood. Ik heb het over boter maar ik bedoel in dit verhaal ook de margarine, halvarine, dieetmargarine varianten etc. Waarom is het dan belangrijk om dit dagelijkse te gebruiken, het is toch alleen maar vet dus dat is toch niet gezond?
Boter bevat van nature belangrijke vitamines. Dit zijn vitamines die alleen maar voorkomen in vetrijke producten, de zogenoemde vetoplosbare vitamines. Dit zijn in boter vitamine A en vitamine D. Wist je dat deze speciaal aan margarine, halvarine en bak en braadproducten wordt toegevoegd tot het niveau van gewone boter omdat we anders te weinig van deze vitamines binnen krijgen?
Maar waar zitten vitamine A en D dan nog meer in?
Vitamine A krijg je binnen via dierlijke producten, zoals vleeswaren, eidooier en zuivelproducten. In groene en oranje/rode plantaardige producten zit bètacaroteen, dit is een voorloper van vitamine A. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes en boerenkool. Het lichaam kan hier vitamine A van maken al hoewel de opname hiervan wel minder goed is dan van vitamine A.
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Maar omdat in Nederland de zon zich niet zo vaak laat zien als we zouden willen krijgen we niet genoeg hiervan binnen en moet je het via je voeding zien binnen te krijgen. Behalve boter komt vitamine D ook voor in bepaalde vissoorten, eidooier en zuivelproducten.
Wist je dat hoe magerder een product, hoe minder vet erin zit, hoe minder vetoplosbare vitamines erin zitten? Daarom is het belangrijk om niet te mager te willen eten. Neem liever een volle of een halfvolle zuivelvariant dan de magere soorten.
"Ik vind boter op brood niet lekker smaken"
Deze reactie krijg ik ook vaak te horen. Het kan dat je boter niet lekker vindt hoewel het vaak ook een kwestie is van wennen aan de smaak. Maar via iemand op het forum kregen we een tip van boter waar niet echt een smaak aan zit. Deze kun je kopen bij de reformwinkel en is van het merk Eden Wedena. Dus misschien is dit een tip voor iedereen die niet gek is van de smaak van gewone boter.
Wist je dat er in olijfolie en andere oliesoorten geen vitamine A en D voorkomen?
Dit betekent dat als je bakt in olie je geen vitamine A en D binnen krijgt dus je ervoor moet zorgen dat je of gaat bakken in een ander vloeibaar bak- en braad product, of wel andere voedingsmiddelen in je dagelijkse voedingspatroon moet toevoegen om wel voldoende hiervan binnen te krijgen.
Eet jij lekker gezond boter op je brood?
groeten, Proud2Bdiëtist
Door: Bianca Bos
Gerelateerde blogposts
Reacties
Volgensmij ben ik trouwens een expert geworden in het eten van brood mét hagelslag en zónder boter. :')
Hmm, die boter van de reformwinkel lijkt me dan wel wat voor mij. Eens kijken of ze dat in de buurt hebben zitten. :)
gebruik het wel, maar dan alleen op brood als ik hagelsag ofzo erop doe en dan ook echt zo min mogelijk.
Al vanaf dat ik een kleuter was. Puur en alleen omdat ik de smaak/geur vreselijk vond.
Maakt het minder droog haha
Stel je smeert eerst boter en wilt daar appelstroop of iets dergelijks overheen smeren, dan blijft dat er door de boter niet eens opzitten. Nou, dan zit de irritatie bij mij al heel hoog. Plus dat het niet te eten is. Maarja, bij hagelslag/vlokken/schuddebuikjes dan moet je wel.
Doe je het op je brood of niet. Kun je het ergens anders door vervangen? Kun je ook zeggen bij kaas doe ik wel boter op mijn brood maar bij appelstroop niet? Gewoon omdat je het bij appelstroop niet lust en bij kaas wel. Kan dit?
Dan: in de supermarkt, allerlei verschillende soorten boter, welke neem je? je kunt ze niet eerst proeven. Misschien neem je dezelfde die je moeder ook gebruikt of een vriendin. of misschien die boter die je in de reclame zag. Die met dat leuke strikje of die met die lachende mensen op het deksel. het is zeker iets om bij stil te staan. voor dat je dan eindelijk bij de kassa bent met dat glimmende pakje boter. daar kan best wat tijd over heen gaan. ik zelf zou er nog uren over door gaan, over boter. het is mijn favoriete gespreksonderwerp moet ik bekennen. Je kunt het met mij over veel dingen hebben, toch probeer ik op de een of andere manier het gesprek op boter te brengen en ik moet zeggen dat lukt best aardig. Ik ben heel blij dat er nu aandacht word besteed aan boter op deze site. Heel motiverend en leerzaam. want je weet dan ook meteen hoe belangrijk boter is en de meesten wisten dat vast nog niet. Blijkt weer hoe nuttig deze site is, staat vol met wetenswaardigheden. Valt me op dat er geen reclame word gemaakt voor een bepaald merk. maar wel begrijpelijk want dat is ook moeilijk om te kiezen. zoveel soorten boter.
