Herkenbaar voor moeilijke eters

 

Al vaker schreef ik in blogs dat ik een moeilijke eter ben. Ik schuif niet zo makkelijk bij iemand aan omdat ik lang niet alles lust en houd erg van vertrouwde maaltijden. Ik vind het dan ook bijzonder als ik mensen zie die zomaar een restaurantje binnen kunnen lopen en iets bestellen wat ze eigenlijk niet kennen. Ik weet van mezelf dat ik heel veel dingen gewoon niet lekker vind, zelfs als ik ze nooit echt geproefd heb. Soms is het lastig, maar ik ken mijn eigen gebruiksaanwijzing gelukkig goed.

Als je net als ik een moeilijke eter bent, dan zul je veel van wat ik in deze blog beschrijf waarschijnlijk wel herkennen. Het zijn alledaagse dingen waar je tegenaan kunt lopen als je lang niet alles lust en zaken die je, misschien zonder er al teveel bij stil te staan, doet om jezelf het leven wat makkelijker te maken.

1. Je hebt voor jezelf trucjes om vies eten toch weg te krijgen
Je neemt bij iedere hap bijvoorbeeld ook een hap rijst zodat de smaak niet te overheersend is, of spoelt het eten weg met heel veel drinken omdat het bijna niet lukt om ergens op te kauwen. Ook dip je je eten in heel veel saus zodat je eigenlijk meer saus dan eten proeft. 

2. Je eet om het vieze eten heen
Als je ergens eet en er een ingrediënt in je eten zit wat je niet lust, probeer je dat specifieke ingrediënt te vermijden door er gewoon omheen te eten. Zo kun je toch zo goed mogelijk van je maaltijd genieten zonder dat vieze deel te hoeven eten.

3. Je kiest in een restaurant altijd voor een gerecht dat je kent
Ook als je er al vijf keer bent geweest, ben je in staat om gewoon weer hetzelfde te kiezen omdat je nu eenmaal weet dat je dat lekker vindt en dat het altijd goed is. Iets anders proberen lijkt dan volkomen onnodig.

4. Als je een bestelling plaatst, komt dit altijd met een extra uitleg
''De salade graag, maar dan wel zonder geitenkaas, met pijnboompitjes, geen tomaat, geen kikkererwten, geen zure dressing, wel andere dressing, geen kip, met parmezaanse kaas.'' Je kunt niet alleen maar zeggen dat je een bepaalde gerecht wil, dat gaat gepaard met een hele toelichting over wat er wel en niet in moet.

5. Je eet vaak dezelfde soort maaltijden
Je hebt een aantal maaltijden die je erg lekker vindt en die eet je dan ook geregeld. Ik herken dit zelf heel erg. Zo eet ik vaak aardappels, groenten en vlees en maak ik geregeld couscous. Dit zijn dingen die ik dan ook meerdere keren per week eet en hier wijk ik niet zo snel van af.

6. Je zorgt ervoor dat verschillende soorten voedsel op je bord elkaar niet raken
De groenten mogen niet ineens bovenop de aardappelen liggen en andersom. Het moet allemaal los van elkaar liggen, zeker als het ene ingrediënt lekkerder is dan het andere. Ook met gourmetten of barbecueën wil je liever niet dat jouw eten het eten van anderen raakt.

7. Mensen in je omgeving zeggen vaak dat je het ''gewoon moet proberen''
Zelf weet je echter heel goed dat het niet zo werkt. Bij sommige voedingsmiddelen weet je namelijk van jezelf al dat je het niet lust. Daarbij lijk je misschien net een klein kind, maar je kent jezelf gewoon goed. 

8. Als je met anderen uit eten gaat, probeer jij het restaurant te kiezen
Je weet namelijk dat als anderen een keuze maken, de kans groot is dat je bij een restaurant terechtkomt waar niets te eten is dat jij ook lust. Als jij een restaurant mag kiezen, kun je rustig thuis de menukaarten doorspitten.

9. Als je iets moet eten wat niet lekker is doe je het wel, maar met lange tanden
In gezelschap probeer je gewoon mee te eten omdat het onbeleefd is om het eten te laten staan en/of te zeggen dat je het niet lust, maar het eten gaat dan wel met veel moeite. Vaak pas je dan weer een van je trucjes van eerder toe.

10. Mensen in je omgeving snappen vaak niks van jouw eetgewoonten
''Dus je lust wel gesmolten kaas op een pizza, maar niet op een tosti of bij kaasfondue? En je houdt wel van kokosbrood en kokoskoekjes, maar kokos vind je vies?'' Je voorkeuren zijn voor je omgeving vaak niet te volgen. Gelukkig snap je het zelf wel?

Herken jij hier iets in?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

IHP2010 - Zaterdag 24 december 2016 13:20
Ik herken het heel erg, alleen 6 niet zo extreem, ik heb wel dat ik het minst lekkere het eerst opeet.
Als ik uiteten ga vind ik het fijn om een wok restaurant o.i.d. te kiezen, je schept zelf je bord op en hoeft alleen maar te eten wat je zelf wil.

Liefsxx
avis amator - Zaterdag 24 december 2016 14:14
Alle tien: exactly me;-) fijn om te weten dat dit min of meer 'normaal' is voor moeilijke eters
*** - Zaterdag 24 december 2016 16:52
Haha, dat laatste ... Ik lust wel chocolade of koeken met een laag chocolade. Maar geen chocolade-ijs, -cake, -saus, -mousse, ... Heb al vaak vreemde blikken hierdoor gekregen :p Gelukkig ben ik voor de rest niet zo'n moeilijke eter. Behalve als ik iets echt niet lust. Dan laat ik het liggen. Niets dat me er dan van kan overtuigen om het toch op te eten.
RosieV - Zaterdag 24 december 2016 16:55
Ja dit ben ik. Ohja die lycees op die foto vind ik ook ranzig. 145810 voornamelijk
lovaticcc - Zaterdag 24 december 2016 17:37
Haha ik herken alles
Vlinder - Zaterdag 24 december 2016 19:30
Heel herkenbaar, en ik zou zo graag wat gevarieerder willen eten maar ik houd niet van koken en ik lust weinig. Tijdens mijn opname heb ik veel leren eten. Maar er is nog zoveel dat ik niet lust. Echt een ramp soms
Robin - Zaterdag 24 december 2016 22:08
6 is inderdaad ERG belangrijk. En 9 doe ik niet aan. Ik eet niet uit beleefdheid.
britneyangel - Zaterdag 24 december 2016 23:24
ik herken er ook veel van, wel fijn om te lezen dat het toch normaal is
Christel - Dinsdag 27 december 2016 19:44
Hartstikke leuk, maar dit heb ik pas geleden bijna exact hetzelfde bij NSMBL gezien. Misschien wel zo netjes om de bronvermelding er even bij te zetten. ;)
Erin - Zondag 1 januari 2017 16:28
Ik herken er niks van, ik lust (bijna) alles. En je smaak veranderd over de jaren, dus je kan best iets een paar jaar later nog eens proeven. Ik vind het altijd zo'n onzin als mensen niks lusten.
Kelly - Vrijdag 29 december 2017 19:32
Inderdaad, helemaal mee eens. Niks lusten is zo'n gezeik.