Fosfaat in je voeding

 

We hebben het vaak over belangrijke vitamines en mineralen en over bouwstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten. Een niet veel besproken mineraal is fosfaat terwijl deze wel een belangrijke functie in ons lichaam vervult. Maar wat voor belangrijke functie heeft fosfaat in je lichaam en kan je hiervan ook tekorten krijgen? Tijd om ook eens bij dit mineraal stil te staan.

De functie van Fosfaat
Fosfaat wordt ook wel fosfor genoemd. Dit mineraal komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Hieronder vind je een overzicht van de voedingsmiddelen waar dit met name in voorkomt. Fosfaat speelt een rol in de stofwisseling, het is belangrijk voor je energie voorziening. Daarnaast is het met name belangrijk voor je skelet en gebit. Het zorgt voor stevigheid aan je botten en tanden.

taart
bron foto

De aanbevolen hoeveelheid fosfor voor de leeftijdsgrens van 14-18 jr is: 700 mg per dag. Voor volwassenen ligt deze behoefte wat lager: 600 mg dag. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon zullen er niet snel tekorten optreden.

Bij een tekort aan fosfaat in het bloed spreek je van hypofosfatemie. Symptomen die kunnen optreden zijn pijnlijke spieren en botten, een slap gevoel, verminderde concentratie en eetlust, ontstaan van nierstenen.

Kan je ook teveel fosfor binnenkrijgen? 
Voor fosfor is een maximaal aanvaardbare dosis vast gesteld. Dit is 3 gram per dag. Kom je hierboven dan kan je juist een te hoge botstowisseling krijgen met botontkalking tot gevolg. Ook kan een teveel aan fosfaat een nadelige invloed hebben op de opname van andere mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink.

Tabel: mg fosfor gemiddeld per voedingsmiddel

fosfaat

fosfaat

Fosfaat en een eetstoornis
Bij ondergewicht kan het fosfaatgehalte in het bloed te laag zijn. Om die reden kan er fosfaatdrank voorgeschreven worden door een arts. Bij het herstel naar een gezond gewicht is het om die reden ook belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die van nature fosfor bevatten.

Bij een eetstoornis zie je dat bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden vanwege angsten voor de energie die deze leveren of de specifieke samenstelling. Bijvoorbeeld bij eieren zie je dat ei-eiwit wel gegeten wordt maar juist de ei-eidooier wordt vermeden. Zoals je ziet in de tabel levert juist de ei-dooier ook het mineraal fosfor die belangrijk is. Bij zuivel is amandelmelk vaak een vervanger die vanwege de lage energie de voorkeur heeft boven de gewone zuivel. Terwijl juist gewone koemelk en sojamelk meer eiwitten leveren en dus ook meer fosfor.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

x - Zondag 30 oktober 2016 23:30
Dat tabelletje is een beetje vaag.. 1 snee water? haha
@ x - Maandag 31 oktober 2016 22:03
het is niet '1 snee water' , maar '1 snee water-witbrood'..
je hebt namelijk verschillende soorten witbrood ;-)
kid - Donderdag 3 november 2016 22:38
ga me echt hier niet in verdiepen sorry.. luister liever naar waar ik trek in heb šŸ™„ dan dat ik dwangmatig een eitje eet of melk drink voor de fosfor , nee ik eet liever ies omdat ik het lekker vind ofzo hoor šŸ¤“
yoyootje - Maandag 7 november 2016 20:59
Ik had het laatst dat ik behoefte had aan appels. Ik ben toen eens gaan zoeken wat daarin nu het meest zat. En ik kwam inderdaad uit op fosfor.
Wel grappig dat jullie er nu net ook een blog over hebben gemaakt.
P. - Woensdag 7 juni 2017 19:46
@kid: zou ik ook niet doen als het niet nodig is.

Ik heb al weer best lang een (licht) fosfortekort en hoewel het me eventjes gelukt was om mijn fosfor binnen normale waarden te krijgen is het nu weer naar beneden gekelderd. Ik ben dus blij met deze info :) geeft me weer wat ideeen hoe ik kan proberen toch weer meer fosfor binnen te krijgen mijn fosfor weer binnen de normale grenzen komt. Zeker omdat ik lactose slecht verdraag en de gemiddelde arts (en/of dietist) als eerste voorstelt om een extra glas melk te drinken... en daarna "toch even zou moeten opzoeken" waar het dan nog meer in zit.