en dan het smeren nog ! man,man,man. dat is een heel ander verhaal weer. hoe en hoeveel smeer je? vriendin van mij maakt een bolletje boter en strooit daar vruchtenhageltjes over heen en dat is dan een soort gebakje. Jaaa er is heel veel mogelijk met boter. wat ik zelf ook wel heel belangrijk vind aan boter is dat het goed smeerbaar is. dus niet keihard want dat smeert voor geen meter en dan ben ik er al gauw klaar mee. goed smeerbare boter en de jusite hoeveelheid. hoeveel precies hangt weer van een aantal zaken af. bij hagelslag smeer ik wat meer, vind ik gewoon lekker en ik wil ook niet dat alle hagelslag van mijn brood rolt, dat geeft weer rommel. Maar bij kaas smeer ik een minimale hoeveelheid boter omdat het anders zo sappig word, sappig is misschien niet het juiste woord..maar zo glijerig..de kaas kan bewegen. dat vind ik niet prettig, dus minder boter bij kaas. bij jam geen boter, bij appelstroop dus ook niet zoals ik al eerder schreef hierboven en ook niet bij alle worsten. Osseworst vind ik erg lekker op brood maar om daar nou boter bij te gebruiken? nee dat doe ik niet. vind ik overbodig. ontbijtkoek is zo kurkdroog daar moet wel boter op vind ik.
anders is het gewoon niet eetbaar. zou het niet fantastsich zijn om een tijdschrift te wijden aan boter? butternews zou het kunnen heten of de botervloot. Allerlei wetenswaardigheden over boter, mooie plaatjes en natuurlijk veel persoonlijke ervaringen met boter. Daarin zouden ook buitenlandse boters besproken kunnen worden. Hoe denken ze in andere landen over boter, hoe word daar met boter omgegaan? hoe zeg je boter in..... noem maar een land. Leuk !
Met kortingsbonnen voor een dagje naar de boterfabriek. Daar eens een kijkje nemen en verschillende soorten mogen proeven. Wat ik ook nog even kwijt wil is dat ik boter vooral lekker vind op bruin brood. Goed stevig bruin brood verdient boter vind ik. dat slappe witte brood, moeilijk smeerbaar is al een stuk minder. Nee lekker stevig bruin brood en daar dan boter op. stevig van structuur, dus zonder gaten waar dan een hele klont boter in verdwijnt. Dat kan lekker zijn maar en daar gaan we weer niet met alle soorten beleg. moet er altijd beleg op? ik vind als je echt lekker brood hebt dus dat donkerbruine brood, steving van structuur met eventueel wat haver of muesli vlokken op de korst, dan is alleen boter soms wel voldoende,mits natuurlijk de juiste goed smeerbare soort. Hoe bewaar je de boter, ook iets om over na te denken. Gewoon in het kuipje van de supermarkt of koop je een speciale mooie botervloot? ik kreeg zo'n leuke van mijn zuster een paar weken geleden, zij weet vna mijn passie voor boter en wist dus ook dat dit zeker een geslaagd kado zou zijn: een botervloot. Een hele mooie leuke zilveren, echt luxe. Ik heb hem nog niet gebruikt maar ben er wel heel blij mee. Het is toch wel even een stap om van het vertrouwde kuipje opeens naar de botervloot te gaan. zeg zelf.dus die stap heb ik nog niet genomen. maar boter blijft mijn hele grote passie, ik zou mij een leven zonder boter gewoon niet voor kunnen stellen. het is te belangrijk. al die vitamines en mineralen. en ik las over een krentenbol hierboven. Jaaa wat is een krentebol zonder boter. ik vind dat hoort gewoon echt op een krentenbol, boter dus. die twee horen bij elkaar. zalig gewoon.
Lijkt me toch niet echt gezond??
Pastoor en Fabrikant ; ik hou ze dom de ander ik hou ze arm.
De beste vetten die je kan krijgen komen uit vis.
Eet je daarnaast genoeg bonen, noten, vis/vlees/eieren (en gematigd wat orgaanvlees voor de vitamine A en D), eet je gezonder dan 90% van de Nederlanders!
Margarine is de grootste rommel die er is, en roomboter is gewoonweg onnodig, maar kan niet zo veel kwaad als margarine met zijn transvetten en slechte omega 6.
Als je dan roomboter eten wilt, ga voor rauwmelkse boter van de boer; bevat nog de wulzen factor.
ik raak helemaal gestresst als ik dat bijvoorbeeld op brood heb