Gezond eten voor extra weerstand

 

Het is natuurlijk altijd verstandig om goed te eten en voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, maar als je lijdt aan een eetstoornis is dit misschien nog wel extra belangrijk. Het is goed om wat extra aandacht te geven aan je weerstand en daarnaast kan goed en gezond eten ook helpen tegen een negatieve stemming. In deze blog een aantal tips voor lekker en extra gezond eten ♥

bosbessen
Bron

♥ Bosbessen
Bosbessen bevatten meer ziektebestrijdende antioxidanten dan welke groente of fruitsoort dan ook. Ze zijn rijk aan bijvoorbeeld anthocyaan, vitamine C, B complex, vitamine A en E, koper, zink, ijzer etc. Het versterkt het immuumsysteem en infecties, koorts, verkoudheden, virale en bacteriële ziektes krijgen minder kans.

Vette vis
In vette vis zit vitamine D, wat een gunstig effect heeft op het verminderen van depressieve gevoelens. Onder vette vis vallen bijvoorbeeld makreel, sardientjes, zalm en haring. Daarnaast is het ook goed tegen hart- en vaatziekten en versterkt het onze weerstand.

Wortels
Wortels zijn heel goed om regelmatig te eten. In wortels zit een hoog gehalte van beta-caroteen, wat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Wanneer het wat kouder is, heb ik vaak last van mijn ogen. Ze zijn wat droger en ze voelen eerder vermoeid aan. Het is natuurlijk algemeen bekend dat wortels goed zijn voor de ogen. Daarnaast zitten er nog heel veel andere vitaminen (A, B, C en E) en mineralen in wortels. Deze helpen bij de bescherming tegen infecties en ze verminderen het risico op ziektes in de luchtwegen. Familie van de wortel zoals pastinaak, rapen, knolselderij en bieten zijn ook erg gezond.

Citrusvruchten
Citroenen, sinaasappels en andere citrusvruchten zijn een goede toevoeging aan een gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel vitamine C, wat we nodig hebben om ziektes te voorkomen of om juist aan te sterken. Doe bijvoorbeeld wat limoen door de soep of door de verse muntthee, in andere drankjes of over de vis.

citroen
Bron

Knoflook
Naast dat knoflook heel lekker is, is het ook nog eens enorm gezond. Het is vroeger veel gebruikt bij de behandeling van ziektes en dat is natuurlijk ook niet voor niks. Dus lekker kruidenboter eten en knoflook in je gerechten verwerken.

Avocado
Avocado is een vitaminebom want het zit vol goede vezels, vitamines en mineralen. Het bevat goede vetzuren die goed zijn voor je cholesterol. Daarnaast is het goed voor onze huid, houdt het onze botten gezond en is het goed voor het imuumsysteem. Ook zitten er stoffen in die de concentratie verhogen en helpen tegen depressies. En wat ik super fijn vind, is dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Witlof
Ook deze bittere groente is erg gezond en er kan ook nog eens eindeloos gevarieerd worden met de bereiding hiervan. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C, het is rijk aan foliumzuur en het zorgt voor een goede vochtafdrijving. Zelf hou ik niet zo van bitter eten, maar toch heb ik een manier gevonden om witlof zo te bereiden dat ik het wel lekker vind. Namelijk in een koude salade met manarijntjes en een sausje gemaakt van mayonaise, sap van mandarijntjes, peper en zout. Je kunt het natuurlijk ook gewoon als groente klaarmaken, bijvoorbeeld met ham en kaas, of gebruiken als ingredient van stamppot, een sausje of soep.

jicama
Bron

Jicama
Jicama is een knolsoort die ook wel als Mexicaanse aardappel of Chinese raap bekend zijn. Het heeft een beetje de structuur van een appel en is een soort zoete, knapperige wortel. Het bevat veel vitamine C en is lang houdbaar. Lekker voor in de yoghurt maar ook goed te eten bij een avondmaaltijd.

♥ Kool
Een andere goede superfood kool. Het zit vol met goede voedingsstoffen zoals ijzer, vitamens en foliumzuur. Het helpt om de kans op ziek worden te verkleinen. Kool wordt veel gebruikt in de bereiding van stamppotten of bij kip of vleesgerechten.

Bloemkool
Net als alle bovenstaande groenten is bloemkool ook heel gezond. Het is wel belangrijk om de bloemkool niet te lang te koken omdat dan alle goede voedingsstoffen verloren gaan. Bloemkool bevat naast vitamine C ook onder andere vitamine B2 en B6. Dit is ook vooral goed voor vegetariërs en veganisten. De smaak van bloemkool past heel goed bij allerlei winterse gerechten dus het is een mooie toevoeging voor bij het avond eten. Ik vind rauwe bloemkool met een sausje ook heel lekker.

Broccoli
Broccoli staat echt bovenaan de lijst van superfoods. Ook is bekend dat broccoli ons kan beschermen tegen kanker. Daarnaast versterkt broccoli ons immuunsysteem, het houdt onze bloedvaten gezond en gaat aangeboren afwijkingen tegen.

Granaatappel
Granaatappel bevat veel vitamine C en het mineraal kalium. Verder bevatten granaatappels veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ervoor zorgen dat vrije radicalen geneutraliseerd worden. Verder werkt het ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend en wordt gezegd dat het preventief werkt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Wat vind jij van bovenstaande erg lekker?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ano - Zondag 21 december 2014 19:12
ja echt allemaal heerlijk :)
maar jimaca heb ik nog nooit gegeten, of tegengekomen in de winkel?
RosieV - Zondag 21 december 2014 19:37
Grotendeels alles wel, alleen vind ik bosbessen echt alleen lekker bij pancakes.
anti - Zondag 21 december 2014 20:40
ja waar zou je jimaca kunnen kopen?
Robin - Zondag 21 december 2014 21:38
Alleen vette vis en knoflook vind ik lekker. Echt zoooo jammer dat ik niet van groente en fruit hou, dan zou gezond eten zoveel makkelijker zijn...
unknownangel - Maandag 22 december 2014 07:30
Jimaca, nog nooit van gehoord :o Maar behalve vette vis en witloof vind ik alles wat er staat wel lekker!
' - Maandag 22 december 2014 08:26
Zouden jullie eens een artikel willen maken over hoe je werk/school en leuke dingen het best kan combineren? :)
E - Maandag 22 december 2014 09:28
Alles behalve witlof & kool :p
Angela - Maandag 22 december 2014 10:24
Alles behalve vette vis, want ben namelijk vegetariër. De rest kan ik echt van genieten.
- - Dinsdag 23 december 2014 12:36
ik lees dit terwijl ik chips eet, ach moet kunnen.