Eten zonder reuk en smaak door corona

 

Symptomen van het coronavirus kunnen zijn dat je je smaak en geur verliest. Dit is heel vervelend, want nu ruikt en smaakt je eten nergens meer naar en dat kan best gevolgen hebben voor je eetlust. Als je dan ook nog eens een eetstoornis hebt, kan dat best wel lastig zijn. Hoe blijf je gemotiveerd en behoud je de zin om toch te eten? Hopelijk helpt deze blog je een eindje op weg.

Gebruik je andere zintuigen bij eten

Smaak en geur zijn belangrijke zintuigen die maken dat we eten en drinken vies of lekker vinden, maar het zijn niet de enige zintuigen die we gebruiken als we eten. Als je geen reukvermogen meer hebt en niks kan proeven, kan je voelen, horen en zien wat meer aanspreken.

Bijvoorbeeld kleuren die je graag eet. Zijn dat frisse groentes of rode bietjes? Welke kleuren zien er voor jou smakelijk uit? Ook kan je warme en koude elementen in je maaltijden verwerken, of verschillende structuren. Bijvoorbeeld nootjes die kraken, chocolade dat in je mond smelt of gember dat in je keel brandt.

Dat laatste spreekt mij persoonlijk wel aan. Ik houd zelf bijvoorbeeld best wel van pittig eten en pittig is geen smaak, maar meer een sensatie die je in je mond voelt. Als je je geur en smaak verliest, kan je pittig vaak nog wel ervaren.

Eet omdat het nodig is, houd het simpel

Misschien lees je bovenstaande en denk je: pfff, wat een gedoe, dat klinkt heel ingewikkeld allemaal. En dat kan ook. Niet iedereen zal hier zo op deze manier mee bezig zijn. In de blog 'Afvallen zonder dat ik het wil' schrijft Hannah over de moeite die ze met eten kan hebben wanneer ze stress heeft. Ze geeft tips als meer vloeibaar eten nuttigen of er dan maar wat langer over doen, maar toch voldoende binnen krijgen. De tip 'lekker eten', die ze ook geeft, laten we in dit verhaal maar even achterwege.

Prikkel je zintuigen met iets anders dan eten

In de blog 'De smaak is goed, maar de structuur niet' schrijft Lonneke over hoe de structuur van eten ook erg tegen kan staan. Ik kan me voorstellen dat als je hier ook last van hebt, dit zonder geur en smaak nog meer naar voren kan komen. Als het eten echt iets vervelends wordt maar toch nodig is, kan het helpen om je zintuigen tegelijkertijd met iets anders dan eten te prikkelen.

Bijvoorbeeld door ook naar muziek te luisteren of iets op tv, Netflix, YouTube of waar dan ook te kijken dat je leuk vindt. Onlangs maakten Daphne en ik ook een video speciaal voor tijdens de lunch. Hier worden andere moeilijkheden besproken dan smaak- en reukverlies, maar misschien vind je het hoe dan ook wel fijn! Maak het gemakkelijk en plezierig voor jezelf, maar besef ook dat eten gewoon nodig is. Zeker als je aan moet sterken tijdens of na corona.

Heb jij zoiets meegemaakt? En wat hielp jou om te eten?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Donderdag 3 december 2020 19:12
Ik heb dit gehad, heel vervelend vond ik het! Ik ging eten kiezen op basis van structuur. En eten zien als voeding/brandstof, hoe lastig ik het ook vond dat ik het niet proefde.
Anoniem - Donderdag 3 december 2020 19:18
Ik heb dit meegemaakt, toen dit speelde ook in paniek wat op het forum gezet. Want wat was het lastig! Uiteindelijk heb ik inderdaad vooral op textuur gegeten, zo ben ik erachter gekomen dat ik de textuur van rijstwafels met hummus en tomaat echt fantastisch vind haha! En de structuur van chocola vond ik ook heel fijn. En van havermout, notenpasta/pindakaas. Het kostte even veel tijd om niet naar de es te luisteren, maar ik probeerde mezelf vooral te motiveren door er echt naar te kijken als energie. Ik wilde gewoon kunnen functioneren, en daarvoor heb je brandstof nodig. Daarbij wil ik ook echt graag herstellen, daar heb ik mezelf tijdens elke maaltijd aan herinnerd. Van herstellen wordt je leven 10000x beter, dus dan zijn het nog steeds ''nuttige'' kcal. Ook het besef van dat ik het altijd als ik weer iets minder eet, het weer veel lastiger is om het normale patroon op te pakken, dus dat dat weer heel veel energie gaat kosten dan. Samengevat: bewustzijn van de impact van mijn acties over het verloop van mijn herstel
M - Donderdag 3 december 2020 20:14
Sorry ik vind normaal jullie blogs en verhalen echt geweldig maar hier herken ik mezelf totaal niet in. Ik heb zelf corona gehad in combinatie met een eetstoornis en doordat mijn smaak en reuk volledig weg waren kon ik echt geen plezier meer halen uit eten. Alles smaakte het zelfde en zelfs gember zoals jullie hier beschrijven gaf geen enkele voldoening of smaak hoor. Ik at eigenlijk alleen nog maar omdat ik dacht dan krijg ik tenminste wat binnen maar beleefde er totaal geen plezier aan.
Muur - Zaterdag 5 december 2020 10:03
Ik vind het wel een waardevolle blog. Mooi dat hier ook bij wordt stilgestaan. Zelf ben ik mijn smaak door Corona al 7 weken kwijt en de tips die gegeven worden paste ik onbewust al toe. Structuur is heel erg belangrijk en ook kleuren. Kan ook echt zin hebben in een lekker ogend bord eten. Ik vond het eerst verschrikkelijk om te blijven eten, heel onnodig. Maar misschien heeft het, voor mij belangrijkste factor om te eten dus blijkbaar, weghalen me juist wel geholpen in het minder belangrijk maken van eten (in mijn hoofd). Dus dit nadeel heeft zeker ook een voordeel.
Al hoop ik wel dat ik binnenkort gewoon weer lekker kan meegenieten van de smaak van eten.